HOME
Home » Bisnes » Idea Perniagaan Yang Hebat Untuk Anda Yang Benar-benar Serius!

Idea Perniagaan Yang Hebat Untuk Anda Yang Benar-benar Serius!

Posted at | Categorised in Bisnes

Idea Perniagaan Yang Hebat Untuk Anda! – Adakah anda pernah berfikir untuk memulakan perniagaan anda sendiri – kita semua ada, bukan? Tetapi kita tidak dapat menemui satu idea yang benar-benar sesuai. Satu idea yang akan membuat anda berfikir … “Aha … itu sahaja! Saya boleh melakukannya! ”

Idea perniagaan yang hebat akan membuka pintu kepada kebebasan kewangan, kebebasan dan kehidupan impian anda. Ini adalah peluang untuk menjadi bos anda sendiri. Untuk mencipta sesuatu yang baru dan menarik. Perniagaan yang akan anda miliki dan banggakan. Yang anda perlukan hanyalah satu idea hebat.

Percayalah, ada idea perniagaan yang hebat menanti anda!┬áDan artikel ini adalah tempat terbaik untuk mula mencarinya. Kenapa? Kerana ini adalah artikel paling lengkap mengenai idea perniagaan yang pernah ditulis. Anda bukan sahaja akan mendapat 300 idea terbaik – tetapi anda juga akan mendapatkan pandangan pakar saya mengenai setiap idea tersebut.

Idea Perniagaan Yang Hebat Untuk Anda Yang Benar-benar Serius!

Idea Perniagaan Yang Hebat Untuk Anda Yang Benar-benar Serius!

Nama saya Bob Adams. Saya mempunyai MBA Harvard dan saya adalah usahawan bersiri. Saya telah memulakan 17 perniagaan yang berjaya termasuk satu yang saya mulakan dengan $ 1500 dan dijual dengan harga $ 40 juta. Saya tahu bagaimana rasanya semasa anda bermula – terutamanya jika anda mempunyai sedikit wang atau pengalaman. Oleh itu, izinkan saya memberi jaminan bahawa anda boleh mendapatkan idea hebat dan mengubahnya menjadi perniagaan yang sangat berjaya.

Oleh itu, mari cari idea perniagaan yang hebat untuk anda!

Perniagaan Pakaian

Bukankah lebih senang memiliki jenama pakaian anda sendiri? Hari ini lebih mudah dari sebelumnya. Anda boleh membuat kontrak pengeluaran dan penjualan dalam talian. Anda boleh menjual melalui platform seperti Shopee dan Lazada atau laman web anda sendiri, atau anda juga boleh menjual kepada peruncit tradisional.

Anda boleh memulakan pakaian anda dengan kecil (pakaian bundle) dan mengembangkannya mengikut kadar anda sendiri. Ralph Lauren memulakan kerajaan fesyennya dengan beberapa tali leher yang dijualnya sendiri ke kedai-kedai di New York City. Phil Knight memulakan Nike secara sambilan, terus menjalankan tugasnya sebagai akauntan. Pada mulanya dia menjual beberapa kasut trek dan padang yang dia import dari sebuah syarikat kasut di Jepun.

Anda juga boleh memulakan perniagaan pakaian anda sendiri walaupun anda tidak mempunyai pengalaman dalam industri ini. Sebagai contoh, rakan saya Rudy Glocker beralih dari kerjaya di bidang kewangan untuk memulakan barisan pakaiannya sendiri, Burgeon Outdoor. Rudy memfokuskan pada pakaian luar yang dirancang untuk kawasan gunung tempat syarikatnya berpusat.

Saya cadangkan anda melancarkan perniagaan pakaian anda dengan jumlah yang sedikit dahulu. Cari sumber pembuatan yang akan menghasilkan produk berkualiti secara konsisten. Seperti mana-mana perniagaan, berikan usaha tambahan di permulaannya, merancang perniagaan dan produk pertama anda dengan teliti.

Kembangkan rancangan pemasaran yang komprehensif. Walaupun anda memutuskan untuk menggunakan platform yang ada seperti Shopee atau Lazada, saya cadangkan anda juga membina kehadiran dalam talian anda sendiri termasuk laman web, senarai e-mel dan media sosial – yang sangat penting untuk pakaian. Ini bukan sahaja dapat membantu menarik pelanggan baru, tetapi juga membina perniagaan berulang, dan mewujudkan viral mulut ke mulut yang positif.

Sekiranya anda ingin berbaris dengan peruncit tradisional, pertimbangkan untuk mendapatkan gerai atau meja di pameran pakaian untuk perdagangan. Pada mulanya anda mungkin ingin melangkau rancangan yang lebih besar seperti Magic dan mendapatkan ruang pada pertunjukan yang lebih kecil dan lebih murah.

Untuk mengetahui cara memulakan perniagaan pakaian anda sendiri – atau perniagaan lain – lihat kursus saya Start-a-Business 101. Anda boleh mula menonton kursus ini dan semua kursus lain di BusinessTown secara percuma.

