HOME
Home » Bisnes » Jual Barang Lama Anda Secara Online

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at | Categorised in Bisnes

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace, Mudah, Shopee atau beberapa platform lain, anda boleh menyenaraikan dan menjual hampir mana-mana produk yang anda miliki dengan hanya mengklik beberapa butang.

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Bagi mereka yang berfikiran keusahawanan, perniagaan jualan semula dalam talian boleh menjadi perniagaan sampingan yang menguntungkan dengan cepat, terutamanya jika anda membuat lelongan di halaman jualan, kedai barangan atau pasar lambak. Jika anda sedang mempertimbangkan untuk menjadi penjual semula dalam talian peribadi, berikut ialah beberapa perkara yang perlu diingat dan nasihat untuk membantu anda berjaya sepanjang perjalanan. Selamat menjual!

1. Jujur dan teliti

Mewujudkan reputasi yang baik sebagai penjual yang jujur ​​dan boleh dipercayai adalah penting untuk perniagaan dalam talian. Walaupun anda tidak ingin memupuk perniagaan berulang, ulasan dan penilaian pengguna mencerminkan anda dengan cara yang sama ada boleh menggalakkan atau tidak menggalakkan perniagaan anda di masa hadapan.

“Pastikan anda menyenaraikan keadaan semua item anda, walaupun ia sangat baik tanpa cacat; pembeli ingin mengetahuinya,” kata Heidi Ferguson, penjual vintaj yang menggunakan beberapa platform. “Isi profil kedai dan polisi penghantaran anda sepenuhnya. Ini memberi pembeli rasa [tentang] siapa anda dan seterusnya memastikan kepercayaan.”

Selain itu, tidak menerangkan sepenuhnya keadaan produk yang anda jual boleh menghalang pulangan, yang dengan cepat memakan keuntungan anda dan menuntut lebih banyak masa dan perhatian anda.

“Pastikan anda menerangkan keadaan barang dengan baik di hadapan,” kata Ariel M. Ruggeri, penjual eBay enam tahun, memberitahu Business News Daily. “Jika anda tidak menerangkannya dengan baik dan pembeli ingin mendapatkan bayaran balik, ia adalah satu kerumitan besar dan pembaziran masa dan wang untuk meminta mereka menghantarnya semula dan menjualnya semula.”

2. Gunakan banyak foto berkualiti tinggi

Anda boleh melindungi diri anda daripada pemulangan dan pembeli yang tidak berpuas hati dengan memasukkan berbilang foto berkualiti tinggi dalam penyenaraian anda. Secara amnya, lebih banyak foto yang anda sertakan, lebih baik. Selain memaklumkan pembeli tentang keadaan produk, ia meningkatkan penyenaraian anda dalam hasil carian.

“Gunakan tujuh hingga 10 gambar dalam penyenaraian anda. Anda akan mendapat lebih keterlihatan dan kredibiliti daripada bakal pembeli,” kata Ferguson sambil menambah bahawa adalah penting untuk mengoptimumkan etalase maya anda untuk peranti mudah alih. “Sentiasa semak kedai anda daripada berbilang peranti elektronik untuk memastikan anda melihat perkara yang pembeli lihat.”

Amaran adalah untuk mengelak daripada menyalin foto produk yang anda jual dari internet. Siarkan foto berkualiti tinggi bagi item sebenar yang anda jual; jika tidak, anda menghadapi masalah dengan pembeli walaupun terdapat sedikit perbezaan.

“Ambil foto yang sangat bagus dan jangan sekali-kali klik kanan dan curi foto daripada imej Google,” kata Gari Anne Kosanke, penjual dalam talian yang mengendalikan Bead Lovers Korner pada berbilang platform. “Mengambil gambar yang bagus akan menjadikan penyenaraian unik dan menyediakan bakal pelanggan visual yang baik supaya mereka tidak akan kecewa atau kecewa apabila mereka menerima barangan.”

3. Perhatikan margin keuntungan anda

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Nak tahu? Klik gambar!

