HOME
Home » Umum » Panduan Terbaik Menulis Copywriting

Panduan Terbaik Menulis Copywriting

Posted at | Categorised in Umum

Copywriting ialah penulisan kandungan untuk membuat jualan. Copywriting adalah tepat, berkesan dan berkisar pada penyelesaian masalah secara kreatif. Sebaik-baiknya, copywriting jenama mendorong pembelian sambil mencipta pengalaman bermakna untuk khalayak (audians) sasaran.

Ciri, faedah dan harga produk membantu menentukan sama ada pengguna bersedia untuk membeli. Copywriting ialah cara anda menyampaikan nilai kepada bakal pelanggan ini.

Panduan Terbaik Menulis Copywriting

Hari ini kita memfokuskan pada kuasa copywriting.

Apa Itu Copywriting?

Terdapat banyak kekeliruan di luar sana apabila ia bercakap tentang copywriting.

Copywriting bukan tentang siapa yang berhak menerbitkan buku atau foto (itu hak cipta) dan bukan hanya tentang menulis blog atau siaran media sosial, walaupun kedua-duanya boleh mengaburkan garis penulisan dan pemasaran, bergantung pada matlamat anda.

Copywriting ialah penulisan kandungan dengan matlamat langsung untuk membuat jualan.

Copywriting boleh didapati di:

 • Laman web
 • Brosur
 • Iklan berbayar
 • Landing Page
 • Halaman produk

Berikut ialah contoh copywriting dari tapak web Nail Patel. Ia sebenarnya pop timbul yang dipaparkan selepas pembaca berada di halaman selama beberapa minit:

Panduan Terbaik Menulis Copywriting

Mahukan lebih banyak trafik SEO?

Perhatikan betapa pendeknya, tepat sasaran. Tidak ada gembar-gembur; sebaliknya, ia memberi tumpuan kepada faedah dan tindakan seterusnya yang perlu diambil oleh pengguna.

Bagaimanakah Copywriting Berbeza daripada Kandungan Pemasaran (Content Marketing)?

Copywriting ialah kandungan yang bertujuan secara langsung untuk membuat jualan. Pemasaran kandungan boleh mempunyai matlamat yang berbeza (yang mungkin termasuk membuat jualan), tetapi memfokuskan pada matlamat yang kurang langsung, seperti mendidik, menghiburkan atau membina kesedaran jenama.

Copywriting lebih langsung, lebih tepat dan kurang terbuka untuk tafsiran. “Inilah yang kami jual, inilah sebabnya anda harus membelinya, dan inilah yang boleh dilakukannya untuk anda”.

Apa Itu Copywriter?

Secara terang-terangan, copywriting adalah mengenai jualan. Objektif anda adalah untuk mencipta kandungan dan pengalaman yang mendorong pembelian, jelas dan mudah. Namun, semua perbincangan tentang penulisan ini membawa persoalan penting. Apakah perbezaan antara penulis copywriting dan penulis kandungan biasa anda?

Sangat mudah untuk memahami kekeliruan ini. Lagipun, mereka berdua secara teknikalnya penulis. Dalam pengalaman saya, saya mendapati bahawa penulis copywriting berbakat selalunya adalah dari penulis kandungan yang sangat berkembang. Walaupun penulis kandungan telah menguasai seni mencipta catatan dan artikel blog yang menarik, penulis copywriting melampaui kemahiran itu.

Penulis copywriting yang berkesan memahami perkara yang mendorong pembelian dan memasukkannya ke dalam copywriting mereka. Mereka bukan sahaja mampu membuat catatan blog. Mereka memahami cara memasarkan melalui Google Ads, surat berita e-mel dan siaran Instagram.

Penulis copywriting yang bijak melangkah lebih jauh, menjalankan penyelidikan produk, menganalisis psikologi tingkah laku, dan secara amnya membangunkan penyelesaian kreatif untuk masalah pemasaran yang kompleks.

