HOME
Home » Umum » Pakar Berkata Bitcoin Boleh Mencecah $100K Pada Hujung 2022. Inilah Perkara Yang Pelabur Perlu Tahu!

Pakar Berkata Bitcoin Boleh Mencecah $100K Pada Hujung 2022. Inilah Perkara Yang Pelabur Perlu Tahu!

Posted at | Categorised in Umum

Pakar Berkata Bitcoin Boleh Mencecah $100K Pada Hujung 2022. Inilah Perkara Yang Pelabur Perlu Tahu!

Ia merupakan permulaan tahun yang sukar untuk Bitcoin, tetapi pakar masih mengatakan ia akan mencecah $100,000 – dan yang lebih penting “bila”, bukan “jika”.

Harga Bitcoin telah berlegar antara $22,000 dan $24,000 minggu ini tetapi masih terdapat lebih banyak momentum di sebalik aset digital sejak akhir-akhir ini berbanding sebulan lalu. Minggu lalu, bitcoin melonjak ke harga tertinggi sejak pasaran crypto jatuh pada bulan Jun, mencecah $24,000. Peningkatan itu berlaku selepas Rizab Persekutuan menaikkan kadar faedah sebanyak 0.75% dan laporan ekonomi mendedahkan KDNK AS jatuh untuk dua suku berturut-turut, yang menunjukkan bahawa pelabur sudah menjangkakan kedua-dua hasil tersebut.

Pakar Berkata Bitcoin Boleh Mencecah $100K Pada Hujung 2022. Inilah Perkara Yang Pelabur Perlu Tahu!

Pakar Berkata Bitcoin Boleh Mencecah $100K Pada Hujung 2022

Nampaknya semua orang yang ingin terlibat dalam crypto teragak-agak untuk meningkatkan pegangan mereka sekarang. Bitcoin mungkin bersedia untuk memasuki julat dagangan yang boleh menyaksikan ia berdagang antara zon $20,000 dan $25,000,” kata Edward Moya, penganalisis pasaran kanan di broker Oanda.

Moya berkata Bitcoin menunjukkan beberapa tanda stabil sejak kebelakangan ini, tetapi pasaran mungkin belum keluar dari zon bahaya lagi. Bitcoin telah jatuh di bawah $20,000 – titik harga utama – beberapa kali dalam beberapa minggu kebelakangan ini dan “majoriti pemerhati crypto masih menunggu kelemahan selanjutnya dan kemungkinan ujian semula pada paras terendah Jun,” katanya.

Kejatuhan pasaran kripto terkini pada bulan Jun didorong oleh pengurangan risiko seketika daripada Wall Street kerana ramai pelabur berasa pesimis terhadap ekonomi di tengah-tengah inflasi yang melonjak, pasaran saham yang goyah dan kadar faedah yang meningkat. Pasaran crypto semakin menjejaki pasaran saham dalam beberapa bulan kebelakangan ini, yang menjadikannya lebih terjalin dengan faktor ekonomi global.

Sebagai tambahan kepada faktor makroekonomi, Martin Hiesboeck, ketua penyelidikan rantaian dan crypto di Uphold, berkata, pelabur bimbang tentang daya maju jangka panjang industri crypto selepas beberapa pemain crypto utama menghentikan pengeluaran, memotong pekerjaan, dan cuba membendung kerugian dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Walau bagaimanapun, harga kripto lebih terdedah kepada faktor yang menyumbang kepada keadaan ekonomi yang sukar daripada penarikan semula ekosistem kripto, katanya.

“Pasaran kekal terdedah dan terancam, tidak semestinya oleh ancaman daripada lebih banyak projek kripto yang akan musnah tetapi daripada situasi ekonomi sukar yang kita hadapi sekarang,” kata Hiesboeck. “Dalam erti kata lain, harga bitcoin lebih bergantung pada bekalan gas ke Jerman seperti yang berlaku dalam mana-mana berita atau metrik berkaitan crypto.”

Tanpa penghujungnya, perang, inflasi dan dasar monetari yang berubah-ubah di A.S. berkemungkinan akan terus mendorong lebih banyak turun naik dalam beberapa minggu dan bulan akan datang, kata pakar.

