HOME
Home » Cryptocurrency » Panduan Stablecoin Bagi Newbie Yang Baru Nak Bermula

Panduan Stablecoin Bagi Newbie Yang Baru Nak Bermula

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Panduan Stablecoin Bagi Newbie Yang Baru Nak Bermula

Stablecoins adalan coin yang berlawanan dengan Bitcoin dan Altcoin lain yang telah menjadi sangat popular tahun ini, dengan jumlah urus niaga mencapai tahap tertinggi sepanjang masa pada bulan Jun sebanyak $ 54.9 bilion dan modal pasaran sekitar $ 25 bilion. Tetapi apa sebenarnya Stablecoin?, mengapa orang mula menggunakannya, dan mengapa anda perlu ambil tahu?

Panduan Stablecoin Bagi Newbie

Panduan Stablecoin Bagi Newbie

Apa itu stablecoin?

Stablecoins adalah kelas cryptocurrency kontemporari di mana nilainya disatukan ke salah satu aset luaran yang agak “stabil” seperti dolar AS atau emas. Mereka disatukan ke ‘bakul’ aset stabil.

Tidak seperti cryptocurrency tradisional, harga mereka tidak ditentukan oleh penawaran dan permintaan. Sebaliknya, mereka menggunakan berbagai mekanisme yang berbeza untuk memastikan harga tetap sesuai dengan aset tersebut. Sebagai contoh, dalam kes USD Coin (USDC), untuk setiap token yang dibuat, satu dolar AS disimpan dalam simpanan sebagai cagaran. Ini menjamin bahawa setiap token USDC disokong oleh dolar AS dan dapat ditebus berdasarkan 1: 1.

Stablecoins pertama kali diwujudkan pada tahun 2014. Yang pertama adalah BitUSD, sebuah stablecoin yang disokong oleh kripto yang dikeluarkan pada blockchain BitShares. BitUSD diasaskan oleh, antara lain, Charles Hoskinson dari Cardano. BitUSD dijamin oleh crypto dan disokong oleh token teras BitShares BTS, yang dikunci dalam kontrak pintar untuk bertindak sebagai jaminan.

Sejak itu, sejumlah stablecoin telah dibuat – termasuk USDC dan, yang lebih terkenal, Tether (USDT). Ini telah mendapat banyak daya tarikan dalam beberapa bulan kebelakangan ini dan kini telah mengalami penurunan pasaran dalam berbilion-bilion. Ini adalah hasil dari beberapa faktor, dengan para pengulas mempercayai kenaikan mereka terhadap iklim ekonomi semasa, kegilaan DeFi, dan tajuk utama mengenai projek Libra Facebook, antara lain.

Panduan Stablecoin Bagi Newbie

Bagaimana Stablecoin berfungsi?

Terdapat tiga jenis stablecoin utama: fiat-collateralised, crypto-collateralised, dan non-collateralised (algoritma).

Stabilcoin yang dijamin Fiat mengekalkan rizab mata wang fiat, seperti dolar AS, sebagai jaminan untuk mengeluarkan sejumlah syiling yang sesuai. Terdapat juga yang disokong oleh komoditi, seperti emas, perak atau minyak, tetapi kebanyakan koin stabil yang dilindungi fiat sekarang menggunakan rizab dolar.

Rizab ini dikendalikan oleh penjaga bebas dan diaudit secara berkala untuk memastikan langkah pematuhan yang diperlukan diikuti.

Crypto-collateralised stablecoin disokong oleh cryptocurrency lain. Oleh kerana mata wang rizab juga boleh menjadi mangsa turun naik yang tinggi, jenis koin stabil ini biasanya dilindungi secara berlebihan. Ini bermaksud sebilangan besar token cryptocurrency dikhaskan untuk mengeluarkan bilangan stablecoin yang lebih rendah.

Sebagai contoh, eter bernilai $ 200 boleh disimpan sebagai rizab untuk mengeluarkan stablecoin yang disokong kripto bernilai $ 100, menampung sehingga 50% perubahan dalam mata wang rizab.

Koin stabil yang tidak dijamin (algoritma) tidak menggunakan rizab tetapi menggunakan mekanisme kerja, serupa dengan bank pusat, untuk mengekalkan harga yang stabil. Token ini bergantung pada algoritma yang dihasilkan secara mekanikal untuk menyesuaikan penawaran jika perlu, untuk mengekalkan harga aset yang disatukan token.