Panduan Terbaik Menulis Copywriting

Apakah Kemahiran yang Anda Perlukan untuk Menjadi Copywriter?

Untuk menjadi penulis copywriting, tidak cukup untuk menjadi penulis berbakat. Anda memerlukan gaya yang fleksibel dan adaptif yang boleh menyesuaikan diri dengan keperluan jenama anda. Suatu hari, anda mungkin perlu membuat siaran akhbar. Seterusnya, anda menulis kapsyen pintar untuk iklan Instagram dan menulis e-mel untuk pelancaran produk terbaharu anda.

Menjadi fleksibel dengan penulisan anda adalah penting, tetapi mempunyai keupayaan untuk berfikir secara kreatif dan menyelesaikan masalah pemasaran jenama anda akan menjadikan anda sangat berharga.

Terdapat koleksi kemahiran biasa yang anda harapkan untuk jawatan seperti ini, seperti penyelidikan yang kukuh dan kemahiran teknikal. Tidak mengejutkan, kemahiran komunikasi boleh mengangkat atau menjatuhkan penulis copywriting.

Bukan sahaja berkomunikasi melalui penulisan anda, tetapi berkomunikasi dengan pasukan dan rakan sekerja anda. Mempunyai idea yang hebat adalah satu perkara; meyakinkan rakan sebaya anda tentang nilainya adalah satu lagi.

Jika itu kedengaran mengelirukan, bayangkan sahaja ini: Bayangkan dua arah yang mungkin anda boleh bawa jenama anda. Secara teori, anda boleh menguji pada skala kecil dan membangunkan jenama anda dari semasa ke semasa. Sudah tentu, apabila sumber dan masa menjadi faktor, menjadi betul pada kali pertama adalah sangat berharga.

Salah seorang eksekutif syarikat ingin memimpin dengan arah A, dan mereka mempunyai beberapa data yang menyokong tuntutan mereka. Anda, sebaliknya, ingin menumpukan pada arah B, dan anda juga mempunyai beberapa data untuk menyokong anda.

Kedua-dua arah tidak mempunyai data kukuh, dan pasukan tidak mampu membuang masa. Apakah arah yang akan mereka pilih?

Jawapannya, mereka akan menyokong sesiapa sahaja yang membuat kes yang paling menarik. Sebagai penulis copywriting, anda harus sentiasa menjadi jurujual terbaik jenama anda. Jika anda mempunyai pengetahuan jenama dan boleh menyampaikannya kepada pasukan anda, terdapat peluang yang baik untuk anda menjimatkan banyak wang pasukan anda.

Panduan Terbaik Menulis Copywriting

Jenis-jenis Copywriting

Tidak semua copywriting dicipta sama. Bergantung pada perkara yang anda pilih untuk menjadi pakar, anda boleh mengusahakan apa sahaja daripada iklan di seluruh negara kepada siaran Instagram. Ini semua adalah soal mengenal pasti pemasaran yang memberi perkhidmatan terbaik kepada khalayak jenama anda.

Copywriting Jenama

Apabila anda memberitahu orang yang anda bekerja dalam pemasaran, ini biasanya yang mereka bayangkan: iklan, papan iklan dan jingle untuk jenama seperti Pepsi, Burger King dan Netflix. Penulis copywriting jenama melampaui ciri biasa dan bertujuan untuk mencipta tindak balas emosi yang kuat. Copywriting kreatif adalah kurang tentang membuktikan jenama lebih baik daripada persaingan dan lebih kepada mencipta pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

Copywriting Media Sosial

Sebagai jenama, matlamat anda semasa membuat copywriting untuk media sosial adalah untuk melibatkan khalayak melalui siaran dan iklan. Cabaran dengan gaya ini ialah menyesuaikan pemesejan jenama anda ke dalam pelbagai format unik. Contohnya, copywriting yang anda tulis untuk siaran di Facebook tidak sepatutnya sama dengan salinan pada siaran TikTok atau Instagram.

