HOME
Home » Umum » 12 Kelemahan Bisnes Aiskrim Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Bermula

12 Kelemahan Bisnes Aiskrim Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Bermula

Posted at | Categorised in Umum

Bisnes aiskrim memang sangat menguntungkan, anda boleh baca di sini kiraan keuntungan bisnes aiskrim yang lumayan. Namun sebagai orang yang baru nak menceburi perniagaan ini harus tahu kelemahan-kelemahan dalam bisnes aiskrim ini.

Rajin-rajinkanlah membaca kelebihan bisnes aiskrim dan dalam entri kali ini saya senaraikan pula kelemahan bisnes aiskrim yang sedikit sebanyak memberi panduan bagi korang untuk bermula. Namun untuk panduan yang lebih lengkap, abang Afiq Dato’Rusly telah menulisnya di sini.

Silap besar la korang tak baca eBook ni sebelum memulakan langkah membuka perniagaan ais krim, pasti korang terkebil-kebil dari mana nak mulakan dulu dan akan mengalami kepayahan mencari bahan mentah apatah lagi untuk memasarkan aiskrim korang dengan mudah!

12 Kelemahan Bisnes Aiskrim Yang Anda Perlu

12 Kelemahan Bisnes Aiskrim Yang Anda Perlu

Pemasaran adalah bab yang amat-amat penting dalam perniagaan, jika korang gagal dalam bab pemasaran, korang akan mengalami kerugian yang amat-amat dahsyat, bukan sahaja rugi duit korang tetapi jiga rugi tenaga, masa, lebih-lebih lagi emosi dan semangat yang luntur yang menyebabkan korang berputus asa.

Berikut adalah Kelemahan Bisnes Aiskrim:

Persaingan tinggi: Persaingan adalah tinggi dalam hal perniagaan aiskrim, jadi penting untuk korang meluangkan lebih banyak masa untuk menganalisis pasaran dan memahami di mana tempat banyak permintaan.

Motivasi pekerja: Jika korang bercadang untuk mempunyai pasukan jualan, mencari cara kreatif untuk memotivasikan mereka boleh menjadi satu cabaran. Adalah penting untuk korang dapat menawarkan insentif yang hebat dan persekitaran kerja yang baik untuk pekerja korang.

Proses Jualan Lebih Lama: Perniagaan aiskrim boleh menjadi pelaburan masa dan wang yang besar untuk pelanggan korang, jadi adalah penting korang merancang dan meramalkan pemasaran jangka panjang yang lebih panjang dan kekal berkomunikasi dengan bakal pelanggan.

Gaji pekerja yang tinggi: Dalam perniagaan aiskrim, gaji pekerja boleh memakan kos yang agak tinggi dan memakan masa untuk perniagaan korang. Adalah penting untuk mencuba dan mengelakkan perkara ini sebanyak mungkin dengan menawarkan gaji yang kompetitif, faedah dan persekitaran kerja yang positif.

Mungkin terpaksa membayar cukai jualan: Jika korang menjual produk korang dengan banyak, korang mungkin perlu membayar cukai jualan. Walaupun ini mungkin tidak memberi kesan kepada kewangan korang secara khusus, tetapi ia boleh menjadikan pening kepala untuk menyediakan laporan kewangan.

Kerja yang berulang-ulang: Korang akan mengeluarkan produk yang sama berulang kali dan memenatkan. Salah satu cara untuk mengelakkan perkara ini adalah dengan mempelbagaikan barisan produk dan aliran hasil – ini akan mengekalkan aktiviti yang menarik!

Komitmen masa: Dengan memulakan perniagaan aiskrim, semua tanggungjawab dan keputusan berada di tangan korang. Walaupun ini tidak semestinya sesuatu yang negatif, kehidupan kerja boleh mengambil alih pada masa-masa tertentu. Ini boleh memberi tekanan kepada rakan dan keluarga dan menambah tekanan untuk melancarkan perniagaan baharu.

Peraturan yang ketat: Dengan mana-mana perniagaan aiskrim, terdapat peraturan yang ketat berkaitan pemprosesan makanan. Anda mesti mengikut peraturan ini secara khusus, atau tindakan undang-undang yang ketara boleh berlaku.

Anda mungkin menghadapi masalah kewangan (pada permulaannya)! Jika korang bootstrap perniagaan korang atau memilih untuk tidak membiaya sendiri atau membayar diri korang kurang daripada yang korang dapat dari makan gaji, ini boleh membebankan kewangan korang. Adalah penting untuk menyesuaikan gaya hidup korang dan menetapkan rancangan untuk diri sendiri supaya korang tidak mendapati diri korang dalam situasi yang tertekan.

Lebih mencabar untuk menjalankan perniagaan anda dari rumah! Menjalankan perniagaan korang dari keselesaan rumah korang sendiri adalah tarikan besar bagi ramai usahawan. Dengan perniagaan aiskrim, korang berkemungkinan besar tidak boleh menjalankan perniagaan korang di luar ruang kedai atau di stall korang.

Bisnes aiskrim tidak glamor: Dengan memulakan perniagaan aiskrim, korang mungkin perlu mengotorkan sedikit tangan korang. Walaupun kelihatan glamor dari luar untuk memulakan perniagaan ini, kerja itu memerlukan banyak aktiviti fizikal dan pengulangan.

Keluk Pembelajaran: Apabila korang memulakan perniagaan korang sendiri, korang tidak lagi mempunyai boss atasan untuk memberikan korang buku panduan untuk peranan dan tanggungjawab korang. Korang harus mengetahui selok-belok setiap aspek perniagaan anda, kerana setiap keputusan akan datang kepada diri korang.

Oleh itu sebagai penutup dalam senarai kelemahan bisnes aiskrim, carilah ilmu sebanyak-banyaknya dalam bisnes aiskrim ini sebelum bermula. Tetapi jika tidak dimulakan dengan langkah pertama mana mungkin akan sampai ke langkah yang ke seribu. Jadi mulakan dengan membaca panduan bisnes aiskrim ini sekarang!

Pautan penting:

14 Kelebihan Memulakan Perniagaan Aiskrim
Bisnes Aiskrim Jana Income Lumayan Hingga RM5000 Sebulan

Related Post to 12 Kelemahan Bisnes Aiskrim Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Bermula

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More