HOME
Home » Bisnes » Apa Yang Menentukan Perniagaan Yang Berjaya?

Apa Yang Menentukan Perniagaan Yang Berjaya?

Posted at | Categorised in Bisnes

Apa Yang Menentukan Perniagaan Yang Berjaya? – Setiap usahawan ingin menjalankan perniagaan yang berjaya, tetapi sukar untuk menentukan maksudnya. Hanya membiarkan pintu anda terbuka? Menciptakan produk yang mengatasi pemanasan global? Menjadi jutawan? Seorang jutawan? Sebilangan pemilik perniagaan masuk tanpa idea yang jelas tentang apa yang mereka anggap sebagai perniagaan yang berjaya, tetapi mencapai impian anda akan menjadi lebih mudah jika anda mengetahui apa sebenarnya perniagaan anda.

Petua
Ukuran kejayaan perniagaan yang biasa merangkumi pertumbuhan syarikat anda, wang yang diberikannya kepada anda atau kemampuan anda untuk mengawal perniagaan untuk diri sendiri atau anak-anak anda. Tidak ada satu standard kerana usahawan tidak semua memasuki perniagaan dengan alasan yang sama. Memilih definisi anda sendiri tentang perniagaan yang berjaya adalah jalan terbaik untuk kepuasan.

Perniagaan dan Pemegang Saham yang Berjaya

Bagi syarikat yang diperdagangkan secara terbuka, Harvard Business Review mengatakan, kejayaan biasanya ditakrifkan sebagai memaksimumkan nilai pemegang saham. Orang dan organisasi biasanya membeli stok di syarikat anda yang menjangkakan menjana wang daripada pelaburan. Bagi banyak syarikat, memberi tumpuan kepada nilai pemegang saham adalah penanda aras yang sangat memuaskan untuk sama ada anda perniaga yang berjaya.

Usahawan dan syarikat permulaan berada dalam situasi yang berbeza. Anda mungkin tidak mempunyai pemilik selain anda, rakan kongsi dan sebilangan pelabur. Visi anda untuk perniagaan yang berjaya sudah pasti merangkumi semua orang yang menjana wang, tetapi kebanyakan pengusaha merindui sesuatu yang lebih daripada sekadar garis bawah yang baik.

Masalah bagi banyak pengusaha ialah mereka tidak dapat menentukan dengan tepat apa itu “sesuatu” atau bagaimana untuk sampai ke sana. Anggaplah bahawa “kejayaan” untuk anda menghasilkan produk berkualiti terbaik dalam industri atau mempunyai budaya korporat yang sihat dan pelbagai. Sekiranya anda tidak pernah menyatakan hal ini kepada pasukan pengurusan anda, mereka mungkin membuat kompromi atau mengadopsi dasar SDM yang mengembangkan syarikat tetapi menolaknya dari definisi kejayaan anda.

Apa Yang Menentukan Perniagaan Yang Berjaya?

Apa Yang Menentukan Perniagaan Yang Berjaya

Man is writing succession planning in the book.

Menentukan Kejayaan

Salah satu perkara pertama yang jelas dalam fikiran anda adalah sama ada nilai terpenting anda adalah kecairan, pertumbuhan atau kawalan. Mengutamakan pertumbuhan perniagaan anda mungkin merupakan cita-cita, atau meningkatkan faedah yang anda rasa dapat anda berikan kepada masyarakat.

Kecairan membolehkan anda mengeluarkan wang dari syarikat untuk membiayai gaya hidup anda, atau untuk menderma kepada badan amal. Sekiranya kawalan menjadi keutamaan anda, anda harus menggalakan langkah-langkah yang menguntungkan syarikat denganĀ  kawalan kos perniagaan anda.

Setelah anda mengetahui apa yang anda mahukan, fikirkan metrik yang akan anda gunakan untuk mengukurnya. Terdapat banyak standard kewangan yang boleh anda gunakan untuk mengukur sama ada anda sebuah perniagaan yang berjaya, jadi sempitkannya kepada beberapa tanda aras yang relevan.

Sebagai contoh, anda dapat mengukur kecairan yang berjaya dengan berapa banyak wang tunai yang anda mahukan dari syarikat untuk membiayai bahagian lain dalam hidup anda. Sekiranya kawalan menjadi keutamaan anda, membandingkan hutang dengan pendapatan dapat menunjukkan jika anda berisiko kehilangan kawalan kepada pemiutang anda.

Ada aspek peribadi lain yang harus anda fikirkan. Adakah kejayaan merangkumi perniagaan anda kepada anak-anak anda? Sejauh mana anda mahu operasi syarikat sesuai dengan nilai peribadi anda? Adakah terdapat bidang perniagaan yang anda akan keberatan untuk masuk, walaupun mereka menguntungkan? Semakin baik anda memahami definisi anda tentang perniagaan yang berjaya, semakin baik anda dapat membentuk polisi anda agar sesuai.

