HOME
Home » Umum » Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Posted at | Categorised in Umum

Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan – Sama seperti temuduga kerja yang lain, temuduga kerja kerajaan memerlukan persediaan yang mantap. Meluangkan masa anda untuk menyelidik organisasi dan jawatan khusus yang anda mohon adalah penting. Pendekatan yang teratur ialah cara terbaik untuk menyediakan temuduga kerja kerajaan anda.

Penemuduga sedang mencari orang yang sesuai untuk pekerjaan itu dan yang paling sesuai dengan budaya agensi. Seperti mana-mana temuduga, tidak mungkin anda akan mengenali semua calon lain, dan oleh itu tidak ada cara untuk mengetahui sama ada anda paling sesuai untuk jawatan itu atau tidak. Satu-satunya perkara yang anda boleh kawal ialah apa yang anda lakukan dan cara anda menyediakan.

Walaupun temuduga kerja untuk jawatan kerajaan boleh menjadi sedikit menakutkan, persediaan yang baik akan memastikan anda membuat tanggapan yang betul. Jika boleh, mulakan sekurang-kurangnya beberapa hari hingga seminggu sebelum temuduga anda untuk memastikan anda datang dengan persediaan yang sebaik mungkin.

Dalam artikel ini, kami membincangkan soalan temuduga yang paling mungkin anda hadapi dan cara anda harus menjawabnya. Selain itu, baca lebih lanjut mengenai soalan temu duga kerja yang kerap ditanya di sini dan semak senarai semak persediaan temuduga kerja kami.

Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Kredit: m-niaga.com.my

Proses temuduga kerja kerajaan

Selepas anda berjaya melalui pusingan permohonan dalam talian anda, dan mungkin sedozen pemohon lain, akan dijemput untuk langkah seterusnya dalam proses tersebut. Terdapat beberapa elemen yang perlu diambil kira apabila anda dijemput ke temuduga kerja agensi kerajaan. Pertama sekali, terdapat pelbagai jenis temuduga kerja kerajaan. Satu atau lebih daripada proses temuduga berikut boleh dijalankan apabila anda memohon jawatan kerajaan.

1. Panggilan telefon atau e-mel jemputan temuduga

Sesetengah agensi kerajaan akan menggunakan e-mel untuk menjelaskan dan memulakan proses temuduga. Biasanya, e-mel ini mengandungi maklumat yang anda perlukan dan apakah langkah seterusnya dalam proses temuduga.

Jika anda menerima panggilan untuk temuduga kerja sebenar, adalah penting untuk anda memberi perhatian yang teliti. Dalam kebanyakan kes, anda akan mendapat e-mel susulan tambahan yang memberikan anda maklumat yang anda perlukan tentang temu duga kerja sebenar.

Walau bagaimanapun, untuk memastikan, tulis maklumat berikut sebelum anda menamatkan panggilan:

 • Nama orang yang anda bercakap dengan telefon, agensi dan gelaran mereka.
 • Nombor telefon yang boleh anda hubungi jika anda mempunyai sebarang pertanyaan lanjut.
 • Pengesahan tajuk jawatan sekiranya anda memohon berbilang pekerjaan di agensi tertentu.
 • Masa dan tarikh temuduga yang tepat
 • Lokasi temuduga
 • Dengan siapa anda akan temuduga dan format temuduga.
 • Sebarang item yang perlu anda bawa ke temuduga, selain resume anda
 • Maklumat tentang penilaian tambahan yang mungkin perlu anda ambil semasa temuduga. Fikirkan, sebagai contoh, kajian kes, ujian bertulis, ujian psikometrik, dsb.

3. Menyaring temuduga kerja kerajaan

Ini boleh dianggap sebagai pusingan pertama proses temuduga. Agensi kerajaan menggunakan ini untuk menapis calon yang kemahirannya sepadan dengan keperluan kerja dan menjemput mereka ke temuduga kerja di tapak.

Secara umum, perbualan ini agak singkat, dan anda akan ditanya beberapa soalan temuduga tentang latar belakang dan kelayakan anda yang berkaitan dengan pekerjaan. Mungkin juga penemuduga bertanya kepada anda tentang keperluan gaji anda dan ketersediaan anda untuk bekerja.

