HOME
Home » Umum » Insuran Kereta Terbaik Yang Anda Perlu Tahu

Insuran Kereta Terbaik Yang Anda Perlu Tahu

Posted at | Categorised in Umum

Bandingkan sebut harga dan pelan insurans kereta dengan perlindungan fleksibel bagi kerugian dan kerosakan akibat kemalangan, kebakaran dan kecurian.

Perkara yang Anda Perlu Tahu Mengenai Insurans Kereta Terbaik Komprehensif

Soalan: Apakah persamaan Myvi dan Mercedes?

Jawapan: kedua-dua kenderaan ini memerlukan insurans kereta yang sah untuk dibenarkan berada di jalan raya.

Baru atau terpakai, tempatan atau import, jika anda memiliki kereta anda perlu mempunyai insurans kereta yang sah untuk dapat memandu di jalan raya; ia semudah itu.

Sesiapa yang memberitahu anda apa-apa yang berbeza adalah sama ada kurang maklumat atau langsung tidak menghiraukan kebajikannya sendiri – serta orang di sekelilingnya.

Insuran Kereta Terbaik Yang Anda Perlu Tahu

Selain itu, jika anda tidak mempunyai insurans kereta dan cukai jalan yang sah (kedua-duanya datang seiring, anda tidak boleh membeli atau memperbaharui satu tanpa yang lain) anda mungkin perlu mengeluarkan wang tambahan untuk membayar saman trafik jika anda mendapat “dibenderakan” oleh polis atau berhenti di sekatan jalan raya.

Mengapa saya perlu mendapatkan insurans kereta?

Menurut Akta Pengangkutan Jalan 1987, adalah wajib bagi semua pemilik kereta di Malaysia untuk memiliki insurans kereta dan cukai jalan yang sah, yang kedua-duanya perlu diperbaharui setiap tahun.

Tetapi, mengetepikan keperluan undang-undang, adalah penting untuk mempunyai perlindungan insurans kereta yang mencukupi untuk kenderaan anda supaya jika apa-apa yang buruk berlaku ke atasnya (sama ada perlanggaran, bencana alam atau kecurian), anda boleh mengharapkan polisi insurans anda untuk melindungi kos pembaikan – atau penggantian.

Berdasarkan penyelidikan yang dilakukan oleh Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia, terdapat lebih 400,000 kemalangan jalan raya direkodkan pada tahun 2020 sahaja, hampir 5,000 daripadanya telah membawa maut.

Ini adalah alasan yang cukup kuat untuk membeli polisi insurans yang sesuai – dan mencukupi – untuk melindungi anda dan kenderaan anda apabila anda berada di jalan raya.

Insuran Kereta Terbaik Yang Anda Perlu TahuInsuran Kereta Terbaik Yang Anda Perlu Tahu – bjak.my

Apakah jenis insurans kereta yang terdapat di Malaysia?

Terdapat tiga jenis insurans motor yang terdapat di pasaran Malaysia, setiap satu unik dalam tujuannya untuk melindungi anda dan/atau kenderaan anda.

Perlindungan Pihak Ketiga (Third Party Cover)

Perlindungan pihak ketiga biasanya merupakan yang paling murah antara tiga perlindungan insurans kereta yang ditawarkan, dan bentuk insurans kereta paling asas yang boleh anda miliki di Malaysia.

Walau bagaimanapun, polisi ini tidak melindungi anda untuk sebarang kerosakan kepada orang atau kenderaan anda sendiri.

Bayangkan ini: malam itu hujan, dan anda memandu pulang ke rumah selepas lewat malam di tempat kerja. Jalan licin dan secara tiba-tiba, kereta anda terbabas di satu simpang dan anda bertembung dengan pemandu lain. Nasib baik, anda terlepas tanpa cedera – tetapi perkara yang sama tidak boleh dikatakan (nasib baik) untuk orang yang anda bertembung tadi.

Untuk mengelak daripada mengeluarkan sejumlah wang yang terlalu tinggi untuk membayar bil hospitalnya – apatah lagi pembaikan kenderaannya – anda memerlukan sekurang-kurangnya insurans kereta pihak ketiga.

Sama seperti namanya, polisi insurans perlindungan pihak ketiga melindungi tuntutan yang dibuat terhadap anda untuk kecederaan badan atau kematian yang disebabkan oleh orang lain (pihak ketiga). Ia juga termasuk sebarang kehilangan atau kerosakan pada kenderaan atau harta benda mereka.

Perlindungan Kebakaran dan Kecurian Pihak Ketiga

Untuk sebahagian besar, perlindungan kebakaran dan kecurian pihak ketiga berfungsi sama seperti perlindungan pihak ketiga, kecuali polisi ini membenarkan anda membuat tuntutan jika kereta anda mengalami kerosakan kebakaran atau dicuri.