Modestads mencadangkan anda juga memikirkan jenis kehidupan kerja yang berjaya yang akan membuat anda bahagia. Salah satu definisi untuk pemenang dalam perniagaan ialah mereka bangun dengan gembira kerana mereka melakukan pekerjaan yang mereka gemari. Walaupun tugas-tugas untuk hari itu mencabar, pemikiran untuk menyelesaikannya harus bertenaga, bukan menakutkan.

Membuat Rancangan

Tidak kira apa definisi kejayaan anda, Business News Daily mengatakan, petua perniagaan klasik tentang menjadikan syarikat anda sebagai pemenang berlaku. Kejayaan memerlukan kerja keras, ketekunan dan perancangan. Setelah mengetahui apa yang penting bagi anda, mulailah membuat rancangan.

Tetapkan matlamat satu, 5 dan 10 tahun. Berdasarkan definisi kejayaan anda, di mana anda mahu perniagaan anda berada? Sejauh mana anda akan mencapai visi anda?

Teliti industri anda. Sejauh mana realiti matlamat anda dalam konteks persekitaran kompetitif anda? Sekiranya anda seorang tukang roti bandar kecil, menjadi yang teratas dalam industri tempatan anda mungkin realistik. Mengetuk Disney atau Microsoft dari kedudukan mereka kurang masuk akal.

Adakah matlamat anda SMART – iaitu, (specific, measurable, attainable, relevant and timed) spesifik, dapat diukur, dapat dicapai, relevan dan tepat pada masanya? Sekiranya tidak, berusaha untuk menjadikannya begitu. Sekiranya matlamat anda tidak spesifik dan dapat diukur, misalnya, sukar untuk mengetahui apakah anda mencapainya atau tidak.

Setelah anda mempunyai definisi kejayaan dan senarai tujuan yang terikat kepada mereka, fikirkan langkah-langkah untuk mencapainya. Berikan sebahagian daripada kerja itu kepada pasukan anda. Ada kemungkinan ada bahagian rancangan anda yang tidak dapat anda lakukan sendiri – kerja teknologi, katakan, atau pemasaran – jadi kongsi visi anda dengan orang yang mempunyai kemahiran.

Bagilah dan tetapkan matlamat dengan cara apa pun yang paling sesuai untuk anda dan syarikat anda. Semua orang di perniagaan anda harus mengikuti visi anda.

Pergerakan dan Pengukuran

Menetapkan matlamat dan menentukan arah anda tidak mencukupi. Untuk menjadi pemilik perniagaan yang berjaya, anda harus memeriksa kembali secara berkala dan melihat bagaimana anda memenuhi metrik apa pun yang telah anda tetapkan untuk syarikat anda. Sebarang proses semakan yang dilakukan adalah baik, selagi anda menggunakannya secara berkala.

Perhatikan sama ada anda telah mencapai matlamat anda, dan adakah anda telah mencapainya tepat pada waktunya. Sekiranya anda ada kekurangan, anda perlu tahu sejauh mana kekurangannya, dan di mana anda salah. Setelah anda tahu, perbetulkan.

Salah satu petua perniagaan standard ialah anda harus mengkaji rancangan jangka panjang anda setiap tahun. Jangan hanya melihat sejauh mana prestasi anda mencapai matlamat anda, tanyakan pada diri anda jika anda masih mempercayainya. Mungkin semasa anda memulakan syarikat, pertumbuhan menjadi keutamaan anda, tetapi sekarang anda memerlukan lebih banyak kecairan sehingga anda dapat menikmati masa lapang dengan lebih banyak. Mungkin pengalaman yang lebih besar menunjukkan beberapa cita-cita anda tidak dapat dicapai.

Tidak ada salahnya mengubah matlamat anda jika tidak lagi berfungsi untuk anda. Duduklah, ulangi kemajuan perancangan matlamat dan buat agenda baru yang penuh dengan matlamat SMART yang sesuai dengan tempat anda sekarang. Tiada siapa kecuali anda dapat menentukan kejayaan anda, dan anda boleh mengubah definisi jika anda memilih.

Sekiranya anda masih berpegang pada matlamat anda dan ulasan anda menunjukkan bahawa anda mencapainya, luangkan masa untuk meraikannya. Puji dan beri penghargaan kepada diri sendiri, dan lakukan perkara yang sama untuk kakitangan anda. Menang adalah sesuatu yang boleh dibanggakan, dan mengakui kejayaan membantu memberi semua orang tenaga semasa anda menuju penanda aras seterusnya.

Apakah bisnes tudung sudah tepu?
Mengapa melabur dalam Bitcoin?
10 Perkara yang anda perlu tahu untuk berjaya dalam perniagaan

 

Tags :

Related Post to Apa Yang Menentukan Perniagaan Yang Berjaya?

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More