HOME
Home » Umum » Jom Tukar Ayat Copywriting Jadi Duit!

Jom Tukar Ayat Copywriting Jadi Duit!

Posted at | Categorised in Umum

Jom Tukar Ayat Copywriting Jadi Duit! – Sama ada anda pemilik perniagaan kecil, pemilik perniagaan bersaiz sederhana, penjual eBay, atau sekadar cuba menceburi industri copywriting, memahami asas menulis copywriting berorientasikan jualan akan meletakkan anda di atas jalan menuju kejayaan.

Pada terasnya, copywriting ialah peranti lain dalam kotak alat pemasaran perniagaan. Copywriting yang ditulis dengan baik boleh kebaboom atau meranapkan iklan atau bahagian pemasaran. Dengan itu, copywriting boleh menyamai sama ada pelaburan pengiklanan yang dibelanjakan dengan baik atau pembaziran wang pengiklanan.

Ramai orang salah tafsir keunikan copywriting yang berkesan. Saya tidak dapat mengira berapa kali saya mendengar penulis bebas berkata mereka mahu beralih daripada menulis artikel kepada menulis copywriting seolah-olah ia hanya lanjutan daripada kebolehan sedia ada mereka.

Copywriting memang datang secara semula jadi kepada sesetengah orang, tetapi bagi kebanyakan orang, ia adalah landskap asing yang mereka tidak tahu cara mengemudinya. Copywriting adalah lebih daripada menulis surat jualan laris yang ditawarkan oleh banyak kursus copywriting pendek. Malah, saya berasa sebak apabila saya melihat surat jualan yang keterlaluan itu, yang memberikan gambaran yang jelek tentang penulisan copywriting, jualan dan pemasaran.

Jom Tukar Ayat Copywriting Jadi Duit!

Copywriting yang direka dengan baik tidak perlu mengalahkan seseorang. Ia tidak perlu tenggelam dalam huruf tebal (bold) dan huruf besar. Mesej itu harus berdiri sendiri tanpa menggunakan bahasa jualan dan hiasan reka bentuk yang berlebihan. Saya mengaitkan banyak surat jualan yang salah atas teknik ini dengan penulis yang tidak benar-benar memahami tujuan asas penulisan copywriting. Walau bagaimanapun, copywriting yang berjaya boleh dicapai dalam 10 langkah mudah.

Jom Tukar Ayat Copywriting Jadi Duit!

Pertimbangkan Copywriting Anda memenuhi…

Motivasikan pelanggan anda untuk membeli dengan 10 langkah copywriting ini:

1. Manfaatkan faedah produk anda.

Langkah pertama garis besar copywriting ialah asas untuk kempen pengiklanan anda. Manfaat ialah nilai produk anda kepada pelanggan. Dalam erti kata lain, faedah ialah apa yang produk boleh lakukan untuk pelanggan atau bagaimana produk itu boleh membantu pelanggan.

Anda perlu menjelaskan sebab produk anda adalah yang terbaik dan lebih baik daripada produk pesaing anda berdasarkan nilai tambah yang diberikan kepada pelanggan anda.

Kunci kejayaan adalah untuk anda memahami sepenuhnya semua manfaat produk anda. Hanya dengan itu anda boleh memastikan bahawa audiance mengenali produk anda dan tertarik dengannya.

2. Manfaatkan kelemahan pesaing anda.

Untuk menulis copywriting yang menarik, adalah penting anda mengetahui perkara yang membezakan produk anda daripada pesaing. Sebaik sahaja anda mengetahui kelemahan pesaing anda, anda mesti memastikan khalayak anda mengenali mereka dan memahami mengapa membeli produk pesaing anda merupakan satu kesilapan yang besar.

Mulakan dengan meneliti persaingan anda secara menyeluruh dan memahami perkara yang mereka tawarkan dari segi produk dan perkhidmatan. Seterusnya, senaraikan elemen tawaran mereka yang lebih rendah daripada tawaran anda. Jangan ragu untuk “memecahbelahkan” persaingan tetapi bersikap realistik dalam perbandingan anda. Anda harus mampu menyokong dakwaan anda jika anda dicabar.

