HOME
Home » Bisnes » Membina Perniagaan – Pandangan Dari Seorang Usahawan Muslim Mengenai Bagaimana Dia Membangun Perniagaan Kecantikan $ 1.7 juta

Membina Perniagaan – Pandangan Dari Seorang Usahawan Muslim Mengenai Bagaimana Dia Membangun Perniagaan Kecantikan $ 1.7 juta

Posted at | Categorised in Bisnes

KEUSAHAWANAN TIDAK DIBICARA DI RUMAH SAYA; Saya tidak mempunyai rumah yang stabil untuk memulakannya, jadi saya tidak boleh mengatakan bahawa ada satu inspirasi sebenarnya untuk memulakan perniagaan saya.

Namun, sebagai seorang gadis muda, saya tidak dapat memahami mengapa organisasi akan meminta wang untuk kanak-kanak miskin, tetapi tidak mewujudkan perdagangan yang adil untuk mereka. Ketika berusia 18 tahun, saya mula menceburkan diri dalam perniagaan.

Saya menghasilkan pakaian Islam selama beberapa tahun, tetapi berhenti ketika saya mempunyai tiga anak dan mengandung anak keempat – dan mengatakan bahawa saya tidak akan memulakan syarikat lain.

Selepas itu, saya menulis bahan-bahan Islam yang boleh digunakan oleh guru untuk mengajar pengajian Islam, dan membuat kurikulum yang boleh mereka gunakan dengan buku-buku Islam lain yang ada di luar sana.

Saya menulis tiga buku yang akhirnya tidak saya terbitkan … Akhirnya, saya memulakan Shae Terra – dan itu berjaya! Saya tidak dapat menjelaskannya lebih dari sekadar panggilan dari Allah (S).

Membina Perniagaan – Pandangan Dari Seorang Usahawan Muslim Mengenai Bagaimana Dia Membangun Perniagaan Kecantikan $ 1.7 juta

Membina Perniagaan

APABILA MULAI SHAE TERRA, saya mula mendapatkan bahan semula jadi di negara-negara dunia ketiga. Saya membawa rahsia kecantikan itu kepada orang Amerika dengan harapan dapat membuka mata mereka dan memperluas pandangan mereka tentang dunia dan memberi mereka penghargaan terhadap budaya lain.

HARI SAYA HARI INI bukanlah hari biasa dengan cara sesiapa sahaja. Pada amnya, pada waktu pagi, saya hanya berniaga. Saya berinteraksi dengan syarikat saya dari rumah. Saya melihat semua yang masuk dan keluar, dan saya melakukannya sehingga saya perlu mengambil beberapa anak saya dari program yang mereka masuki.

Saya membawanya pulang dan biasanya akan keluar makan tengah hari supaya saya dapat sedikit masa peribadi di mana saya boleh berfikir. Saya tidak pasti ia berfungsi dengan baik … tetapi saya mencuba. Saya berada di jalan raya selama kira-kira satu setengah jam hingga dua jam sehari.

Pada waktu pagi saya bersama gadis-gadis muda saya – mereka keluar dan mereka membuat kerja ladang. Kemudian biasanya sekitar jam lima, saya memasak, atau orang lain memasak. Saya tidak selalu memasak kerana semua orang mempunyai tanggungjawab. Sekitar jam 5-8 petang saya akan memulakan (memantau) kerja sekolah anak-anak saya.

SAYA SUKA MEMBERIKAN MASA SEBELAH PAGI KEPADA ANAK-ANAK SAYA untuk meneruskan sesuatu; Saya tidak suka mereka duduk di rumah membuat kerja sekolah ketika sepatutnya mereka bersiar-siar di luar. Itulah sebabnya saya mengajar mereka pada waktu malam – jadi kita mempunyai nilai pada waktu siang.

Selepas itu, mereka makan malam, kemudian mereka biasanya menonton program-program Islam sebelum mereka tidur. Itulah hari biasa. Saya melatih anak-anak saya untuk berdikari, dan saya memberi mereka banyak peluang untuk melakukan sesuatu agar mereka tidak begitu memerlukan bantuan. Tujuan saya adalah untuk memberi mereka sesuatu yang menarik bagi mereka yang dapat mereka jalani dan laksanakan masa mereka.