Berdasarkan saringan awal, agensi kerajaan memutuskan calon mana yang akan melangkah ke pusingan seterusnya proses temuduga.

Matlamat langkah ini dalam proses temuduga adalah untuk mengetahui sama ada anda mempunyai kemahiran dan kebolehan yang diperlukan untuk pekerjaan itu atau tidak dan jika jangkaan gaji anda sepadan dengan apa yang boleh ditawarkan oleh agensi kepada anda. Pada peringkat awal proses temuduga ini, penemuduga sudah memfokuskan untuk mencari orang yang sesuai untuk pekerjaan itu.

Semasa temu duga ini, anda boleh mengharapkan soalan temuduga asas seperti:

 • Boleh awak cerita tentang diri awak?
 • Terangkan sejarah kerja anda.
 • Mengapa anda ingin bekerja untuk jabatan ini?
 • Bolehkah anda memberitahu saya tentang keperluan gaji anda?
 • Soalan temuduga berasaskan kompetensi atau kemahiran khusus.

Tips untuk lulus temuduga kerja kerajaan

 • Analisis dengan teliti huraian kerja untuk memastikan anda betul-betul memahami keperluan.
 • Pastikan anda mengetahui resume anda dan butiran yang anda sertakan.
 • Baca tentang apa yang diperlukan dalam temuduga telefon, apa yang diharapkan daripada anda, dan bagaimana anda perlu menyediakan.
 • Jujur dan terus terang kepada penemuduga. Anda mempunyai sedikit masa untuk membuat kesan yang hebat.
 • Jika berkenaan, buat susulan dengan nota terima kasih kepada penemuduga.

Panel Penemuduga

Semasa temuduga panel, anda sedang ditemuduga oleh berbilang penemuduga pada masa yang sama. Ini mungkin terasa menakutkan, tetapi ingat bahawa orang ini juga adalah manusia seperti anda. Mereka melihat potensi dalam diri anda sebagai calon; jika tidak, mereka tidak akan meluangkan masa untuk menemuduga anda.

Panel yang anda temuduga biasanya terdiri daripada wakil daripada peringkat, unit atau jabatan syarikat yang berbeza. Fikirkan, sebagai contoh, pengurus HR, pengurus jabatan dan ketua pasukan. Kerana semua ahli panel datang dari latar belakang yang berbeza dalam agensi kerajaan, setiap seorang daripada mereka mungkin akan mempertimbangkan resume, surat permohonan dan jawapan kepada soalan anda secara berbeza.

Untuk agensi kerajaan, temuduga panel ialah cara mudah untuk sekumpulan orang dalam organisasi mengenali anda dengan lebih cepat. Oleh itu, temuduga panel menggantikan beberapa temuduga individu yang biasa anda lakukan, yang menjimatkan masa dan wang syarikat. Pendek kata, temuduga panel membantu menjadikan proses temuduga lebih cekap.

Terdapat beberapa sebab mengapa penemuduga panel adalah unik. Sebagai permulaan, anda perlu menjawab soalan temuduga dengan cara yang relevan untuk orang yang berbeza dengan tanggungjawab yang berbeza dalam agensi.

Bagaimana untuk membuat persediaan untuk lulus temuduga kerja kerajaan

Persediaan untuk lulus temuduga kerja kerajaan di mana-mana agensi memerlukan ketekunan, persediaan, latihan dan ketekunan. Terdapat beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk memastikan anda mempunyai persediaan yang mantap untuk membuat kesan terbaik semasa temuduga.

Buat kerja rumah dan kajian

Ini adalah langkah asas pertama penyediaan anda. Kaji huraian kerja dengan teliti. Selain itu, selidiki agensi tempat anda memohon pekerjaan. Ketahui apakah matlamat, misi dan cabaran organisasi. Baca semua yang anda boleh tentang agensi atau organisasi. Mulakan dengan tapak web agensi tertentu itu dan baca mengenai kepimpinan, budaya, berita, laporan dan segala-galanya yang anda boleh dapatkan.