Harap maklum bahawa jenis perlindungan ini menangani kehilangan/kerosakan akibat kebakaran dan kecurian yang tidak disengajakan, tetapi bukan kerugian/kerosakan akibat kemalangan itu sendiri.

Ini bermakna anda hanya boleh membuat tuntutan untuk musibah seperti:

– Kereta anda dicuri

– Kerosakan akibat percubaan mencuri seperti kunci pintu rosak dan tingkap pecah

– Kerosakan akibat kebakaran

Perlindungan Komprehensif

Polisi insurans kereta ini menawarkan rangkaian perlindungan yang lebih luas daripada dua perlindungan insurans kereta yang dinyatakan sebelum ini.

Selain menyediakan perlindungan untuk semua yang disebutkan di atas, ia juga melindungi kerosakan yang berlaku pada kereta anda SENDIRI!

Insurans kereta yang komprehensif adalah sangat disyorkan jika anda tidak mampu untuk menggantikan kereta anda dengan duit sendiri, contohnya dengan menggunakan wang simpanan anda untuk membeli kereta baru atau menggunakan kereta kedua.

Apabila anda bergantung pada kereta anda untuk berulang-alik ke tempat kerja contohnya, dan senario yang dinyatakan sebelum ini tidak terpakai, lebih baik anda mempunyai perlindungan komprehensif yang akan memberikan wang tunai yang setara dengan nilai gantian (nilai pasaran semasa) kereta anda, jadi sekurang-kurangnya anda boleh pergi dan membeli kereta lain.

Apakah jumlah insurans yang ideal untuk kereta anda?

Memutuskan jumlah insurans kereta yang betul bukanlah sains roket. Penanggung insurans berhasrat untuk menjadikan hidup anda mudah dan menentukan jumlah yang diinsuranskan yang optimum, berdasarkan nilai pasaran kereta anda.

Dengan detarifikasi berkuat kuasa sejak Julai 2017, faktor tambahan adalah relevan untuk menentukan premium anda. Walau bagaimanapun, jumlah diinsuranskan yang ideal benar-benar kembali kepada nilai pasaran kereta anda sahaja.

Umur kereta anda adalah faktor utama untuk mengira jumlah insurans terbaik.

Ringkasnya, syarikat insurans boleh mengeluarkan butiran teknikal kereta anda daripada pangkalan data, seperti tahun pembuatan, saiz enjin, jenis model, kuasa kuda, dll., supaya mereka mengetahui harga asal kereta anda berbanding nilai pasaran semasa kereta anda, memandangkan perbatuan sebenar.

Ia adalah straight-forward, jika anda membeli kereta baharu bernilai RM100,000 maka jumlah diinsuranskan anda sepatutnya sama dengan jumlah yang sama.

Memandangkan nilai asal turun setiap dan kereta anda semakin tua, jumlah yang diinsuranskan juga boleh dikurangkan setiap tahun, sejajar dengan nilai yang lebih rendah dan harga pasaran kereta anda.

Secara teori, anda boleh membuat keputusan untuk membeli jumlah insurans yang lebih rendah daripada nilai pasaran kereta anda. Sebagai contoh, jika nilai pasaran kereta anda ialah RM22,000 selepas beberapa tahun, anda boleh memutuskan untuk membeli jumlah diinsuranskan bernilai RM20,000 sahaja.

Anda mungkin boleh menjimatkan beberapa ringgit, tetapi akhirnya, anda harus memutuskan untuk tetap menginsurankan jumlah penuh RM22,000 kerana perbezaan dalam premium mungkin hanya jumlah yang agak kecil dan anda akan dikenakan penalti untuk insurans yang terkurang.

Apa yang tidak (biasanya) dilindungi oleh insurans kereta anda?

Walaupun tergoda untuk terjun terus ke dalam usaha mencari tawaran insurans kereta terbaik serta-merta, anda perlu membaca terma dan syarat ketiga-tiga polisi dengan teliti dan mengetahui perkara yang disertakan dan dikecualikan daripada perlindungan anda.

Tidak semua insiden dilindungi oleh polisi insurans kereta, walaupun anda fikir ia mungkin berlaku, kerana pelan insurans kereta anda lebih tinggi sedikit – atau paling tinggi – salah satu pelan terbaik yang boleh anda beli, berbanding dengan pelan lain.

Berikut ialah senarai syarat yang mungkin tidak dilindungi di bawah polisi insurans kereta anda:

Kematian atau kecederaan badan anda sendiri akibat kemalangan kereta.

Jika anda fikir insurans kereta standard boleh menampung kos bil perubatan anda – atau pun pengebumian – sekiranya anda mengalami kemalangan kereta, fikirkan semula.

Malah polisi insurans kereta yang komprehensif hanya melindungi kerosakan yang dilakukan pada kenderaan anda (dan orang yang mungkin anda langgar).