Bitcoin hanya berada di atas $45,000 untuk beberapa tempoh pendek sepanjang enam bulan yang lalu, dan tidak melebihi $50,000 sejak 25 Dis. 2021. Di tengah-tengah pasang surut, harga semasa Bitcoin adalah jauh dari yang terkini semua- masa tinggi ia mencecah pada bulan November, apabila ia melebihi $68,000. Tetapi walaupun dengan penurunan harga baru-baru ini, Bitcoin masih lebih daripada dua kali lebih berharga daripada hanya beberapa tahun yang lalu. Bagi Bitcoin, jenis naik turun ini bukanlah perkara baru.

Pakar Berkata Bitcoin Boleh Mencecah $100,000 Pada Hujung 2022. Inilah Perkara Yang Pelabur Perlu Tahu!

Walaupun turun naik dan harga yang merosot baru-baru ini, ramai pakar masih mengatakan Bitcoin sedang dalam perjalanan untuk melepasi paras $100,000, walaupun dengan pendapat yang berbeza-beza mengenai tepat bila itu akan berlaku. Dan kajian terbaru oleh Deutsche Bank mendapati bahawa kira-kira satu perempat daripada pelabur Bitcoin percaya harga Bitcoin akan melebihi $110,000 dalam tempoh lima tahun.

Kemeruapan itu bukanlah sesuatu yang baharu, dan merupakan sebab besar pakar mengatakan pelabur kripto baharu harus sangat berhati-hati apabila memperuntukkan sebahagian daripada portfolio mereka kepada mata wang kripto. Bitcoin telah menunjukkan peningkatan nilai yang stabil selama bertahun-tahun seperti mana-mana mata wang kripto lain di pasaran. Ia hanya munasabah untuk pelabur Bitcoin ingin tahu tentang seberapa tinggi ia akhirnya boleh pergi.

Malangnya, harga Bitcoin amat sukar untuk diramalkan dan lebih terdedah kepada faktor pasaran berbanding kelas aset yang lebih mantap. Tetapi kami memutuskan untuk meminta beberapa pakar untuk tekaan terbaik mereka. Inilah yang mereka katakan:

Ramalan (predict) Harga Bitcoin

Adalah mudah untuk meramalkan harga Bitcoin $100,000 pada akhir tahun lepas, mencecah paras tertinggi terkini sepanjang masa pada bulan November. Dengan kejatuhan besar Bitcoin sejak itu, permainan prediction adalah lebih rumit.

Para skeptik kripto yang paling ekstrem mengatakan Bitcoin akan mencecah serendah $10,000 pada tahun 2022, tetapi jalan tengah mungkin untuk mengatakan mata wang kripto masih boleh meningkat kepada $100,000 seperti yang diramalkan ramai pakar pada akhir tahun lepas — hanya pada garis masa yang lebih perlahan.

“Pendidik yang paling berpengetahuan dalam ruang meramalkan $100,000 Bitcoin pada Q1 2022 atau lebih awal,” Kate Waltman, seorang akauntan awam bertauliah yang berpangkalan di New York yang pakar dalam crypto, memberitahu kami pada November 2021.

Tetapi kini, pakar yakin sedang menilai semula industri kripto sama sekali kerana syarikat utama seperti Nike dan jenama besar lain sedang mencari cara untuk mengewangkan (monetize) produk mereka dalam metaverse digital. Kebangkitan permainan metaverse, dunia, produk dan pengalaman meningkatkan populariti altcoin, yang telah mengubah sentimen pelabur tentang Bitcoin (dikenali sebagai the original crypto).

Ramai pakar teragak-agak untuk meramalkan nombor dan tarikh, tetapi sebaliknya menunjukkan arah aliran Bitcoin yang meningkatkan nilainya dari semasa ke semasa. Pelabur harus menjangkakan peningkatan “cukup mampan” dalam nilai jangka panjang Bitcoin didorong oleh pergerakan pasaran organik, dengan ambang $100,000 dalam jarak dekat, ramalan Jurrien Timmer, pengarah makro global di Fidelity Investments, Oktober lalu.

