HOME
Home » semakan online » Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

Posted at | Categorised in semakan online

Jawatan kosong Bank Negara Malaysia, Jawatan Kosong Kerajaan, Jawatan Kosong Swasta, Jawatan Kosong Terkini.

Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

1. PEGAWAI CLERICAL, PENGURUSAN DATA & SOKONGAN STATISTIK
TUJUAN PERANAN:

Pantau dan pastikan penyerahan oleh entiti pelapor (RE) lengkap dan diproses tepat pada masanya untuk memudahkan penyusunan, penilaian dan analisis kualiti dalam jangka waktu yang ditentukan.

AKAUNTABILITI UTAMA:

Membantu penyusunan dan tabulasi data oleh RE sesuai dengan tarikh akhir.
Kemukakan laporan status penyerahan kepada Pegawai Tadbir untuk menindaklanjuti penyerahan bukan atau sebahagian dengan RE.
Muat naik dan proses penyerahan data dalam fail csv / excel oleh REs dan membantu penyelenggaraan pangkalan data sejarah yang sistematik.
Berikan sokongan pentadbiran dalam memfailkan dan menguruskan dokumen, mengirim kad ucapan bermusim dan Laporan Tahunan BNM ke REs.
Untuk mengemas kini data dari sumber luaran dan dalaman secara bulanan, suku tahunan dan tahunan dalam sistem yang berkaitan.
Melakukan pemeriksaan kualiti asas dan penyebaran data setiap minggu, bulanan, suku tahunan dan tahunan kepada pihak berkepentingan dalaman dan luaran dalam jangka masa yang ditetapkan.
Membantu memberikan maklumat yang tepat untuk jadual Buletin Statistik Bulanan (MSB).
KEMAHIRAN DAN PENGETAHUAN:

Calon mesti memperoleh 5 kepujian untuk Sijil Pelajaran Malaysia untuk mata pelajaran termasuk Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Matematik.
Diperlukan sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman bekerja dalam bidang berkaitan untuk jawatan ini.

Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

2. SHARIAH – ANALISIS
TUJUAN PERANAN:

Untuk mengambil langkah-langkah yang berkesan dalam memastikan produk kewangan Islam yang ditawarkan oleh Institusi Kewangan Islam (IFI) dan institusi lain yang relevan dengan Syariah
Membangunkan kerangka Syariah yang komprehensif untuk IFI di Malaysia.
AKAUNTABILITI UTAMA:

Memulakan dan menjalankan penyelidikan dan tinjauan Syariah mengenai bidang-bidang tertentu Syariah untuk memastikan dan menyelaraskan pemahaman dan penerapan konsep Syariah dalam kewangan Islam.

Memulakan dan melakukan kajian, penyelidikan atau tinjauan mengenai aspek strategik dan pembangunan mengenai pembangunan Syariah untuk mencapai keharmonian dan saling menghormati dalam kewangan Islam di peringkat antarabangsa.

Bekerja secara bebas dengan panduan minimum dalam menyampaikan. penilaian terhadap isu-isu Syariah, pembentangan, taklimat dan menyediakan makalah atau catatan penyelidikan Syariah sebagai sebahagian daripada fungsi Sekretariat Majlis Penasihat Syariah (SAC).

Bekerja dengan penyelia untuk memberikan khidmat nasihat Syariah mengenai perumusan pembangunan, kehati-hatian atau dasar lain kepada jabatan pelanggan yang relevan di dalam bank dan pihak berkepentingan lain yang berkaitan.
Berikan penilaian Syariah untuk membantu perbincangan SAC mengenai isu-isu Syariah yang dirujuk oleh IFI, mahkamah, penimbangtara dan orang tengah.

Bekerja dengan panduan minimum untuk melakukan penilaian, nasihat dan respons terhadap pertanyaan dari pihak berkepentingan yang berkaitan dengan perkara Syariah yang antara lain aplikasi produk, masalah Ketidakpatuhan Syariah, dll.

Berikan cadangan dan bertindak sebagai rujukan untuk isu-isu Syariah untuk pihak berkepentingan yang berkenaan.
Sediakan makalah penyelidikan Syariah yang komprehensif, persembahan slaid dan / atau taklimat kepada pihak berkepentingan yang berkenaan untuk mesyuarat yang berkaitan. cth. Mesyuarat Majlis Penasihat Syariah, dll.
FAKTOR KEJAYAAN KRITIKAL:

Mempunyai komitmen yang kuat terhadap kerja penyelidikan dan pembangunan.
Memiliki kemahiran antara peribadi yang tinggi dan dapat bekerja di bawah tekanan.
CABARAN:

Untuk memastikan keyakinan masyarakat secara berkesan terhadap perbankan Islam dan industri takaful terutamanya mengenai isu keserasian Syariah.

KELAYAKAN / PENGALAMAN:

Ijazah Sarjana Muda sama ada Syariah atau Fiqh Muamalat. Pengetahuan dalam Undang-Undang, Kewangan, Ekonomi, Takaful atau Perakaunan adalah kelebihan tambahan.
Penguasaan Bahasa Arab adalah suatu keharusan.
5 Kredit dalam SPM termasuk BM, BI dan Matematik.
Pengetahuan asas perbankan Islam adalah satu kelebihan. Menunjukkan minat yang kuat terhadap kerja penyelidikan dan pembangunan.

Peluang Pekerjaan di Bank Negara Malaysia – bnm.gov.my

Pautan : bnm.gov.my

Tags :

No comment for Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Posted at

Semakan online wang tidak dituntut Adakah anda mempunyai wang yang tidak dituntut? Anda kini boleh membuat semakan secara online wang yang tidak dituntut. Kembali... Read More

Cara Pakai Tudung Langkah Demi Langkah

28 Cara Pakai Tudung Langkah Demi Langkah

Posted at

Cara Pakai Tudung Langkah Demi Langkah. Perkataan itu memunculkan gambar gadis Muslim yang cantik dengan tudung cantik menutupi kepala mereka, menyembunyikan rambut mereka dari... Read More

Permohonan Online Geran Khas Prihatin (GKP) Dan Syarat Kelayakan

Permohonan Online Geran Khas Prihatin (GKP) Dan Syarat Kelayakan

Posted at

Permohonan Online Geran Khas Prihatin (GKP) Dan Syarat Kelayakan Gagal Permohonan BPN? Mungkin anda pernah berdaftar dengan SSM atau anda anda susah mempunyai syarikat... Read More

Semakan Dan Bayaran Zakat Online Negeri-negeri Seluruh Malaysia

Semakan Dan Bayaran Zakat Online Negeri-negeri Seluruh Malaysia

Posted at

Semakan Dan Bayaran Zakat Online Negeri-negeri Seluruh Malaysia. Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) telah mewujudkan platform dalam talian untuk umat... Read More

Fasa Kedua Pembayaran BPN Akan Bermula Pada 4 Mei - Tengku Zafrul

Fasa Kedua Pembayaran BPN Akan Bermula Pada 4 Mei – Tengku Zafrul

Posted at

Fasa kedua pembayaran BPN akan bermula pada 4 Mei – Tengku Zafrul (Semak status permohonan BPN, semakan online permohonan BPN, BSH) KUALA LUMPUR (28... Read More