Kelas stablecoin ini biasanya menggunakan kontrak pintar untuk menjual token jika harganya jatuh di bawah atau untuk membekalkan token ke pasaran jika nilainya meningkat.

Panduan Stablecoin Bagi Newbie

Manfaat dan kes penggunaan

Proposisi nilai adalah sederhana. Stablecoins menggabungkan keupayaan pemprosesan segera, fungsi, kemampuan menyesuaikan diri, dan keselamatan cryptocurrency dengan kestabilan dan kepercayaan yang dinikmati oleh mata wang fiat.

Memerangi penurunan nilai mata wang dan mendemokrasikan wang

Kestabilan yang ada pada Stablecoins adalah tarikan serius bagi mereka yang tinggal di negara-negara di mana mata wang sangat tidak stabil dan tidak menentu – lebih-lebih lagi daripada cryptocurrency biasa. Tahap inflasi yang tinggi merosakkan, sering kali menyebabkan orang sangat sukar untuk membayar keperluan asas seperti makanan dan ubat-ubatan.

Secara teori, stablecoin menawarkan jalan keluar dari kesan mata wang tempatan yang tidak stabil, tanpa orang harus menggunakan kaedah haram atau tidak berkekalan seperti menggunakan mata wang dari negara lain atau pertukaran barang. Mata wang umumnya stabil seperti pemerintah yang mengeluarkannya, dan ini menawarkan wang yang dapat digunakan bagi mereka yang hidup di bawah rezim politik yang tidak stabil. Ini tunduk pada undang-undang negara tertentu, jadi walaupun ini sepertinya merupakan jalan keluar yang baik untuk masalah serius, tidak dapat dibuktikan sama ada ia akan dapat dilaksanakan dalam setiap konteks tertentu atau tidak.

Panduan Stablecoin Bagi Newbie

Kiriman Wang

Pernah mencuba menghantar wang kepada seseorang ke negara lain? Ia boleh menjadi proses yang sangat lembab dan mahal, dan biasanya memberi kesan kepada orang yang tidak mampu membayar fee pihak ketiga yang terlalu tinggi, tidak ambil kira lagi dengan mengisi borang atau masa menunggu yang ketara.

Pada tahun 2018, aliran pengiriman global tahunan ke negara berpendapatan rendah dan sederhana mencapai $ 529 bilion, meningkat sebanyak 9.6% dari tahun sebelumnya. Walau bagaimanapun, kos global untuk menghantar wang ke rumah sangat tinggi. Sebagai contoh, penghantaran $ 200 berharga sekitar 6.8%. Sub-Sahara Afrika terus memiliki biaya rata-rata tertinggi sekitar 9% walaupun hakikatnya pendatang intra-wilayah di Sub-Sahara Afrika merangkumi lebih dari dua pertiga dari semua migrasi antarabangsa dari rantau ini.

Stablecoins menyediakan cara untuk memintas kos tinggi yang dikenakan oleh institusi kewangan, untuk menghantar dan menerima wang dengan lebih cepat, dan untuk mengekalkan sebahagian besar nilai wang.

Berniaga

Pada masa ini, lindung nilai sementara adalah motivasi besar bagi individu untuk menggunakan stablecoin. Sebagai contoh, pelabur cryptocurrency mungkin membahagikan portfolio mereka antara stablecoin dan cryptocurrency biasa, jadi mereka mempunyai lindung nilai terhadap turun naik dan tidak akan rugi sebanyak semasa penurunan pasaran. Selain itu, fi onramp dan offramp fiat menjadikan stablecoin sebagai penyelesaian yang sesuai untuk pertukaran dan peniaga institusi yang ingin mengurangkan pendedahan kripto mereka tanpa mengeluarkan sepenuhnya dan perlu membayar yuran pengeluaran.

Aplikasi terpusat

2020 telah menyaksikan peningkatan DApps yang mudah digunakan dan antara muka intuitif. Stabilcoins berasaskan Ethereum, yang merupakan kira-kira separuh dari semua stablecoin yang ada dan mempunyai nilai keseluruhan lebih dari $ 11.3 bilion, berkinerja lebih baik daripada aplikasi kewangan tradisional seperti PayPal kerana aplikasi DeFi yang menggunakannya untuk memudahkan pemindahan nilai.

