HOME
Home » Kesihatan » 14 Makanan Turunkan Berat Badan Terbaik Di Dunia

14 Makanan Turunkan Berat Badan Terbaik Di Dunia

Posted at | Categorised in Kesihatan

Tidak semua kalori tercipta sama.

Makanan yang berbeza melalui jalan metabolik yang berbeza di dalam badan anda.

Ianya boleh memberi kesan yang sangat berbeza pada rasa lapar, hormon dan jumlah kalori yang anda bakar.

Berikut adalah 20 makanan yang paling sesuai untuk menurunkan berat badan di bumi yang disokong oleh sains.

14 Makanan Turunkan Berat Badan Terbaik Di Dunia

Makanan Turunkan Berat Badan Terbaik Di Dunia

1. Telur (Keseluruhan)

Setelah dikhuatiri tinggi kolesterol, telur utuh telah kembali.

Walaupun pengambilan telur yang tinggi meningkatkan kadar kolesterol LDL “buruk” pada beberapa orang, mereka adalah salah satu makanan terbaik untuk dimakan jika anda perlu menurunkan berat badan. Ianya tinggi protein dan lemak, dan sangat kenyang. (Sumber Dipercayai).

Satu kajian pada 30 wanita yang berlebihan berat badan menunjukkan bahawa makan telur untuk sarapan pagi, bukannya bagel, meningkatkan rasa kenyang dan membuat anda makan lebih sedikit (kurang) selama 36 jam berikutnya.

Satu lagi kajian lapan minggu mendapati bahawa telur untuk sarapan meningkatkan penurunan berat badan pada diet kalori yang terhad, berbanding dengan bagel (Sumber Dipercayai)

Telur juga sangat padat nutrien dan dapat membantu anda mendapatkan semua nutrien yang anda perlukan pada diet kalori. Menariknya, hampir semua nutrien terdapat di kuning telur.

RINGKASAN
Telur sangat mengenyangkan dan padat nutrien. Berbanding dengan karbohidrat halus seperti bagel, telur dapat menekan selera makan di kemudian hari dan bahkan dapat menurunkan berat badan.

2. Daun Hijau

Sayuran berdaun termasuk kangkung, bayam, collard, swiss chard dan beberapa yang lain.

Mereka mempunyai beberapa sifat yang menjadikannya sempurna untuk diet penurunan berat badan, seperti rendah kalori dan karbohidrat dan penuh dengan serat.

Makan sayur-sayuran berdaun adalah cara yang baik untuk meningkatkan jumlah makanan anda, tanpa menambah kalori. Banyak kajian menunjukkan bahawa makanan dan diet dengan ketumpatan tenaga yang rendah menjadikan orang makan lebih sedikit kalori secara keseluruhan.

Daun hijau juga sangat berkhasiat dan sangat tinggi dalam banyak vitamin, antioksidan dan mineral, termasuk kalsium, yang telah terbukti dapat membantu pembakaran lemak dalam beberapa kajian.

RINGKASAN
Daun hijau adalah tambahan yang baik untuk diet penurunan berat badan anda. Bukan sahaja rendah kalori tetapi juga tinggi serat yang membantu membuat anda berasa kenyang.

3. Salmon

Ikan berlemak seperti salmon sangat sihat dan sangat memuaskan, menjadikan anda kenyang selama berjam-jam dengan sedikit kalori.

Salmon sarat dengan protein berkualiti tinggi, lemak sihat dan pelbagai nutrien penting.

Ikan – dan makanan laut secara amnya – juga dapat membekalkan sejumlah besar iodine.

Nutrien ini diperlukan untuk fungsi tiroid yang betul, yang penting untuk memastikan metabolisme anda berjalan dengan optimum ( Sumber Dipercayai).

Kajian menunjukkan bahawa sebilangan besar orang tidak memenuhi keperluan iodine mereka.

Salmon juga sarat dengan asid lemak omega-3, yang terbukti dapat membantu mengurangkan keradangan, yang diketahui memainkan peranan utama dalam obesiti dan penyakit metabolik.

Ikan tenggiri, ikan trout, sardin, ikan hering dan jenis ikan berlemak lain juga sangat baik.

RINGKASAN
Salmon kaya akan protein dan asid lemak omega-3, menjadikannya pilihan yang baik untuk diet penurunan berat badan yang sihat.

4. Sayuran Cruciferous

Sayuran cruciferous  merangkumi brokoli, kembang kol, kubis dan tauge Brussels.

Seperti sayur-sayuran lain, mereka kaya serat dan cenderung sangat mengenyangkan.

Lebih-lebih lagi, jenis sayuran ini biasanya mengandungi jumlah protein yang mencukupi.

