HOME
Home » Cryptocurrency » Patutkah Anda Melabur Dalam Bitcoin?

Patutkah Anda Melabur Dalam Bitcoin?

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Mata wang digital seperti bitcoin, ethereum, dan dubaicoin mungkin menjadi KEGAIRAHAN sekarang tetapi adakah mereka kumpulan aset yang baik untuk melaburkan wang anda?

Dalam artikel ini kami menerangkan:

 • Apa itu bitcoin dan bagaimana ia berfungsi
 • Apakah cryptocurrency lain yang perlu diperhatikan
 • Apa yang perlu anda fikirkan sebelum melaburkan wang anda

Disambut oleh peminat sebagai pembebasan yang mengganggu pasaran, dan difitnah oleh banyak pakar kewangan peribadi sebagai penciptaan berbahaya, bitcoin dan cryptocurrency lain tidak pernah keluar dari tajuk utama untuk jangka masa panjang.

Patutkah Anda Melabur Dalam Bitcoin?

Patutkah Anda Melabur Dalam Bitcoin?

Sejak Disember 2020, bitcoin telah menikmati teater naik turun yang dramatik:

 • 16 Disember 2020 – Harga mencecah $ 20,000 setiap duit syiling untuk pertama kalinya
 • 3 Januari 2021 – Nilai meningkat hampir $ 5,000 dalam beberapa hari pertama tahun ini menjadi melebihi $ 34,000
 • 9 Februari – Rekod tertinggi $ 48,000 setelah pembuat kereta elektrik Tesla membeli $ 1.5bn bitcoin
 • 21 Februari – Harga mencecah $ 58,354
 • 23 Februari – Turun menjadi $ 44,845.72, jatuh 18.4% dalam sehari
 • 13 Mac – Rekod baru $ 61,701
 • 17 Mac – Morgan Stanley menjadi bank besar AS pertama yang menawarkan akses kepada dana bitcoin kepada pelanggan yang lebih kaya – walaupun terhad kepada tidak lebih daripada 2.5% daripada jumlah kekayaan bersih pelabur
 • 24 Mac – Bos Tesla Elon Musk tweet bahawa kereta Tesla boleh dibeli dengan bitcoin
 • 13 April – Tinggi baru $ 63,375
 • 18 April – Mencatat penurunan satu hari terbesar dalam dua bulan, jatuh 25% menjadi $ 55,000
 • 23 April – Turun kepada $ 49,730
 • 10 Mei – Naik lebih dari $ 59,300
 • 12 Mei – Elon Musk mengatakan bahawa dia bimbang dengan kesan kripto terhadap alam sekitar, sehingga menjunam kepada $ 49,000

Adakah harga bitcoin akan naik semula?

Berikutan kejatuhannya pada pertengahan April, harga bitcoin mengalami kenaikan yang sama dramatik pada 26 April – meningkat hampir 10% dalam 12 jam.

Turun naik yang melampau mungkin merupakan faktor paling menentukan dalam pasaran cryptocurrency

Mata wang kripto lain mengalami perubahan yang serupa, walaupun kejatuhannya tidak setajam bitcoin. Ethereum (ether), misalnya, memperoleh lebih daripada 8% dalam tempoh 24 jam hingga 26 April dan meningkat lebih dari 10% berbanding tujuh hari sebelumnya.

Apa itu bitcoin dan bagaimana ia berfungsi?

Konsep wang digital yang dihantar secara dalam talian tidak begitu rumit untuk difahami – bagaimanapun, memindahkan wang dari satu akaun bank dalam talian ke yakaun ang lain adalah melakukan proses yang sama.