“Apa yang saya jangkakan daripada Bitcoin ialah turun naik [dalam] jangka pendek dan pertumbuhan [dalam] jangka panjang,” kata Kiana Danial, pengasas Invest Diva dan pengarang “Cryptocurrency Investing For Dummies.”

Berikut ialah beberapa lagi prediction yang kami temui, disenaraikan dari rendah ke tinggi sepanjang tahun hadapan:

Ian Balina

Sudut Pandangan: Pelabur Bitcoin dan pengasas penyelidikan kripto dan syarikat media Token Metrics

Ramalan: Bitcoin boleh mencapai $100,000-$150,000, tetapi garis masanya tidak jelas

Sebab: Bitcoin berada dalam kitaran sentimen menurun, tetapi jumlah pasaran crypto dan kelas aset crypto lain tidak. Bitcoin ialah mata wang kripto yang pertama, tetapi kini yang lain telah mengatasinya dalam inovasi apabila ia berkaitan dengan apa yang pakar panggil “Web 3” — aka internet baharu yang dibina pada blockchain. Pengeluaran altcoin baharu dan gembar-gembur tentang metaverse akan terus memacu permintaan untuk crypto, dan Bitcoin akan melantun semula akhirnya.

Matthew Hyland

Sudut Pandangan: Analisis teknikal dan penganalisis data blockchain

Ramalan: Bitcoin boleh mencapai $100,000 pada 2022

Sebab: Harga Bitcoin pada Januari 2022 hampir sama dengan harganya pada Januari 2021, tetapi terdapat permintaan baharu untuk altcoin. Terdapat juga aliran berterusan bekalan Bitcoin yang meninggalkan pertukaran utama (mungkin akan disimpan dalam dompet crypto luar talian), kata Hyland dalam tweet. Beliau juga baru-baru ini menulis tweet bahawa penurunan di bawah $40,000 boleh membawa kepada “free fall” ke dalam pasaran beruang Bitcoin.

Robert Breedlove

Sudut Pandangan: Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif firma pemasaran dan perundingan aset digital Parallax Digital

Ramalan: $307,000 menjelang Oktober 2021 (kini lulus), dan $12.5 juta menjelang 2031

Sebab: Tekanan inflasi selepas COVID-19 akan mendorong minat terhadap mata wang kripto, mendorong nilai Bitcoin naik lebih tinggi daripada unjuran sebelumnya, kata Breedlove dalam temu bual awal tahun ini. Dikenali sebagai lebih daripada jenis ahli falsafah dalam kalangan peminat kripto, Breedlove sering bercakap tentang implikasi sosial kripto yang lebih luas sebagai satu bentuk mata wang yang lebih telus dan terdesentralisasi — tetapi ramalan harganya tidak tepat.

Institusi kewangan besar juga telah membuat ramalan mereka sendiri, dengan JPMorgan meramalkan paras tinggi jangka panjang sebanyak $146,000 dan Bloomberg meramalkan ia boleh mencecah $400,000 jika mata wang itu naik pada kadar yang setanding dengan masa lalu.

TIPS PRO
Walaupun Bitcoin memecahkan $100,000, kekal fokus membina portfolio keseluruhan anda termasuk dana indeks pasif, simpanan kecemasan dan akaun persaraan anda.

Megan DeMatteo
time.com

Megan DeMatteo ialah seorang editor dan penyair yang berpangkalan di New York. Pada 2020 dia membantu melancarkan CNBC…

Mungkin juga menarik minat anda…

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Cara Membeli Bitcoin Dengan Luno

Luno: Cryptocurrency Exchange Pertama Yang Diluluskan di Malaysia

Deposit Transfer Bank Untuk Pelanggan Luno Di Malaysia

Mengapa Luno Perlu Mengesahkan Identiti Anda?

Bagaimana Saya Mengesahkan Identiti Saya Dengan Luno?

Bagaimana Nak Beli Dan Jual Bitcoin Di Malaysia?

Adakah Saya Sudah Terlewat Untuk Membeli Bitcoin?

Majoriti Pengurus Dana Crypto Melihat Bitcoin Cecah $100K Menjelang Akhir Tahun 2022

 

Related Post to Pakar Berkata Bitcoin Boleh Mencecah $100K Pada Hujung 2022. Inilah Perkara Yang Pelabur Perlu Tahu!

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More