Mereka tidak terlalu tinggi protein seperti makanan haiwan atau kekacang tetapi masih tinggi berbanding dengan kebanyakan sayur-sayuran.

Gabungan protein, serat dan ketumpatan tenaga yang rendah menjadikan sayur-sayuran cruciferous makanan yang sempurna untuk dimasukkan ke dalam makanan anda sekiranya anda perlu menurunkan berat badan.

Mereka juga sangat berkhasiat dan mengandungi bahan pencegah barah (Sumber Dipercayai).

RINGKASAN
Sayuran cruciferous rendah kalori tetapi tinggi serat dan nutrien. Menambahkannya ke dalam diet anda bukan sahaja strategi penurunan berat badan yang baik tetapi juga dapat meningkatkan kesihatan keseluruhan anda.

5. Daging Sapi dan Dada Ayam

Daging telah dikelirukan secara tidak adil.

Telah disalahkan atas pelbagai masalah kesihatan walaupun kurangnya bukti yang baik untuk menyokong tuntutan negatif ini.

Walaupun daging yang diproses tidak sihat, kajian menunjukkan bahawa daging merah yang tidak diproses tidak meningkatkan risiko penyakit jantung atau diabetes (Sumber Dipercayai).

Menurut dua kajian tinjauan besar, daging merah hanya mempunyai korelasi yang sangat lemah dengan barah pada lelaki dan tidak ada hubungan sama sekali pada wanita.

Yang benar adalah, daging adalah makanan yang dapat mengurangkan berat badan kerana proteinnya tinggi.

Protein sejauh ini adalah nutrien yang paling banyak mengisi, dan memakan makanan berprotein tinggi dapat membuat anda membakar hingga 80-100 kalori lebih banyak sehari (Sumber Dipercayai).

Kajian menunjukkan bahawa meningkatkan pengambilan protein anda menjadi 25–% kalori harian dapat mengurangkan keinginan anda sebanyak 60%, mengurangkan keinginan anda untuk makan malam hingga separuh dan menyebabkan penurunan berat badan hampir satu paun (0,45 kg) seminggu.

Sekiranya anda menjalani diet rendah karbohidrat, sila makan daging berlemak. Tetapi, jika anda menjalani diet rendah karbohidrat, memilih daging tanpa lemak mungkin lebih sesuai.

RINGKASAN
Makan daging tanpa lemak yang diproses adalah kaedah terbaik untuk meningkatkan pengambilan protein anda. Mengganti beberapa karbohidrat atau lemak dalam makanan anda dengan protein dapat memudahkan anda kehilangan lemak berlebihan.

6. Kentang rebus

Kentang putih nampaknya tidak disukai kerana beberapa sebab.

Namun, mereka mempunyai beberapa khasiat yang menjadikannya makanan yang sempurna – baik untuk menurunkan berat badan dan kesihatan yang optimum.

Mereka mengandungi pelbagai nutrien – sedikit dari semua yang anda perlukan.

Bahkan terdapat kisah orang yang tinggal hanya dengan kentang sahaja untuk jangka masa yang panjang.

Mereka sangat tinggi potassium, nutrien yang kebanyakan tidakn mendapatkan dengan mencukupi dan ianya memainkan peranan penting dalam kawalan tekanan darah.

Pada skala yang disebut Indeks Kepuasan, yang mengukur bagaimana mengisi makanan yang berbeza, kentang putih, rebus mendapat skor tertinggi dari semua makanan yang diuji.

Maksudnya ialah dengan memakan kentang putih rebus, secara semula jadi anda akan merasa kenyang dan kurang makan makanan lain.

Sekiranya anda membiarkan kentang sejuk sebentar selepas mendidih, ia akan membentuk pati tahan tinggi, zat seperti serat yang terbukti mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, termasuk penurunan berat badan.

Ubi keledek, lobak dan sayur-sayuran akar lain juga sangat baik.

RINGKASAN
Kentang rebus adalah antara makanan yang paling mengenyangkan. Mereka sangat baik dalam mengurangkan selera makan anda, berpotensi mengurangkan pengambilan makanan anda di kemudian hari.

7. Tuna

Tuna adalah makanan tinggi protein dan rendah kalori.

Ikan kurus, bererti rendah lemak.

Tuna sangat popular di kalangan ahli bina badan dan model kecergasan yang sedang dalam proses pemotongan, kerana cara yang baik untuk meningkatkan pengambilan protein sambil mengekalkan jumlah kalori dan lemak rendah.

Sekiranya anda ingin menekankan pengambilan protein, pastikan memilih tuna yang ditinkan dalam air, bukan minyak.