Walau bagaimanapun, anda boleh menambah perlindungan insurans Kemalangan Diri pada insurans kereta anda sebagai pemandu untuk membantu menampung kos perubatan anda.

Sebagai alternatif, anda juga boleh mendapatkan polisi insurans perubatan atau kemalangan peribadi yang berasingan untuk membantu menampung bil perubatan. – cuma pastikan anda menyemak sama ada polisi melindungi kecederaan yang disebabkan oleh kemalangan kereta.

Liabiliti anda untuk tuntutan daripada penumpang anda

Biasanya penumpang lebih mudah cecera berbanding pemandu – jika kemalangan itu melibatkan dua kenderaan, salah seorang pemandu berkemungkinan besar didapati cuai dan bertanggungjawab ke atas kecederaan fizikal yang berlaku ke atas penumpang.

Untuk mengelak daripada membayar tuntutan ini dari poket anda sendiri, anda boleh menambah Perlindungan Lanjutan Liabiliti Penumpang pada polisi insurans kereta anda.

Aksesori kereta tersuai rosak atau dicuri

Mengeluarkan (beli) kereta baharu anda dengan  custom rim, tempat duduk kulit dan sound systems yang mahal mungkin menyebabkan anda merasa sangat teruja.

Tetapi, peningkatan kemewahan ini mungkin menarik pencuri ke kereta anda seperti semut dengan gula.

Kebanyakan polisi insurans kereta standard tidak menanggung kos pembaikan atau penggantian aksesori tersuai ini, walaupun anda boleh menyemak dengan pembekal insurans kereta anda jika anda boleh menambah perlindungan kepada aksesori anda juga.

Kerugian berbangkit, susut nilai, haus dan lusuh, mekanikal, kerosakan teknikal atau kerosakan

Seperti segala-galanya – kereta tidak dibina untuk bertahan selama-lamanya.

Memandangkan alat ganti kenderaan haus dengan masa (tidak termasuk bahagian yang diperbuat daripada kaca cth cermin depan), nilai kereta anda menyusut bersama-sama dengannya.

Anda mungkin akan kehilangan sehingga 40% daripada nilai awalnya 5 tahun ke depan – secara literal!

Jika anda merancang untuk menginsuranskan kereta yang mencapai umur 15 tahun, mungkin sukar untuk mendapatkan polisi insurans kereta yang komprehensif untuknya, tetapi anda boleh memilih perlindungan pihak ketiga.

Kerosakan kenderaan akibat perbuatan alam mis. banjir, tanah runtuh, taufan

Peristiwa malang ini, bersama-sama dengan gempa bumi dan taufan biasanya dirujuk sebagai bencana alam atau perbuatan Tuhan dan biasanya tidak dilindungi dalam polisi insurans kereta standard.

Sebaliknya, anda boleh memilih untuk meningkatkan polisi anda dengan perlindungan tambahan terhadap bencana alam.

Sudah tentu, ini akan menghasilkan premium yang lebih tinggi, tetapi jika anda tinggal di kawasan yang terdedah kepada banjir dan/atau tanah runtuh, adalah berbaloi untuk membayar wang tambahan daripada membelanjakan keseluruhan penjimatan anda untuk kos pembaikan – yang tidak syak lagi akan menjadi sangat mahal.

Apakah perlindungan tambahan yang tersedia untuk insurans kereta?

Polisi kereta membenarkan pemegang polisi meningkatkan perlindungan untuk memasukkan faedah tambahan dan perlindungan tambahan selain daripada perlindungan standard. Bertanyalah dengan syarikat insurans anda untuk meminta perlindungan tambahan ini.

1. Banjir, ribut angin, ribut hujan, taufan, taufan, letusan gunung berapi, gempa bumi, tanah runtuh/gelongsor tanah, penenggelaman atau penenggelaman tanah/bumi atau gegaran alam lain

2. Pecah kaca di cermin depan atau tingkap

3. Mogok, rusuhan dan kekecohan awam

4. Tujuan tutorial dan ujian

5. Pemandu tambahan (all driver)

6. “All Driver” untuk polisi kereta persendirian yang dikeluarkan kepada syarikat perniagaan

7. Liabiliti penumpang

8. Liabiliti penumpang atas kecuaian

9. Penggunaan perniagaan tambahan

PS: Antara sebab berlakunya kemalangan kerosakan bahagian-bahagian tertentu kereta akibat kecuaian untuk memvaiki kerosakan tersebut akibat tidak tahu suatu apapun tenteng kereta! Sangat penting mengetahui serba sedikit tentang komponen kereta agar anda dapat memandu dalam keadaan selamat. Untuk itu kami syorkan anda membaca Tips menjaga kereta ini.

Related Post to Insuran Kereta Terbaik Yang Anda Perlu Tahu

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More