SEO Copywriting

SEO adalah tentang memastikan kandungan anda mendapat kedudukan tinggi pada halaman hasil enjin carian (SERP) Google. Untuk mendapat kedudukan yang tinggi, kandungan anda perlu menyampaikan nilai tulen kepada pengguna sambil menggabungkan dalam jumlah kata kunci dan frasa yang sihat. Pada asasnya, anda akan menghidupkan copywriting yang perlu memenuhi kriteria kata kunci tertentu.

Insight Copywriting

Pada terasnya, copywriting cerapan adalah tentang mewujudkan jenama anda sebagai pihak berkuasa industri. Sebagai penulis copywriting, anda mencapai ini dengan menghasilkan kandungan pendidikan yang bernilai tinggi. Sesetengah audiens hanya mahukan penyelesaian yang ringkas dan terperinci terhadap masalah utama mereka. Bagi jenama yang mempunyai audiens yang lebih berpengalaman, kepimpinan pemikiran boleh menjadi sangat berharga.

E-mel Copywriting

Menulis e-mel yang menarik ialah satu cabaran yang unik, khususnya kerana pembentangannya sangat luar biasa. Anda perlu menulis tajuk e-mel yang menarik yang tidak diabaikan. Kejelasan adalah keutamaan, tetapi begitu juga nilai. Seruan bertindak (CTA) anda perlu cukup kuat untuk menukar audiens anda membeli, tetapi paksaan harus cukup kecil supaya ia tidak menjauhkan audiens anda.

Contoh Copywriting (Contoh Salinan Hebat)

Berikut adalah dua contoh copywriting yang sangat baik.

Panduan Terbaik Menulis Copywriting

“Selamat datang ke Ibu Pejabat digital anda untuk kejayaan dari mana-mana sahaja”

“Sekarang adalah masa anda untuk membina hari esok yang lebih baik”

Sekali lihat halaman utama Slack, dan jelas sekali pasukan copywritingnya memahami cara menyasarkan titik masalah penontonnya. Pengepala pertama menyerlahkan cara ia memahami perkara yang pengguna benar-benar perlukan daripada mereka. Audiens Slack mahu mengekalkan ketersambungan, tidak kira di mana mereka berada di dunia.

Copywriting itu menunjukkan bahawa produknya bukan sekadar penyelesaian sementara kepada masalah pengguna. Ia berfungsi sebagai perkhidmatan kalis masa hadapan, mampu bersaing dengan permintaan perniagaan pengguna yang semakin meningkat.

Ia mungkin kelihatan mudah, tetapi mencari cara yang menarik untuk melabel dan menangani titik masalah pengguna dengan betul bukanlah sesuatu yang mudah dalam 250 patah perkataan.

Kita sering membayangkan bahan pemasaran tradisional seperti artikel, siaran media sosial atau iklan apabila kita memikirkan tentang penulisan copywriting. Walaupun itu sememangnya bahagian penting dalam membuat copywriting, anda perlu menangani cabaran kreatif lain sebagai penulis copywriting. Salah satu contoh kegemaran saya ialah bagaimana RXBar menggabungkan jenama dan pembungkusannya.

Panduan Terbaik Menulis Copywriting

RXBar mempunyai matlamat yang sangat jelas dalam fikiran. Cipta bar protein tidak masuk akal yang menawarkan bahan-bahan ringkas dan sihat. Kerja copywriting bermula di sini, membangunkan mesej jenama dan persembahan.

Pasukan di RXBar memutuskan bahawa pembungkusan mereka harus sepadan dengan mesej jenama mereka. Jadi, daripada mempunyai pembungkusan yang bercakap tentang semua manfaat produk, mereka memutuskan untuk menyenaraikan bahan-bahannya sahaja.

Putih telur, badam, pecan, gajus, dan kurma. Itu sahaja. Sejujurnya, ia sangat sesuai untuk identiti jenama yang tidak masuk akal, sehingga saya tidak percaya tiada orang lain yang memikirkannya terlebih dahulu!