3. Kenali audiens anda.

Setiap orang di dunia tidak akan melihat setiap iklan di dunia. Setiap iklan mempunyai audiens tertentu yang akan melihatnya, dan menjadi tugas pemasar untuk mencari peletakan terbaik bagi memastikan audiens sasaran akan melihatnya.

Sebagai contoh, iklan untuk skateboards yang diletakkan dalam newslatter persatuan perumahan warga emas tidak mungkin menjana banyak jualan. Malah, ia akan membazirkan wang pengiklanan. Sasaran penonton untuk skateboards adalah remaja atau dewasa muda.

Tidak warga emas menggunakan skateboards, dan ia bukan kategori produk di mana mereka biasanya membeli sebagai hadiah. Sebelum anda membeli ruang iklan, pastikan anda membelanjakan wang anda di tempat yang betul untuk mendapatkan keuntungan terbesar dari segi pendedahan dan membina kesedaran tentang produk atau perkhidmatan anda.

Pertama, luangkan masa untuk menyelidik pelanggan anda dengan teliti. Dalam kebanyakan perniagaan, 20 peratus pelanggan bertanggungjawab untuk 80 peratus jualan (ini dipanggil peraturan 80/20 sekiranya anda ingin tahu tentang istilah pemasaran rasmi untuk fenomena ini).

20 peratus itu mewakili pelanggan terbaik anda, dan tugas anda adalah untuk menentukan siapa 20 peratus itu. Nilai pelanggan anda dan kumpulkan profil demografi pelanggan anda yang paling berharga, supaya anda boleh mengiklan di tempat terbaik untuk mencari orang yang serupa yang berkemungkinan menjadi prospek.

Jika anda seorang pemilik perniagaan kecil, anda mungkin tidak mempunyai bajet yang dikhaskan untuk menjalankan kajian penyelidikan dan analisis menyeluruh terhadap pangkalan data pelanggan anda, jadi anda perlu membuat improvisasi dengan menggunakan kemahiran komunikasi dan penyiasatan visual anda sendiri.

Ingat, anda cuba membangunkan profil asas pelanggan sasaran anda, bukan profil CIA bagi setiap individu yang membeli produk anda. Lakukan yang terbaik dengan maklumat yang anda ada.

Terdapat banyak atribut yang boleh anda gunakan untuk membangunkan profil demografi pelanggan anda. Berikut ialah senarai contoh ciri untuk membantu anda memulakan inisiatif pemprofilan demografi anda sendiri:

 • Jantina
 • Umur
 • Etnik
 • Status keluarga
 • Pendapatan
 • Pekerjaan
 • Minat

4. Berkomunikasi W.I.I.F.M. (What’s In It For Me?)

Terdapat pelbagai sebab untuk membuat iklan atau bahagian pemasaran. Sebelum anda menulis salinan untuk karya promosi anda, anda perlu memahami matlamat anda untuk karya tersebut. Apa yang anda ingin dapat sebagai balasan?

Copywriting yang anda gunakan dalam setiap iklan atau bahagian pemasaran akan berbeza-beza berdasarkan matlamat anda untuk promosi tersebut. Walaupun artikel ini tidak menumpukan pada pembangunan rancangan dan strategi pemasaran, saya akan menawarkan beberapa contoh objektif yang berbeza untuk iklan atau bahagian pemasaran yang, seterusnya, akan mempengaruhi copywriting yang anda gunakan:

 • Berikan tawaran istimewa
 • Berkongsi maklumat dan meningkatkan kesedaran
 • Hasilkan petunjuk

Pelanggan anda perlu memahami cara produk atau perkhidmatan anda akan membantu mereka dengan menjadikan kehidupan mereka lebih mudah, menjadikan mereka berasa lebih baik, membantu mereka menjimatkan wang, membantu mereka menjimatkan masa, dsb.

Dalam langkah garis besar penulisan copywriting ini, anda akan membina pada kerja yang telah anda lakukan setakat ini dengan mengambil ciri, faedah dan pembeza produk anda dan secara khusus menerangkan cara ia secara langsung mempengaruhi kehidupan audiens sasaran anda dengan cara yang positif.

Ingat prinsip pertama copywriting produk atau perkhidmatan anda tempat kedua penting daripada keupayaannya untuk memenuhi keperluan pelanggan anda.

