HOME
Home » Blog & SEO » Jawatan Kosong Bank Negara Eksekutif Tahap Pertama

Jawatan Kosong Bank Negara Eksekutif Tahap Pertama

Posted at | Categorised in Blog & SEO

Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia Eksekutif Tahap Pertama, Audit Operasi | Jabatan Audit Dalaman

Deskripsi kerja:

Tujuan Peranan:

Melakukan tinjauan dan audit untuk membolehkan jabatan melaksanakan tanggungjawabnya dengan berkesan dalam memberikan jaminan yang bebas dan objektif mengenai kecukupan reka bentuk dan keberkesanan persekitaran kawalan dalaman Bank. Sebagai tambahan, untuk membantu meningkatkan keberkesanan langkah-langkah pengurusan risiko dan proses pemerintahan, dan mempromosikan tahap kesedaran kawalan yang tinggi di seluruh Bank.

Tanggungjawab Utama:

Mengkaji keberkesanan langkah-langkah pengurusan risiko, kawalan dan proses tadbir urus Bank dalam menangani risiko penting Bank.

Lakukan tinjauan terhadap aktiviti penting Bank dan pastikan tahap risiko sisa setelah mempertimbangkan kekuatan fungsi operasi pengurusan operasi dan pengurusan risiko jabatan dalam talian, dan tetapkan keutamaan audit untuk aktiviti tersebut dengan tepat.

Menilai aktiviti penting Bank, dari segi kecukupan kawalan dalaman berbanding dengan profil risiko sehingga memastikan risiko dan kekurangan kawalan yang muncul dapat dikenal pasti dan ditangani dengan berkesan, cekap dan tepat pada masanya.

Jawatan Kosong Bank Negara Eksekutif Tahap Pertama

Jawatan Kosong Bank Negara Eksekutif Tahap Pertama

Melakukan audit terhadap aktiviti penting jabatan lini berdasarkan Kerangka Pengauditan Dalaman Berasaskan Risiko (RBIAF), yang merangkumi tinjauan di lokasi, penilaian risiko, pelaporan dan pemantauan tindakan pembetulan yang dilakukan oleh jabatan lini dalam menangani masalah audit.

Tentukan kecukupan, dan kepatuhan dengan dasar dan prosedur Bank, termasuk pengaturan penyumberan luar, dan tinjau keberkesanan dan kecekapan operasi dan penggunaan sumber daya ekonomi.

Tingkatkan proses yang dilaksanakan untuk memastikan kepatuhan terhadap undang-undang dan peraturan.

Melaksanakan tugas audit tepat pada waktunya sesuai dengan skop, pendekatan, metodologi dan teknik yang telah ditetapkan untuk mencapai objektif audit yang diinginkan.

Pastikan kualiti audit yang dijalankan dan laporan audit memenuhi harapan pihak berkepentingan Jabatan Audit Dalam (JAD).

Bertindak sebagai Pegawai Perhubungan (RO) berkenaan dengan jabatan lini dan terus mengawasi untuk mengikuti perkembangan strategi perniagaan yang mempengaruhi profil risiko perubahan proses kerja yang mempengaruhi kawalan operasi, untuk memudahkan pengenalpastian risiko kekurangan kawalan yang muncul dan sesuai dan tindakan pantas untuk menutup jurang tersebut.

Laporkan kepada pengurusan JAD mengenai kekurangan kawalan dan prosedur yang ketara dan berikan cadangan mengenai perkara yang timbul dari audit. Memantau dan melaporkan kepada Komite Audit Dewan mengenai kemajuan yang dicapai dalam pelaksanaan tindakan perbaikan.

Mengkaji operasi spesifik Bank entiti / organisasi lain yang berkaitan, melakukan audit projek selepas pelaksanaan dan perkara lain seperti yang diarahkan oleh Pengurusan JAD, Pengurusan Kanan Jawatankuasa Audit Lembaga.

Mempromosikan tahap kesedaran kawalan yang tinggi di seluruh Bank dan membantu pencegahan penipuan dengan menilai kecukupan kawalan dalaman dalam mengurangkan risiko penipuan.

Mengekalkan disiplin dan tingkah laku standard tinggi dengan mematuhi kod etika dalaman dan peraturan dan undang-undang Bank.

Menguruskan inisiatif / projek dan cadangan jabatan untuk memastikan penyelarasan dengan objektif perniagaan dan strategi Bank.

Kemahiran / pengetahuan:

Kelayakan akademik:

Ijazah Sarjana Muda atau kelayakan profesional dalam perakaunan, ekonomi, perbankan, latar belakang kewangan disiplin lain yang berkaitan dengan sekurang-kurangnya Kelas Kedua Atas dan PNGK 3.00. Kelayakan profesional Audit Dalaman Bersertifikat (CIA), Juruaudit Bank Bersertifikat (CBA) atau yang serupa akan menjadi kelebihan tambahan.

