HOME
Home » Cryptocurrency » Mengapa Melabur Dalam Bitcoin?

Mengapa Melabur Dalam Bitcoin?

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Mengapa Melabur Dalam Bitcoin? – Melabur dalam Bitcoin kerana saya rasa ini adalah peluang seumur hidup kita: seperti jika anda boleh melabur di Internet atau membeli kisah kejayaan seperti Amazon 23 tahun yang lalu.

Ya, ada risiko, tetapi kemungkinan kerugian anda terhad kepada seberapa banyak yang anda laburkan. Sebaliknya, ia berpotensi untuk meningkat lebih banyak lagi. Itu risiko tidak simetri.

Seorang pelabur pro akan berkata, “Tunggu! Selagi anda tidak melabur di atas” leverage”, itu benar untuk sebarang pelaburan. ”

Secara konsepnya benar, kecuali Bitcoin mempunyai beberapa ciri unik. Tidak seperti aset lain hari ini. Kenapa? Mari lihat “Mengapa Melabur dalam Bitcoin?” dari pandangan pelabur. Saya akan menganggap anda tidak peduli tentang bagaimana Bitcoin berfungsi, sains yang mematikan pemikiran di sebalik Blockchain, dan mengapa desentralisasi secara falsafah mengubah dunia.

Sebaliknya, semua yang akan kita bahas hari ini adalah: “Adakah ia akan menghasilkan wang?”

Mengapa Melabur Dalam Bitcoin?

Mengapa Melabur Dalam Bitcoin?

Inilah tujuh sudut penting mengapa pelaburan dalam Bitcoin mungkin masuk akal untuk anda:

1. Bebas Inflasi Seperti Emas

Dengan berlakunya coronavirus tahun ini, bank pusat di seluruh dunia telah “mencetak” sejumlah wang untuk menyelamatkan ekonomi.

Mari kita anggap Amerika Syarikat, ekonomi # 1 di dunia. Pada awal tahun 2020, kunci kira-kira bank pusat AS (Federal Reserve) adalah 4.1 trilion USD. Pada 18 November 2020, ia telah menambah 3,1 trilion “wang baru,” mencapai baki 7,2 trilion USD.

Untuk konteks: sebelum krisis kewangan tahun 2008, kunci kira-kira Federal Reserve tidak pernah mencapai 1 trilion USD. Itu adalah pertumbuhan 8x yang tidak waras selama 12 tahun kebelakangan. Dan itu tidak berhenti – bank pusat dijangka akan terus menghasilkan wang yang agresif selama bertahun-tahun akan datang.

Ekonomi konvensional mengatakan apabila terdapat lebihan penawaran sesuatu, nilainya menurun seperti inflasi. Sememangnya, Ray Dalio baru-baru ini menyatakan bahawa sejak 100 tahun kebelakangan ini berbanding emas, kebanyakan mata wang utama (termasuk USD, GBR dan JPY) telah kehilangan> 90% nilainya.

Ya emas. Pilihan pelabur dari segi sejarah mengenai perlindungan inflasi. Tetapi semakin meningkat sejak kebelakangan ini, semakin banyak orang beralih ke Bitcoin, melihatnya sebagai “emas digital.”

Sebabnya? Penawaran maksimum Bitcoin terhad kepada 21 juta, dan kadar di mana Bitcoin baru dibuat (kadar inflasi) dapat diramalkan. Hari ini, kadar inflasi Bitcoin (~ 1.8%) sedikit melebihi kadar emas (~ 1.5%). Tetapi dalam masa empat tahun ia akan turun menjadi ~ 1.1% – mengatasi emas dan menjadikan Bitcoin salah satu aset permintaan tinggi yang paling jarang (jika bukan yang paling banyak) di dunia.

Tambahan pula, lejar Bitcoin – Blockchain jika kita bersifat teknikal – telus sepenuhnya untuk diaudit oleh sesiapa sahaja. Bitcoin kelihatan serupa dengan emas digital. Tetapi lebih mudah untuk mengesahkan, mengesan, menyimpan, menghantar dan menerima.

2. ANGGARAN PENILAIAN MATA WANG

Berbalik kepada mata wang yang kehilangan nilai, berikut adalah sudut yang berkaitan untuk dipertimbangkan.

Sejauh ini kita bercakap mengenai mata wang rizab global: dolar AS. Tetapi bagi kita yang tinggal di negara membangun, bila kali terakhir  mata wang anda meningkat berbanding USD? Saya membesar dengan selesa dengan 1 USD = 2.5 ringgit Malaysia. Selama 25 tahun yang lalu, saya menyaksikan ia jatuh ke 1 USD = 4,09 MYR hari ini.

Saya tidak kisah sekiranya dolar kehilangan nilai dan mata wang asal saya bertambah. Tetapi jika dolar turun dan ringgit turun lebih jauh, maka saya benar-benar kacau.

Bitcoin pada masa ini bernilai 17.88K USD / BTC. Itulah cara media arus perdana melaporkannya. Oleh itu, dari segi dolar AS, Bitcoin turun 10% dari paras tertinggi sepanjang masa iaitu 19.78K USD. Tetapi, tentukan sudut penurunan nilai mata wang asal, dan anda akan dapati sesuatu yang menarik:

Bitcoin telah mencapai tahap tertinggi sepanjang masa di tujuh negara membangun yang diukur dalam mata wang tempatan: Brazil, Turki, Argentina, Sudan, Angola, Venezuela dan Zambia.

