HOME
Home » Umum » Kadar Caruman KWSP 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Kadar Caruman KWSP 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Posted at | Categorised in Umum

KWSP: Kadar Caruman 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9% dari 11%: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) hari ini menyatakan bahawa bahagian pekerja 2021 dari kadar caruman berkanun akan dikurangkan kepada 9% daripada 11%.

Dalam satu kenyataan hari ini, KWSP mengatakan kadar caruman berkanun baru untuk pekerja hanya dikenakan kepada anggota yang berumur di bawah 60 tahun, yang bertanggungjawab untuk caruman.

KWSP: Kadar Caruman 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Bagi anggota yang berumur 60 tahun ke atas, kadar caruman berkanun untuk pekerja tetap tidak berubah, kata KWSP.

“Kadar baru akan berkuatkuasa selama satu tahun, mempengaruhi gaji untuk bulan Januari 2021 (sumbangan Februari 2021) hingga Disember 2021 (sumbangan Januari 2022).

“Anggota yang ingin mengekalkan kadar caruman pekerja 11% boleh mengisi borang Borang KWSP 17A (Khas 2021), yang akan disediakan di laman web KWSP (www.kwsp.gov.my) mulai 1 Disember 2020 .

“Borang yang telah dilengkapkan harus dihantar kepada majikan masing-masing untuk pendaftaran dalam talian melalui i-Akaun (Majikan), yang akan bermula pada 14 Disember 2020. Majikan juga diminta untuk menyimpan borang yang diterima untuk rekod mereka,” kata KWSP.

Majikan boleh mengemukakan mulai 14 Disember 2020 dan seterusnya permohonan pekerja mereka untuk mengekalkan bahagian terakhir dari kadar caruman berkanun mereka pada 11%, kata Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Dikatakan penghantaran hanya boleh dilakukan melalui portal i-Akaun (Majikan).

“Ini sejalan dengan upaya KWSP untuk memastikan jarak fizikal dan meminimumkan interaksi tatap muka untuk mencegah penyebaran Covid-19.

“Selama periode ini, KWSP membatasi majikan datang ke cawangannya, dan juga membatasi lawatan pegawai ke premis majikan. Majikan hanya boleh berada di cawangan KWSP untuk tujuan pendaftaran majikan dengan janji dibuat melalui ‘Janji Temu Online’ (www.kwsp.gov.my/janjitemu), “katanya.

Dikatakan pembayaran caruman KWSP bulanan, caj pembayaran lewat dan dividen boleh dilakukan melalui i-Akaun (Majikan), perbankan Internet dan kaunter ejen bank yang dilantik.

Untuk perkara lain, termasuk khidmat nasihat dan pengurusan akaun, majikan boleh terus menghubungi pegawai Khidmat Nasihat Majikan (EAS) yang ditugaskan kepada syarikat mereka untuk mendapatkan bantuan.

Majikan boleh menghubungi pusat pengurusan hubungan KWSP di talian 03-8922 6000 atau melayari www.kwsp.gov.my untuk maklumat lebih lanjut.

Saham Penny Ini Meletakkan Pelabur Dalam Hayunan Roller-coaster
10 Idea Bisnes Kecil Dari Rumah
10 Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan
Semakan Online Wang Tidak Dituntut
Cara Buat Bisnes Tudung Jenama Sendiri Yang Menguntungkan

 

Tags :

No comment for Kadar Caruman KWSP 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Kadar Caruman KWSP 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Cara Mulakan Bisnes Makan Delivery Dari Rumah

Cara Mulakan Bisnes Makan Delivery Dari Rumah

Posted at

Cara Mulakan Bisnes Makan Delivery Dari Rumah – Cara memulakan perniagaan penghantaran makanan dari rumah – Beberapa tahun yang lalu, anda mungkin menikmati penyediaan... Read More

Bagaimana Cara Pengeluaran Wang Dengan KWSP i-Sinar?

Bagaimana Cara Pengeluaran Wang Dengan KWSP i-Sinar?

Posted at

Bagaimana Cara Pengeluaran Wang Dengan KWSP i-Sinar? Berapa banyak yang anda dapat? Secara amnya, anda mempunyai akses kepada 10% daripada jumlah simpanan Akaun 1... Read More

Panduan Buat Duit USD Menunjukkan Bagaimana Cara Menjana Pendapatan Dalam USD

Posted at

Panduan Buat Duit USD – Seperti yang saya pernah maklumkan sebelum ini! Sebuah panduan baru yang menunjukkan cara, “Bagaimana Menjana Pendapatan Dalam USD!”… telah pun siap... Read More

Jenama Tudung Paling Laris Dan Popular Yang Harus Anda Tahu

Jenama Tudung Paling Laris Dan Popular Yang Harus Anda Tahu

Posted at

Jenama tudung paling laris dan popular. Permintaan tudung telah menimbulkan kreativiti yang dinamik dan beberapa jenama kini menjadi sangat laris dan popular. Pasaran tudung... Read More

Fasa Kedua Pembayaran BPN Akan Bermula Pada 4 Mei - Tengku Zafrul

Tambahan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat

Posted at

Tambahan pakej rangsangan ekonomi Prihatin Rakyat Langkah-langkah pakej rangsangan tambahan yang diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 6 April 2020: Tambahan... Read More