HOME
Home » Umum » Panduan Lengkap Memulakan Perniagaan 2022

Panduan Lengkap Memulakan Perniagaan 2022

Posted at July 7th, 2022 | Categorised in Umum

Berada di kedudukan ke-24 dalam Kemudahan Menjalankan Perniagaan Bank Dunia 2018, Malaysia semakin pantas mendapat daya tarikan sebagai salah satu destinasi pelaburan kegemaran untuk menjalankan perniagaan di Malaysia dan membina perniagaan di Malaysia. Walaupun kedudukan tinggi dalam Kemudahan Menjalankan Perniagaan Bank Dunia menandakan bahawa memulakan perniagaan di Malaysia tidaklah begitu sukar, tetapi boleh menjadi satu tugas yang sukar tanpa panduan yang betul tentang cara mendaftar perniagaan di Malaysia dan memulakan perniagaan di Malaysia.

Panduan Lengkap Memulakan Perniagaan

Panduan Lengkap Memulakan Perniagaan

Berfikir untuk memulakan perniagaan sendiri di Malaysia dan perniagaan apa yang perlu dimulakan? Panduan Daftar Perniagaan ini berfungsi sebagai panduan komprehensif anda untuk memulakan perniagaan anda serta membantu anda menavigasi selok-belok apabila memulakan perniagaan, memulakan perniagaan dari rumah, mengetahui cara mendaftar perniagaan, cara menubuhkan perniagaan, cara memulakan syarikat, cara memulakan perniagaan dari rumah, cara memulakan perniagaan online secara kecil-kecilan, memulakan perniagaan kecil-kecilan, memulakan perniagaan sendiri, memulakan perniagaan baru, memulakan perniagaan syarikat, menubuhkan perniagaan, langkah memulakan perniagaan, memulakan perniagaan online, cara memulakan perniagaan sendiri, cara memulakan rancangan perniagaan, cara memulakan perniagaan online, cara membuat perniagaan, cara berniaga, cara membuka perniagaan atau membuka perniagaan, cara memulakan perniagaan baru dan cara memulakan perniagaan kecil-kecilan di rumah di Malaysia.

Huh… habis nafas nak sebut…

Sebelum Anda Memulakan Perniagaan

Langkah pertama dalam perjalanan adalah untuk mengetahui “mengapa anda ingin memulakan perniagaan?” Walaupun ia kedengaran biasa-biasa, ia adalah soalan yang sangat penting sebelum anda memulakan perniagaan dan membina perniagaan. Ini kerana ia membantu anda menyelesaikan niat dan sebab anda ingin memulakan perniagaan. Sebaik sahaja anda mengetahui tujuan memulakan perniagaan, anda boleh mulakan dengan bertanya kepada diri sendiri:

Adakah anda mempunyai kemahiran istimewa?
Bagaimana anda membiayai perniagaan anda?
Berapa banyak modal yang anda perlukan/ada?
Apakah idea perniagaan anda?
Adakah anda telah menjalankan sebarang kajian pasaran?

Antara perniagaan yang paling mudah dan berisiko rendah ialah perniagaan tudung!

Bagaimana Anda Memulakan Perniagaan?

1 -Bagaimana untuk memulakan rancangan perniagaan dan menyediakan rancangan perniagaan?

Tidak kira apa jenis perniagaan yang anda ingin lakukan atau perniagaan apa untuk dimulakan, rancangan perniagaan adalah salah satu langkah penting jika anda berfikir untuk memulakan perniagaan di Malaysia. Walaupun mempunyai idea perniagaan adalah seperti mempunyai bahan asas dalam proses penyediaan makanan, ia juga membantu anda memahami pasaran dan mengenali apa yang orang lain lakukan.

2 – Jika anda tidak mempunyai rancangan perniagaan, buatlah satu

Perlu diingat bahawa idea perniagaan yang hebat boleh menjadi idea perniagaan yang hebat hanya jika ia digandingkan dengan rancangan perniagaan yang ditulis dengan baik. Anda boleh mula merangka pelan perniagaan anda dengan penyelidikan pasaran – jalankan penyelidikan pasaran untuk mengetahui siapa pesaing berpotensi anda dalam pasaran (dengan memahami kekuatan dan kelemahan mereka), apakah arah aliran pasaran semasa serta potensi risiko.

Ingatlah bahawa pelan perniagaan yang baik akan membantu anda melihat ke mana arah tuju syarikat anda, apakah cabaran yang akan datang dan perkara yang perlu anda lakukan untuk mengekalkan perniagaan.

