HOME
Home » Cryptocurrency » Matawang Kripto Untuk Pemula: 5 Petua dan Trik Yang Perlu Anda Ketahui

Matawang Kripto Untuk Pemula: 5 Petua dan Trik Yang Perlu Anda Ketahui

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Matawang Kripto Untuk Pemula: 5 Petua dan Trik Yang Perlu Anda Ketahui

Apabila orang berfikir tentang mata wang kripto, “rumit” mungkin merupakan salah satu perkara pertama yang terlintas di fikiran. Konsep ini telah wujud selama lebih sedekad, tetapi masih ramai yang tidak memahami sepenuhnya dan siapa yang boleh menyalahkan mereka?

Apabila Bitcoin pertama kali muncul pada tahun 2009, ia menarik perhatian industri kewangan dan teknologi. Buat sementara waktu, orang ramai nampaknya tidak mengambil berat sehingga ia mula berharga $19,783 setiap satu pada tahun 2017. Ini mungkin puncak gembar-gembur yang mengelilingi mata wang kripto, dan tiba-tiba orang ramai mahu mengikuti trend itu.

Matawang Kripto Untuk Pemula

Matawang Kripto Untuk Pemula: 5 Petua dan Trik Yang Perlu Anda Ketahui

Sejak penubuhan crypto, altcoin lain telah muncul dalam ruang digital untuk berfungsi sebagai persaingan. Seperti Ethereum, Ripple, Litecoin, dan banyak lagi juga telah menjadi stabil dan bernilai untuk dilaburkan, kerana teknologi membawa masuk zaman e-dompet dan pembayaran tanpa tunai.

Apakah Cryptocurrency Sebenarnya?

Sebelum melangkah lebih jauh, adalah berguna untuk pergi ke halaman yang sama. Ringkasnya, mata wang kripto ialah sejenis wang yang hanya wujud secara elektronik – wang digital, jika anda mahu. Teknologi di sebaliknya bertujuan untuk menyelesaikan beberapa perkara yang paling penting tentang wang kertas tradisional.

Pertama, ia menghapuskan keperluan untuk mempunyai badan pentadbir, seperti bank, untuk mencetak dan mengeluarkannya. Pemindahan dilakukan dari seorang ke seorang, tidak perlu melalui perantara. Ini juga menerangkan transaksi serta-merta yang tidak dikenakan dengan bayaran yang tinggi. Mari kita lihat pelbagai kelebihan memiliki mata wang kripto di bawah.

Kelebihan Utama Cryptocurrency

  • Transaksi yang lebih pantas dan lebih murah – Daripada perlu melalui semua kesahan dan langkah yang tidak perlu apabila menghantar wang kepada orang lain, pemindahan kripto adalah agak senang dan mudah. Tiada ejen, yuran pembrokeran, komisen dan yuran tambahan diperlukan, yang hanya memberi laluan kepada transaksi yang cepat, mudah dan murah.
  • Urus niaga selamat dan sulit – Sebarang transaksi yang dilakukan dengan mata wang kripto disulitkan, selamat dan pada asasnya tanpa nama. Tiada siapa yang boleh mendapat peluang untuk mengintip aktiviti kewangan anda atau mendapatkan butiran anda daripada sejarah akaun anda, seperti yang dilakukan oleh bank. Hanya anda yang mempunyai kuasa untuk melihat urus niaga terkini anda.
  • Kebebasan kewangan untuk mereka yang tidak mempunyai perbankan – Secara global, terdapat kira-kira 7 bilion orang dewasa yang tidak mempunyai akaun bank. Ini bermakna mereka tidak mempunyai akaun dengan mana-mana institusi kewangan atau pembekal wang mudah alih.
    Ini mungkin disebabkan proses permohonan yang ketat dan keperluan yang diperlukan oleh institusi kewangan daripada pendeposit mereka, yang boleh menjadi penghalang besar kepada banyak pihak. Oleh kerana itu tidak wujud dengan mata wang kripto, seseorang dengan mudah boleh membuat akaun dengan segera.
  • Perdagangan antarabangsa pantas – Perkara yang biasanya mengambil masa berhari-hari atau berminggu-minggu boleh dipindahkan dalam beberapa saat dengan crypto. Oleh kerana ini adalah transaksi dalam talian yang tidak perlu dihantar dari satu bank ke bank lain, masa menunggu untuk pemindahan wang dikurangkan, tidak kira di mana anda berada di dunia.
    Peluang pelaburan yang semakin meningkat – Sudah agak lama sejak Bitcoin tiba, dan kini terdapat kira-kira 5,000 altcoin berbeza dalam edaran hari ini, berkhidmat kepada lebih 20,000 pasaran.
    Sektor ini akan terus berkembang pada masa hadapan apabila dunia menyesuaikan diri dan mengambil alih keperluan penduduk pasca moden. Sebilangan syiling ini sudah digunakan dan diedarkan hari ini, dan ia akan menjadi peluang pelaburan yang hebat bagi mereka yang ingin mengambil bahagian dalam perdagangannya.

