HOME
Home » Cryptocurrency » Melabur Dalam Bitcoin: Perkara Penting Yang Anda Perlu Tahu Mengenainya

Melabur Dalam Bitcoin: Perkara Penting Yang Anda Perlu Tahu Mengenainya

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Melabur Dalam Bitcoin: Perkara Penting Yang Anda Perlu Tahu Mengenainya.

Berfikir untuk melabur dalam Bitcoin? Ketahui cara melabur dalam Bitcoin dengan membaca panduan komprehensif ini & mula melabur dalam Bitcoin dengan menguntungkan.

Bitcoin, cryptocurrency pertama telah dilancarkan pada tahun 2009. Satoshi Nakamoto mencipta dan memulakan fenomena blockchain. Blockchain tetap berada di bawah radar selama bertahun-tahun, tetapi sekarang ianya menjadi salah satu topik terpanas di Internet. Semua orang ingin tahu tentang crypto ini, tetapi hanya sedikit yang memahami apa itu dan bagaimana ia berfungsi.

Sekiranya anda pernah bertanya kepada diri sendiri, “Patutkah saya melabur dalam bitcoin?”, Anda perlu berfikir terlebih dahulu. Melabur dalam bitcoin adalah aktiviti yang tidak menentu tetapi juga sangat menguntungkan sekiranya dilakukan dengan betul.

Melabur dalam Bitcoin dengan betul adalah bahagian yang agak sukar.

melabur dalam bitcoinMelabur Dalam Bitcoin – medium.com

Yang sebenarnya adalah cryptocurrency adalah sesuatu yang baru dan tidak ada sesiapa yang tahu bagaimana pasarannya berfungsi dengan tepat. Pelabur saham dapat memperoleh pengalaman dan pengetahuan dari beberapa dekad, bahkan berabad-abad.

Tidak ada yang orang yang benar-benar berpengalaman seperti melabur di pasaran saham, jika anda ingin membuat pelaburan bitcoin. Namun potensi keuntungan jika anda melabur dalam bitcoin dan berjaya adalah sangat besar, jadi sekurang-kurangnya ia boleh menjadi motivasi untuk dipertimbangkan bagi anda yang ingin melabur dalam bitcoin.

Dalam tutorial ini, kami akan memberitahu anda apa yang perlu anda ketahui untuk mula melabur dalam bitcoin atau memutuskan sama ada ia sesuai untuk anda.

Satoshi Nakamoto – Pembangun Bitcoin Misteri

Bitcoin adalah blockchain dan cryptocurrency yang sepadan. Ini bertujuan untuk membebaskan umat manusia dari bank dan institusi kewangan tradisional yang lain.

Bitcoin mencuba untuk melakukannya dengan membenarkan orang memperdagangkan bitcoin dan membayar pembelian barang tanpa nama.

Prinsip pendirian ini bertahan dari ujian waktu kerana kita masih belum tahu siapa Satoshi Nakamoto, kerana kekurangan usaha untuk mencari oleh wartawan dan peminat Bitcoin.

Satoshi Nakamoto mungkin juga bukan satu orang.

Sejarah Bitcoin

Kewujudan rasmi blockchain Bitcoin adalah pada 3 Januari 2009. Ini adalah hari ketika Satoshi Nakamoto melombong blok Bitcoin pertama, memulakan revolusi kewangan yang berpotensi mengubah dunia.

Bitcoin mengambil masa untuk benar-benar mula memberikan kesannya.

Sejak sekian lama selepas pelancaran, bitcoin sama sekali tidak bernilai. Seorang lelaki menghabiskan 10,000 bitcoin untuk membeli beberapa keping pizza.

Pada mulanya, orang menggunakan bitcoin untuk membayar barang pasaran gelap di laman web seperti Silk Road. Apabila harga mereka meningkat, semakin banyak orang berminat untuk memperdagangkannya sebagai pelaburan.

Pada tahun 2013, blockchain Bitcoin mengalami tahun pertama yang hebat. Harga bermula pada $ 13.30 per bitcoin dan meningkat kepada $ 770 sepanjang tahun.

