HOME
Home » Umum » Kadar Caruman KWSP 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Kadar Caruman KWSP 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Posted at | Categorised in Umum

KWSP: Kadar Caruman 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9% dari 11%: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) hari ini menyatakan bahawa bahagian pekerja 2021 dari kadar caruman berkanun akan dikurangkan kepada 9% daripada 11%.

Dalam satu kenyataan hari ini, KWSP mengatakan kadar caruman berkanun baru untuk pekerja hanya dikenakan kepada anggota yang berumur di bawah 60 tahun, yang bertanggungjawab untuk caruman.

KWSP: Kadar Caruman 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Bagi anggota yang berumur 60 tahun ke atas, kadar caruman berkanun untuk pekerja tetap tidak berubah, kata KWSP.

“Kadar baru akan berkuatkuasa selama satu tahun, mempengaruhi gaji untuk bulan Januari 2021 (sumbangan Februari 2021) hingga Disember 2021 (sumbangan Januari 2022).

“Anggota yang ingin mengekalkan kadar caruman pekerja 11% boleh mengisi borang Borang KWSP 17A (Khas 2021), yang akan disediakan di laman web KWSP (www.kwsp.gov.my) mulai 1 Disember 2020 .

“Borang yang telah dilengkapkan harus dihantar kepada majikan masing-masing untuk pendaftaran dalam talian melalui i-Akaun (Majikan), yang akan bermula pada 14 Disember 2020. Majikan juga diminta untuk menyimpan borang yang diterima untuk rekod mereka,” kata KWSP.

Majikan boleh mengemukakan mulai 14 Disember 2020 dan seterusnya permohonan pekerja mereka untuk mengekalkan bahagian terakhir dari kadar caruman berkanun mereka pada 11%, kata Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Dikatakan penghantaran hanya boleh dilakukan melalui portal i-Akaun (Majikan).

“Ini sejalan dengan upaya KWSP untuk memastikan jarak fizikal dan meminimumkan interaksi tatap muka untuk mencegah penyebaran Covid-19.

‚ÄúSelama periode ini, KWSP membatasi majikan datang ke cawangannya, dan juga membatasi lawatan pegawai ke premis majikan. Majikan hanya boleh berada di cawangan KWSP untuk tujuan pendaftaran majikan dengan janji dibuat melalui ‘Janji Temu Online’ (www.kwsp.gov.my/janjitemu), “katanya.

Dikatakan pembayaran caruman KWSP bulanan, caj pembayaran lewat dan dividen boleh dilakukan melalui i-Akaun (Majikan), perbankan Internet dan kaunter ejen bank yang dilantik.

Untuk perkara lain, termasuk khidmat nasihat dan pengurusan akaun, majikan boleh terus menghubungi pegawai Khidmat Nasihat Majikan (EAS) yang ditugaskan kepada syarikat mereka untuk mendapatkan bantuan.

Majikan boleh menghubungi pusat pengurusan hubungan KWSP di talian 03-8922 6000 atau melayari www.kwsp.gov.my untuk maklumat lebih lanjut.

Saham Penny Ini Meletakkan Pelabur Dalam Hayunan Roller-coaster
10 Idea Bisnes Kecil Dari Rumah
10 Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan
Semakan Online Wang Tidak Dituntut
Cara Buat Bisnes Tudung Jenama Sendiri Yang Menguntungkan

 

Tags :

Related Post to Kadar Caruman KWSP 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More