Penerbitan Buku / eBook

Penerbitan buku adalah salah satu idea perniagaan kegemaran peribadi saya dan bukan hanya kerana wang yang saya hasilkan. Tetapi juga kerana ia adalah perniagaan yang sangat menyeronokkan dan sentiasa berubah.

Saya memulakan perniagaan penerbitan buku secara sambilan, ketika saya masih di sekolah perniagaan. Saya tidak mempunyai pengalaman berkaitan dan hanya $ 1500 untuk melabur. Buku pertama saya, The Boston Job Bank, adalah panduan kepada majikan untuk pencari pekerja.

Saya secara peribadi mengunjungi kedai buku tempatan untuk meyakinkan mereka untuk menyimpan buku saya. Kedai-kedai bersetuju untuk membawanya setelah saya menyediakan buku itu melalui pemborong. Walau bagaimanapun, penjualan awal lebih perlahan daripada yang saya jangkakan.

Jadi saya perlu mempromosikannya! Saya menghubungi penerbit rancangan televisyen dan radio tempatan dan memujuk mereka untuk memaparkan saya dalam program mereka. Dan saya mencuba setiap taktik pemasaran percuma lain yang dapat saya fikirkan – dari menghantar brosur ke pejabat penempatan kuliah hingga meletakkan notis di papan buletin awam. Ianya berhasil! Buku pertama saya segera menjadi buku terlaris tempatan # 1.

Syarikat penerbitan buku saya, bernama Adams Media, berkembang dengan cepat. Saya dengan teliti mengembangkan strategi unik yang membolehkan saya mencapai margin keuntungan yang jauh lebih tinggi daripada pesaing terbesar dan paling mapan. Saya akhirnya menjualnya dengan harga $ 40 juta.

Sekiranya anda berfikir untuk memulakan perniagaan penerbitan buku hari ini dengan anggaran terhad, pertimbangkan untuk memulakan dengan e-buku. Sangat mudah untuk membuatnya diterbitkan dan disenaraikan di tempat-tempat seperti Shopee.

Pastikan anda memilih topik yang sangat laris. Kemudian mulailah membina khalayak sebelum anda mengeluarkan buku anda. Kumpulkan laman web dan bina trafik ke sana. Pertimbangkan juga untuk menggunakan pemasaran e-mel dan media sosial. Kemudian semasa anda menerbitkan buku anda, teruskan mempromosikan dari situ! Dapatkan semua publisiti percuma yang anda boleh.

Mencapai kejayaan jangka panjang yang sangat menguntungkan sangat memerlukan banyak usaha. Tetapi seperti perniagaan apa pun, ini boleh dilakukan, terutamanya jika anda mengetahui asas-asas bagaimana memulakan perniagaan dan bagaimana melakukan pemasaran.

Perniagaan Dropshipping

Jadi apa itu dropshipping? Dropshipping bermaksud anda menjual produk, biasanya dalam talian, tetapi anda tidak menyimpan produk atau memenuhi pesanan. Sebagai gantinya, anda meneruskan pesanan kepada pengilang, pemborong, atau peruncit lain, yang menyampaikan produk tersebut kepada pelanggan.

Bolehkah anda membuat kekayaan dalam perniagaan dropshipping anda sendiri? Ya memang boleh!. Sebagai contoh, CNBC menemubual Nick Peroni, yang telah berjaya. Peroni yang sebelumnya adalah seorang tentera di tentera AS, memulakan perniagaannya secara sambilan.

Setelah beberapa tahun dia bekerja sepenuh masa, uji-pemasaran sejumlah produk sebelum menemui beberapa kejayaan besar. Contohnya dia menjual $ 150,000 legging bulu berlapis dalam masa kurang dari sebulan. Dan dia menjual lebih dari $ 1.9 juta alat pemotong pokok dalam masa enam bulan.

Oleh itu, persoalan besarnya ialah bukankah anda boleh memperoleh banyak wang dalam perjalanan, tetapi adakah anda akan memperoleh untung. Seperti dalam perniagaan apa pun, anda akan meningkatkan peluang anda untuk berjaya, jika anda pertama kali belajar bagaimana memulakan perniagaan dan jika anda menilai pasaran dengan teliti, bakal pelanggan anda, pesaing anda, produk berpotensi anda dan sumber anda yang mungkin. Maka anda perlu menyusun strategi dan rancangan perniagaan yang dipikirkan dengan baik.

Peroni memberi amaran bahawa banyak orang yang mencuba dropshipping “malas” dan mereka tidak melihatnya “seperti perniagaan.” Sebilangan orang ini menjual barang palsu atau berkualiti rendah dan menyiarkan ulasan palsu. Itulah cara buruk untuk membina perniagaan dan cara buruk untuk mencari kebahagiaan!

Sekiranya anda memulakan perniagaan dropshipping anda dengan tidak teliti, adakah mencipta kejayaan itu akan berjaya? Mungkin tidak. Sebarang perniagaan produk, termasuk dropshipping, mungkin akan lebih berisiko dan memerlukan lebih banyak pekerjaan untuk berjaya daripada perniagaan menjual produk terus kepada pelanggan, pelanggan yang sederhana dan berulang. Tetapi potensi kenaikannya sangat besar.