Cara Menulis Salinan Pembunuh Seperti Pro

https://www.klikjer.com/members/idevaffiliate.php?id=11057_86

Sekarang setelah anda tahu perkara yang dilakukan oleh seorang copywriter, sudah tiba masanya untuk menggali dan memikirkan cara melakukannya sendiri. Berikut ialah panduan langkah demi langkah untuk membuat salinan yang akan menjangkau audiens sasaran anda dan memacu jualan.

Langkah 1: Kenali Khalayak (Audiens) Anda

Anda tidak akan mula memasak makanan sebelum mengetahui berapa banyak yang anda masak dan hidangan yang mereka suka, betul tak? Perkara yang sama berlaku untuk menulis copywriting. Sebelum anda mula menulis, anda perlu memahami untuk siapa sebenarnya anda menulis.

Mulakan dengan mencipta persona pembeli, atau perwakilan fiksyen pelanggan ideal anda. Ini akan menggariskan siapa khalayak anda, termasuk demografi, jawatan kerja, lokasi, umur dan maklumat umum tentang pendapatan mereka.

Pertimbangkan untuk menggunakan alat seperti Xtensio, mereka menawarkan templat yang memudahkan untuk mencipta persona pengguna terperinci.

Gali data pelanggan semasa anda dan cari pelanggan dengan nilai seumur hidup atau kadar pengekalan yang tinggi.

Sebaik sahaja anda mempunyai persona pembeli anda digariskan, gali sedikit lebih mendalam dengan bertanya kepada diri anda soalan seperti:

 • Anda sedang menjual kepada siapa?
 • Kepada siapa anda patut menjual?
 • Apakah yang disukai pelanggan semasa anda tentang tawaran anda?
 • Apakah kesukaran yang dihadapi oleh pelanggan anda, dan bagaimana anda membantu mereka menyelesaikan masalah tersebut?

Maklumat ini akan membimbing anda semasa anda mula menulis copywriting anda.

Langkah 2: Gunakan Nada Yang Tepat untuk Copywriting

Menulis dengan baik adalah lebih daripada memilih perkataan yang betul. Nada, atau sikap yang digunakan oleh tulisan anda, memberikan penulisan anda lebih konteks daripada perkataan yang anda pilih sahaja. Ia memberitahu bakal pelanggan jika anda gemar berseronok, serius, unik atau profesional.

Pertimbangkan dua contoh copywriting ini untuk syarikat fiksyen yang menjual perisian jualan:

“Fahami pelanggan anda dengan lebih baik menggunakan perisian terkini yang direka untuk membawa perniagaan anda daripada zero kepada hero”.

Ia profesional, berkongsi faedah utama alat (ia canggih dan membantu anda memahami pelanggan anda dengan lebih baik) Tetapi ia juga menggunakan sedikit nada aneh “zero kepada hero” ialah frasa slanga yang menunjukkan mereka tidak mengambil berat tentang diri mereka sendiri.

Sekarang, pertimbangkan ini:

Dapatkan pemahaman yang lebih mendalam tentang pelanggan anda menggunakan perisian jualan dikuasakan AI kami. Perisian SellingPlus membantu memperkemas corong jualan anda dan memacu hasil.

Contoh ini mempunyai maklumat umum yang sama seperti yang pertama, tetapi nadanya lebih profesional dan mendalami sedikit. Mereka menggunakan AI untuk menguasakan perisian mereka dan membantu meningkatkan proses jualan. Nadanya lebih profesional, dan mungkin lebih sesuai untuk eksekutif C-suite atau syarikat perusahaan.

Walaupun maklumat pada asasnya sama, nadanya disesuaikan dengan penonton. Ia membantu pelanggan berasa seperti mereka berada di tempat yang betul dan perisian ini sesuai untuk perniagaan mereka.