Saya sangat berharap mata wang saya tidak terus jatuh berbanding dolar AS. Saya sangat berharap ekonomi kita akan kukuh dan rakyat kita akan maju. Tetapi jika ia berlaku seperti yang pernah berlaku sebelumnya, saya ingin melindungi nilai wang saya dengan menyimpannya di tempat yang kuat.

3. ANGGARAN PERBEZAAN ASET KORELASI RENDAH

Pemenang Hadiah Nobel Harry Markowitz mempopularkan konsep kepelbagaian untuk menguruskan risiko. Dengan kata mudah, pelabur dapat mengurangkan risiko keseluruhan mereka dengan melabur dalam lebih dari satu perkara – versi dunia pelaburan “jangan simpan semua telur anda dalam satu bakul.”

Kunci kepelbagaian adalah membeli aset yang mempunyai hubungan yang rendah antara satu sama lain. Anda memerlukan korelasi yang rendah kerana pada masa-masa buruk, anda tidak mahu semua aset anda runtuh.

Mungkin penerapan teori ini yang paling terkenal adalah portfolio 60/40: 60% pelaburan anda di pasaran saham, dan 40% dalam bon. Semasa kemelesetan semasa pasaran saham turun, bon anda seharusnya mengekalkan prestasi dan melindungi anda.

Namun dalam beberapa tahun kebelakangan ini, orang semakin mempertanyakan peruntukan mereka untuk bon. Kenapa? Keadaan ekonomi global telah menjadikan bon di kebanyakan negara maju hampir mendekati 0%, jika tidak 0%. Sebilangan bon mempunyai kadar faedah negatif.

Ini bukan untuk mengatakan pelabur tradisional membuang bon dan membuang semua wang mereka ke Bitcoin. Tetapi di dunia non-tradisional dengan kadar faedah negatif ini, orang mulai bertanya apakah mereka harus mengubah portfolio tradisional mereka.

Adakah masuk akal masih 60/40 hari ini? Bagaimana dengan 60% Stok, 39% Bon dan 1% untuk aset alternatif seperti Bitcoin? Bagaimana dengan 2% atau 3% aset alternatif? Untuk beberapa hasil simulasi, baca di bahagian seterusnya.

Ingat bahawa ciri korelasi rendah yang sangat seksi untuk kepelbagaian? Bitcoin adalah raja sekarang. Makalah penyelidikan ini menunjukkan bahawa Bitcoin mempunyai korelasi yang rendah dengan asasnya semuanya (termasuk pasaran saham AS, bon, emas, minyak, dan bahkan Tesla) sejak 10 tahun yang lalu.

Sekiranya anda berfikir untuk mempelbagaikan aset yang tidak bergantung kepada perkara lain hari ini, anda harus mempertimbangkan Bitcoin.

4. ANGLE RATIO PRESTASI SEJARAH

Bersedia untuk beberapa nombor? Semua orang tahu anda boleh membeli banyak Bitcoin pada tahun 2013 dengan harga 100 USD, anda akan mendapat wang sebanyak 175 kali dan menjadi jutawan. Cerita hebat bro, tetapi tidak begitu berguna.

Tetapi bagaimana jika anda membeli sejak kebelakangan ini, seperti sebelum Bitcoin jatuh pada tahun 2018, dan melabur sedikit sahaja? Adakah masih berbaloi?

Untuk ini, saya mengutip (diedit ringan) dari kertas Bitwise Investments baru-baru ini di mana mereka meniru kesan penambahan 1-10% Bitcoin ke portfolio tradisional 60/40. Beberapa hasil yang menarik:

Apa yang akan berlaku sekiranya anda bermula pada 16 Disember 2017, ketika Bitcoin mencapai harga penutupan harian tertinggi sepanjang masa pada $ 19,397, dan bertahan sehingga akhir tempoh kajian kami pada 31 Mac 2020?

Ini adalah penurunan 66.6% untuk Bitcoin.

Menariknya, walaupun di bawah senario buruk seperti itu, peruntukan yang tidak seimbang setiap suku tahun kepada Bitcoin akan memberikan sedikit kesan, tetapi tetap positif, terhadap pengembalian kumulatif dan penyesuaian risiko Portofolio Tradisional.

Sebagai contoh, peruntukan 2.5% untuk Bitcoin akan meningkatkan pengembalian kumulatif Portofolio Tradisional sebanyak 0.6 mata peratusan dan memperluas nisbah Sharpe sebanyak 0.2 mata.

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Secara Online
Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut
Cara Buat Duit Dengan Altcoin Dalam 7 Langkah Mudah
Adakah Dogecoin Pelaburan Yang Baik? Melonjak 1,000% Dalam Sebulan!
Cara Membeli Cardano Dan Dapatkan Wallet ADA
Bisnes Aiskrim

Related Post to Mengapa Melabur Dalam Bitcoin?

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Posted at

Tahun 2021 adalah hebat untuk Ripple XRP. Apabila coin itu bergelut dengan tuntutan mahkamah, ia juga mendapat pengiktirafan di seluruh dunia, perkongsian dengan ratusan... Read More

Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022

Posted at

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022. Pelaburan sudah menjadikan beberapa jenis binatang sebagai lambang dalam beberapa tahun kebelakangan... Read More

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

Posted at

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022. Idea perniagaan mata wang kripto ini akan terbukti menguntungkan usahawan pada tahun 2022. Konsep... Read More

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Posted at

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency! Wang membuat dunia berputar. Dan anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri apabila melibatkan pelaburan. Menguruskan kewangan kita sendiri... Read More

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Posted at

Bagaimana nak buat pembelian pertama Bitcoin anda dengan Luno? Jadi, anda telah memerhatikan carta mata wang kripto, dan melihat kenaikan yang tidak berkesudahan (dengan... Read More