Pada 17 Disember 2017, harga bitcoin mencapai paras tertinggi sepanjang masa iaitu $ 19,666. Ketika China melarang perdagangan bitcoin, ia mengalami penurunan besar dan tidak pernah pulih. Namun sekarang harga Bitcoin tertinggi melebihi $60,000.

Bagaimana bitcoin berfungsi?
Privasi

Semua orang tahu bahawa privasi anda semasa memindahkan bitcoin adalah mutlak. Tetapi mengapa begitu?

Anda tidak menggunakan nama sebenar anda untuk memindahkan bitcoin. Sebaliknya, anda mempunyai alamat yang unik. Alamat anda terdiri dari angka dan huruf, baik huruf besar maupun huruf kecil.

Sangat mudah dan pantas untuk membuat alamat bitcoin unik anda. Anda memilih kunci peribadi rawak dan “meng-create-kannya” dengan satu klik butang, menggunakan pelbagai tool percuma.

Anda boleh menjadikan alamat ini umum. Hampir mustahil untuk merekodkan semula kunci peribadi anda. Kenapa? Ia sangat disulitkan.

Bitcoin Blockchain

Keseluruhan sistem Bitcoin bergantung pada blockchainnya. Tetapi apa itu Blockchain? Blockchain Bitcoin adalah lejar umum bagi semua transaksi yang dibuat menggunakan bitcoin.

Setiap komputer yang menjalankan perisian Bitcoin menyimpan salinan rekod penuh transaksi yang disimpan dalam blok. Ketika urus niaga masuk, sistem membuat blok baru.

Ini menjadi sedikit rumit untuk diterangkan, jadi bersabarlah.

Untuk memastikan blockchain sentiasa dikemas kini dan selamat, seseorang perlu melakukan kerja pemeliharaan. Inilah yang dilakukan oleh pelombong bitcoin.

Ketika transaksi baru masuk, pelombong memeriksa apakah pengirim mempunyai dana yang cukup dan kemudian merekodkan transaksi di lejar. Blok lejar tidak terbatas.

Apabila blok mencapai kapasitinya, sistem membuat blok baru. Rekod semua transaksi yang dienkripsi dari awal blockchain disimpan di blok baru ini bersama dengan transaksi baru yang masuk. Kemudian, lejar yang dikemas kini diedarkan kepada semua orang di blockchain.

Pelombong tidak melakukan perkhidmatan ini secara percuma. Rekod blockchain dienkripsi menggunakan algoritma hash yang sangat sukar. Pelombong pertama yang berjaya mengamankan blok sebelumnya mendapat pampasan dalam bitcoin.

Kegagalan

Dunia Bitcoin penuh dengan kisah-kisah mengenai kejayaan yang menenangkan dan kegagalan yang sukar. Sekiranya anda mengejar keuntungan dengan melabur dalam bitcoin, anda harus mengelakkan mengulangi kesilapan ini.

Cerita seperti James Howells adalah kisah peringatan yang nyata. Howells adalah orang Welshman, yang mula menceburkan diri dalam bitcoin pada tahun 2009 ketika ia tidak bernilai.

Kemudian, dia membuang komputer dengan semua bitcoin dan kehilangan data. Ini akan menjadikannya kaya pada tahun 2017 ketika harga bitcoinmelambung menembusi bumbung.

Sekiranya anda mempunyai kaitan dengan bitcoin pada cakera keras anda — lindungi ia. Anda tidak akan pernah tahu sama ada ia akan membawa kekayaan pada masa akan datang.
Pelbagai Exchange cryptocurrency yang terlibat dalam pengubahan wang haram adalah satu lagi bahaya.

Terdapat banyak kejadian orang kehilangan harta benda kerana menyimpan wang mereka di laman web yang tidak dapat diiktiraf kerajaan. Bitcoin anda boleh dicuri atau pemilik website ditangkap dan duit syiling anda dirampas oleh pihak berkuasa.

