HOME
Home » Umum » Ketahui Tentang Insuran Kereta Di Malaysia

Ketahui Tentang Insuran Kereta Di Malaysia

Posted at | Categorised in Umum

Ketahui Tentang Insuran Kereta Di Malaysia – Segala-galanya tentang Insurans Kereta di Malaysia: Daripada Perlindungan Peril Istimewa kepada Premium.

Walaupun anda adalah pemandu yang paling berhati-hati di luar sana, kemalangan kereta boleh berlaku tanpa diduga – sama ada pelanggaran kecil, perlanggaran besar atau bencana alam seperti banjir. Dalam keadaan ini, insurans kereta boleh membantu anda dengan menanggung kos pembaikan kedua-dua kereta anda dan kepada pihak ketiga yang terlibat dalam kemalangan itu.

Di Malaysia, insurans kereta adalah keperluan dan diwajibkan oleh undang-undang apabila anda membeli kenderaan kerana ia merupakan satu cara untuk melindungi anda sebagai pemilik kereta. Terdapat pelbagai jenis insurans kereta di Malaysia dan anda juga mempunyai pilihan untuk mendapatkan perlindungan tambahan daripada kemasukan perlindungan peril khas kepada perlindungan cermin depan.

Jenis-jenis Insurans Motor di Malaysia

Insurans kenderaan bermotor ialah polisi yang melindungi kenderaan seperti kereta, motosikal, bas dan lori daripada risiko yang tidak dijangka seperti kecurian, serta kerosakan akibat kemalangan jalan raya dan bahaya khas seperti banjir. Terdapat pelbagai faktor yang perlu dipertimbangkan apabila anda mendapatkan insurans motor di Malaysia termasuk nilai dan umur kenderaan anda, serta jalan yang anda lalui.

Ketahui Tentang Insuran Kereta Di Malaysia

Ketahui Tentang Insuran Kereta Di Malaysia

Ketahui Tentang Insuran Kereta Di Malaysia – carsome.my

Terdapat tiga jenis polisi insurans motor di Malaysia dengan perlindungan yang berbeza-beza. Tiga jenis utama ialah Perlindungan Insurans Pihak Ketiga, Perlindungan Insurans Kebakaran dan Kecurian Pihak Ketiga, dan Perlindungan Insurans Komprehensif.

Baca juga: Semakan Online Insurans Dan Cukai Jalan

Perlindungan Insurans Pihak Ketiga

Di Malaysia, perlindungan insurans pihak ketiga adalah polisi insurans kenderaan yang paling asas. Jika anda mengalami kemalangan dengan seseorang, pihak ketiga dalam perlindungan ini merujuk kepada individu lain. Polisi perlindungan ini melindungi pihak ketiga atau individu lain dalam menampung kos tuntutan kecederaan atau kematian. Ia termasuk kerosakan atau kerugian kepada harta pihak ketiga akibat kemalangan yang disebabkan oleh kenderaan anda. Walau bagaimanapun, insurans pihak ketiga menawarkan perlindungan yang agak terhad. Polisi ini hanya boleh digunakan untuk tuntutan pihak ketiga dan tidak boleh digunakan untuk membuat tuntutan kerosakan pada kenderaan anda.

Oleh itu, polisi ini ditawarkan pada harga yang lebih rendah berbanding polisi insurans lain. Insurans yang ditawarkan pada kereta lama cenderung kepada insurans pihak ketiga, tetapi anda boleh berbincang dengan pembekal perkhidmatan anda jika anda ingin mendapatkan polisi komprehensif sebaliknya. Di Malaysia, setiap kenderaan bermotor mesti mempunyai sekurang-kurangnya polisi insurans pihak ketiga untuk membolehkan kenderaan digunakan di jalan raya. Penggunaan insurans yang sah juga boleh memudahkan pembaharuan cukai jalan dan mengelakkan anda daripada didenda.

Baca: Insuran Kereta Terbaik Yang Anda Perlu Tahu

Perlindungan Insurans Kebakaran dan Kecurian Pihak Ketiga

Perlindungan Insurans Kebakaran dan Kecurian Pihak Ketiga agak serupa dengan perlindungan pihak ketiga tetapi polisi ini juga termasuk polisi perlindungan tambahan yang melindungi kerosakan kenderaan akibat kebakaran atau kecurian. Sama seperti insurans pihak ketiga, polisi ini melindungi pemandu daripada tuntutan pihak ketiga yang meliputi kehilangan harta benda atau kerosakan harta benda pihak ketiga, kecederaan badan atau kematian yang disebabkan oleh kenderaan anda. Biasanya, perlindungan insurans ini lebih mahal daripada insurans pihak ketiga tetapi lebih murah daripada insurans komprehensif.