Mengikuti revolusi teknologi

Sistem kewangan yang ada mempunyai bahagian ketidakcekapan – terutamanya bergantung pada pihak ketiga untuk memudahkan pemindahan. Dan semua orang menggunakan perkhidmatan mereka. Stablecoins, dan teknologi blockchain, khususnya, membolehkan pembayaran berlaku secara langsung antara pembeli dan penjual, sehingga mengurangkan kos untuk kedua-dua pihak. Mengautomasikan proses pengesahan transaksi juga akan menghasilkan waktu penyelesaian yang lebih pantas.

Penerapan Stablecoin

Terdapat lebih dari 200 stablecoin yang dibangunkan secara peribadi sekarang ini, dan kita melihat semakin banyak institusi kewangan membuat versi mereka sendiri sebagai kaedah penyelesaian yang lebih murah dan cepat. JPMorgan, misalnya, mengumumkan penciptaan coin JPM mereka sendiri awal tahun ini.

Walaupun diperlukan sekitar lima tahun untuk stablecoin mencapai bekalan $ 6 bilion, hanya memerlukan empat bulan dari bulan Mac hingga Julai tahun ini untuk bekalan itu meningkat dua kali ganda menjadi $ 12 bilion. Permintaan itu datang pada saat kita menghadapi pergolakan pasar global yang melampau, menyebabkan ramai orang mencari “padang rumput yang lebih hijau”.

Laporan Coinmetrics dan Bitstamp mengenai kenaikan stablecoin juga menyamakan kenaikan penggunaan stablecoin dengan hiperinflasi yang melanda banyak mata wang fiat sejak Mac tahun ini.

Masa depan

Pada bulan Julai, Pasukan Petugas Tindakan Kewangan (FATF) mengatakan bahawa stablecoin perlu mematuhi piawaian untuk mencegah daripada pengubahan wang haram dan pembiayaan keganasan. Ini bermaksud pertukaran, meja OTC dan syarikat yang membuat stablecoin perlu membuat dan mengikuti proses untuk memantau transaksi dan mematuhi KYC (kenal dengan pelanggan).

Tether masih mengekalkan monopoli di pasaran, tetapi persoalan mengenai kesahihannya telah membuka pintu kepada saingan seperti USDC. USDC telah mendapat daya tarikan yang cukup banyak sejak bulan Mac dan semakin banyak digunakan di DApps. Sekiranya projek Libra Facebook berjaya, ia juga mungkin akan menggoncangkan pasaran.

Apabila industri cryptocurrency semakin matang, kita dapat melihat peningkatan yang ketara dalam penggunaan stablecoin. Penerimaan berterusan dari entiti kewangan tradisional juga pasti akan meningkatkan dan menormalkan tempat stablecoin dalam kehidupan seharian kita. Pada bulan November 2019, Forum Ekonomi Dunia (WEF) membincangkan nilai sebenar stablecoin yang menonjolkan potensi untuk mewujudkan sistem kewangan yang inklusif dan lebih adil.

Bacaan menarik:

Cara Jual Beli Cryptocurrency Di Bittrex, Langkah Demi Langkah
Cardano Altcoin Berpotensi Besar Membuat Anda Jadi Jutawan
Bagaimana Melabur Dalam Saham Malaysia – Mesra Newbie
Cara Membeli Bitcoin Di Malaysia | Beli Bitcoin Dengan Mudah Dan Selamat
Rahsia Untung RM15000 Hanya Dengan Jual Tudung

Tags :

Related Post to Panduan Stablecoin Bagi Newbie Yang Baru Nak Bermula

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Posted at

Tahun 2021 adalah hebat untuk Ripple XRP. Apabila coin itu bergelut dengan tuntutan mahkamah, ia juga mendapat pengiktirafan di seluruh dunia, perkongsian dengan ratusan... Read More

Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022

Posted at

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022. Pelaburan sudah menjadikan beberapa jenis binatang sebagai lambang dalam beberapa tahun kebelakangan... Read More

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

Posted at

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022. Idea perniagaan mata wang kripto ini akan terbukti menguntungkan usahawan pada tahun 2022. Konsep... Read More

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Posted at

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency! Wang membuat dunia berputar. Dan anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri apabila melibatkan pelaburan. Menguruskan kewangan kita sendiri... Read More

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Posted at

Bagaimana nak buat pembelian pertama Bitcoin anda dengan Luno? Jadi, anda telah memerhatikan carta mata wang kripto, dan melihat kenaikan yang tidak berkesudahan (dengan... Read More