BEBERAPA NASIHAT UNTUK SESIAPA YANG INGIN MULA BERNIAGA; Pertama, anda harus tahu bahawa anda mempunyai sesuatu yang patut dikejar; sesuatu yang ada permintaan – atau anda boleh mewujudkan permintaan. Jika tidak, anda membuang masa anda. Kedua, adakah anda harus menyukai apa yang anda lakukan. Ini klise ‘, tapi itu benar. Ketiga, anda akan kecewa. Banyak orang akan mcuba enjatuhkan anda sepanjang masa, dan itu akan membuat anda kesal. Anda harus benar-benar percaya pada diri dan kemampuan anda.

bisnes tudung secara online

APABILA MELANCARKAN PERNIAGAAN, pastikan anda mempunyai semua kelengkapan sebelum anda melancarkannya. Jangan gopoh untuk melancarkan idea. Selidik sebanyak mungkin, dan setelah anda selesai, hubungi seseorang yang anda percayai dan dapatkan sebanyak mungkin input.

Jangan hanya tampil dengan beberapa logo dan beberapa nama perniagaan; pastikan anda mempunyai produk yang boleh dipasarkan, dan anda telah membuat rancangan perniagaan, rancangan pemasaran, dan lain-lain. Siapkan semuanya sebelum anda membentangkannya. Apa pun idenya, anda wajib membuat perjanjian dengan siapa sahaja yang anda kongsikan.

PENTING UNTUK MEMILIKI RAKAN KONGSI – seseorang untuk memegang tangan anda. Sekiranya bukan kerana sokongan suami saya, kadang-kadang dari segi kewangan, dan secara fizikal, saya tidak akan dapat melakukan ini. Walaupun semuanya adalah milik saya, sokongannya itulah yang membantu saya melalui perjalanan ini. Saya menyedari bahawa semua kejayaan adalah dengan kehendak Allah SWT, tetapi anda juga harus memastikan bahawa anda telah melaksanakan tugas anda, dan bahawa anda mempunyai produk yang sangat baik.

SAYA TELAH MENEMPUHI KEGAGALAN setelah berfikir semuanya berjalan lancar, dan saya telah melakukan yang terbaik. Namun, saya menyedari bahawa saya dapat, harus, dan dapat melakukan ini dengan lebih baik. Yang menjadikan syarikat ini yang terbaik hanyalah kegagalan demi kegagalan demi kegagalan. Kerana ketika itu, saya tahu saya harus melakukannya dengan lebih baik, dan saya melakukannya.

SELALU JUJUR DENGAN DIRI SENDIRI, dan mudah-mudahan, ini bermakna bahawa anda telah menyerahkan kehendak anda kepada Allah (S). Sering kali saya melihat orang – terutama umat Islam – berusaha mengubah bahagian tertentu dari diri mereka atau amalan iman mereka agar sesuai, agar menjadi berjaya.

Ia tidak berfungsi seperti itu. Seperti firman Allah, “jika kamu mengasihi Dia, Dia akan membuat orang mengasihi kamu”. Dialah yang mengangkat orang, masa, hari, dan lain-lain dan apabila anda mengasihi Dia, anda menyerahkan kehendak anda kepada-Nya.

Ia tidak akan mudah atau sekejap. Sekiranya ia mudah, di mana ujiannya? Banyak nabi melalui masa yang panjang di mana orang membenci mereka. Tetapi kerana pengorbanan yang mereka buat, Allah (S) membuat orang mengasihi mereka.

Orang telah memberi saya banyak cadangan yang bertentangan dengan yang saya fikir betul. Saya tidak mengubah apa yang saya lakukan untuk menyenangkan hati orang lain melainkan untuk menyenangkan Allah (S). Sekiranya anda kuat seperti itu, anda akan melihat ganjarannya – walaupun mungkin tidak segera.

JIKA ANDA BERPUTUS ASA ANDA SUDAH GAGAL. Akan ada kesusahan dan perkara-perkara yang tidak menggalakkan anda. Sebagai contoh, adalah wajar dalam industri ini pesaing untuk mengetepikan idea syarikat kecil. Ia berlaku kepada saya berkali-kali; Malah saya pernah mengalami bekas pekerja memberikan semua maklumat saya kepada pesaing utama.

