HOME
Home » Umum » 9 Langkah Menggunakan TikTok Untuk Perniagaan

9 Langkah Menggunakan TikTok Untuk Perniagaan

Posted at | Categorised in Umum

Langkah Menggunakan TikTok untuk Perniagaan. Panduan Terbaik: Cara Menggunakan TikTok untuk Bisnes Online. Dengan satu bilion pengguna aktif bulanan dari seluruh dunia, TikTok berkembang menjadi salah satu platform media sosial paling popular. Walaupun pangkalan pengguna yang besar ini mungkin cukup untuk jenama mula menggunakan platform itu, terdapat juga fakta bahawa pengguna TikTok membelanjakan anggaran $110 juta sebulan, yang menjadikannya aplikasi bukan permainan (perniagaan) dengan kutipan tertinggi.

Jika itu meyakinkan anda untuk menggunakan TikTok untuk perniagaan anda, siaran ini akan membantu anda mencari kedudukan anda di platform. Teruskan membaca untuk mengetahui cara memulakan TikTok untuk perniagaan.

9 Langkah Menggunakan TikTok Untuk Perniagaan

Panduan Terbaik: Cara Menggunakan TikTok untuk Perniagaan

Siapa Patut Menggunakan TikTok?

9 Langkah Menggunakan TikTok Untuk Perniagaan

Kini anda mungkin ragu-ragu tentang menggunakan TikTok untuk perniagaan anda kerana “Bukankah ia hanya untuk Gen-Z?” Walaupun platform ini mempunyai kepadatan tinggi pengguna yang lebih muda, aplikasi ini sama popular di kalangan orang dewasa, muda dan pengguna pertengahan umur.

Menurut statistik, 25% pengguna TikTok berumur antara 10 dan 19 tahun. Sementara itu, orang dalam kumpulan umur 20-29 membentuk 22.4% daripada pangkalan pengguna platform. Dan mereka yang berumur 30-39 tahun membentuk 21.7% daripada jumlah penonton TikTok.

Disyorkan baca: Cara cari idea perniagaan

Selain itu, anda boleh menemui 20.3% pengguna berumur antara 40 dan 49 tahun. Orang yang berumur lebih dari 50 tahun membentuk baki 11%. Jadi jika andaian anda tentang demografi platform telah menghalang anda daripada menggunakan TikTok, angka ini menunjukkan bahawa khalayak platform jauh lebih pelbagai daripada yang anda fikirkan.

Lebih-lebih lagi, platform ini bukan hanya untuk konten hiburan (walaupun kategori itu memang popular). TikTok juga melihat satu tan kandungan bermaklumat dan pendidikan daripada jenama dan pengaruh yang sama. Itulah sebabnya anda boleh melihat walaupun jenama yang paling tidak popular, mungkin akan menang di platform tiktok.

Siapa sangka Association of Chartered Certified Accounts  (semua organisasi) akan mendapat tempat mereka di TikTok? Bekerjasama dengan pengaruh seperti @deafimmy, ACCA dapat memecahkan stereotaip dan berhubung (connect) dengan penonton yang lebih muda.

Jadi jika anda berfikir bahawa TikTok bukanlah platform yang sesuai untuk anda kerana industri anda, anda mungkin perlu memikirkannya semula. Lihat apa yang pesaing anda lakukan dan lihat jika terdapat sebarang cara kreatif untuk memanfaatkan platform untuk perniagaan anda.

9 Langkah Menggunakan TikTok Untuk Perniagaan

Jika anda yakin bahawa TikTok ialah pilihan yang tepat untuk perniagaan anda, sudah tiba masanya untuk mempelajari cara mula menggunakannya. Berikut ialah langkah-langkah untuk menggunakan TikTok untuk perniagaan:

Langkah 1: Buat Akaun Perniagaan TikTok Anda

Disyorkan baca: Cara buat duit dengan eBay

Langkah pertama, sudah tentu, adalah mencipta akaun perniagaan. Untuk melakukan ini, muat turun aplikasi dan daftar menggunakan nombor telefon atau alamat e-mel anda. Jika anda mempunyai akaun media sosial berdaftar untuk perniagaan anda, anda juga boleh menggunakannya untuk mendaftar di TikTok.

