HOME
Home » Kesihatan » 7 Makanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda

7 Makanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda

Posted at | Categorised in Kesihatan

7 makanan yang menurunkan kolesterol anda

Terdapat bukti yang baik bahawa mengikuti diet sihat jantung dapat meningkatkan kesihatan jantung dan menstabilkan tahap kolesterol darah anda. Ketahui makanan mana yang terbaik untuk membantu menurunkan kolesterol anda.

Apa itu kolesterol?

Kolesterol adalah sejenis lemak dalam darah anda yang dihasilkan secara semula jadi oleh badan anda. Ia juga terdapat dalam beberapa makanan seperti telur, offal  (seperti ginjal dan hati) dan kerang. Tubuh anda memerlukan sedikit kolesterol agar dapat berfungsi dengan baik.

Apabila anda mempunyai kadar kolesterol tinggi dalam darah (juga disebut hiperlipidemia), ia akan mempercepat proses aterosklerosis. Ini adalah ketika plak menumpuk di dinding arteri anda, menjadikannya lebih sempit. Ini menyukarkan darah mengalir melalui mereka, dan lama-kelamaan ia boleh menyebabkan serangan jantung atau strok.

Jenis kolesterol

Kolesterol tinggi tidak menunjukkan sebarang gejala. Anda memerlukan ujian darah untuk mengetahui sama ada anda memilikinya. Ujian darah akan memberitahu anda tahap kolesterol ‘baik’ dan ‘buruk’ dalam darah anda (dijelaskan di bawah).

Kolesterol dibawa ke seluruh badan oleh ‘pembawa’ yang berbeza (juga disebut lipoprotein). Dua yang paling biasa adalah:

Kolesterol lipoprotein berkepadatan rendah (LDL): kolesterol ‘buruk’. Kolesterol LDL adalah ‘buruk’ kerana jika anda mempunyai terlalu banyak, ia akan melekat pada dinding arteri anda

Kolesterol tinggi lipoprotein (HDL): kolesterol ‘baik’. Kolesterol HDL ‘baik’ kerana menyingkirkan kolesterol ‘buruk’ dari saluran darah anda.

Trigliserida adalah bentuk lemak yang paling biasa di dalam badan anda dan menyimpan dan mengangkut lemak dalam darah. Segala tenaga tambahan dari makanan yang tidak diperlukan oleh badan anda diubah menjadi trigliserida.

Kolesterol darah tinggi adalah ukuran semua kolesterol dan trigliserida dalam darah anda dan merupakan faktor risiko untuk menghidap penyakit jantung.

Bolehkah diet saya membantu mengawal tahap kolesterol saya?

Makan makanan tertentu dapat membantu meningkatkan kolesterol dan kesihatan jantung anda secara keseluruhan.

Tempat terbaik untuk memulakan adalah makan pelbagai jenis makanan tumbuhan. Ini termasuk:

 • Sayur-sayuran
 • Buah-buaahan
 • Kekacang (
 • legumes)
 • Bijirin penuh (whole grains)
 • Nut
 • Bijirin (seeds)

Makan makanan tumbuhan akan membantu anda mendapatkan pelbagai nutrien, lemak dan serat yang sihat untuk jantung. Ini semua meningkatkan kesihatan jantung yang optimum.

7 Makanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda

Sebilangan makanan dapat membantu menurunkan kolesterol anda secara aktif dan semuanya berfungsi dengan cara yang berbeza. Cuba masukkan makanan ini dalam senarai diet anda bila-bila masa anda boleh:

1. Oat dan barli

Makanan Yang Menurunkan Kolesterol AndaMakanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda – heartfoundation.org

Makan makanan bijirin mengurangkan risiko penyakit jantung anda. Oat dan barli sangat istimewa kerana tinggi jenis serat larut yang disebut ‘beta glukan‘. Beta glukan membantu menurunkan kolesterol LDL ‘buruk’ dalam darah anda.

Petua: Produk oat berperisa seperti ‘Oat Cepat’ sering mengandungi garam dan / atau gula tambahan. Pilih produk yang mengandungi 100% oat (seperti rolled oats)) kerana produk tersebut paling hampir dengan cara mereka ditemui di alam semula jadi.

2. Sayuran dan buah

Makanan Yang Menurunkan Kolesterol AndaMakanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda – heartfoundation.org

Makan pelbagai sayur-sayuran dan buah-buahan yang berwarna setiap hari dapat membantu melindungi anda daripada penyakit jantung, strok dan beberapa barah. Banyak sayur-sayuran dan buah kaya serat larut yang membantu mengurangkan penyerapan kolesterol dan menurunkan kolesterol LDL ‘buruk’ dalam darah anda.

Petua: Biarkan kulit pada sayur seperti labu, keledek dan carrot untuk memaksimumkan pengambilan serat. Gunakan kulit oren dan lemon dalam pembalut dan sos.

3. Makanan kaya lemak sihat jantung

Makanan Yang Menurunkan KolesterolMakanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda – heartfoundation.org

Makan banyak makanan yang mengandungi lemak mono dan tak tepu tunggal yang sihat untuk jantung meningkatkan kadar kolesterol HDL ‘baik’ dalam darah anda.

Makanan ini mengandungi lemak yang menyihatkan jantung.

 • Avocado/Alpukat
 • Ikan seperti ikan tenggiri, sardin dan salmon
 • Kacang dan bijirin
 • Minyak Zaitun
 • Minyak sayur

Makan makanan ini dan bukannya makanan yang tinggi lemak tepu yang (mentega, krim, lemak daging) meningkatkan kolesterol anda. Ini juga akan mengurangkan risiko penyakit jantung anda.