Jawab soalan audiens sasaran anda “Apakah faedahnya untuk saya?” Ingat, anda membayar untuk ruang iklan anda dan mungkin juga reka bentuk grafik. Jangan bazirkan wang anda dengan meletakkan iklan dengan copywriting yang tidak berkesan yang tidak memberitahu pelanggan anda dengan jelas perkara yang mereka akan dapat dengan membeli produk atau perkhidmatan anda.

Syarikat besar dengan bajet pengiklanan dan pemasaran yang besar boleh menguji berulang kali tajuk iklan (headlines) yang tajam, klise dan menyalin dalam usaha mencari cara terbaik untuk menarik perhatian audiens sasaran mereka, tetapi pemilik perniagaan kecil dan sederhana biasanya mempunyai bajet terhad.

Untuk perniagaan yang lebih kecil yang hanya mempunyai satu peluang untuk menyampaikan mesej mereka, copywriting mesti ditulis supaya mesej itu, termasuk faedah dan pembeza, didengar dan difahami oleh audiens sasaran. Tiada ruang dalam bajet pengiklanan pemilik perniagaan kecil untuk mengambil risiko tidak menyampaikan mesej khusus itu kepada orang yang betul setiap masa.

5. Fokus pada “anda,” bukan “kami.”

Adalah penting untuk anda mengetahui cara anda menangani pelanggan anda dalam copywriting anda. Untuk melakukan ini, anda perlu memahami penggunaan kata ganti nama. Fikirkan kembali zaman persekolahan anda. Ingat guru Bahasa Inggeris anda menerangkan orang pertama, orang kedua dan orang ketiga?

Sebagai ulangan, orang pertama (saya, saya, saya, saya, kami, kami, kami, kami) ialah orang yang bercakap dan orang kedua (anda, anda, milik anda) ialah orang yang bercakap kepadanya. Adalah penting untuk anda menulis copywriting yang bercakap kepada audiens sasaran anda dan bukan kepada orang lain dan bukan tentang diri anda.

Oleh itu, majoriti copywriting anda dalam mana-mana iklan atau bahagian pemasaran hendaklah ditulis dan ditujukan kepada orang kedua. Sebagai contoh, adakah anda lebih suka salinan yang mengatakan, “Melalui jabatan jualan kelas pertama kami, kami boleh menghantar kereta dalam masa 24 jam” atau “Anda boleh memandu kereta baharu anda esok”?

Walaupun contoh salinan pertama memfokuskan pada perniagaan, contoh kedua memfokuskan kepada pelanggan dan bercakap terus dengan mereka. Ia lebih peribadi, dan dengan itu, lebih berkesan.

Ingat, menulis dalam orang kedua membantu audiens anda menghubungkan dengan cepat mata dalam copywriting anda kepada kehidupan mereka sendiri dan membolehkan mereka memperibadikan bahagian iklan atau pemasaran.

Beginilah cara iklan disambungkan kepada kehidupan pelanggan individu itu sendiri. Dengan menulis copywriting anda supaya ia memberi tumpuan kepada pelanggan dan bukannya diri anda sendiri, pelanggan boleh memperibadikan iklan dan produk yang anda jual dan bertindak sewajarnya.

6. Fahami medium anda.

Semasa anda menulis copywriting, anda harus sedar bahawa setiap medium berbeza tempat iklan diletakkan memerlukan nada atau gaya yang berbeza. Bergantung pada tempat anda meletakkan iklan anda, copywriting yang anda gunakan berubah berdasarkan audiens yang akan melihat iklan tersebut.

Adakah anda meletakkan iklan anda di akhbar tempatan atau di papan iklan? Adakah anda meletakkan iklan anda dalam majalah wanita atau dalam majalah berita? Media yang berbeza memerlukan copywriting yang berbeza untuk meyakinkan audiens tertentu untuk bertindak dengan paling berkesan.

Tambahan pula, jenis bahagian pemasaran yang berbeza memerlukan jenis copywriting yang berbeza. Ingat, terdapat banyak cara untuk menggunakan copywriting untuk mempromosikan perniagaan anda selain daripada iklan tradisional. Gunakan setiap peluang yang mungkin dan sesuai untuk menyampaikan mesej pemasaran anda kepada pelanggan anda.