Dari halaman “Saya” anda, klik pada butang “…” di bahagian atas dan pilih “Urus Akaun.” Pilih pilihan untuk “Tukar kepada Akaun Perniagaan”, pilih kategori yang paling sepadan dengan industri anda, dan itu sahaja. Anda kini sudah mempunyai akaun Perniagaan TikTok yang boleh anda gunakan untuk berinteraksi dengan khalayak anda dan menyiarkan konten tentang perniagaan anda.

Langkah 2: Mengoptimumkan Profil Anda

Disyorkan baca: Peluang Bisnes

Apabila anda serius menggunakan TikTok untuk perniagaan, tidak cukup dengan hanya mempunyai akaun. Setelah anda menyediakan akaun anda, anda akan mendapat pilihan untuk mengedit profil anda. Ini merupakan langkah penting kerana profil anda bertindak sebagai storefront digital untuk perniagaan anda. Oleh itu, penting untuk anda mengoptimumkannya untuk mewakili jenama anda secara sahih.

Ini bermakna mengemas kini bio, foto profil dan URL anda. Berikut ialah beberapa amalan terbaik untuk membantu anda melakukan langkah ini dengan betul:

  • Pilih foto yang mewakili jenama anda dengan sempurna
  • Foto profil anda bukan sahaja sepatutnya kelihatan hebat, tetapi ia juga harus mewakili jenama anda secara visual.
  • Pastikan terdapat identiti visual yang konsisten dan coherent (keselarasan) merentas semua akaun sosial anda. Ini melibatkan penggunaan logo dan/atau warna yang sama yang akan membantu orang ramai membuat sambungan segera antara profil TikTok anda dan jenama anda.

Chipotle, sebagai contoh, menggunakan foto profil yang sama seperti di Twitter dan Instagram. Ini membantu mereka mengekalkan imej jenama yang konsisten.

Ringkaskan jenama anda dalam bio ringkas

Dengan TikTok, anda hanya mempunyai 80 aksara untuk menulis penerangan ringkas tentang jenama anda. Untuk memanfaatkan sepenuhnya ruang ini, pastikan ia pendek dan tepat tanpa kehilangan intipati jenama anda. Anda boleh memasukkan slogan atau frasa tangkapan anda (catch phrase). Atau anda juga boleh menambah petikan bio pendek yang selaras dengan personaliti jenama anda.

BUXOM Cosmetics menggunakan hanya tiga perkataan dalam biografi TikTok mereka yang sepadan dengan maksud mereka iaitu besar, berani dan seksi. Ini ringkas dan padat sambil diselaraskan dengan sempurna dengan personaliti jenama.

Jadi strategik tentang URL anda

TikTok membolehkan anda memasukkan satu URL yang boleh diklik dalam profil anda. Jadi anda perlu strategik tentang pautan yang anda tambahkan. Anda boleh memaut ke halaman utama anda, halaman pendaratan (landing page), catatan blog atau halaman muat turun aplikasi bergantung pada matlamat anda. Tetapi pastikan URL itu dikenali supaya ia boleh dipercayai–faktor penting untuk menarik orang mengklik pautan anda. Ia juga harus bersih supaya ia tidak mengelirukan orang ramai.

Contohnya, florence by mill menyertakan pautan ke halaman LikeShop mereka supaya penonton boleh mencari (dan membeli) produk dengan cepat daripada suapan TikTok mereka. URL jelas menunjukkan nama jenama supaya ia kelihatan bersih dan boleh dipercayai. Begitu juga, anda boleh menggunakan pautan lain dalam alatan bio untuk membimbing orang ramai ke kandungan atau produk anda dengan mudah. Berikut adalah beberapa alat yang berkuasa untuk tujuan itu:
Koji,
InstaBio,
Linktree, dan
LinkFolio.

Langkah 3: Memahami Khalayak Sasaran Anda

Disyorkan baca: Peluang Perniagaan

Walaupun matlamat khusus anda mungkin unik, terdapat satu sebab utama mengapa anda menggunakan TikTok–untuk berhubung dengan khalayak anda. Tetapi anda tidak boleh berhubung dengan khalayak anda jika anda tidak mencipta jenis konten yang sesuai dengan mereka. Itulah sebabnya penting untuk melihat dengan lebih dekat siapa khalayak anda dan memahami jenis konten yang mereka minati.

