HOME
Home » Umum » Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

Posted at | Categorised in Umum

Jawatan kosong Bank Negara Malaysia, Jawatan Kosong Kerajaan, Jawatan Kosong Swasta, Jawatan Kosong Terkini.

Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

1. PEGAWAI CLERICAL, PENGURUSAN DATA & SOKONGAN STATISTIK
TUJUAN PERANAN:

Pantau dan pastikan penyerahan oleh entiti pelapor (RE) lengkap dan diproses tepat pada masanya untuk memudahkan penyusunan, penilaian dan analisis kualiti dalam jangka waktu yang ditentukan.

AKAUNTABILITI UTAMA:

Membantu penyusunan dan tabulasi data oleh RE sesuai dengan tarikh akhir.
Kemukakan laporan status penyerahan kepada Pegawai Tadbir untuk menindaklanjuti penyerahan bukan atau sebahagian dengan RE.
Muat naik dan proses penyerahan data dalam fail csv / excel oleh REs dan membantu penyelenggaraan pangkalan data sejarah yang sistematik.
Berikan sokongan pentadbiran dalam memfailkan dan menguruskan dokumen, mengirim kad ucapan bermusim dan Laporan Tahunan BNM ke REs.
Untuk mengemas kini data dari sumber luaran dan dalaman secara bulanan, suku tahunan dan tahunan dalam sistem yang berkaitan.
Melakukan pemeriksaan kualiti asas dan penyebaran data setiap minggu, bulanan, suku tahunan dan tahunan kepada pihak berkepentingan dalaman dan luaran dalam jangka masa yang ditetapkan.
Membantu memberikan maklumat yang tepat untuk jadual Buletin Statistik Bulanan (MSB).
KEMAHIRAN DAN PENGETAHUAN:

Calon mesti memperoleh 5 kepujian untuk Sijil Pelajaran Malaysia untuk mata pelajaran termasuk Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Matematik.
Diperlukan sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman bekerja dalam bidang berkaitan untuk jawatan ini.

Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

2. SHARIAH – ANALISIS
TUJUAN PERANAN:

Untuk mengambil langkah-langkah yang berkesan dalam memastikan produk kewangan Islam yang ditawarkan oleh Institusi Kewangan Islam (IFI) dan institusi lain yang relevan dengan Syariah
Membangunkan kerangka Syariah yang komprehensif untuk IFI di Malaysia.
AKAUNTABILITI UTAMA:

Memulakan dan menjalankan penyelidikan dan tinjauan Syariah mengenai bidang-bidang tertentu Syariah untuk memastikan dan menyelaraskan pemahaman dan penerapan konsep Syariah dalam kewangan Islam.

Memulakan dan melakukan kajian, penyelidikan atau tinjauan mengenai aspek strategik dan pembangunan mengenai pembangunan Syariah untuk mencapai keharmonian dan saling menghormati dalam kewangan Islam di peringkat antarabangsa.

Bekerja secara bebas dengan panduan minimum dalam menyampaikan. penilaian terhadap isu-isu Syariah, pembentangan, taklimat dan menyediakan makalah atau catatan penyelidikan Syariah sebagai sebahagian daripada fungsi Sekretariat Majlis Penasihat Syariah (SAC).

Bekerja dengan penyelia untuk memberikan khidmat nasihat Syariah mengenai perumusan pembangunan, kehati-hatian atau dasar lain kepada jabatan pelanggan yang relevan di dalam bank dan pihak berkepentingan lain yang berkaitan.
Berikan penilaian Syariah untuk membantu perbincangan SAC mengenai isu-isu Syariah yang dirujuk oleh IFI, mahkamah, penimbangtara dan orang tengah.

Bekerja dengan panduan minimum untuk melakukan penilaian, nasihat dan respons terhadap pertanyaan dari pihak berkepentingan yang berkaitan dengan perkara Syariah yang antara lain aplikasi produk, masalah Ketidakpatuhan Syariah, dll.

Berikan cadangan dan bertindak sebagai rujukan untuk isu-isu Syariah untuk pihak berkepentingan yang berkenaan.
Sediakan makalah penyelidikan Syariah yang komprehensif, persembahan slaid dan / atau taklimat kepada pihak berkepentingan yang berkenaan untuk mesyuarat yang berkaitan. cth. Mesyuarat Majlis Penasihat Syariah, dll.
FAKTOR KEJAYAAN KRITIKAL:

Mempunyai komitmen yang kuat terhadap kerja penyelidikan dan pembangunan.
Memiliki kemahiran antara peribadi yang tinggi dan dapat bekerja di bawah tekanan.
CABARAN:

Untuk memastikan keyakinan masyarakat secara berkesan terhadap perbankan Islam dan industri takaful terutamanya mengenai isu keserasian Syariah.

KELAYAKAN / PENGALAMAN:

Ijazah Sarjana Muda sama ada Syariah atau Fiqh Muamalat. Pengetahuan dalam Undang-Undang, Kewangan, Ekonomi, Takaful atau Perakaunan adalah kelebihan tambahan.
Penguasaan Bahasa Arab adalah suatu keharusan.
5 Kredit dalam SPM termasuk BM, BI dan Matematik.
Pengetahuan asas perbankan Islam adalah satu kelebihan. Menunjukkan minat yang kuat terhadap kerja penyelidikan dan pembangunan.

Peluang Pekerjaan di Bank Negara Malaysia – bnm.gov.my

Pautan : bnm.gov.my

Daftar menggunakan link ini dan anda akan menerima Bitcoin bernilai RM25.00 apabila anda memasukkan wang ke dalam wallet Luno anda dan membeli atau menjual Bitcoin dengan nilai RM250.

Tags :

No comment for Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

Projek Kurus & Sihat Dengan Formula Kurus

Projek Kurus & Sihat Dengan Formula Kurus

Posted at

Projek Kurus & Sihat Dengan Formula Kurus Kalau anda memang dah sedia memiliki tubuh yang kurus dan sihat, mungkin anda boleh skip projek ini.... Read More

Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Posted at

Dengan kemajuan teknologi, semua Semakan Online Saman JPJ, PDRM Dan AES dapat dilakukan dengan cara yang amat mudah sekali, tepat di hujung hujung jari... Read More

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Posted at

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut – Pernahkah anda menjumpai wang tunai di poket anda, di bantal sofa atau di laci yang tidak... Read More

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu?

Posted at

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu? Nama Ustaz Ebit Lew mungkin tidak dikenali oleh kebanyakan orang bukan Islam di Malaysia tetapi... Read More

12 Jenama Tudung Popular Dan Paling Laris

12 Jenama Tudung Popular Dan Paling Laris

Posted at

Jenama tudung popular dan paling laris Fesyen sederhana telah menjadi trend baru-baru ini apabila lebih banyak gedung fesyen antarabangsa mula mengeluarkan koleksi pakaian longgar... Read More