RINGKASAN
Tuna adalah sumber protein berkualiti tinggi tanpa lemak. Menggantikan nutrien makronutrien lain, seperti karbohidrat atau lemak, dengan protein adalah strategi penurunan berat badan yang berkesan pada diet terhad kalori.

8. Kacang dan Kekacang

Sebilangan kacang dan kekacang lain boleh bermanfaat untuk penurunan berat badan.

Ini termasuk lentil, kacang hitam, kacang merah dan beberapa yang lain.

Makanan ini cenderung tinggi protein dan serat, yang merupakan dua nutrien yang terbukti menyebabkan rasa kenyang.

Mereka juga cenderung mengandungi beberapa pati tahan (resistant starch).

Masalah utama adalah bahawa banyak orang mengalami kesukaran untuk mentolerir kekacang. Atas sebab ini, penting untuk menyediakannya dengan betul.

RINGKASAN
Kacang dan kekacang adalah tambahan yang baik untuk diet penurunan berat badan anda. Mereka kaya protein dan serat, menyumbang kepada rasa kenyang dan pengambilan kalori yang lebih rendah.

9. Sup

Seperti disebutkan di atas, makanan dan diet dengan ketumpatan tenaga yang rendah cenderung membuat orang makan lebih sedikit kalori.

Sebilangan besar makanan dengan ketumpatan tenaga rendah adalah makanan yang mengandungi banyak air, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.

Tetapi anda juga boleh menambahkan air ke makanan anda, membuat sup.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa makan makanan yang sama berubah menjadi sup daripada makanan padat, membuat orang merasa lebih kenyang dan makan lebih banyak kalori .

RINGKASAN
Sup boleh menjadi bahagian yang berkesan dalam diet penurunan berat badan. Kandungan airnya yang tinggi menjadikan mereka sangat kenyang. Walau bagaimanapun, cubalah mengelakkan sup berkrim atau berminyak.

10. Keju Cottage

Produk tenusu cenderung tinggi protein.

Salah satu yang terbaik adalah keju kotej, yang – kalori untuk kalori – kebanyakannya protein dengan karbohidrat dan sedikit lemak.

Makan keju kotej adalah kaedah terbaik untuk meningkatkan pengambilan protein anda. Ia juga sangat memuaskan, membuat anda merasa kenyang dengan jumlah kalori yang agak rendah.

Produk tenusu juga tinggi kalsium, yang dapat membantu pembakaran lemak.

Produk tenusu rendah lemak dan tinggi protein termasuk yogurt Yunani dan skyr.

RINGKASAN
Makan produk tenusu tanpa lemak, seperti keju kotej, adalah salah satu kaedah terbaik untuk mendapatkan lebih banyak protein tanpa meningkatkan pengambilan kalori anda dengan ketara.

11. Alpukat / Avocado

Alpukat adalah buah yang unik.

Walaupun kebanyakan buah kaya karbohidrat, alpukat mengandung lemak sihat.

Ianya sangat tinggi kandungan asid oleic monounsaturated, jenis lemak yang sama dengan minyak zaitun.

Walaupun kebanyakannya lemak, alpukat juga mengandungi banyak air dan serat, menjadikannya kurang padat tenaga daripada yang anda fikirkan.

Terlebih lagi, ianya adalah tambahan yang sempurna untuk salad sayur-sayuran, kerana kajian menunjukkan bahawa kandungan lemaknya dapat meningkatkan penyerapan antioksidan karotenoid dari sayur-sayuran 2,6 hingga 15 kali ganda.

Mereka juga mengandungi banyak nutrien penting, termasuk serat dan potassium.

RINGKASAN
Alpukat adalah contoh baik sumber lemak sihat yang boleh anda masukkan dalam diet sambil berusaha menurunkan berat badan. Pastikan pengambilan makanan anda tetap sederhana.

12. Cuka Apel

Cuka sari apel sangat popular dalam komuniti kesihatan semula jadi.

Ia sering digunakan dalam bumbu seperti dressing atau vinaigrettes, dan ada juga yang mencairkannya di dalam air dan meminumnya.

Beberapa kajian berdasarkan manusia menunjukkan bahawa cuka sari apel boleh berguna untuk menurunkan berat badan.

Mengambil cuka pada waktu yang sama dengan makanan berkarbohidrat tinggi dapat meningkatkan rasa kenyang dan membuat orang makan kurang dari 200-275 kalori untuk sepanjang hari.

Satu kajian 12 minggu pada individu gemuk juga menunjukkan bahawa 15 atau 30 ml cuka sehari menyebabkan penurunan berat badan sebanyak 2.6-3.7 paun, atau 1.2-1.7 kilogram.