Seperti yang telah kami tetapkan sebelum ini, TikTok mempunyai demografi pengguna yang pelbagai walaupun ia mungkin paling popular di kalangan Gen-Z. Fikirkan di mana pangkalan pengguna TikTok bertindih dengan demografi sasaran anda. Atau anda juga boleh mencari peluang untuk menjangkau khalayak baharu dan tidak dijangka. Walau apa pun keadaannya, pastikan anda mengkaji khalayak sasaran ini dengan teliti untuk memahami gelagat, pilihan dan minat mereka supaya anda boleh mencipta strategi kandungan yang menarik yang bergema.

BarkBox mengetahui dengan tepat siapa khalayak sasaran mereka dan jenis konten yang mereka ingin lihat. Mereka menggunakan TikTok untuk berkongsi video haiwan lucu yang pet parents dan pencinta haiwan akan sama ada menikmati atau mendapati boleh dikaitkan.

Langkah 4: Memahami Cara Algoritma TikTok Berfungsi

Disyprkan baca: Bisnes tudung

Jika anda serius menggunakan TikTok untuk perniagaan anda, langkah penting ialah memahami cara algoritma platform berfungsi. Anda perlu mengetahui faktor yang mempengaruhi algoritma TikTok supaya anda boleh menggunakannya untuk kelebihan anda dan meningkatkan keterlihatan pada platform.

Ini akan melibatkan memasukkan kapsyen yang berkaitan bersama-sama dengan hashtag yang relevan dan popular untuk meningkatkan keterlihatan di hadapan khalayak yang betul. Selain maklumat pada video anda seperti kapsyen dan hashtag, interaksi pengguna memainkan peranan penting dalam mempengaruhi algoritma.

Oleh itu, penting untuk anda membuat konten yang orang mahu lihat dan terlibat. Matlamatnya adalah untuk meningkatkan penglibatan dalam niche sasaran anda supaya lebih ramai orang dapat melihat konten anda dalam halaman “For You” mereka.

Selain itu, menggunakan bunyi/sound TikTok yang popular ialah satu lagi cara terbaik untuk meningkatkan keterlihatan anda dalam algoritma TikTok. Cari peluang untuk memanfaatkannya dalam video anda supaya orang yang mencari bunyi dapat mencari konten anda dengan lebih mudah.

Langkah 5: Keluar Dari Persaingan

Disyorkan baca: Idea perniagaan

Adakah pesaing anda di TikTok? Jika ya, apa yang mereka lakukan? Apakah jenis kandungan yang mereka cipta dan adakah pengikut mereka terlibat?

Melihat pesaing utama anda dan melihat perkara yang berkesan/tidak berkesan untuk mereka ialah cara terbaik untuk membina strategi TikTok anda. Memandangkan mereka telah mencuba platform, mereka boleh menjadi sumber cerapan yang berharga untuk perniagaan anda.

Pastikan anda memerhatikan jenis konten yang kelihatan paling mendapat penglibatan. Dan lihat jika terdapat sebarang pendekatan kreatif yang boleh anda tiru atau dapatkan inspirasi.

Langkah 6: Membangunkan Strategi Kuasa Konten

Disyorkan baca: Perniagaan kecil

Berdasarkan penyelidikan anda, anda boleh mula membina strategi konten TikTok anda. Ini melibatkan menggariskan butiran seperti jenis konten yang akan anda buat dan kekerapan anda akan menerbitkan konten baharu.

Walaupun konten hiburan dan tarian nampaknya mendominasi platform, kandungan bermaklumat dan praktikal adalah sama popular. Ini bermakna video cara dan tutorial, DIY, penggodaman hidup, nasihat, dll. Jadi cari cara untuk memasukkan kategori ini ke dalam strategi konten anda untuk melibatkan khalayak anda. Dan pastikan anda cuba mengekalkan keseimbangan antara jenis konten yang berbeza untuk mempelbagaikan suapan anda dan menarik minat pelbagai jenis orang.

Sebagai contoh, video lucu dan menghiburkan seperti yang BarkBox buat mungkin bagus untuk penglibatan umum. Tetapi anda juga boleh menyediakan video tutorial tentang cara memanfaatkan sepenuhnya produk anda untuk memaklumkan dan mendidik khalayak anda. Ini ialah cara yang baik untuk menarik orang ramai melabur dalam konten jenama anda supaya mereka boleh terus kembali untuk mendapatkan lebih banyak lagi.

