HOME
Home » Bisnes » Langkah Kejayaan Perniagaan Anda | Apakah Perancangan Penggantian?

Langkah Kejayaan Perniagaan Anda | Apakah Perancangan Penggantian?

Posted at | Categorised in Bisnes

Langkah Kejayaan Perniagaan Anda – Anda tidak dapat menjalankan perniagaan, tanpa mengira saiznya, tanpa orang berbakat yang bersedia untuk berpindah ke posisi penting ketika pekerja sekarang keluar. Malah majikan yang paling berjaya akan kecundang jika mereka tidak mempunyai rancangan penggantian yang kuat.

Langkah kejayaan perniagaan anda, Apakah perancangan penggantian?

Perancangan penggantian adalah strategi untuk mengenal pasti dan mengembangkan pemimpin masa depan di syarikat anda – bukan hanya di puncak tetapi untuk peranan utama di semua peringkat. Ini membantu perniagaan anda mempersiapkan segala kemungkinan dengan menyediakan pekerja berpotensi tinggi untuk maju.

Berikut adalah tujuh petua untuk memulakan proses perancangan penggantian di syarikat anda.

Langkah Kejayaan Perniagaan Anda | Apakah Perancangan Penggantian?

1. Bersikap proaktif dengan rancangan

Kadang kala, anda akan tahu lebih awal jika ahli pasukan yang sukar diganti akan meninggalkan syarikat – persaraan yang dirancang adalah contoh yang baik. Tetapi pada masa lain, anda akan terperangkap dengan pemergian pekerja secara tiba-tiba dan berpotensi mengganggu. Itulah sebabnya anda memerlukan rancangan – sekarang.

Pertama, pertimbangkan semua peranan penting dalam pasukan anda dan jawab dua soalan berikut:

  • Apakah kesan kedudukan X dari hari ke hari kepada syarikat atau jabatan kita?
  • Sekiranya orang yang berada di kedudukan X pergi, bagaimana kesannya terhadap operasi kita?

2. Tentukan calon pengganti

Setelah anda menangani kesan riak yang mungkin disebabkan oleh pemergian pekerja tertentu, pilihlah anggota pasukan yang berpotensi melangkah ke posisi tersebut.

Tanya diri anda:

  • Sekiranya kita mengambil jawatan X secara dalaman, pekerja mana yang akan menjadi calon paling kuat untuk melangkah ke peranan ini?
  • Adakah calon tersebut memerlukan latihan? Dan, jika ya, jenis apa?

Walaupun penerus peranan yang jelas mungkin adalah orang yang berada paling dekat dalam carta organisasi, jangan tolak pekerja lain yang menjanjikan. Carilah orang yang mempamerkan kemahiran yang diperlukan untuk berkembang di kedudukan yang lebih tinggi, tanpa mengira gelaran mereka sekarang.

Tetapi jangan hanya menganggap anda tahu bagaimana orang dalam pasukan anda melihat matlamat kerjaya mereka. Anda mungkin mempunyai ahli pasukan tertentu untuk memikirkan peranan pengurusan kanan, tetapi siapa yang akan mengatakan bahawa mereka akan tertarik dengan idea tersebut setelah dikemukakan kepada mereka? Sekiranya anda belum melakukannya, berbincanglah dengan pekerja ini tentang bagaimana mereka melihat masa depan profesional mereka sebelum membuat pilihan penggantian anda.

3. Biarkan mereka tahu

Dalam perjumpaan peribadi, jelaskan kepada setiap anak didik bahawa mereka dipilih untuk kedudukan yang semakin penting. Menetapkan pemahaman bahawa tidak ada jaminan, dan keadaan dapat berubah kerana keadaan yang dihadapi oleh syarikat atau calon pengganti itu sendiri.

4. Meningkatkan usaha pengembangan profesional

Sebaik-baiknya, anda sudah melabur dalam pengembangan profesional mereka yang anda pilih sebagai pilihan pengganti anda. Sekarang persiapan itu perlu ditingkatkan. Penggiliran pekerjaan adalah cara yang baik untuk membantu calon anda memperoleh pengetahuan dan pengalaman tambahan. Dan menghubungkan mereka dengan mentor dapat meningkatkan kemampuan mereka di bidang kritikal kemahiran insaniah: Pemimpin terbaik mempunyai kemahiran komunikasi yang kuat, serta kemampuan interpersonal yang digilap, seperti empati dan diplomasi.

5. Lakukan percubaan rancangan penggantian anda

Jangan tunggu sehingga ada krisis untuk menguji sama ada pekerja mempunyai perkara yang tepat untuk memikul peranan yang lebih maju. Minta pengganti berpotensi memikul beberapa tanggungjawab pengurus yang sedang bercuti. Pekerja akan memperoleh pengalaman berharga dan menghargai peluang untuk bersinar. Dan anda dapat menilai di mana orang itu mungkin memerlukan latihan dan pengembangan tambahan.

6. Gabungkan rancangan penggantian anda ke dalam strategi pengambilan pekerja anda

Setelah anda mengenal pasti pekerja sebagai pengganti peranan penting dalam organisasi anda, perhatikan jurang bakat yang akan mereka tinggalkan jika diketuk. Itu dapat membantu anda mengenal pasti tempat untuk memfokuskan usaha merekrut masa depan anda.

7. Fikirkan tentang pengganti anda sendiri

Semasa membuat rancangan penggantian untuk organisasi anda, ingatlah bahawa peranan anda sendiri suatu hari nanti memerlukan pengisian semula. Mungkin anda akan memutuskan untuk memanfaatkan peluang baru, atau anda akan meluangkan masa dan mengundurkan diri dari tenaga kerja. Oleh itu, penting untuk bertanya kepada diri sendiri, pekerja mana yang boleh memasuki kasut anda suatu hari nanti? Dan apa yang boleh anda lakukan, mulai sekarang, untuk menolong orang itu membuat persiapan untuk peralihan?

Anggota tenaga kerja anda bukan aset tetap – dan perubahan dalam barisan pasukan anda tidak dapat dielakkan. Anda mungkin tidak selalu dapat meramalkan pemergian pekerja yang dihargai dari firma. Tetapi melalui perancangan penggantian yang berkesan, anda dapat membuka jalan untuk kesinambungan yang sangat penting untuk masa depan perniagaan anda.

5 Rahsia kejayaan perniagaan
11 Cara terbaik jana pendapatan pasif
Buat duit dengan saham
Untuk berjaya dalam perniagaan, lakukan ini

Tags :

Related Post to Langkah Kejayaan Perniagaan Anda | Apakah Perancangan Penggantian?

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro

Posted at

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro Pernahkah anda merasa gemuruh setiap kali perlu bercakap depan kamera? Adakah anda berasa sukar untuk berkomunikasi dengan yakin... Read More

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More