Jika mendapatkan nada yang betul adalah satu perjuangan, saya mendapat berita baik. Grammarly mempunyai alat terbina dalam yang membantu anda melaraskan nada penulisan anda agar sesuai dengan khalayak anda.

Ia membolehkan anda menggariskan dengan tepat nada yang anda mahu gunakan berdasarkan khalayak anda.

Contohnya, jika anda memilih khalayak “umum”, alat tersebut akan menyerlahkan ayat kompleks yang mungkin sukar difahami oleh khalayak umum.

Langkah 3: Tekankan UVP Anda (Proposisi Nilai Unik)

Internet dan kebangkitan globalisasi telah memberi kita lebih banyak pilihan berbanding sebelum ini.

Jika anda mahukan tilam baharu, anda tidak perlu memilih daripada dua kedai perabot tempatan — kini anda boleh memesan tilam dari mana-mana tempat di dunia dan menghantarnya ke pintu anda dalam beberapa hari.

Mempunyai lebih banyak pilihan adalah perkara yang baik. Bagi perniagaan, bagaimanapun, peningkatan dalam pilihan pengguna bermakna terdapat lebih banyak pesaing

Itulah sebabnya copywriting anda perlu menumpukan pada perkara yang membezakan anda, atau cadangan nilai unik anda.

Sejujurnya — perniagaan anda tidak sesuai untuk semua orang dan anda tidak sepatutnya begitu!

Mungkin anda menumpukan pada membantu perniagaan kecil mengendalikan pemasaran media sosial mereka atau menyediakan perisian yang membantu penternak ayam bebas menjejaki pengeluaran telur.

UVP anda harus memberi tumpuan laser untuk menerangkan sebab anda sesuai untuk khalayak khusus anda.

Contohnya, perniagaan kecil mempunyai belanjawan yang lebih kecil dan mungkin mahu menumpukan pada pertumbuhan organik berbanding iklan sosial berbayar. Penternak telur jarak jauh mungkin memerlukan penderia yang meliputi kawasan yang lebih luas daripada ladang kilang.

Uber memberi tumpuan kepada kemudahan mereka. Ia mungkin bukan pilihan yang paling murah dan ia mungkin bukan pilihan yang baik untuk kumpulan 10 orang, tetapi ia mudah.

Anda tidak perlu pandai dalam segala hal. Daripada menumpukan pada semua perkara menakjubkan yang anda lakukan, luangkan masa untuk menyelesaikan perkara yang benar-benar membezakan anda.

Kemudian fokus pada itu dalam copywriting anda.

Langkah 4: Gunakan Copywriting untuk Menyelesaikan Masalah

Apabila anda menulis copywriting, tergoda untuk menumpukan pada perkara yang baik seperti betapa hebatnya produk anda atau sejauh mana pelanggan semasa anda menyayangi anda.

Walau bagaimanapun, pelanggan tidak mencari produk atau perkhidmatan kerana semuanya adalah cahaya matahari dan pelangi — mereka sedang mencari penyelesaian kepada masalah. Masalah tersebut adalah titik kesakitan, dan ia harus menjadi tumpuan utama salinan anda.

Contohnya, apabila orang mempertimbangkan untuk menggunakan alat penyelidikan utama Ubersuggest, mereka sedang mencari lebih banyak trafik. Itulah masalah yang mereka cuba selesaikan.

Copywriting pada landing page memfokuskan terus pada masalah itu dengan bertanya, “Mahukan lebih banyak trafik?”

Kami boleh menumpukan pada perkara yang dilakukan oleh alat kami, atau cara alat ini membantu anda menyelidik pesaing anda. Itu adalah ciri hebat yang disukai pengguna. Tetapi bukan itu yang mereka bimbang – mereka hanya mahukan lebih banyak trafik.