Namun di Malaysia anda boleh membuka akaun di LUNO, yang telah mendapat kelulusan kerajaan.

Apa pelaburan jangka panjang dalam bitcoin?

Melabur dalam bitcoin untuk jangka masa panjang mungkin serupa tetapi juga berbeza.

Anda harus “simpan” bitcoin lebih dari setahun sebelum menjualnya untuk dikira sebagai pelaburan bitcoin jangka panjang. Walau bagaimanapun, anda masih perlu mengikuti berita untuk melabur dalam bitcoin untuk jangka masa panjang. Tidak perlu melakukannya terlalu kerap, sekurang-kurangnya setelah memutuskan persoalan “Perlukah saya melabur dalam bitcoin?” di tempat pertama.

Apabila anda melabur dalam bitcoin untuk jangka masa panjang, anda hanya berminat untuk jangka masa panjang. Tahun dan dekad dan bukannya jam dan hari.

Setelah melabur dalam bitcoin jangka panjang, anda tidak perlu duduk di depan komputer anda setiap untuk memantau harganya. Anda tidak akan menjual setiap hari, jadi apa gunanya?

HODL adalah istilah slang dan meme, yang bermaksud bahawa anda “pegang” (simpan) bitcoin anda walau apa pun yang berlaku. Sebagai pelabur bitcoin jangka panjang, itulah yang anda harus lakukan.

Bagaimana kehidupan pelabur bitcoin? Adakah untuk saya?

Walaupun bahagian ini kelihatan agak tidak sesuai, tetapi ini adalah salah satu yang paling penting dalam tutorial ini. Melabur dalam bitcoin mungkin kelihatan menyeronokkan, mungkin merupakan cara yang baik dan cepat untuk menjana wang, malah kelihatan seksi.

Ianya bukan begitu…

Melabur dalam bitcoin itu  sukar dan berisiko. Tetapi anda akhirnya boleh membeli Lambo merah jambu jika anda melakukannya dengan betul. Namun anda boleh merudum atau terbakar dan kehilangan segalanya jika tidak berhati-hati.

Sekiranya anda berhasrat untuk melabur dalam bitcoin untuk tujuan “flipping”, bersiaplah untuk duduk di komputer anda berjam-jam. Anda perlu memantau perubahan harga dari minit ke minit dan membuat keputusan sama ada ianya masa yang terbaik untuk menjual bitcoin anda dengan segera.

Kemudian, anda akan menjelajahi Internet untuk setiap berita yang boleh mempengaruhi keputusan anda & perlu membuat keputusan yang tepat dan segera.

Ini adalah perkara yang sukar untuk dilakukan.

Untuk menjadi hebat, mengetahui segala yang perlu diketahui mengenai Bitcoin tidak mencukupi.

Anda juga harus mempunyai keperibadian tertentu. Apabila anda mula melabur dalam bitcoin, anda pertaruhkan pada hasil yang baik untuk anda.

Tetapi itulah yang dilakukan oleh peniaga bitcoin setiap hari. Tidak ada ruang untuk ragu-ragu, darah gemuruh atau emosi. Kehidupan yang sukar tetapi sangat menguntungkan apabila dilakukan dengan baik.

Melabur jangka panjang dalam bitcoin boleh menjadi lebih santai jika anda memutuskan untuk melakukannya. Anda tidak berminat untuk berjual beli bitcoin setiap hari. Anda tidak perlu duduk di komputer anda sepanjang hari.

Itu tidak bermaksud bahawa ia tidak begitu berbahaya.

Setelah anda memutuskan untuk melabur dalam bitcoin adalah sesuatu yang anda perlu lakukan setelah berhari-hari dan berminggu-minggu meneliti dengan teliti, gunakan sejumlah wang yang anda rasa tidak kisah jika kehilangannya, baca artikel ini dan beli beberapa bitcoin. Jangan hilang maklumat akaun anda!