Anda boleh baca di sini.

temuduga kerja kerajaan

Berdasarkan kajian anda, anda sudah boleh mengemukakan beberapa soalan yang boleh anda ajukan kepada penemuduga semasa temuduga. Penyelidikan anda juga membolehkan anda mengenal pasti kecekapan, kemahiran dan kebolehan yang diperlukan untuk berjaya bekerja dalam agensi dan jawatan.

Buat senarai kecekapan, kemahiran, dan kebolehan yang diperlukan

Semasa temuduga, adalah penting untuk anda menunjukkan bahawa anda memiliki kecekapan, kemahiran dan kebolehan yang diperlukan untuk melaksanakan tugas dengan jayanya. Berdasarkan penyelidikan anda, anda boleh membuat senarai yang anda fikirkan penting untuk jawatan yang anda mohon.

Seterusnya, anda boleh membuat tekaan terpelajar tentang soalan temuduga yang boleh anda jangkakan semasa temuduga. Dengan cara ini, anda boleh menyediakan contoh jawapan kepada soalan ini untuk memastikan bahawa jika soalan ini, atau soalan yang serupa atau berkaitan, muncul, anda mempunyai jawapan yang sedia.

Secara umumnya, agensi kerajaan, seperti syarikat, mencari kemahiran yang serupa seperti kerja berpasukan, kepimpinan, komunikasi, kebolehsuaian, kreativiti, dsb.

Fikirkan pengalaman lepas yang berkaitan dengan jawatan yang anda mohon

Buat senarai pengalaman kerja lepas yang boleh membantu anda menunjukkan bahawa anda adalah orang yang sesuai untuk pekerjaan itu. Serlahkan situasi berjaya yang anda alami yang menunjukkan tingkah laku profesional dan kemahiran yang berkaitan dengan keperluan untuk pekerjaan itu.

Ini akan membantu anda memberikan jawapan yang ringkas dan tepat semasa temu duga kerja anda.

Sediakan jawapan yang merangkumi situasi yang berjaya dan mencabar

Berdasarkan soalan yang anda jangkakan daripada penyelidikan anda tentang kecekapan, kemahiran dan kebolehan yang diperlukan, anda boleh mula menyediakan senario jawapan. Sama seperti anda sepatutnya dapat membincangkan situasi kerja yang berjaya dari masa lalu anda, anda juga harus bersedia untuk menjawab soalan yang berkaitan dengan situasi yang mencabar.

Fikirkan, sebagai contoh, soalan temuduga yang biasa ditanya ‘Beritahu saya tentang masa apabila anda terpaksa melaksanakan tugas di mana anda mempunyai sedikit atau tiada pengalaman dalam melakukan. Bagaimana anda mendekati situasi ini, dan apakah yang anda pelajari?’ Soalan ini dipanggil soalan temuduga kerja tingkah laku.

Jenis soalan temuduga strategik ini memerlukan anda memberikan penemuduga situasi contoh yang anda alami dalam persekitaran kerja profesional. Soalan temu duga kerja tingkah laku tertumpu pada situasi kerja yang anda alami pada masa lalu dan cara anda bertindak balas terhadapnya. Cara anda menjawab soalan ini memberitahu penemuduga lebih lanjut tentang kaedah dan etika kerja anda.

Pastikan anda menyediakan contoh situasi di mana anda menghadapi cabaran tetapi berjaya. Contoh khusus ini harus memberitahu penemuduga situasi yang anda hadapi, tindakan yang anda ambil, mengapa anda mengambil tindakan tersebut dan apakah keputusannya. Selain itu, terangkan apa yang anda pelajari daripada situasi tersebut. Cara terbaik untuk menjawab soalan temu bual tingkah laku adalah dengan menggunakan teknik temu bual STAR.

Baca lebih lanjut tentang soalan wawancara tingkah laku dan cara menjawabnya di sini.

Pautan penting:

Rahsia temuduga kerajaan
Temuduga kerajaan
Temuduga kerja kerajaan

Related Post to Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More