Menurut penulis copywriting Rose Crompton, terdapat enam titik kesakitan (masalah) utama yang dihadapi pelanggan:

 • Kewangan
 • Risiko dan amanah
 • Kemudahan
 • Produktiviti dan masa
 • Proses dan perjalanan
 • Komunikasi dan sokongan

Fikirkan tentang kesakitan yang dihadapi oleh pelanggan anda dan cari cara anda membantu mereka menyelesaikan masalah itu.

Langkah 5: Manfaatkan Bukti Sosial

Bukti sosial adalah prinsip pemasaran yang kuat. Inilah sebabnya ia berfungsi: apabila kita melihat orang lain mempunyai pengalaman yang baik dengan produk atau perkhidmatan, kita ingin menikmati faedah yang sama.

Mengapa ia begitu berkesan? Kerana kita mempercayai maklumat yang datang daripada pengguna lain, seperti ahli keluarga atau malah selebriti, lebih daripada maklumat yang datang terus daripada jenama.

Katakan anda sedang mencari restoran Mamak baharu. Adakah anda lebih cenderung untuk mempercayai cadangan rakan baik anda atau iklan yang anda lihat di Facebook? Malah, 70 peratus pengguna mempercayai review pengguna lain, manakala hanya 33 peratus mempercayai pengiklanan.

Bukti sosial (testimoni) boleh membantu menjadikan copywriting lebih berkuasa dengan meningkatkan kepercayaan.

Terdapat dua cara untuk memanfaatkan testimoni dalam penulisan copywriting:

Gunakan testinoni untuk memberi inspirasi kepada penulisan copywriting anda: Ulasan (review) dan tinjauan pelanggan boleh membantu anda memahami perkara yang disukai pelanggan tentang produk anda. Gunakan testimoni untuk menentukan masalah yang perlu difokuskan dan faedah yang perlu diserlahkan.

Sertakan bukti sosial berhampiran salinan: Tambahkan ulasan dan kajian kes pada landing page, halaman utama dan tapak web anda untuk mengukuhkan copywriting anda dan menunjukkan bahawa orang lain menyukai apa yang anda tawarkan.

Langkah 6: Padamkan Fluff (gembar gembur)

Ia mudah untuk menjadi panjang lebar apabila menulis. Anda mungkin terbiasa menulis e-mel yang menerangkan keputusan kepada bos anda atau membuat dokumentasi aliran kerja. Dalam situasi tersebut, beberapa perkataan tambahan tidak akan penting dan sebenarnya boleh membantu.

Walaupun dalam catatan blog, prosa yang lebih panjang seperti ini boleh berfungsi.

Bukan dalam copywriting.

Apabila anda menulis copywriting, setiap perkataan mesti mempunyai tujuan. Jika ia tidak mendidik, menekankan manfaat, atau membina sambungan, ia perlu dibuang.

Berikut ialah beberapa perkataan dan frasa biasa yang perlu ditinggalkan semasa menulis copywriting:

 • Itu
 • Untuk
 • Mungkin
 • sangat
 • Sedikit
 • Malah
 • Cuma
 • Carangkali
 • Jadi
 • Sungguh
 • Daripada
 • Suka

Sekarang, copywriting anda mesti boleh dibaca. Kadang-kadang kata-kata ini diperlukan, tetapi pertimbangkan sama ada ia benar-benar membawa apa-apa ke keperluan atau sekadar pengisi ayat.

Langkah 7: Uji, Uji, dan Uji Semula
Copywriting adalah satu proses. Sebahagian daripada proses itu ialah memikirkan perkara yang bergema dengan bakal pelanggan anda. Tidak kira berapa banyak penyelidikan yang anda lakukan atau berapa kali anda meninjau khalayak anda, anda perlu A/B menguji salinan anda.

Saya secara konsisten terkejut dengan apa yang berkesan dan apa yang tidak dalam copywriting. Kadang-kadang petunjuk mempunyai masalah yang berbeza, kadang-kadang nada memerlukan sedikit kerja. Di samping itu, rasa berubah dari semasa ke semasa.