Jangan sekali-kali membuat pinjaman untuk melabur dalam bitcoin kerana itu adalah kaedah yang sangat merosakkan kehidupan anda. Pelaburan bitcoin paling baik dibuat dengan wang tunai lebihan yang mungkin anda akan kehilangannya.

Anda harus mempertimbangkan wang yang anda gunakan untuk membeli bitcoin mungkin hilang sejak saat anda membeli bitcoin. Sekurang-kurangnya selama setahun.

Sekiranya anda tidak menganggap wang yang anda gunakan untuk membuat pelaburan bitcoin adalah milik anda, anda cenderung untuk tidak terobsesi dengan turun naik harga bitcoin.

Dengan melakukan ini (terpengaruh dengan turun naik harga), anda akan cenderung menjual saham anda dengan panik apabila harganya turun 50% atau sesuatu yang tidak masuk akal seperti itu. Ia hanya pasaran bitcoin. Perkara tidak menentu seperti … fudge.

Periksa bagaimana prestasi pelaburan anda sekali sekala. Mungkin merupakan idea yang bagus untuk mengambil bahagian keuntungan pelaburan anda untuk melindungi diri anda daripada kehilangan semua yang anda belanjakan sekiranya pasaran merosot.

Oleh itu, perhatikan diri sendiri dan tanyakan, “Patutkan saya melabur dalam bitcoin?”

Pengetahuan dan Kemahiran vs keberanian dan keuntungan

Anda boleh memperuntukkan sejumlah wang untuk melabur dalam bitcoin. Pendekatan berhati-hati dan berwaspada dapat membawa anda ke sana. Menjana juta pertama anda kerana langkah berani yang memihak kepada anda akan menghasilkan kisah yang lebih menarik berbanding dengan bekerja dengan tekun selama bertahun-tahun.

Tetapi.

Kami tidak mengesyorkan anda menjadi seorang yang tamak. Pasaran cryptocurrency sangat tinggi votalitinya; tidak ada alasan untuk menambah masalah dengan membuat pelaburan berani tanpa ilmu.

Sekiranya anda ingin membeli Lamborghini dengan melabur dalam bitcoin, mulakan secara kecil-kecilan. Bermula dengan jumlah yang anda berani rugi, beli sebilangan kecil bitcoin dan bertenang.

Selepas anda mengetahui lebih lanjut, cubalah membuat flipping dan lihat bagaimana semuanya berfungsi.

Apabila anda mempunyai pengetahuan dan kemahiran, masa untuk keberanian dan keberuntungan akan tiba.

Adakah Dogecoin Pelaburan Yang Baik? Melonjak 1,000% Dalam Sebulan!
Cryptocurrency Dan Penipuan (Scam), Apa Yang Anda Perlu Tahu?
Cardano Altcoin Berpotensi Besar Membuat Anda Jadi Jutawan
Altcoin Pilihan Terbaik Pada Tahun 2021
Bagaimana Melabur Dalam Saham Malaysia – Mesra Newbie

Tags :

Related Post to Melabur Dalam Bitcoin: Perkara Penting Yang Anda Perlu Tahu Mengenainya

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Posted at

Tahun 2021 adalah hebat untuk Ripple XRP. Apabila coin itu bergelut dengan tuntutan mahkamah, ia juga mendapat pengiktirafan di seluruh dunia, perkongsian dengan ratusan... Read More

Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022

Posted at

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022. Pelaburan sudah menjadikan beberapa jenis binatang sebagai lambang dalam beberapa tahun kebelakangan... Read More

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

Posted at

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022. Idea perniagaan mata wang kripto ini akan terbukti menguntungkan usahawan pada tahun 2022. Konsep... Read More

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Posted at

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency! Wang membuat dunia berputar. Dan anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri apabila melibatkan pelaburan. Menguruskan kewangan kita sendiri... Read More

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Posted at

Bagaimana nak buat pembelian pertama Bitcoin anda dengan Luno? Jadi, anda telah memerhatikan carta mata wang kripto, dan melihat kenaikan yang tidak berkesudahan (dengan... Read More