7. Elakkan T.M.I. “To Much Information” (Terlalu banyak maklumat)

Jangan sekali-kali mengambil risiko kehilangan perhatian audiens anda dengan memberikan terlalu banyak butiran dalam copywriting anda. Copywriting yang berkesan memberitahu audiens anda perkara yang mereka perlu tahu untuk bertindak dan membuat pembelian atau cara menghubungi anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Butiran yang berlebihan mengacaukan minda audiens anda, yang meningkatkan kemungkinan mereka melupakan aspek paling penting dalam iklan atau program pemasaran anda. Melainkan anda mengiklankan ubat preskripsi, peralatan yang sangat teknikal atau produk yang sangat terkawal atau rumit, peraturan terbaik untuk dipatuhi ialah K.I.S.S. (Keep It Simple, Stupid).

Anda membelanjakan sejumlah besar bajet pengiklanan anda untuk meletakkan setiap iklan. Dengan setiap iklan, anda hanya menerima sedikit ruang untuk menyampaikan mesej anda kepada audiens anda. Gunakan perbelanjaan mahal itu dengan bijak untuk memastikan anda mendapat pulangan tertinggi bagi pelaburan anda.

8. Sertakan seruan untuk bertindak (call to action)

Matlamat mana-mana iklan atau bahagian pemasaran adalah untuk mendapatkan beberapa jenis respons daripada audiens yang melihatnya. Seruan bertindak (call to action) ialah unsur copywriting yang memberitahu audiens cara anda mahu mereka bertindak balas terhadap iklan atau bahagian pemasaran anda.

Lazimnya, call to action mewujudkan rasa mendesak di sekeliling mesej dan memberikan arahan tentang perkara yang perlu dilakukan seterusnya. Contohnya, seruan bertindak mungkin memberitahu audiens untuk menghubungi pengiklan atau melawat kedai atau tapak web mereka.

Memasukkan seruan untuk bertindak setakat ini merupakan aspek terpenting dalam penulisan copywriting yang berkesan. Adalah penting untuk anda memudahkan audiens anda bertindak pada iklan atau mesej pemasaran anda. Anda telah memujuk mereka untuk menginginkan produk anda dengan mengikuti Langkah 1 hingga Langkah 7 garis besar penulisan copywriting dan dengan menulis copywriting yang berpengaruh. Kini anda mesti memastikan audiens anda boleh membalas iklan anda dengan mudah dan membeli produk anda dengan memaksa mereka bertindak.

Untuk memulakan, pastikan struktur ayat penulisan copywriting anda adalah dalam ayat aktif dan bukannya pasif. Sebabnya mudah sahaja. Copywriting yang anda tulis dalam ayat aktif mengikut definisi berorientasikan tindakan, manakala copywriting yang anda tulis dalam ayat pasif bercakap tentang tindakan secara jauh.

Untuk menjelaskan lebih lanjut, apabila anda menulis ayat dalam ayat aktif, subjek ayat melakukan tindakan kata kerja dalam ayat tersebut. Sebaliknya, jika anda menulis ayat dalam ayat pasif, subjek ayat menerima tindakan daripada kata kerja ayat tersebut.

Langkah kedua dalam mewujudkan seruan bertindak yang berkesan dalam copywriting anda ialah membangunkan rasa mendesak. Matlamat anda dalam pengiklanan adalah untuk mewujudkan kesedaran tentang produk atau perkhidmatan anda dan, akhirnya, meningkatkan jualan.

Bila nak buat macam tu? Adakah anda mahu pelanggan anda bertindak esok, bulan depan, atau tahun depan? Jika anda membelanjakan wang untuk pengiklanan sekarang, kemungkinan besar anda mahu pelanggan anda bertindak sekarang. Jika begitu, salinan anda perlu memberitahu mereka untuk turun dari sofa dan masuk ke kedai anda sekarang. Terdapat banyak perkataan dan frasa yang boleh anda tambahkan pada salinan anda untuk mewujudkan rasa mendesak.

9. C.Y.A. (Cover Your Ass)

Walaupun syarikat besar mempunyai jabatan undang-undang yang menyemak salinan untuk memastikan ia tidak mendedahkan syarikat kepada masalah yang berpotensi, syarikat yang lebih kecil biasanya tidak mempunyai bajet untuk mendapatkan pendapat peguam bagi setiap iklan yang mereka jalankan atau bahagian pemasaran yang mereka cetak.

Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna pemilik perniagaan kecil mempunyai tanggungjawab yang kurang untuk menghasilkan iklan dan bahagian pemasaran yang jujur ​​dan tidak dianggap menipu. Kebanyakan pemilik perniagaan kecil adalah pemilik tunggal bermakna jika mereka kalah dalam tuntutan mahkamah, bukan sahaja aset perniagaan mereka boleh digunakan untuk memenuhi tuntutan plaintif, tetapi aset peribadi mereka juga boleh disasarkan.

Apabila anda menulis copywriting, pertimbangkan sama ada dakwaan yang anda tidak boleh buktikan dalam copywriting anda (atau tidak dapat memberikan penafian yang sesuai) adalah berbaloi sebaik sahaja anda menimbang risiko berbanding potensi ganjaran.

Selain daripada membuka diri anda kepada kemungkinan litigasi, membesar-besarkan atau memalsukan dakwaan tentang produk anda atau pesaing anda adalah tidak beretika dan amalan perniagaan yang buruk. Jika anda terperangkap dalam pembohongan (tidak kira sekecil mana pun), perkataan akan tersebar dengan cepat dan reputasi anda boleh rosak tidak boleh diperbaiki. Sekali lagi, timbang risiko berbanding potensi ganjaran sebelum anda mengiklankan menggunakan dakwaan yang anda tidak dapat buktikan.

Berhati-hati menggunakan perkataan superlatif seperti contoh dalam senarai berikut:

 • Percuma
 • Dijamin
 • Terbaik, terendah, terpantas, dll.
 • Atau wang anda dikembalikan
 • Bebas risiko
 • Tiada risiko
 • Tidak perlu membeli
 • Tiada kos
 • Tiada kewajipan
 • Tiada pelaburan
 • 100 peratus
 • Janji
 • Tiada soalan ditanya

10. Baca pruf.

Adalah penting untuk anda menyemak semula copywriting anda dengan tepat. Salah satu cara terpantas untuk kehilangan kredibiliti dalam pengiklanan ialah membenarkan ralat tatabahasa atau ejaan muncul dalam iklan atau bahagian pemasaran anda.

Pelanggan menterjemahkan kecuaian dalam iklan kepada kecuaian dalam produk dan perkhidmatan. Mereka bertanya kepada diri mereka sendiri, “Jika syarikat ini tidak cukup mengambil berat untuk menghasilkan iklan tanpa kesilapan, sejauh manakah mereka mengambil berat tentang menjaga saya?” Perniagaan profesional menghasilkan iklan berkualiti profesional dan salinan iklan, dan ini bermakna salinan mereka telah dibaca pruf berulang kali dan bebas ralat.

Ia Betul Semudah Itu

Copywriting sememangnya mudah. Jika anda melakukan penyelidikan dan kerja persediaan anda, copywriting anda akan bersinar. Jangan takut untuk mengambil risiko yang dikira dan belajar daripada kesilapan anda, tetapi jangan bazirkan belanjawan pengiklanan anda yang terhad.

Dengan melakukan kerja keras terlebih dahulu dan melengkapkan rangka penulisan copywriting anda dengan teliti, anda akan mempunyai dokumen kerja yang boleh anda gunakan sebagai alat untuk menghasilkan semua projek penulisan copywriting anda sekarang dan pada masa hadapan.

Luangkan sedikit masa anda untuk membangunkan garis besar copywriting kadar pertama, dan anda akan mendapat ganjaran kemudian dengan peningkatan dalam jualan dan keuntungan serta pulangan yang lebih tinggi dalam pelaburan pengiklanan anda. Sekarang sepak mula “mengcopywriting”!

Baca juga:

Panduan Unggul Ubah Hidup Dari Mimpi Jadi Realiti
Formula Menulis Copywriting Power Untuk Bisnes Anda!

Menarik sangat bisnes ni, yang tak pernah tepu-tepu:

Bisnes tudung
Cara memulakan bisnes tudung

Hello! Saya seru anda Jom Tukar Ayat Copywriting Jadi Duit!

Tags :

Related Post to Jom Tukar Ayat Copywriting Jadi Duit!

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More