HOME
Home » Umum » Kenapa Bunyi Air Begitu Menenangkan… Patutlah Dianggap Terapi Minda

Kenapa Bunyi Air Begitu Menenangkan… Patutlah Dianggap Terapi Minda

Posted at | Categorised in Umum

Ada sebab kenapa bunyi air begitu menenangkan… patutlah dianggap terapi minda.

RAMAI yang merasakan bunyi air seperti sungai, air terjun, deraian hujan dan ombak laut dapat membantu kita berasa tenang malah tidur lebih lena.

Jadi tak hairanlah kalau berkunjung ke pantai kita boleh terlena walaupun hanya baring di atas tikar yang dibentangkan di bawah pokok kelapa.

Kenapa air yang mengalir dapat memberi kesan tenang kepada manusia?

Antara jawapan kepada persoalan itu adalah bagaimana otak kita mentafsirkan bunyi yang kita dengar.

“Bunyi-bunyi yang menenangkan tidak memberi ancaman kepada manusia, itulah sebabnya ia boleh menenangkan orang,” kata Orfeu Buxton yang juga pensyarah dalam bidang kesihatan biobehavioral manusia di Universiti Pennsylvania Amerika.

Berbeza dengan bunyi-bunyi yang tenang, Orfeu menjelaskan bunyi-bunyi seperti jeritan, jam penggera lebih sukar diterima manusia namun ia boleh membangkitkan ‘sistem’ waspada.

“Seperti jam penggera, jika bunyinya tenang, adakah anda akan bangun daripada tidur? Informasi bising yang diproses otak membuatkan kita terjaga,” katanya.

Atas sebab itu juga kata Orfeu, bunyi air dapat membantu kita tidur lebih lena kerana ia tidak mengancam manusia.

“Namun jika bunyi air itu bertukar ganas seperti banjir atau ombak kuat, secara automatik kita akan rasa terancam kerana kita tahu bunyi itu adalah tanda bahaya,” jelasnya.

Bagi yang mengalami masalah tidur, Orfue turut menyarankan agar memasang instrumental bunyi-bunyi air seperti aliran sungai, pantai atau titisan hujan bagi membantu mereka tidur.

Jelasnya ia adalah terapi yang cukup baik dalam mengurangkan masalah insonmia. MStar.com.my

Amalan Terapi Minda

 Terapi Minda

Amalan Terapi Minda ialah teknik yang direka untuk meningkatkan kesan positif minda pada badan. Amalan teknik ini termasuk pendekatan tingkah laku, psikologi, sosial, ekspresif dan rohani.

Kesedaran tentang hubungan minda-tubuh sememangnya bukan idea baru, tetapi mungkin terasa asing bagi sesetengah orang di Barat, di mana minda dan badan secara tradisinya dilihat sebagai entiti yang berbeza selama beberapa abad. Walau bagaimanapun, pandangan ini berubah dengan pantas apabila penyelidik membuktikan secara saintifik hubungan kompleks antara minda dan badan.

Terapi minda badan termasuk:

  • Meditasi
  • sembahyang
  • Terapi tingkah laku kognitif
  • Imejan berpandu
  • Maklum balas bio
  • Yoga
  • The Mind Tune

Baca juga:

Panduan Unggul Ubah Hidup Dari Mimpi Jadi Realiti
10 Idea Bisnes Kecil Dari Rumah
Bisnes tudung
Bisnes tudung onlineBisnes tudung online dari rumah

Related Post to Kenapa Bunyi Air Begitu Menenangkan… Patutlah Dianggap Terapi Minda

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More