Sekurang-kurangnya Kredit dalam lima mata pelajaran termasuk Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Matematik dalam Sijil Pelajaran malaysia (SPM).

Pengalaman:

Sekurang-kurangnya 2 tahun dalam pengauditan institusi kewangan.

Keperluan Lain:

Kemahiran komunikasi lisan dan bertulis yang baik dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu.

Hanya calon yang disenarai pendek sahaja yang akan diberitahu.

Gambaran Keseluruhan Syarikat:

Bank negara malaysia sebagai bank sentral negara, berkomitmen untuk mencapai kecemerlangan dalam mempromosikan kestabilan sistem kewangan dan kewangan dan memupuk sektor kewangan yang mantap dan progresif, untuk mencapai pertumbuhan ekonomi yang mapan untuk keuntungan negara. Bank Negara Malaysia juga sangat mengutamakan peranan pembangunannya berkaitan dengan pengurusan ekonomi, pembangunan institusi dan pembangunan infrastruktur sistem kewangan.

Bank melabur banyak dalam memupuk bakat kami untuk meningkatkan prestasi mereka dan merealisasikan potensi mereka. Pembangunan bakat yang disasarkan dan peluang pertumbuhan kerjaya, terus diberi fokus untuk memacu prestasi.

Mengapa Sertailah Kami?

Bank negara Malaysia mencari bakat yang bersemangat untuk memberi sumbangan kepada negara, berkomitmen untuk mencapai tahap tinggi dalam pekerjaan, sangat kompeten dalam bidang kepakaran mereka yang relevan, dan mampu menghadapi tantangan dalam menangani masalah dalam organisasi yang berprestasi tinggi. Bank terus menekankan usaha pengurusan bakat kami dan komited untuk pertumbuhan kerjaya yang berterusan untuk memastikan bahawa ia memiliki bakat yang tepat dengan kemahiran dan kecekapan yang diperlukan. Kami menjemput calon berkelayakan yang sesuai terutama dengan kecekapan teknikal dan kepemimpinan yang diperlukan untuk menjadi Bank Negara untuk mempunyai kerjaya yang bermanfaat dengan kami yang merangkumi:

  • Kerjaya yang memberangsangkan dan bermanfaat
  • Gaji pokok yang kompetitif setanding dengan kemahiran dan pengalaman
  • Perlindungan perubatan, insurans dan faedah lain yang komprehensif antara yang terbaik; dan
  • Peluang belajar berterusan di dalam dan luar negara melalui program pengajian atau latihan penuh.

Mohon

Jawatan Kosong Bank Negara Malaysia
Jawatan kosong swasta
Jawatan Kosong Terkini National Institutes of Biotechnology Malaysia (NIBM)
Jawatan Kosong BSN – Pakar Insurans

Tags :

Related Post to Jawatan Kosong Bank Negara Eksekutif Tahap Pertama

Penyedia Web Hosting Di Malaysia

Penyedia Web Hosting Di Malaysia

Posted at

Apa itu web hosting? Ramai yang masih belum berpengetahuan dalam bidang web hosting. Ini mungkin berlaku kerana mereka tidak pernah mendengarnya atau tidak mahu... Read More

Cara Menjadi Youtuber Dalam 14 Langkah Mudah

Cara Menjadi Youtuber Yang Berjaya Dengan 14 Langkah Mudah

Posted at

Cara Menjadi Youtuber Yang Berjaya Dengan 14 Langkah Mudah – Tertanya-tanya bagaimana menjadi YouTuber? Anda ada idea hebat tetapi tak tahu bagaimana melakukannya? Blog... Read More

Mengapa Perlu Promosikan Channel YouTube Anda?

Mengapa Perlu Promosikan Channel YouTube Anda?

Posted at

Mengapa Perlu Promisikan Channel YouTube Anda? – Promosi YouTube dapat membantu anda mengembangkan saluran (channel) dan mempromosikan kandungan dalam beberapa arah sekaligus. Selalunya, mempromosikan... Read More

Cara Membuat Fail robots.txt di cPanel

Posted at

Sekiranya anda pernah membina laman web anda sendiri, anda mungkin pernah mendengar fail robotx.txt dan bertanya-tanya, untuk apa fail ini? Anda berada di tempat... Read More

Ingin Menjadi Blogger yang Terkenal? Kemudian Baca Ini!

Ingin Menjadi Blogger yang Terkenal? Baca Ini!

Posted at

Ingin Menjadi Blogger yang Terkenal? Kemudian Baca Ini! Saya tahu bahawa setiap pembaca blog ini mengunjungi dan membacanya untuk mempelajari sesuatu yang berguna dan... Read More