Baca: Insuran Kereta Terbaik Yang Anda Perlu Tahu

Perlindungan Insurans Komprehensif

Perlindungan insurans komprehensif ialah polisi insurans kenderaan yang paling lengkap. Ia menawarkan perlindungan yang sama seperti polisi insurans pihak ketiga, kecurian dan kebakaran dengan perlindungan tambahan pada kenderaan anda sendiri, tidak terhad kepada kecurian atau kebakaran sahaja. Dengan kata lain, jenis insurans ini bukan sahaja melindungi pihak ketiga (individu lain) tetapi juga melindungi pihak pertama (anda).

Di Malaysia, kereta baharu yang dibeli melalui pinjaman bank diperlukan untuk membeli polisi insurans yang komprehensif. Walau bagaimanapun, anda mungkin tidak memerlukan polisi komprehensif ini jika anda memiliki kereta pada nilai yang lebih murah (anggaran kos pembaikan tidak terlalu besar dan boleh dibiayai sendiri) atau memiliki kereta lama.

Baca: Semakan Online Insurans Dan Cukai Jalan

Perlindungan Insurans Kereta Tambahan

Kebanyakan polisi insurans kereta akan menawarkan perlindungan pilihan tambahan seperti untuk peril khas atau perlindungan cermin depan, yang dikenali sebagai  insurans penunggang (insurance riders). Walau bagaimanapun, anda mungkin ingin mempertimbangkan perlindungan tambahan berdasarkan gaya hidup anda – contohnya, jika anda memandu di kawasan berrisiko tinggi yang anda mungkin lebih terdedah kepada kerosakan. Berikut ialah beberapa perlindungan tambahan yang boleh anda pertimbangkan:

1. Perlindungan untuk Pemandu Tambahan

Jika kereta anda terlibat dalam kemalangan dengan orang lain selain anda sebagai pemandu, anda perlu membayar penalti RM400 apabila anda mengemukakan tuntutan insurans. Penalti ini dipanggil “unnamed driver excess”. Dengan menambahkan pemandu tambahan pada polisi insurans kereta anda, anda tidak perlu membayar penalti ini jika mereka terlibat dalam kemalangan semasa memandu kereta anda. Kebanyakan penyedia insurans di Malaysia membenarkan anda menambah nama pemandu tambahan pertama secara percuma.

Walau bagaimanapun, untuk setiap pemandu tambahan selepas itu, anda perlu membayar yuran RM10 yang akan ditambah kepada premium insurans anda. Bilangan maksimum pemandu yang dilindungi dalam polisi insurans kereta biasanya ditetapkan kepada lima orang, jadi jika anda menambah empat pemandu pada polisi anda (selain diri anda), anda perlu membayar tambahan RM30 untuknya.

Baca:

2. Perlindungan cermin depan

Terdapat kebarangkalian tinggi kereta anda mengalami retak atau pecah cermin depan atau tingkap akibat serpihan batu semasa memandu di jalan raya. Premium tambahan ini memperluaskan perlindungan kepada semua kaca luaran pada kenderaan termasuk cermin depan dan belakang, cermin tingkap sisi, sunroof, dan juga kos sebarang tint atau filem keselamatan yang anda pasang pada cermin kereta. Add-on hanya berharga 15 peratus daripada nilai cermin depan yang diinsuranskan tetapi merupakan tambahan yang sangat baik kerana ia tidak menjejaskan NCD anda jika anda membuat tuntutan.

3. Perlindungan Insurans Peril Khas

Adalah wajar untuk memikirkan kenderaan anda selamat daripada banjir dan tanah runtuh. Tetapi dengan hujan lebat dan selalu berlaku banjir, adalah idea yang baik untuk mendapatkan perlindungan bahaya khas setiap kali anda memperbaharui insurans motor kereta anda. Perlindungan bahaya khas meliputi kerosakan akibat banjir, tanah runtuh,  taufan, ribut, letusan gunung berapi, gempa bumi, tenggelam dalam banjir atau tenggelam tanah runtuh, atau gegaran alam yang lain.

