HOME
Home » Umum » Kadar Caruman KWSP 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Kadar Caruman KWSP 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Posted at November 29th, 2020 | Categorised in Umum

KWSP: Kadar Caruman 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9% dari 11%: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) hari ini menyatakan bahawa bahagian pekerja 2021 dari kadar caruman berkanun akan dikurangkan kepada 9% daripada 11%.

Dalam satu kenyataan hari ini, KWSP mengatakan kadar caruman berkanun baru untuk pekerja hanya dikenakan kepada anggota yang berumur di bawah 60 tahun, yang bertanggungjawab untuk caruman.

KWSP: Kadar Caruman 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Bagi anggota yang berumur 60 tahun ke atas, kadar caruman berkanun untuk pekerja tetap tidak berubah, kata KWSP.

“Kadar baru akan berkuatkuasa selama satu tahun, mempengaruhi gaji untuk bulan Januari 2021 (sumbangan Februari 2021) hingga Disember 2021 (sumbangan Januari 2022).

“Anggota yang ingin mengekalkan kadar caruman pekerja 11% boleh mengisi borang Borang KWSP 17A (Khas 2021), yang akan disediakan di laman web KWSP (www.kwsp.gov.my) mulai 1 Disember 2020 .

“Borang yang telah dilengkapkan harus dihantar kepada majikan masing-masing untuk pendaftaran dalam talian melalui i-Akaun (Majikan), yang akan bermula pada 14 Disember 2020. Majikan juga diminta untuk menyimpan borang yang diterima untuk rekod mereka,” kata KWSP.

Majikan boleh mengemukakan mulai 14 Disember 2020 dan seterusnya permohonan pekerja mereka untuk mengekalkan bahagian terakhir dari kadar caruman berkanun mereka pada 11%, kata Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Dikatakan penghantaran hanya boleh dilakukan melalui portal i-Akaun (Majikan).

“Ini sejalan dengan upaya KWSP untuk memastikan jarak fizikal dan meminimumkan interaksi tatap muka untuk mencegah penyebaran Covid-19.

“Selama periode ini, KWSP membatasi majikan datang ke cawangannya, dan juga membatasi lawatan pegawai ke premis majikan. Majikan hanya boleh berada di cawangan KWSP untuk tujuan pendaftaran majikan dengan janji dibuat melalui ‘Janji Temu Online’ (www.kwsp.gov.my/janjitemu), “katanya.

Dikatakan pembayaran caruman KWSP bulanan, caj pembayaran lewat dan dividen boleh dilakukan melalui i-Akaun (Majikan), perbankan Internet dan kaunter ejen bank yang dilantik.

Untuk perkara lain, termasuk khidmat nasihat dan pengurusan akaun, majikan boleh terus menghubungi pegawai Khidmat Nasihat Majikan (EAS) yang ditugaskan kepada syarikat mereka untuk mendapatkan bantuan.

Majikan boleh menghubungi pusat pengurusan hubungan KWSP di talian 03-8922 6000 atau melayari www.kwsp.gov.my untuk maklumat lebih lanjut.

Saham Penny Ini Meletakkan Pelabur Dalam Hayunan Roller-coaster
10 Idea Bisnes Kecil Dari Rumah
10 Idea Perniagaan Kecil Yang Menguntungkan
Semakan Online Wang Tidak Dituntut
Cara Buat Bisnes Tudung Jenama Sendiri Yang Menguntungkan

 

Tags :

No comment for Kadar Caruman KWSP 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Kadar Caruman KWSP 2021 Pekerja Dikurangkan Kepada 9%

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baik untuk menjalankan perniagaan di eBay.

Posted at September 18, 2023

Pengenalan kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baharu dan lebih baik untuk menjalankan perniagaan secara global di eBay. PENTING! Semua penjual baharu dan... Read More

Bagaimana Saya Boleh Berjaya di eBay?

Bagaimana Saya Boleh Berjaya di eBay?

Posted at September 11, 2023

Bagaimana untuk melengkapkan jualan di eBay? eBay ialah tapak lelongan terbesar di internet. Jadi, wajarlah tempat ini adalah tempat terbaik untuk menjana wang dengan... Read More

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya?

Posted at September 10, 2023

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya? Bolehkah orang Malaysia menjual di eBay? Apakah eBay? eBay ialah tapak beli-belah dalam talian... Read More

Cara Buat Bayaran Bil TNB Secara Online

Cara Buka Akaun TNB Secara Online

Posted at September 10, 2023

Cara Buka Akaun TNB Secara Online – Semakan Online hari ini nak buat tutorial Cara Buat Bayaran Bil TNB Secara Online di komputer. Sebenarnya... Read More

Nak Buat Bisnes Di eBey? Anda Perlu Kuasai 5 Perkara Ini Sahaja

Posted at September 8, 2023

Nak Buat Bisnes Di eBey? Tak susah sebenarnya cara nak menjual dan buat duit dengan eBay. syaratnya anda perlu tahu perkara asas dan mindset... Read More