Saya harus menjaga segala sesuatu dalam perspektif yang betul untuk tetap setia kepada siapa saya dan apa yang saya lakukan. Saya tidak dapat keluar berkeliling dengan kerap seperti yang dilakukan oleh sebilangan usahawan lelaki.

Sekiranya bukan untuk anak-anak saya, saya mungkin akan melakukan banyak perjalanan. Tetapi ketika saya melakukan perjalanan, saya biasanya membawa beberapa anak saya bersama, jadi saya tidak sepantas lelaki. Saya tidak mendapat rakan kongsi atau pinjaman seperti yang mereka lakukan.

Memang sukar untuk mendaki gunung. Ia sering membuat saya berputus asa, tetapi saya enggan menyerah. Sekiranya saya terus berputus asa, bererti saya sudah kalah. Oleh itu, saya terpaksa melakukan perkerjaan dengan jauh lebih perlahan – tetapi melakukan perkara yang lebih perlahan membantu saya menjadi lebih baik dan lebih baik dari berangan-angan. Oleh kerana saya telah berusaha gigih selama bertahun-tahun, beberapa pembeli syarikat besar nampak kegigihan saya, ini adalah kesan pertama mereka terhadap syarikat kami, dan mereka cukup kagum.

SAYA TIDAK MEMPROMOSIKAN PERKATAAN “FAIR TRADE”. Saya tidak tahu apa maksudnya kecuali pemasaran untuk orang. Saya mempromosikan perdagangan PERCUMA – di mana orang mempunyai bahan untuk dijual, mereka menetapkan harganya, dan saya membelinya.

Contohnya, Shae Butter sejuk kami dari Uganda. Kilang membeli kacang dari wanita yang pergi ke alam liar dan mengumpulkan kacang. Sebagai alternatif, adalah mentega Shae Afrika Barat, yang dibuat oleh wanita di “co-ops” di mana mereka membuat mentega dari kacang itu sendiri. Saya tidak menganggapnya ‘adil’, kerana mereka harus keluar mencari kayu bakar dan air (yang jarang), kemudian kumpulkan kacang-kacangan, pecahkan, pisahkan, keringkan, kemudian panggang dan tumbuk.

Selepas itu, mereka mendidihkannya di dalam air, dan apabila sudah cukup sejuk, mereka harus mencampurkannya dengan tangan untuk memisahkannya dari adunan. Setelah memisahkan mereka harus menyaringnya, goreng untuk mengeluarkan air daripadanya.

Begitulah cara mereka menghasilkan mentega Shae di Afrika Barat. Mentega itu dibeli dari mereka dan dihantar ke Eropah untuk penapisan. Dalam kes ini, dianggarkan 20 jam buruh untuk 1 kilo yang menjual sesuatu untuk satu dolar. Oleh itu, seseorang akan tertanya-tanya berapa banyak wang yang mereka peroleh sekilo. Wanita yang hanya menjual kacang-kacangan mereka terus ke kilang sebenarnya menghasilkan lebih banyak wang dalam masa yang singkat.

Saya bekerjasama dengan banyak organisasi dan cukup orang yang berkelayakan yang mempunyai akses kepada pengetahuan seperti ini. Saya selalu berusaha “pushing the envelope” dan mencari barang lain. Oleh kerana saya bekerja dengan pakar, mereka tahu apa yang ada di luar sana. Itulah yang menjadikan ini semua menarik bagi saya. Saya suka belajar tentang semua bahan mentah yang berbeza yang membuat pelbagai perkara dan menemui perkara besar seterusnya dalam keindahan semula jadi.

Saya telah menulis mengenai bisnes aiskerim  jana income lumayan cecah RM5000 sebulan jika anda inginkan bisnes yang stright forward tanpa pening kepala.

Baca juga:

Bisnes Tudung
Cara Memulakan Bisnes Tudung Secara Online

 

Tags :

Related Post to Membina Perniagaan – Pandangan Dari Seorang Usahawan Muslim Mengenai Bagaimana Dia Membangun Perniagaan Kecantikan $ 1.7 juta

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro

Posted at

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro Pernahkah anda merasa gemuruh setiap kali perlu bercakap depan kamera? Adakah anda berasa sukar untuk berkomunikasi dengan yakin... Read More

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More