Sebagai contoh, dua tahun lalu memberitahu pelanggan anda menggunakan AI mungkin tidak bermakna apa-apa. Hari ini, dengan peningkatan AI dan pembelajaran mesin, itu boleh menjadi titik jualan. Jika anda terperangkap dengan salinan lama yang sama, anda tidak akan tahu!

Walau bagaimanapun, terdapat satu tangkapan — jangan uji versi salinan anda yang berbeza secara drastik. Sebaliknya, uji satu atau paling banyak dua perubahan elemen dan lihat yang mendorong paling banyak penukaran. Pilih versi yang paling berjaya, kemudian uji lagi. Dan lagi.

Berikut ialah beberapa elemen untuk dipertimbangkan ujian:

Sudut pandangan: “Anda boleh menyimpan” berbanding “Simpan sekarang,” sebagai contoh.
Salinan butang: “Beli Sekarang”, “Dapatkan akaun percuma anda” atau “Daftar”.
Tajuk Berita: Fokus pada ciri atau titik kesakitan yang berbeza.
Pemformatan: Titik peluru berbanding senarai nombor, contohnya.
Seruan untuk bertindak: Apakah yang mendorong pengguna untuk mengambil tindakan? Uji berbilang CTA untuk melihat perkara yang paling berkesan.
Beberapa alatan menjadikan ujian A/B yang anda salin mudah, termasuk Google Optimize dan Optimizely.

Ingat, ujian A/B haruslah proses berterusan yang anda gunakan untuk membantu memperbaik salinan anda dari semasa ke semasa. Jangan jalankan satu atau dua ujian dan panggil ia bagus.

Panduan Tujuh Langkah Untuk Copywriting yang Lebih Baik

Copywriting boleh menaikkan jenama anda, memacu jualan dan meningkatkan hasil. Berikut ialah panduan langkah demi langkah untuk membuat copywriting yang akan menjangkau khalayak sasaran anda dan memacu jualan.

Kenali penonton anda
Cipta persona pembeli untuk menggariskan siapa sasaran salinan anda.

Gunakan nada yang betul
Bantu pelanggan berasa seperti mereka berada di tempat yang betul dengan melaraskan nada anda agar sesuai dengan khalayak anda.

Tegaskan cadangan nilai unik anda
UVP anda harus memberi tumpuan laser untuk menerangkan sebab anda sesuai untuk khalayak khusus anda.

Gunakan copywriting untuk menyelesaikan titik kesakitan (masalah)
Fikirkan tentang kesakitan yang dihadapi oleh pelanggan anda dan gunakan copywriting untuk memandu pulang cara anda membantu menyelesaikan masalah itu.

Manfaatkan bukti sosial (review/testimoni)
Ulasan dan tinjauan pelanggan mewujudkan kepercayaan dan membantu anda memahami titik kesakitan yang perlu ditangani.

Padamkan gembar gembur
Setiap perkataan mesti mempunyai tujuan. Jika ia tidak mendidik, menekankan manfaat, atau membina sambungan, ia perlu dibuang.

Uji copywriting anda
Tidak kira berapa banyak penyelidikan yang anda lakukan atau berapa kali anda meninjau khalayak anda, anda perlu menguji salinan anda untuk memahami mesej yang bergema dengan khalayak anda.

Kesimpulan: Copywriting
Belajar menulis copywriting yang berkuasa adalah kunci kepada strategi pemasaran digital yang berjaya. Produk atau perkhidmatan terbaik tidak akan dijual jika anda tidak tahu cara menulis copywriting persuasif.

Petua copywriting di atas akan membantu anda memahami khalayak anda dan menumpukan pada perkara yang penting supaya anda boleh menulis copywriting yang menjual.

Pautan berguna untuk anda:

Tips untuk mulakan bisnes affiliate
Tips menguasai eBay
Rahsia menjawab soalan temuduga kerja kerajaan
Tukar ayat copywriting jadi duit
Bisnes tudung

Tags :

Related Post to Panduan Terbaik Menulis Copywriting

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More