HOME
Home » Saham » Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham

Posted at | Categorised in Saham

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham – Bayangkan anda baru memulakan kerjaya di syarikat tempatan setelah menamatkan pengajian di peringkat sarjana muda universiti tempatan. Anda juga berasal dari Kedah, dan terpaksa menangani banyak perkara ketika pertama kali berpindah ke Kuala Lumpur untuk mencari wang.

Setelah enam bulan bekerja di bandar, anda akhirnya menetap di sana. Namun anda sekarang menghadapi masalah yang sama seperti banyak eksekutif peringkat permulaan yang mempunyai gaji permulaan antara RM2,300 hingga RM2,800 sebulan. Sekarang setelah anda memotong perbelanjaan bulanan, caruman KWSP dan PERKESO serta simpanan kecemasan, anda tidak mempunyai banyak pendapatan sebagai pendapatan boleh guna.

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham

Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Sahamcomparehero.my

Kini banyak orang percaya bahawa kadar inflasi hari ini terlalu cepat untuk dihadapi, mengingat betapa rendahnya kenaikan gaji tahunan dan kadar faedah pendapatan simpanan tetap di pasaran.

Jadi apa pilihan anda? Anda boleh mula melabur dalam pasaran saham, dan harus mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana Bursa Malaysia berfungsi di sini. Setelah melakukannya, anda sudah bersedia untuk memulakan perjalanan pelaburan anda dengan mengikuti lima langkah mudah di bawah ini:

1. Buka Sistem Depositori Pusat (CDS)

CDS adalah kaedah untuk mewakilkan pemilikan dan pergerakan sekuriti (saham). Dengan mempunyai akaun CDS, anda boleh mempunyai akses untuk memindahkan dan memperdagangkan saham melalui platform dalam talian.

Terdapat dua jenis akaun CDS: langsung dan nominee. Sekiranya anda mempunyai akaun langsung, cek dividen dan prospektus akan dihantar ke rumah anda. Sekiranya anda mempunyai akaun nominee, broker saham akan menerima pembayaran dividen dan prospektus bagi pihak anda dan dia akan memasukkannya ke akaun anda.

Broker saham perbankan biasanya memerlukan anda membuka akaun nominee. Anda juga akan mendapat penyata akaun CDS bulanan. Sekiranya tidak ada aktiviti, anda masih akan mendapat penyataan pada bulan Jun dan Disember. Anda boleh membuka akaun CDS dengan menghubungi broker pelaburan atau dengan mengunjungi cawangan mereka.

Anda perlu kemukakan:

Salinan Kad Pengenalan
Yuran RM10
Selepas pendaftaran, anda akan menerima dokumentasi akaun melalui pos.

2. Buka Akaun Perdagangan (Trading Account)

Semasa membuka akaun CDS, broker saham yang menolong anda mungkin bertanya sama ada anda ingin membuka akaun perdagangan bergantung pada syarikat yang anda diceburi. Untuk membuka akaun perdagangan, anda perlu mengisi dan memberikan dokumen berikut:

Penyata pendapatan
Borang akaun perdagangan

Nota: Broker saham kemudian akan memeriksa status kredit anda di CTOS (Credit Tip-off Service) dan senarai ingkar broker saham – untuk memenuhi syarat anda dan menetapkan had perdagangan anda.

3. Nilai dan tentukan saham yang ingin anda laburkan

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda tentukan sebelum membeli saham pertama anda. Tentukan jenis industri dan subsektor yang anda selesa untuk melabur. Terdapat lebih daripada 900 syarikat patuh syariah tersenarai di Malaysia dan boleh membuat pilihan pertama anda dalam pelaburan saham adalah sangat luar biasa.

Lakukan penyelidikan sebanyak mungkin melalui surat khabar, forum dan minta maklum balas dan pandangan rakan sebaya, rakan sekerja atau pakar anda. Setelah anda mempunyai pandangan asas yang jelas mengenai pandangan sektor, anda boleh terus menilai syarikat tersenarai yang terlibat dalam sektor yang ingin anda laburkan.

Sebagai contoh, Inari Emerton Bhd yang berada di sektor semikonduktor, Sasbadi Bhd di sektor pendidikan atau Gadang Holdings Bhd di sektor pembinaan adalah antara yang memproyeksikan pandangan optimis dari segi prestasi kewangan yang dapat diterjemahkan ke dalam pergerakan harga saham mereka.

Faktor lain yang perlu anda pertimbangkan termasuk selera risiko portfolio pelaburan anda dan juga jumlah modal yang perlu anda laburkan dalam stok. Penting untuk memahami matlamat dan kemampuan kewangan anda supaya anda dapat mengatur rancangan pelaburan yang tepat untuk diri anda.

Tetapi menilai pilihan saham anda untuk dilaburkan lebih mudah sekarang dengan Penarafan Alpha Factor Bursa Market Place.

