HOME
Home » Cryptocurrency » Panduan Pemula Untuk Strategi Perdagangan Cryptocurrency

Panduan Pemula Untuk Strategi Perdagangan Cryptocurrency

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Panduan pemula untuk strategi perdagangan cryptocurrency.

Adakah anda tahu perdagangan harian anda dari HODLing anda? Kedudukan jual anda dari kedudukan belian anda?

Dunia pelaburan crypto boleh menjadi tempat yang membingungkan. Ini masih arena baru – belum remaja – dan bahkan mereka yang sudah ada sejak awal harus berurusan dengan curveball sesekali.

Berikut adalah beberapa strategi yang paling biasa yang kita lihat orang menggunakan ketika melabur dan berdagang di cryptocurrency. Mana yang sesuai untuk anda akan bergantung pada pelbagai faktor – toleransi anda terhadap risiko, masa yang anda mahu lakukan, dan sebagainya. Ia bergantung kepada keadaan individu. Hanya kerana ia berfungsi (atau tidak berfungsi) untuk orang lain, tidak bermaksud ia akan memberi kesan yang sama untuk anda.

Kuncinya adalah melakukan penyelidikan sebanyak mungkin. Kami sentiasa mendorong anda untuk membuat kajian sendiri mengenai perkara yang paling sesuai untuk anda dan, lebih penting lagi, jangan sekali-kali melaburkan wang yang anda tidak mampu kehilangan.

Perkara yang sah. Kandungan artikel ini hanya untuk tujuan maklumat dan bukan merupakan nasihat pelaburan atau bentuk cadangan atau jemputan. Luno selalu menasihati anda untuk mendapatkan nasihat kewangan bebas anda sendiri sebelum melabur atau berdagang dalam cryptocurrency.

Panduan Pemula Untuk Strategi Perdagangan Cryptocurrency

Panduan Pemula Untuk Strategi Perdagangan Cryptocurrency

HODLing

HODL adalah perkataan yang berasal dari salah ejaan kebetulan “tahan” oleh poster di forum dalam talian Bitcoin Talks. Kadang-kadang ia juga digunakan sebagai singkatan untuk ‘Hold On for Dear Life’.

Ringkasnya, HODLing adalah ketika anda membeli sejumlah besar cryptocurrency dan menyimpannya dengan selamat untuk potensi pertumbuhan jangka panjang, jangka panjang, dan jangka panjang. HODLing adalah strategi asas dengan sedikit nuansa, tetapi ia terbukti berkesan bagi banyak pihak apabila anda mempertimbangkan kenaikan nilai meteor Bitcoin sejak awal. Sebagai contoh, 1 Bitcoin dengan harga $ 410.58 pada 11 Mac 2016 bernilai $ 5165.25 pada 13 Mac 2020 – pulangan hampir 13X.

Carta harga Bitcoin sepanjang masa

Panduan Pemula Untuk Strategi Perdagangan Rryptocurrency

 

Terdapat juga risiko dengan HODLing, kerana ia menghadkan pilihan anda. Sekiranya anda tidak mendapat membeli masa harga di bawah pasaran dan pasaran jatuh, anda hanya boleh menunggu dan memerhatikan atau mengurangkan kerugian anda, yang boleh membuat anda kecewa. Inilah sebabnya mengapa anda tidak boleh melabur lebih banyak daripada yang anda mampu.

Purata kos kripto

Ini adalah variasi pada HODLing yang dapat mengatasi beberapa risiko yang terdapat dalam strategi tersebut. Tujuannya adalah untuk membuat pelaburan tetap dengan jumlah yang sama pada selang waktu yang berulang, tanpa mengira harganya dari hari ke hari. Strategi ini melindung pergerakan pergerakan utama ke atas atau ke bawah, dan mengambil kedudukan jangka panjang selama beberapa bulan atau bahkan bertahun-tahun, dengan itu membantu anda untuk mengelakkan salah pasar (mistiming the market).

Perdagangan hari

Day Trading menawarkan lebih banyak nuansa daripada HODLing, tetapi juga memerlukan pelaburan masa yang jauh lebih besar.

Ia tertumpu pada pelaburan jangka pendek – anda membeli cryptocurrency dengan harga yang anda anggap rendah berdasarkan jangkaan pergerakan jangka pendek, dengan jangkaan bahawa harga akan berpihak kepada anda dan anda boleh menjual pelaburan anda dengan keuntungan (walaupun kadangkala harganya bertentangan dengan apa yang anda jangkakan). Terdapat pelbagai taktik yang boleh anda gunakan untuk mencuba dan meramalkan pergerakan ini berdasarkan pelbagai jenis analisis.

Aspek “hari” dalam perdagangan hari berkaitan dengan sifat jangka pendek dari kedudukan yang anda ambil. Ini biasanya berkaitan dengan beberapa jam.