Cuka juga terbukti dapat mengurangkan lonjakan gula dalam darah setelah makan, yang mungkin mempunyai pelbagai kesan kesihatan yang bermanfaat dalam jangka masa panjang.

RINGKASAN
Menambah cuka sari apel ke salad sayuran anda dapat membantu mengurangkan selera makan anda, yang berpotensi menyebabkan penurunan berat badan.

13. Kacang

Walaupun tinggi lemak, kacang tidak menggemukkan seperti yang anda harapkan.

Makanan ringan ini sangat baik, mengandungi protein, serat dan lemak sihat yang seimbang.

Kajian menunjukkan bahawa makan kacang dapat meningkatkan kesihatan metabolik dan bahkan dapat menurunkan berat badan.

Lebih-lebih lagi, kajian populasi menunjukkan bahawa orang yang makan kacang cenderung lebih sihat dan kurus daripada mereka yang tidak.

Pastikan tidak berlebihan, kerana kalori mereka masih tinggi. Sekiranya anda cenderung makan kacang-kacangan dalam jumlah besar, lebih baik mengelakkannya.

RINGKASAN
Kacang-kacangan dapat menjadi tambahan yang sihat untuk diet penurunan berat badan yang efektif ketika dikonsumsi secara sederhana.

14. Biji-bijian (whole grains)

Walaupun biji-bijian telah mendapat reputasi buruk dalam beberapa tahun terakhir, beberapa jenisnya pasti sihat.

Ini termasuk sebilangan bijirin penuh dengan serat dan mengandungi sejumlah besar protein.

Contoh terkenal termasuk oat, beras perang dan quinoa.

Oat sarat dengan beta-glukan, serat larut yang telah terbukti dapat meningkatkan rasa kenyang dan meningkatkan kesihatan metabolik.

Kedua-dua beras perang dan putih boleh mengandungi sejumlah besar pati tahan, terutamanya jika dimasak dan kemudian dibiarkan sejuk selepas itu.

Perlu diingat bahawa biji-bijian halus bukan pilihan yang sihat, dan kadang-kadang makanan yang mempunyai “whole grains” pada label adalah makanan ringan yang diproses yang berbahaya dan menggemukkan.

Sekiranya anda menjalani diet rendah karbohidrat, anda pasti ingin mengelakkan biji-bijian, kerana ianya tinggi karbohidrat.

Tetapi tidak ada yang salah dengan memakan biji-bijian jika anda boleh bertoleransi.

RINGKASAN
Anda harus mengelakkan bijirin halus jika anda berusaha menurunkan berat badan. Pilih bijirin gandum – serat dan nutrien lain jauh lebih tinggi.

Semakan Online – Ubat Kolesterol (VYTORIN)
Tahap Kolesterol: Apa yang Perlu Anda Ketahui
Petua Hilangkan Kolesterol Dengan Cepat
Ubat Kolesterol – Perkara Yang Anda Perlu Tahu
Berapa Tahap Kolesterol Yang Sepatutnya Pada Usia Saya Sekarang?
Cara Mengesan Dan Merawat Serangan Jantung
Ubat Kolesterol Membantu Menurunkan Kolesterol
7 Makanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda

 

Related Post to 14 Makanan Turunkan Berat Badan Terbaik Di Dunia

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti

Posted at

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti Industri penurunan berat badan penuh dengan mitos. Orang sering dinasihatkan untuk melakukan pelbagai perkara gila,... Read More

Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) - Apa Yang Perlu Anda Ketahui

Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) – Apa Yang Perlu Anda Ketahui

Posted at

Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) Apakah tekanan darah tinggi? Tekanan darah tinggi atau hipertensi, berlaku apabila tekanan darah anda... Read More

Cara Menguruskan Tekanan Darah Tinggi

Cara Menguruskan Tekanan Darah Tinggi

Posted at

Caram menguruskan Tekanan Darah Tinggi Ketahui mengenai tekanan darah tinggi (hipertensi), apa yang boleh anda lakukan untuk menurunkannya dan bagaimana memahami bacaan tekanan darah.... Read More

Makanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda

7 Makanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda

Posted at

7 makanan yang menurunkan kolesterol anda Terdapat bukti yang baik bahawa mengikuti diet sihat jantung dapat meningkatkan kesihatan jantung dan menstabilkan tahap kolesterol darah... Read More

Ubat Kolesterol Membantu Menurunkan Kolesterol

Ubat Kolesterol Membantu Menurunkan Kolesterol

Posted at

Ubat Kolesterol Membantu Menurunkan Kolesterol. Ubat kolesterol gabungan ini digunakan bersama dengan diet yang tepat untuk membantu menurunkan kolesterol dan lemak “buruk” (seperti LDL,... Read More