Ambil contoh, bagaimana Le Creuset kerap berkongsi video memasak yang menggunakan produk alat memasak jenama itu. Kebanyakan video ini menunjukkan produk dalam tindakan untuk bercakap untuk kualiti. Yang lain hanya bertujuan untuk menyenangkan mata dan menghiburkan penonton.

Langkah 7: Bekerjasama dengan Pengguna Berpengaruh

Disyorkan baca: Perniagaan aiskrim

Dengan keupayaan untuk menjangkau berjuta-juta pengguna sekaligus, TikTokers yang berpengaruh mempunyai kuasa untuk menjadikan perniagaan anda berjaya dalam sekelip mata. Mempunyai pengaruh yang betul mempromosikan jenama anda di hadapan pengikut mereka ialah cara terbaik untuk meningkatkan keterlihatan anda di platform dengan serta-merta.

Strategi pemasaran influencer TikTok anda semudah mendapatkan influencer untuk menyebut jenama anda secara ringkas. Tetapi idealnya, cari cara untuk meminta mereka menampilkan produk atau perkhidmatan anda dengan cara yang akan bergema dengan pengikut mereka. Anda juga boleh bekerjasama dengan pencipta yang berpengaruh untuk duet, minta mereka menggunakan hashtag jenama anda atau minta mereka mempromosikan cabaran jenama anda untuk mendorong penyertaan.

Apabila jenama tilam Simmons ingin menggunakan TikTok untuk berhubung dengan generasi pengguna muda, mereka bekerjasama dengan pelbagai pengaruh TikTok. Pencipta berpengaruh ini membantu membawa keterlihatan kepada cabaran hashtag #Snoozzzapalooza jenama, menggalakkan lebih 2 juta penyerahan video dan memperoleh 6 bilion tontonan video.

Langkah 8: Menggunakan Pengiklanan TikTok untuk Memaksimumkan Jangkauan dan Kesan

Satu lagi cara terbaik untuk memberikan TikTok perniagaan anda rangsangan segera ialah dengan membayar pengiklanan TikTok. Memandangkan ini memerlukan sedikit pelaburan kewangan, adalah penting untuk menyediakan dan mengurus iklan TikTok anda dengan teliti untuk mencapai ROI yang baik. Ini bermula dengan matlamat yang jelas dan realistik serta khalayak sasaran yang ditetapkan.

Anda kemudian boleh mereka bentuk iklan anda dengan mengambil kira dua faktor ini. Cipta strategi iklan TikTok yang berkuasa yang akan membantu anda memaparkan perniagaan anda di hadapan orang yang betul dan memberi kesan kepada mereka.

Langkah 9: Menggunakan Analitis untuk Berkembang dan Mengoptimumkan

Akhirnya, kejayaan di TikTok memerlukan pengoptimuman berterusan. Manfaatkan sepenuhnya alatan analitis TikTok untuk menjejak prestasi anda di platform dan cari peluang untuk menambah baik. Gunakan alatan ini untuk mengukur metrik penglibatan khusus kandungan, capaian hashtag dan masa terbaik untuk membuat siaran. Sesetengah alatan juga boleh membantu anda mengenal pasti bakal pengaruh dan meramalkan aliran akan datang.

Cerapan ini boleh dimanfaatkan untuk merancang lebih awal dan mengoptimumkan strategi konten anda untuk prestasi yang lebih baik. Sebagai contoh, menyiarkan pada masa anda mendapat banyak penglibatan berkemungkinan meningkatkan keterlihatan kandungan anda.

Jadikan TikTok Berfungsi untuk Perniagaan Anda

Memandangkan kami telah menyediakan semua langkah penting untuk anda, tiba masanya untuk mengikutinya dan mula menggunakan TikTok untuk perniagaan. Pastikan anda bermula dengan profil yang kukuh, khalayak sasaran yang ditakrifkan dengan baik dan strategi kandungan yang berkuasa untuk menggerakkan bola dan meningkatkan peluang anda untuk berjaya di platform.

PS: Walaupun anda telah membaca sampai di sini tetapi masih kabur-kabur bagaimana nak lakukannya, jangan risau… pihak Klikjer Publishing telah menerbitkan satu panduan Langkah Menggunakan TikTok Untuk Perniagaan, dengan kaminan wang anda akan dipulangkan 100% jika anda gagal mengikuti panduan ini dengan jayanya. Dapatkannya di sini sekarang juga!.

Related Post to 9 Langkah Menggunakan TikTok Untuk Perniagaan

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More