Sebagai contoh:

  1. Sebuah bank besar AS akan menggunakan XRP untuk pembayaran antarabangsa mereka. Jimmy berpendapat bahawa ini bermaksud harga XRP akan meningkat dalam beberapa minit akan datang.
  2. Dia membeli 1000 XRP dengan harga $ 0.20 dengan jumlah keseluruhan $ 200.
  3. Orang lain melihat berita yang sama dan juga cuba membeli XRP, menyebabkan harganya naik.
  4. Sejam kemudian, harga XRP telah meningkat menjadi $ 0.25 dan Jimmy telah memutuskan untuk menjual untuk mendapatkan keuntungan yang cepat.
  5. Jimmy menjual semua 1000 XRPnya dengan harga $ 250, berjumlah keuntungan $ 50.

Swing trading dan scalp trading

Cryptocurrency perdagangan swing serupa dengan perdagangan hari, tetapi anda memegang kedudukan anda lebih lama daripada satu hari – sehingga trend pasaran (atau swing “) yang anda lihat berjalan lancar atau menunjukkan tanda-tanda pembalikan.

Strategi ini memerlukan lebih sedikit masa dan perhatian, tetapi anda masih perlu mengikuti trend ketika ianya terbentuk. Masa tambahan anda memegang kedudukan anda mungkin memungkinkan perubahan harga yang lebih besar dan oleh itu boleh menghasilkan keuntungan yang lebih tinggi daripada dengan perdagangan harian. Berhati-hatilah, kerana harganya boleh berubah terhadap anda sehingga anda kehilangan lebih banyak.

Perdagangan sclaping adalah ketika anda mengambil posisi untuk jangka waktu yang lebih pendek, sama ada detik atau minit. Keuntungan di sini jauh lebih kecil dan memerlukan perhatian yang lebih tertumpu, tetapi kerana anda dapat membuat begitu banyak kali perdagangan setiap hari, mereka berpotensi menjadi lebih menguntungkan daripada strategi jangka panjang.

Perdagangan automatik

Mereka yang tertarik dengan idea strategi perdagangan jangka pendek (seperti perdagangan harian atau sclaping) tetapi tidak mempunyai masa atau kesabaran untuk benar-benar melakukannya, juga dapat mengautomasikan proses perdagangan mereka untuk bertindak balas terhadap keadaan pasaran yang boleh berubah bagi pihak mereka.

Ini dilakukan dengan menggunakan bot perdagangan (robot), yang merupakan perisian yang menangani perdagangan anda untuk anda. Di sisi positifnya, ia dapat membuat tawaran semasa anda tidur. Anda juga mempunyai beberapa kawalan terhadap apa yang diperdagangkannya – dari kerugian asas hingga perdagangan penunjuk pergerakan harga yang lebih kompleks.

Kelemahannya, bot perdagangan bukan kecerdasan buatan. Ia tidak akan berfikir untuk anda. Ini tidak akan mengetahui strategi terbaik untuk memberi anda perdagangan yang paling menguntungkan. Bot perdagangan hanya pintar seperti orang yang membuatnya dan hanya akan mengharapkan satu set tindakan yang akan dilakukan dan akan mengulangi tindakan tersebut, tidak lebih dari itu.

Ini adalah beberapa strategi yang paling biasa yang kita lihat digunakan di Luno, tetapi ada banyak lagi strategi di luar sana. Cari yang paling sesuai untuk anda dan pastikan untuk menyelidik pasaran dengan teliti sehingga anda dilengkapi dengan semua maklumat yang anda perlukan untuk membuat keputusan kewangan yang baik. Dan ingat, terdapat banyak jenis analisis di luar sana, tetapi tidak satu pun dari mereka sangat mudah.

Teruskan membaca…

5 Perkara tentang Cryptocurrency yang anda perlu tahu
Projek buat duit dengan saham
5 Cara mengelakkan kehilangan wang dalam saham
10 Idea perniagaan kecil yang menguntungkan
Melabur dalam saham
Panduan Cryptocurrency bagi newbie

Tags :

Related Post to Panduan Pemula Untuk Strategi Perdagangan Cryptocurrency

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Posted at

Tahun 2021 adalah hebat untuk Ripple XRP. Apabila coin itu bergelut dengan tuntutan mahkamah, ia juga mendapat pengiktirafan di seluruh dunia, perkongsian dengan ratusan... Read More

Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022

Posted at

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022. Pelaburan sudah menjadikan beberapa jenis binatang sebagai lambang dalam beberapa tahun kebelakangan... Read More

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

Posted at

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022. Idea perniagaan mata wang kripto ini akan terbukti menguntungkan usahawan pada tahun 2022. Konsep... Read More

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Posted at

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency! Wang membuat dunia berputar. Dan anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri apabila melibatkan pelaburan. Menguruskan kewangan kita sendiri... Read More

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Posted at

Bagaimana nak buat pembelian pertama Bitcoin anda dengan Luno? Jadi, anda telah memerhatikan carta mata wang kripto, dan melihat kenaikan yang tidak berkesudahan (dengan... Read More