4. Mula membeli dan menjual saham

Sebelum anda mula membeli saham, anda perlu memastikan akaun perdagangan anda mempunyai kredit. Anda boleh melakukannya melalui pembayaran pindahan dalam talian melalui broker atau pindahan bank dalaman anda.

Setelah memutuskan saham pertama yang ingin anda laburkan, masukkan pesanan anda di sistem dalam talian yang disediakan oleh broker saham anda, atau hubungi remizer anda untuk membuat pesanan. Sekiranya pesanan beli yang anda minta sepadan dengan pesanan jual (dari segi harga), anda akan mendapat pengesahan perdagangan. Firma pembrokeran saham kemudian akan menghantar nota kontrak kepada anda yang menyatakan perincian transaksi.

Nota: Untuk membuat perdagangan dalam talian, membeli saham melalui platform dalam talian jauh lebih murah daripada melibatkan remizer untuk berdagang di mana bayaran (lebih tinggi) mungkin bergantung pada setiap syarikat.

Bayaran untuk setiap transaksi (dalam talian):

Bayaran broker – maksimum 0.7% dari nilai keseluruhan saham yang diperdagangkan, amalan biasa adalah 0.6%
Bayaran penjelasan – 0.03% dari nilai kontrak tertakluk kepada had RM200
Duti setem – RM1 untuk setiap nilai bernilai RM1,000
Penting juga untuk anda ketahui bahawa apabila anda membeli saham syarikat, akaun CDS anda akan dikreditkan dengan saham tersebut pada jam 9 pagi pada T + 3 hari (T = tarikh transaksi). Tiga hari itu hanya merangkumi hari bekerja. Pembayaran anda mesti dibuat pada pukul 12.30 tengah hari pada hari tersebut. Sekiranya tidak, saham anda akan dijual dengan kerugian kontra atau keuntungan kontra secara mandatori.

5. Pantau dan semak portfolio pelaburan anda

Saham sangat sensitif terhadap ekonomi, politik dan beberapa faktor bergantung pada sifat perniagaan syarikat yang anda laburkan. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengikuti berita dan pengumuman harian oleh syarikat untuk memastikan anda tidak ketinggalan untuk menyemak pelaburan anda bila perlu.

Dengan Bursa Market Place, Anda kini dapat melacak semua pengumuman korporat, pergerakan harga saham, laporan penyelidikan oleh firma pelaburan dan bank di Bursa Market Place. Terdapat juga beberapa alat untuk membantu anda membuat keputusan pelaburan lain.

Anda juga boleh membandingkan produk kewangan terbaik di BandingkanHero.my juga!

Lihat juga: Bagaimana Millennials Mula Melabur Dengan Harga Serendah RM100

Nota: Artikel ini bukanlah nasihat kewangan, ia hanya memberi panduan umun, anda perlu mendapatkan nasihat kewangan dari penasihat kewangan berlesen.

IPO Saham Terbitan Awam Bagaimana Nak Memohon

Bagaimana Cara Melabur Dan Membuka Akaun CDS
Bagaimana Nak Melabur Di Bursa Malaysia
Cara Memohon (IPO) Saham Terbitan Awam
Bisnes Aiskrim Jana Income Lumayan Hingga RM5000 Sebulan
Rahsia Untung RM15000 Hanya Dengan Jual Tudung

Tags :

Related Post to Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham

Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham

10 Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham

Posted at

10 Cara Mengurangkan Kerugian Besar Dalam Pelaburan Saham – Malah pelabur legenda dan spekulator pro sekali pun mempunyai kegagalan dan kerugian. Kuncinya adalah bahawa... Read More

5 Cara Mengelakkan Kehilangan Wang Di Pasaran Saham

5 Cara Mengelakkan Kehilangan Wang Di Pasaran Saham

Posted at

Nilai akaun anda mungkin berubah-ubah dari masa ke masa, tetapi itu tidak bermakna anda kehilangan wang. Anda melabur dengan harapan dapat membina kekayaan jangka... Read More

cara membeli saham

Cara Membeli Saham Di Malaysia

Posted at

Cara membeli saham di Malaysia – Panduan ini akan memberi anda asas, termasuk cara membeli saham dalam talian, berapa harganya dan sama ada pilihan... Read More

Bagaimana Melabur Dalam Saham Malaysia

Bagaimana Melabur Dalam Saham Malaysia – Mesra Newbie

Posted at

Bagaimana nak melabur dalam saham di Malaysia? Inilah panduan paling praktikal dan sangat mudah bagi yang ingin melabur dalam pasaran saham Malaysia. Saya akan... Read More

Bagaimana Cara Melabur Dan Membuka Akaun CDS

Bagaimana Cara Melabur Dan Membuka Akaun CDS

Posted at

Sekiranya anda rakyat Malaysia dan baru nak mengenal dunia pelaburan, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana cara membeli saham di Bursa Malaysia dan membuka akaun CDS?.... Read More