Jualan dalam talian kadangkala boleh terasa seperti usaha peribadi, tetapi, ingat, anda menjalankan perniagaan. Jika anda tidak fikir anda boleh menghasilkan keuntungan yang besar, mungkin lebih baik biarkan item menarik itu di atas rak. Mantra untuk penjual yang berjaya sentiasa, “beli rendah, jual tinggi.”

“Saya selalu bertanya kepada diri sendiri satu soalan: Bolehkah saya menggandakan wang saya?” Ruggeri berkata. “Jika anda terjumpa [sebuah] produk yang hebat [untuk dijual semula] tetapi harganya terlalu mahal, tinggalkan saja!”

Ia juga penting untuk mendokumenkan perniagaan anda supaya anda boleh menjejaki perkara yang mengalir masuk dan keluar. Seperti mana-mana perniagaan lain, belanjawan dan penjejakan pendapatan serta kos adalah kunci untuk benar-benar memahami prestasi anda dan boleh membantu anda melaraskan strategi anda dengan sewajarnya.

“Buat sendiri hamparan Excel dengan hasil, kos asal item, yuran dan keuntungan untuk setiap item yang anda jual,” kata Ruggeri. “Ini akan mengumpulkan data anda semua di satu tempat dan menjadikannya mudah.”

4. Pasarkan diri anda dengan betul

Sukar untuk menjual barang apabila tiada audiance. Media sosial ialah cara yang baik untuk mendorong trafik ke kedai anda, seperti mengikuti amalan terbaik untuk penyenaraian pada platform itu sendiri (iaitu, banyak foto berkualiti, penerangan lengkap, teg, reputasi yang baik.) Promosi silang dan juga jualan silang ialah satu cara yang bagus untuk mengeluarkan perkataan.

“Promosikan diri anda sendiri di Facebook, Instagram, Twitter dan Pinterest, dan paut semua akaun anda kembali ke [platform jualan anda] untuk mendorong trafik,” kata Ferguson. “Pastikan ia menarik – Engagement adalah kunci, bukan Like.”

Sebaik sahaja anda mempunyai khalayak yang terlibat, anda boleh mula membina. Carian organik ialah cara terbaik untuk mencari pembeli sekali sahaja, tetapi memupuk perniagaan berulang juga sangat berkesan. Bagi penjual yang pakar dalam satu kategori, seperti Ferguson dalam vintaj, ia boleh menjadi manfaat besar untuk mencari pengumpul atau peminat yang kembali ke kedai anda berulang kali.

5. Sahkan pembayaran sebelum penghantaran

Ini mungkin kelihatan jelas, tetapi memastikan pembayaran telah dijelaskan sebelum menghantar barangan anda adalah penting. Pembayaran boleh melantun, atau pembeli boleh memilih untuk tidak membayar. Malangnya, tidak semua orang boleh dipercayai, jadi untuk mengelak daripada ditipu, simpan kewangan di bahagian atas fikiran anda.

“Jangan hantar sehingga anda dibayar dan wang itu berada dalam akaun anda,” kata Ruggeri. “Jika anda menerima cek … pastikan ia jelas. Jika anda menjual melalui Mudah, cuba ambil wang tunai sahaja. Ini akan memudahkan anda.”

Mengikuti petua ini dan meletakkan langkah terbaik anda dengan pembeli adalah cara yang pasti untuk menjayakan usaha jualan dalam talian anda.

Pautan penting untuk anda:

Cara berkesan buat duit online
Cara terbaik jana pendapatan pasif
Rahsia kejayaan dalam perniagaan
Bisnes online paling laku

Tags :

Related Post to Jual Barang Lama Anda Secara Online

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Bisnes Online Paling Laku

Bisnes Online Paling Laku Yang Boleh Anda Lakukan Sekarang!

Posted at

Bisnes Online Paling Laku – Jom kita kaji apakah produk terlaris dalam talian sebelum anda memululakan bisnes online. Jika anda ingin memulakan bisnes online... Read More