Matawang Kripto Untuk Pemula: 5 Petua dan Trik Yang Perlu Anda Ketahui

Jika anda merancang untuk melabur dalam kripto buat kali pertama, adalah penting untuk mengetahui usaha baharu yang anda ceburi. Di bawah ialah beberapa perkara yang perlu anda ingat untuk membantu anda menavigasi medan dengan lebih baik.

Cari sumber berita yang bereputasi

Akan sentiasa ada banyak pendapat yang bertentangan tentang mata wang kripto, serta orang yang memilikinya. Ramai beranggapan bahawa kripto hanyalah satu trend, dan mereka yang terlibat dengannya hanya akan menemui kekecewaan.

Jika anda sudah yakin bahawa ini boleh memberi manfaat kepada anda, maka hanya berpegang pada sumber yang anda boleh percayai dan elakkan gembar-gembur orang yang tidak dipercayai. Jika anda ingin menjadi pelabur atau pemilik altcoin yang berjaya, berpegang pada fakta.

Bersedia untuk turun naik

Bukan satu rahsia bahawa mata wang kripto masih tidak stabil seperti mata wang standard—hanya kembali kepada inflasi Bitcoin kepada hampir $20,000 setiap satu kurang daripada tiga tahun lalu. Anda perlu tangkas dengan keputusan anda dan fikirkan apa yang terbaik untuk jumlah aset semasa yang anda miliki.

Malah peniaga dan pemilik kripto yang berpengalaman masih tidak bernasib baik untuk menguasai arah aliran syiling maya ini, jadi jangan terkejut jika anda mendapati diri anda berada dalam “kapal” yang sama.

Terokai altcoin lain

Bitcoins hanyalah sebahagian daripada cerita apabila ia berkaitan dengan mata wang kripto. Berhati-hati untuk “meletakkan semua telur anda dalam satu bakul”, kerana anda mungkin akan kehilangan semuanya. Lakukan penyelidikan anda dan lihat syiling mana yang berkembang pesat, dengan kes yang paling banyak digunakan yang boleh anda manfaatkan. Terpulang kepada anda untuk menggunakan kripto anda—jadi pilih aset anda dengan bijak.

Ketahui kegunaan dompet panas dan sejuk

Walaupun kripto wujud secara digital, anda masih boleh mempunyai cara untuk menyimpannya dalam talian dan luar talian—melalui dompet panas dan dompet sejuk. Jika anda seorang pemula, kemudahan akses kepada dompet luar talian yang panas akan terbukti menjadi lebih berguna dan serba boleh. Walau bagaimanapun, dompet sejuk menawarkan lebih banyak perlindungan daripada penggodam dan penjahat lain. Sebagai sebahagian daripada perjalanan anda untuk mempelbagaikan aset anda, belajar menggunakan kedua-dua jenis dompet.

Berwaspada

Walaupun mata wang kripto mempunyai penarafan keselamatan yang lebih tinggi daripada wang tradisional, ia masih berbaloi untuk sentiasa berwaspada. Jika anda ingin berdagang atau memiliki sejumlah besar altcoin dalam dompet mudah alih anda, anda perlu bersedia terhadap risiko dan kelemahan yang anda buka sendiri.

Cuba kaji cara yang berbeza untuk mengendalikan aset baharu anda dan lihat cara anda boleh mengurus wang anda dengan cara yang bertanggungjawab dan mudah untuk anda.

Kesimpulan

Menguasai dunia mata wang kripto akan mengambil sedikit masa, jadi jangan paksa diri anda untuk menjadi pakar pada hari pertama. Seperti mana-mana kemahiran, ia memerlukan masa, latihan dan pembelajaran berterusan untuk mengetahui cara anda boleh memaksimumkan potensi syiling maya anda—sama ada anda mahu menggunakannya untuk berdagang atau transaksi harian.

Pendapatan pasif atau pendapatan aktif?
Cara mengelakkan kehilangan wang dalam pasaran saham
Rahsia kejayaan perniagaan
Jom labur saham
Semakan online wang tak dituntut
Apakah itu Bitcoin?

Tags :

Related Post to Matawang Kripto Untuk Pemula: 5 Petua dan Trik Yang Perlu Anda Ketahui

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Posted at

Tahun 2021 adalah hebat untuk Ripple XRP. Apabila coin itu bergelut dengan tuntutan mahkamah, ia juga mendapat pengiktirafan di seluruh dunia, perkongsian dengan ratusan... Read More

Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022

Posted at

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022. Pelaburan sudah menjadikan beberapa jenis binatang sebagai lambang dalam beberapa tahun kebelakangan... Read More

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

Posted at

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022. Idea perniagaan mata wang kripto ini akan terbukti menguntungkan usahawan pada tahun 2022. Konsep... Read More

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Posted at

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency! Wang membuat dunia berputar. Dan anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri apabila melibatkan pelaburan. Menguruskan kewangan kita sendiri... Read More

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Posted at

Bagaimana nak buat pembelian pertama Bitcoin anda dengan Luno? Jadi, anda telah memerhatikan carta mata wang kripto, dan melihat kenaikan yang tidak berkesudahan (dengan... Read More