Kerosakan akibat tenggelam dalam banjir bukanlah penyelesaian yang murah, terutamanya jika kenderaan anda tenggelam sepenuhnya. Jika ia melibatkan bahagian mekanikal dan kebanyakan kelengkapan dalaman, pembaikan boleh menyebabkan kos sehingga RM50,000. Kos tambahan perlindungan peril khas ini berbeza-beza mengikut pembekal insurans tetapi secara amnya hanya kos sekitar 0.5 peratus daripada jumlah premium kenderaan. Jadi, jika kenderaan itu diinsuranskan dengan harga RM70,000, anda hanya akan membayar sebanyak RM350.

4. Perlindungan Aksesori Ditetapkan pada Kenderaan Anda

Sistem bunyi yang mahal, rim mewah dan aksesori lain tidak diinsuranskan oleh pelan insurans standard anda. Walau bagaimanapun, anda boleh mendapatkan perlindungan insuran tambahan yang akan menelan kos 15 peratus daripada nilai aksesori anda. Walaupun nampaknya tidak seberapa, jika anda menginsuranskan barang-barang ini dengan nilai RM10,000, premiumnya berharga RM1,500. Adalah lebih baik untuk menyemak dengan pembekal insurans anda tentang perkara yang termasuk dalam perlindungan untuk memudahkan anda memutuskan sama ada ia patut ditambah.

5. Perlindungan Mogok, Rusuhan dan Kekecohan Awam (SRCC).

Mogok, rusuhan dan kekecohan awam jarang berlaku di Malaysia. Jadi kenderaan anda secara umumnya selamat melainkan ia diletakkan di kawasan berisiko tinggi, di lorong gelap, atau di tengah-tengah tunjuk perasaan. Walaupun kos hanya 0.3 peratus daripada jumlah yang diinsuranskan, pilihan ini jarang diambil oleh pemilik kereta. Untuk kereta anda lebih selamat, berhati-hati dengan tempat anda meletakkan kereta anda seterusnya dan sentiasa mengikuti perkembangan berita sekiranya terdapat protes atau tunjuk perasaan yang dirancang.

6. Liabiliti Undang-undang kepada Penumpang

Liabiliti undang-undang kepada penumpang (LLTP) melindungi anda daripada liabiliti undang-undang yang dialami oleh penumpang anda sendiri. Ini berlaku apabila kenderaan anda terlibat dalam kemalangan kerana kesalahan anda sendiri dan penumpang anda memutuskan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap anda kerana menyebabkan kecederaan kepada mereka atau orang yang mereka sayangi, atau merosakkan harta benda mereka. LLTP biasanya berharga kira-kira 25 peratus daripada premium polisi insurans asas pihak ketiga.

Sebaliknya, liabiliti undang-undang perlindungan penumpang (LLOP) melindungi anda apabila pihak ketiga mengemukakan tuntutan terhadap anda atas kesilapan penumpang anda. Contohnya, ini melindungi anda sekiranya penumpang anda mengalami kemalangan yang melibatkan pejalan kaki, penunggang basikal atau penunggang motosikal – seperti jika mereka membuka pintu kereta dan mencederakan orang yang lalu lalang secara tidak sengaja. Berbanding LLTP, LLOP lebih mampu milik iaitu kira-kira RM7.50 setahun.

Perkara Lain yang Perlu Tahu tentang Polisi Insurans Kereta di Malaysia

Penepian Kebaikan (Waiver of Betterment)

Betterment ialah sebahagian daripada kos yang perlu dibayar oleh pemilik polisi apabila bahagian kereta yang rosak diganti dengan bahagian asal yang baru. Semakin lama kenderaan itu, semakin tinggi kadar penambahbaikan, dengan kadar ini adalah sifar untuk kenderaan di bawah umur lima tahun dan 40 peratus untuk kenderaan berumur 10 tahun ke atas. Ini hanya terpakai kepada kenderaan yang berumur sehingga 15 tahun.

Walau bagaimanapun, anda boleh membeli penepian penambahbaikan untuk mengetepikan caj penambahbaikan sekiranya berlaku kemalangan. Sekiranya pihak ketiga bertanggungjawab sepenuhnya kerana menyebabkan kemalangan itu, dia tidak akan bertanggungjawab terhadap penuaan dan susut nilai kereta. Dalam amalan, bahagian kereta yang tidak bergerak seperti pintu kereta, bonet, pelindung lumpur atau penutup but, bergantung pada keadaan, akan dibaiki dan bukannya diganti.