Petua: Kelapa, minyak kelapa sawit dan banyak makanan keselesaan tinggi lemak tepu dan meningkatkan kolesterol LDL ‘buruk’ anda. Tukarlah kepada lemak dan makanan sihat yang sihat jika boleh.

4. Kekacang dan kacang (Legumes and beans)

Makanan Yang Menurunkan Kolesterol

Kekacang seperti kacang buncis dan lentil adalah sumber serat larut dan protein berasaskan tumbuhan. Makan kekacang dan bukannya daging (protein haiwan) dapat membantu menurunkan kolesterol LDL ‘buruk’ anda.

Petua: Pilih kekacang dalam tin untuk pilihan yang cepat dan mudah. Bilas dan toskan air garam masin sebelum menggunakannya. Gunakannya dalam salad, sos, kaserol dan ketika membuat celup berasaskan kekacang seperti hummus.

5. Kacang (Nut)

Makanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda

Kacang-kacangan mengandungi lemak dan serat yang menyihatkan jantung yang dapat membantu menjaga kolesterol anda dalam keadaan terkawal. Makan kacang secara berkala dikaitkan dengan tahap kolesterol dan trigliserida LDL ‘buruk’ yang lebih rendah.

Petua: Makan pelbagai kacang adalah yang terbaik kerana mengandungi pelbagai lemak sihat. Pilih kacang yang hampir dengan cara mereka dijumpai di alam kerana mengandungi lebih banyak nutrien. Cari kacang yang mempunyai kulit, tidak berlendir dan tidak dibakar.

6. Produk soyaMakanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda

Produk soya merangkumi tauhu, susu kedelai, kacang soya dan kacang edamame. Beberapa bukti menunjukkan bahawa makan produk soya secara berkala dapat membantu mengurangkan kolesterol LDL dan trigliserida ‘buruk’ sedikit sebanyak.

Petua: Pilih produk soya yang hampir dengan cara mereka terdapat di alam semula jadi, seperti kacang kedelai, susu kedelai tanpa gula dan tauhu tanpa rasa.

7. Sterol tumbuhan

Tahap sterol tumbuhan rendah terdapat pada buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan dan bijirin. Walau bagaimanapun, beberapa makanan (seperti marjerin) mempunyai tambahan sterol tumbuhan. Makan makanan yang mengandungi sterol tumbuhan sebagai sebahagian daripada diet seimbang dapat mengurangkan kolesterol LDL ‘buruk’. Ini kerana ia mengurangkan penyerapan kolesterol anda.

Sterol adalah subkumpulan steroid dengan kumpulan hidroksil pada kedudukan 3-cincin A. Mereka adalah lipid amphipatik yang disintesis dari asetil-koenzim A melalui laluan reduktase HMG-CoA. Molekul keseluruhannya agak rata. Kumpulan hidroksil pada gelang A adalah kutub. Selebihnya rantai alifatik tidak polar.

Petua: Makanan dengan penambahan sterol tumbuhan hanya berkesan jika anda memakannya dengan kerap. Ingat bahawa makanan ini biasanya jauh lebih mahal daripada makanan sehari-hari dan keseluruhan diet anda paling penting.

Tiada makanan tunggal
Tidak ada makanan tunggal yang akan membantu menurunkan kolesterol anda dan penting untuk memberi tumpuan kepada kualiti makanan keseluruhan anda.

Diet yang kaya dengan makanan tumbuhan seperti sayur-sayuran, buah, kekacang, biji-bijian, kacang-kacangan dan biji-bijian akan membantu menguruskan kolesterol anda dan mengurangkan risiko penyakit jantung anda.

 

Berapa Tahap Kolesterol Yang Sepatutnya

Pautan:

Semakan Online – Ubat Kolesterol (VYTORIN)
Tahap Kolesterol: Apa yang Perlu Anda Ketahui
Petua Hilangkan Kolesterol Dengan Cepat
Ubat Kolesterol – Perkara Yang Anda Perlu Tahu
Berapa Tahap Kolesterol Yang Sepatutnya Pada Usia Saya Sekarang?
Cara Mengesan Dan Merawat Serangan Jantung
Ubat Kolesterol Membantu Menurunkan Kolesterol

Related Post to 7 Makanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda

Makanan Turunkan Berat Badan Terbaik Di Dunia

14 Makanan Turunkan Berat Badan Terbaik Di Dunia

Posted at

Tidak semua kalori tercipta sama. Makanan yang berbeza melalui jalan metabolik yang berbeza di dalam badan anda. Ianya boleh memberi kesan yang sangat berbeza... Read More

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti

Posted at

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti Industri penurunan berat badan penuh dengan mitos. Orang sering dinasihatkan untuk melakukan pelbagai perkara gila,... Read More

Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) - Apa Yang Perlu Anda Ketahui

Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) – Apa Yang Perlu Anda Ketahui

Posted at

Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) Apakah tekanan darah tinggi? Tekanan darah tinggi atau hipertensi, berlaku apabila tekanan darah anda... Read More

Cara Menguruskan Tekanan Darah Tinggi

Cara Menguruskan Tekanan Darah Tinggi

Posted at

Caram menguruskan Tekanan Darah Tinggi Ketahui mengenai tekanan darah tinggi (hipertensi), apa yang boleh anda lakukan untuk menurunkannya dan bagaimana memahami bacaan tekanan darah.... Read More

Ubat Kolesterol Membantu Menurunkan Kolesterol

Ubat Kolesterol Membantu Menurunkan Kolesterol

Posted at

Ubat Kolesterol Membantu Menurunkan Kolesterol. Ubat kolesterol gabungan ini digunakan bersama dengan diet yang tepat untuk membantu menurunkan kolesterol dan lemak “buruk” (seperti LDL,... Read More