3 – Nilai kewangan anda

Kenali bagaimana anda akan membiayai perniagaan anda dan cara mendaftar perniagaan di Malaysia. Walaupun memulakan apa-apa jenis perniagaan sentiasa mempunyai harga, anda boleh bermula dengan bajet pemasaran. Ini adalah langkah penting yang membolehkan anda mengetahui jenis penyelesaian pembiayaan perniagaan yang diperlukan oleh perniagaan anda.

Apakah Langkah Untuk Memulakan Perniagaan?

Salah satu perniagaan yang menjanjikan untung besar! Ialah bisnes Air Balang

Tentukan jenis perniagaan

Terdapat beberapa jenis entiti perniagaan yang terdapat di Malaysia. Setiap entiti perniagaan mempunyai keperluan pematuhan sendiri, struktur cukai dsb.

Jika anda seorang usahawan tempatan: Anda boleh memilih untuk mendaftarkan syarikat anda sebagai Pemilik Tunggal, atau Perkongsian Liabiliti Terhad (LLP), atau Perkongsian Am dan Syarikat kerana mereka adalah entiti perniagaan biasa yang terdapat di Malaysia.

Namakan perniagaan anda

Setiap perniagaan memerlukan nama. Perniagaan yang baik bukan sekadar nama jenama – ia juga merupakan sebahagian daripada strategi pemasaran dan identiti jenama anda. Jalankan semakan nama selepas anda memilih sendiri nama perniagaan:

  • lengkapkan borang Permintaan Untuk Ketersediaan Nama dan serahkan kepada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (“SSM”); dan
  • anda perlu membayar yuran sebanyak RM30.00 untuk setiap nama yang dipohon
    Selepas semakan nama, daftar nama dengan SSM untuk mendapatkan kelulusan daripada Pembentukan Syarikat di Malaysia.

Cari premis perniagaan

Sama seperti nama perniagaan yang baik, lokasi perniagaan yang baik adalah sebahagian daripada strategi pemasaran anda.

Alamat pejabat berdaftar

Di Malaysia, setiap perniagaan mesti mempunyai alamat pejabat tempatan yang didaftarkan secara sah.

Sediakan dokumen penubuhan

Memorandum dan Artikel Persatuan / Perlembagaan
Statuary Declaration Oleh Pengarah Atau Penganjur Sebelum Pelantikan
Pengisytiharan Pematuhan
Surat kelulusan nama syarikat daripada SSM (satu salinan).
Kad pengenalan setiap pengarah dan setiausaha syarikat (satu salinan setiap satu).
Gabungkan syarikat anda
Anda perlu menyerahkan Dokumen Pemerbadanan kepada SSM dalam tempoh tiga bulan dari tarikh kelulusan nama syarikat oleh SSM. Anda perlu memohon carian nama baharu jika anda gagal menyerahkan dokumen pemerbadanan anda kepada SMM dalam tempoh 3 bulan.
Bayar yuran pendaftaran
Yuran pendaftaran Syarikat ialah RM1,000.
Pengeluaran Sijil Pendaftaran
Anda akan mendapat Sijil Pendaftaran perniagaan baharu anda dalam masa satu jam selepas transaksi pembayaran yuran pendaftaran dibuat.

Perkara di atas tidak perlu jika anda hanya membuat mendaftar perniagaan. Pendaaftaran perniagaan dan pendaftaran syarikat adalah 2 perkara yang berbeza.

Bagaimana untuk Memulakan Perniagaan Kecil?

Ramai orang berazam besar apabila datang untuk memulakan perniagaan mereka sendiri, manakala sesetengah orang lebih suka perniagaan kecil-kecilan. Niat memulakan perniagaan kecil berbeza dari individu ke individu – Sesetengah orang ingin mempunyai lebih banyak masa berkualiti bersama keluarga; sesetengah orang ingin menceburi perjalanan sebagai usahawan; dan ada orang yang ingin mempunyai lebih fleksibiliti dalam kehidupan bekerja mereka.

Seperti kebanyakan negara lain, perniagaan kecil berkembang pesat di Malaysia – semakin ramai orang memulakan perniagaan kecil di negara ini. Daripada perniagaan fesyen, kedai e-dagang hingga pemasaran gabungan, rakyat Malaysia meneroka peluang dan kemungkinan perniagaan kecil. Warga asing juga boleh memilih untuk memulakan perniagaan kecil mereka di Malaysia.

