HOME
Home » Umum » Kadar Caruman KWSP 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Kadar Caruman KWSP 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Posted at | Categorised in Umum

KWSP: Kadar Caruman 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9% dari 11%: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) hari ini menyatakan bahawa bahagian pekerja 2021 dari kadar caruman berkanun akan dikurangkan kepada 9% daripada 11%.

Dalam satu kenyataan hari ini, KWSP mengatakan kadar caruman berkanun baru untuk pekerja hanya dikenakan kepada anggota yang berumur di bawah 60 tahun, yang bertanggungjawab untuk caruman.

KWSP: Kadar Caruman 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Bagi anggota yang berumur 60 tahun ke atas, kadar caruman berkanun untuk pekerja tetap tidak berubah, kata KWSP.

“Kadar baru akan berkuatkuasa selama satu tahun, mempengaruhi gaji untuk bulan Januari 2021 (sumbangan Februari 2021) hingga Disember 2021 (sumbangan Januari 2022).

“Anggota yang ingin mengekalkan kadar caruman pekerja 11% boleh mengisi borang Borang KWSP 17A (Khas 2021), yang akan disediakan di laman web KWSP (www.kwsp.gov.my) mulai 1 Disember 2020 .

“Borang yang telah dilengkapkan harus dihantar kepada majikan masing-masing untuk pendaftaran dalam talian melalui i-Akaun (Majikan), yang akan bermula pada 14 Disember 2020. Majikan juga diminta untuk menyimpan borang yang diterima untuk rekod mereka,” kata KWSP.

Majikan boleh mengemukakan mulai 14 Disember 2020 dan seterusnya permohonan pekerja mereka untuk mengekalkan bahagian terakhir dari kadar caruman berkanun mereka pada 11%, kata Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Dikatakan penghantaran hanya boleh dilakukan melalui portal i-Akaun (Majikan).

“Ini sejalan dengan upaya KWSP untuk memastikan jarak fizikal dan meminimumkan interaksi tatap muka untuk mencegah penyebaran Covid-19.

“Selama periode ini, KWSP membatasi majikan datang ke cawangannya, dan juga membatasi lawatan pegawai ke premis majikan. Majikan hanya boleh berada di cawangan KWSP untuk tujuan pendaftaran majikan dengan janji dibuat melalui ‘Janji Temu Online’ (www.kwsp.gov.my/janjitemu), “katanya.

Dikatakan pembayaran caruman KWSP bulanan, caj pembayaran lewat dan dividen boleh dilakukan melalui i-Akaun (Majikan), perbankan Internet dan kaunter ejen bank yang dilantik.

Untuk perkara lain, termasuk khidmat nasihat dan pengurusan akaun, majikan boleh terus menghubungi pegawai Khidmat Nasihat Majikan (EAS) yang ditugaskan kepada syarikat mereka untuk mendapatkan bantuan.

Majikan boleh menghubungi pusat pengurusan hubungan KWSP di talian 03-8922 6000 atau melayari www.kwsp.gov.my untuk maklumat lebih lanjut.

Saham Penny Ini Meletakkan Pelabur Dalam Hayunan Roller-coaster
10 Idea Bisnes Kecil Dari Rumah
10 Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan
Semakan Online Wang Tidak Dituntut
Cara Buat Bisnes Tudung Jenama Sendiri Yang Menguntungkan

 

Daftar menggunakan link ini dan anda akan menerima Bitcoin bernilai RM25.00 apabila anda memasukkan wang ke dalam wallet Luno anda dan membeli atau menjual Bitcoin dengan nilai RM250.

Tags :

No comment for Kadar Caruman KWSP 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Kadar Caruman KWSP 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Projek Kurus & Sihat Dengan Formula Kurus

Projek Kurus & Sihat Dengan Formula Kurus

Posted at

Projek Kurus & Sihat Dengan Formula Kurus Kalau anda memang dah sedia memiliki tubuh yang kurus dan sihat, mungkin anda boleh skip projek ini.... Read More

Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Semakan Saman Secara Online | PDRM, JPJ, AES

Posted at

Dengan kemajuan teknologi, semua Semakan Online Saman JPJ, PDRM Dan AES dapat dilakukan dengan cara yang amat mudah sekali, tepat di hujung hujung jari... Read More

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Posted at

Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut – Pernahkah anda menjumpai wang tunai di poket anda, di bantal sofa atau di laci yang tidak... Read More

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu?

Posted at

Siapa Ustaz Ebit Lew Sebenarnya Yang Ramai Tak Tahu? Nama Ustaz Ebit Lew mungkin tidak dikenali oleh kebanyakan orang bukan Islam di Malaysia tetapi... Read More

12 Jenama Tudung Popular Dan Paling Laris

12 Jenama Tudung Popular Dan Paling Laris

Posted at

Jenama tudung popular dan paling laris Fesyen sederhana telah menjadi trend baru-baru ini apabila lebih banyak gedung fesyen antarabangsa mula mengeluarkan koleksi pakaian longgar... Read More