HOME
Home » Umum » Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

Posted at April 29th, 2020 | Categorised in Umum

Jawatan kosong Bank Negara Malaysia, Jawatan Kosong Kerajaan, Jawatan Kosong Swasta, Jawatan Kosong Terkini.

Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

1. PEGAWAI CLERICAL, PENGURUSAN DATA & SOKONGAN STATISTIK
TUJUAN PERANAN:

Pantau dan pastikan penyerahan oleh entiti pelapor (RE) lengkap dan diproses tepat pada masanya untuk memudahkan penyusunan, penilaian dan analisis kualiti dalam jangka waktu yang ditentukan.

AKAUNTABILITI UTAMA:

Membantu penyusunan dan tabulasi data oleh RE sesuai dengan tarikh akhir.
Kemukakan laporan status penyerahan kepada Pegawai Tadbir untuk menindaklanjuti penyerahan bukan atau sebahagian dengan RE.
Muat naik dan proses penyerahan data dalam fail csv / excel oleh REs dan membantu penyelenggaraan pangkalan data sejarah yang sistematik.
Berikan sokongan pentadbiran dalam memfailkan dan menguruskan dokumen, mengirim kad ucapan bermusim dan Laporan Tahunan BNM ke REs.
Untuk mengemas kini data dari sumber luaran dan dalaman secara bulanan, suku tahunan dan tahunan dalam sistem yang berkaitan.
Melakukan pemeriksaan kualiti asas dan penyebaran data setiap minggu, bulanan, suku tahunan dan tahunan kepada pihak berkepentingan dalaman dan luaran dalam jangka masa yang ditetapkan.
Membantu memberikan maklumat yang tepat untuk jadual Buletin Statistik Bulanan (MSB).
KEMAHIRAN DAN PENGETAHUAN:

Calon mesti memperoleh 5 kepujian untuk Sijil Pelajaran Malaysia untuk mata pelajaran termasuk Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Matematik.
Diperlukan sekurang-kurangnya 2 tahun pengalaman bekerja dalam bidang berkaitan untuk jawatan ini.

Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

2. SHARIAH – ANALISIS
TUJUAN PERANAN:

Untuk mengambil langkah-langkah yang berkesan dalam memastikan produk kewangan Islam yang ditawarkan oleh Institusi Kewangan Islam (IFI) dan institusi lain yang relevan dengan Syariah
Membangunkan kerangka Syariah yang komprehensif untuk IFI di Malaysia.
AKAUNTABILITI UTAMA:

Memulakan dan menjalankan penyelidikan dan tinjauan Syariah mengenai bidang-bidang tertentu Syariah untuk memastikan dan menyelaraskan pemahaman dan penerapan konsep Syariah dalam kewangan Islam.

Memulakan dan melakukan kajian, penyelidikan atau tinjauan mengenai aspek strategik dan pembangunan mengenai pembangunan Syariah untuk mencapai keharmonian dan saling menghormati dalam kewangan Islam di peringkat antarabangsa.

Bekerja secara bebas dengan panduan minimum dalam menyampaikan. penilaian terhadap isu-isu Syariah, pembentangan, taklimat dan menyediakan makalah atau catatan penyelidikan Syariah sebagai sebahagian daripada fungsi Sekretariat Majlis Penasihat Syariah (SAC).

Bekerja dengan penyelia untuk memberikan khidmat nasihat Syariah mengenai perumusan pembangunan, kehati-hatian atau dasar lain kepada jabatan pelanggan yang relevan di dalam bank dan pihak berkepentingan lain yang berkaitan.
Berikan penilaian Syariah untuk membantu perbincangan SAC mengenai isu-isu Syariah yang dirujuk oleh IFI, mahkamah, penimbangtara dan orang tengah.

Bekerja dengan panduan minimum untuk melakukan penilaian, nasihat dan respons terhadap pertanyaan dari pihak berkepentingan yang berkaitan dengan perkara Syariah yang antara lain aplikasi produk, masalah Ketidakpatuhan Syariah, dll.

Berikan cadangan dan bertindak sebagai rujukan untuk isu-isu Syariah untuk pihak berkepentingan yang berkenaan.
Sediakan makalah penyelidikan Syariah yang komprehensif, persembahan slaid dan / atau taklimat kepada pihak berkepentingan yang berkenaan untuk mesyuarat yang berkaitan. cth. Mesyuarat Majlis Penasihat Syariah, dll.
FAKTOR KEJAYAAN KRITIKAL:

Mempunyai komitmen yang kuat terhadap kerja penyelidikan dan pembangunan.
Memiliki kemahiran antara peribadi yang tinggi dan dapat bekerja di bawah tekanan.
CABARAN:

Untuk memastikan keyakinan masyarakat secara berkesan terhadap perbankan Islam dan industri takaful terutamanya mengenai isu keserasian Syariah.

KELAYAKAN / PENGALAMAN:

Ijazah Sarjana Muda sama ada Syariah atau Fiqh Muamalat. Pengetahuan dalam Undang-Undang, Kewangan, Ekonomi, Takaful atau Perakaunan adalah kelebihan tambahan.
Penguasaan Bahasa Arab adalah suatu keharusan.
5 Kredit dalam SPM termasuk BM, BI dan Matematik.
Pengetahuan asas perbankan Islam adalah satu kelebihan. Menunjukkan minat yang kuat terhadap kerja penyelidikan dan pembangunan.

Peluang Pekerjaan di Bank Negara Malaysia – bnm.gov.my

Pautan : bnm.gov.my

Tags :

No comment for Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baik untuk menjalankan perniagaan di eBay.

Posted at September 18, 2023

Pengenalan kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baharu dan lebih baik untuk menjalankan perniagaan secara global di eBay. PENTING! Semua penjual baharu dan... Read More

Bagaimana Saya Boleh Berjaya di eBay?

Bagaimana Saya Boleh Berjaya di eBay?

Posted at September 11, 2023

Bagaimana untuk melengkapkan jualan di eBay? eBay ialah tapak lelongan terbesar di internet. Jadi, wajarlah tempat ini adalah tempat terbaik untuk menjana wang dengan... Read More

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya?

Posted at September 10, 2023

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya? Bolehkah orang Malaysia menjual di eBay? Apakah eBay? eBay ialah tapak beli-belah dalam talian... Read More

Cara Buat Bayaran Bil TNB Secara Online

Cara Buka Akaun TNB Secara Online

Posted at September 10, 2023

Cara Buka Akaun TNB Secara Online – Semakan Online hari ini nak buat tutorial Cara Buat Bayaran Bil TNB Secara Online di komputer. Sebenarnya... Read More

Nak Buat Bisnes Di eBey? Anda Perlu Kuasai 5 Perkara Ini Sahaja

Posted at September 8, 2023

Nak Buat Bisnes Di eBey? Tak susah sebenarnya cara nak menjual dan buat duit dengan eBay. syaratnya anda perlu tahu perkara asas dan mindset... Read More