Tidak kira anda seorang usahawan tempatan atau pelabur asing, anda boleh memulakan perniagaan kecil-kecilan di Malaysia.

Pertama, anda memerlukan rancangan perniagaan yang difikirkan dengan baik bersama-sama dengan bajet dan rancangan pemasaran anda sebelum anda melangkah ke langkah seterusnya – menggabungkan perniagaan anda.

Langkah-langkah berikut termasuk:

Namakan perniagaan anda (sentiasa ingat untuk melakukan semakan nama)

Cari lokasi pejabat yang sesuai dan strategik

Pemerbadanan syarikat:

Syarikat ialah bentuk biasa entiti perniagaan untuk perniagaan kecil dan badan profesional.

Bagaimana untuk Memulakan Perniagaan dari Rumah?

Perniagaan berasaskan rumah, seperti namanya, ialah perniagaan di mana pejabat utama terletak di rumah pemilik perniagaan. Ramai rakyat Malaysia sedang meneroka pasaran khusus perniagaan berasaskan dari rumah. Lebih tepat lagi, semakin ramai yang memulakan perniagaan dari rumah. Walaupun idea bekerja dari rumah atau memulakan perniagaan dari rumah kedengaran menarik, tidak semua orang tahu cara memulakan perniagaan dari rumah atau cara memulakan perniagaan kecil-kecilan di rumah di Malaysia.

Tentukan jenis perniagaan dari rumah yang anda ingin lakukan:

Perkara pertama dahulu, ketahui jenis perniagaan dari rumah yang anda mahu lakukan (di bawah ialah pilihan perniagaan berasaskan rumah yang popular):

Perniagaan Penjagaan Rumah (untuk kanak-kanak berumur 12 tahun ke bawah)
Penjagaan Kanak-Kanak di Rumah
Penjagaan Warga Emas
Akauntan dan Penjaga Buku berasaskan rumah
Perunding
Perniagaan Dalam Talian
Reka Bentuk Laman Web
Blogging Profesional
Kedai roti di rumah (maklumat lengkap baca di sini)
Tutor dari rumah (maklumat lanjut baca di sini)
Salon kuku
Perniagaan Pembaikan Alat
Penjagaan haiwan peliharaan
Pembantu maya
Perniagaan dobi.

Berniaga

Kemudian, draf pelan perniagaan berasaskan rumah bersama-sama dengan strategi pemasaran dan penyelesaian pembiayaan anda. Walaupun anda tidak perlu mencari premis perniagaan, anda harus menamakan perniagaan anda dan mengdaftarkannya.

Daftarkan perniagaan dari rumah anda

Di Malaysia, anda boleh mendaftarkan perniagaan dari rumah anda sebagai sebuah Syarikat.

 

Tags :

No comment for Panduan Lengkap Memulakan Perniagaan 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Panduan Lengkap Memulakan Perniagaan 2022

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baik untuk menjalankan perniagaan di eBay.

Posted at September 18, 2023

Pengenalan kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baharu dan lebih baik untuk menjalankan perniagaan secara global di eBay. PENTING! Semua penjual baharu dan... Read More

Bagaimana Saya Boleh Berjaya di eBay?

Bagaimana Saya Boleh Berjaya di eBay?

Posted at September 11, 2023

Bagaimana untuk melengkapkan jualan di eBay? eBay ialah tapak lelongan terbesar di internet. Jadi, wajarlah tempat ini adalah tempat terbaik untuk menjana wang dengan... Read More

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya?

Posted at September 10, 2023

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya? Bolehkah orang Malaysia menjual di eBay? Apakah eBay? eBay ialah tapak beli-belah dalam talian... Read More

Cara Buat Bayaran Bil TNB Secara Online

Cara Buka Akaun TNB Secara Online

Posted at September 10, 2023

Cara Buka Akaun TNB Secara Online – Semakan Online hari ini nak buat tutorial Cara Buat Bayaran Bil TNB Secara Online di komputer. Sebenarnya... Read More

Nak Buat Bisnes Di eBey? Anda Perlu Kuasai 5 Perkara Ini Sahaja

Posted at September 8, 2023

Nak Buat Bisnes Di eBey? Tak susah sebenarnya cara nak menjual dan buat duit dengan eBay. syaratnya anda perlu tahu perkara asas dan mindset... Read More