Perkhidmatan Tambahan

Penyedia insurans tertentu menawarkan faedah tambahan seperti tunda 24 jam percuma dan bantuan tepi jalan, bergantung pada polisi. Sesetengah juga mempunyai cawangan pejabat servis tambahan untuk sebarang bantuan yang anda perlukan, seperti menyemak dengan pejabat untuk tuntutan atau sebarang borang yang anda perlu isi. Satu lagi ciri tambahan yang agak baru-baru ini disediakan oleh syarikat insurans ialah aplikasi mudah alih di mana anda boleh menyemak butiran polisi anda.

Premium

Premium ialah bayaran anda kepada pembekal insurans. Sebelum penyahtarifan insurans motor pada Julai 2017, kos polisi insurans ditentukan oleh nilai dan kapasiti enjin kenderaan anda. Memandangkan insurans motor di Malaysia telah dinyahtarif, premium dikira berdasarkan gelagat risiko pengguna. Faktor dalam penilaian berasaskan risiko ini ialah umur pemandu, jantina, pekerjaan, tempat tinggal, sejarah tuntutan dan kekerapan penggunaan kereta.

Diskaun Tanpa Tuntutan (NCD)

NCD ialah diskaun yang diberikan apabila anda tidak membuat sebarang tuntutan insurans dalam tempoh tertentu. Di Malaysia, peratusan ini meningkat dari tahun ke tahun dengan syarat tiada tuntutan dibuat terhadap insurans kereta anda. Bagi kereta persendirian, selepas tahun kelima dan seterusnya, kadar NCD ialah 55 peratus. Satu perkara yang tidak ramai orang tahu ialah sekiranya kemalangan itu disebabkan oleh pihak lain, anda boleh menuntut insurans anda tanpa kehilangan NCD anda. NCD anda hanya hilang jika anda bersalah dalam kemalangan dan terdapat tuntutan terhadap insurans anda sama ada oleh pihak ketiga atau oleh anda sendiri.

Tuntutan

Sekiranya anda membuat keputusan untuk membuat tuntutan ke atas insurans anda untuk kerosakan besar, “Tuntutan Kerosakan Sendiri” dan “Tuntutan Kerosakan Sendiri Tanpa Kesalahan” ialah dua jenis tuntutan yang boleh anda buat.

Tuntutan Kerosakan Sendiri ialah tuntutan ke atas polisi anda sendiri terhadap kerugian atau kerosakan yang dialami oleh kenderaan anda dalam kemalangan. Tuntutan ini akan membatalkan NCD anda dan menetapkannya semula kepada 0 peratus. Sebagai prosedur standard untuk membuat “Tuntutan Kerosakan Sendiri”, anda harus:

  • Laporkan kepada polis dalam masa 24 jam, seperti yang dikehendaki oleh undang-undang.
  • Hantar kenderaan anda ke bengkel yang dibenarkan untuk perhatian segera. Syarikat insurans tertentu mempunyai senarai bengkel yang dibenarkan oleh panel yang akan mengenal pasti kos dan menyelesaikan pembaikan.
  • Buat tuntutan kepada syarikat insurans anda dan tandatangani dengan sewajarnya.
  • Serahkan dokumen berikut:
  1. Laporan polis asal;
  2. Anggaran kos pembaikan pembaikan atau bengkel; dan
  3. Salinan polisi insurans anda, kad pendaftaran kenderaan, cakera cukai jalan, kad pengenalan, lesen memandu pemilik kenderaan dan pemandu (jika pemandu berbeza), serta perjanjian sewa beli (jika berkenaan).

Sama seperti Tuntutan Kerosakan Sendiri, Tuntutan Kerosakan Sendiri Tanpa Kesalahan juga merupakan tuntutan ke atas polisi anda sendiri. Walau bagaimanapun, ia tidak kehilangan NCD anda kerana ia terpakai apabila kemalangan yang melibatkan kenderaan anda bukan salah anda. anda perlu menambah salinan dokumen berikut jika berkenaan:

  • Surat akuan yang ditandatangani (untuk kemalangan Tanpa kesalahan);
  • laporan polis pihak ketiga; dan
  • Kompaun atau penemuan polis.

Sila ambil perhatian bahawa prosedur di atas bergantung pada pembekal insurans anda.

Tags :

Related Post to Ketahui Tentang Insuran Kereta Di Malaysia

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More