Anda pasti akan perlu menguji dan memperhatikan produk yang berbeza, sumber yang berbeza, harga yang berbeza, salinan iklan yang berbeza dan tempat iklan yang berbeza untuk mencapainya. Dan anda perlu bersabar – membelanjakan sedikit wang sehingga anda yakin bahawa anda telah menemui formula yang sesuai.

Oleh itu, mulakan perniagaan dari rumah anda terlebih dahulu. Ketahui apa yang perlu anda ketahui untuk menjayakan perniagaan ini dan kemudian rancangkannya dengan teliti. Mulakan dengan sebilangan kecil produk yang dipilih dengan teliti. Kemudian uji tempat promosi yang berbeza. Facebook, Instagram dan TikTok adalah antara banyak kemungkinan. Plus uji salinan iklan yang berbeza dan harga yang berbeza.

Sekiranya perniagaan dropshipping anda berhenti, anda mungkin ingin menukar model perniagaan anda menyimpan stok dan memenuhi pesanan anda sendiri. Tidak sukar untuk dilakukan. Untuk perniagaan buku saya selalu menyimpan dan mengisi pesanan kami sendiri – termasuk ketika saya mula keluar dari ruang “bawah tanah” saya. Sebagai alternatif, anda boleh meminta pihak ketiga melakukannya untuk anda, seperti perkhidmatan FBA Amazon – yang juga menyediakan inventori dan pemenuhan barang yang tidak dijual di Amazon.

Langkah seterusnya yang mungkin anda ingin pertimbangkan adalah merancang barang anda sendiri dan mengatur agar syarikat pembuatan menghasilkannya. Pada penghujung hari, ini akan memungkinkan margin keuntungan terbesar dan menyediakan model perniagaan jangka panjang yang paling lestari dan kukuh.

Mulakan Blog

Ariana Huffington memulakan blog dengan rakannya Ken Lerer pada tahun 2003 setelah perlumbaan politik yang gagal untuk gabenor California. Mereka mengumpulkan kisah-kisah berita dan memberikan komen politik yang menamakan blog mereka The Huffington Post. Pada tahun 2011 mereka menjualnya dengan harga $ 315 juta.

Blog adalah contoh perniagaan yang bagus untuk anda mulakan secara kecil-kecilan dan berkembang mengikut kadar anda sendiri. Topik blog yang popular merangkumi fesyen, makanan, pelancongan, muzik, sukan, minat tempatan, hobi dan banyak lagi. Pilih topik yang sempit atau khusus dan ikuti. Biarkan keperibadian anda bersinar dan sertakan nasihat khusus atau komen yang tepat.

Pengalaman saya dengan blog adalah topik dan penulisan yang hebat dapat membina penonton yang cukup besar. Anda harus mempelajari teknik SEO (pengoptimuman mesin pencari) asas supaya catatan anda berada dalam kedudukan yang baik dalam hasil carian Google. Anda juga ingin mengetahui cara menggunakan e-mel dan pemasaran media sosial dengan sebaik-baiknya.

Untuk meng-wang-kan blog anda terdapat sejumlah pilihan. Yang paling mudah adalah menandatangani dengan rangkaian pengiklanan seperti Google, Facebook atau Outbrain dan membiarkan mereka melakukan semua pekerjaan untuk anda. Anda harus mempunyai banyak trafik untuk menjana banyak wang dengan menjual iklan.

Pilihan lain yang popular adalah pemasaran affiliate. Anda memberikan pautan di blog anda ke perniagaan lain yang menjual produk atau perkhidmatan dan mereka memberi anda komisen untuk setiap penjualan. Anda boleh menghubungi pemasar affiliate secara langsung, seperti Amazon. Atau anda boleh menggunakan perkhidmatan pemasaran affiliate seperti ClickBank atau ShareASale. Perkhidmatan ini menawarkan beribu-ribu produk dengan komisen setinggi 70%.

Anda juga boleh menjual produk atau perkhidmatan anda sendiri dari blog anda. Contohnya, anda boleh menjual webinar, kursus, ebook, barang buatan tangan anda sendiri, atau perkhidmatan perundingan atau bimbingan. Di pulau Nantucket saya menyaksikan Gene Mahon membina perniagaan blog yang berjaya bernama Mahon about Town. Seorang jurugambar, Gene mengisi blognya dengan foto segar, mengembangkan pengikut yang kuat dan menjual iklan kepada perniagaan tempatan.

Ya! Anda boleh berjaya dengan perniagaan blog. Tetapi anda harus memandang serius, belajar tentang pemasaran digital dan menjalankannya seperti perniagaan, bukan hobi.

16 Strategi pemasaran yang hebat
10 Idea perniagaan kecil yang menguntungkan
Cara memulakan perniagaan tudung yang menguntungkan
Cara memulakan bisnes tudung dari zero

Tags :

Related Post to Idea Perniagaan Yang Hebat Untuk Anda Yang Benar-benar Serius!

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro

Posted at

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro Pernahkah anda merasa gemuruh setiap kali perlu bercakap depan kamera? Adakah anda berasa sukar untuk berkomunikasi dengan yakin... Read More

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More