 • Cryptocurrencies, seperti bitcoin, adalah bentuk pembayaran yang menggunakan teknologi blockchain untuk menghantar data di dunia maya.
 • Setiap bitcoin mesti dilombong melalui kaedah pengiraan
 • Ia terhad – hanya 21 juta bitcoin yang dapat dilombong secara keseluruhan
 • Cryptocurrency “terdesentralisasi” bermaksud mereka tidak dikawal selia oleh pihak berkuasa kewangan, seperti pemerintah atau bank pusat

PROS: cryptocurrency bersifat global, yang bermaksud ia mempunyai nilai yang sama di setiap negara dan oleh itu tidak ada kadar pertukaran.

CONS: Cryptocurrency sangat tidak menentu oleh itu pelaburan yang sangat berisiko. Ada juga yang melaporkan terpaksa menunggu untuk mengeluarkan wang mereka kerana masalah teknikal.

Mengapa China ban crypto?

Berdagang mata wang kripto di China tidak sah sejak tahun 2019, dalam apa yang dikatakan oleh Beijing sebagai usaha untuk menghentikan pengubahan wang haram, namun orang masih dapat memperdagangkannya dalam talian.

Bank dan firma pembayaran telah dilarang memberikan perkhidmatan transaksi mata wang kripto. Pada 18 Mei, tiga organisasi yang disokong negara mengumumkan bahawa tidak akan ada perlindungan bagi pengguna sekiranya mereka kehilangan wang dari perdagangan kripto.

Kini China menyasarkan perlombongan cryptocurrency, menghentikan operasi pemain utama. Ini telah mempengaruhi nilai seperti Bitcoin, Dogecoin, Ethereum, dan Binance Coin.

Mengapa bitcoin tidak baik untuk persekitaran?

Mata wang digital menggunakan tenaga sebanyak, dengan 30 negara menggunakan lebih banyak tenaga, menurut penyelidik dari University of Cambridge.

Komputer yang menambang bitcoin menggunakan sehingga 1% bekalan elektrik di dunia.

Walaupun sebahagian penggunaan bitcoin dapat diperbaharui (dianggarkan 39%), bahan bakar fosil masih digunakan untuk menggerakkan perlombongan dan servis mata wang digital.

Inilah sebabnya mengapa pengeluar kereta elektrik Tesla berhenti menerima pembayaran crypto, menyebabkan harga bitcoin jatuh.

Adakah bitcoin akan pulih?

Tidak ada jaminan mengenai pelaburan, tetapi secepat bitcoin jatuh, ia juga dapat naik dengan cepat.

Dengan kebimbangan alam sekitar sekarang menjadi keutamaan yang lebih besar, dan tindakan keras di China – serta kebimbangan bank pusat di seluruh dunia – ada kemungkinan keuntungan akan lebih disenyapkan. Tetapi tidak ada yang  mustahil untuk mengatakannya dengan pasti.

Crypto apa yang hendak dibeli pada tahun 2021

Salah satu cryptocurrency yang telah mendapat banyak pengikut sejak dilancarkan pada tahun 2015 adalah ethereum (dikenali sebagai ETH).

Ia mempunyai nilai keseluruhan sekitar £ 168 biliun, menjadikannya cryptocurrency kedua terbesar.

Ethereum bukan hanya mata wang kerana digunakan dalam kontrak pintar, yang membolehkan transaksi dilakukan apabila syarat tertentu dipenuhi. Visa gergasi pembayaran mengatakan ia akan mula menggunakan ethereum sebagai kaedah merakam transaksi cryptocurrency.

Harga ethereum telah meningkat dari £ 149 kepada £ 2,446 sepanjang tahun lalu.

Kami bercakap lebih banyak mengenai ethereum di sini: Alternatif Bitcoin: cryptocurrency lain yang paling penting

Mata wang kripto baru di blok tersebut adalah dogecoin dan dubaicoin. Ingatlah bahawa kedua-duanya tidak digunakan secara meluas dan kerana sangat baru, risikonya lebih tinggi.

Dubaicoin meningkat nilai ketika siaran akhbar mendakwa itu adalah mata wang digital rasmi Dubai. Tetapi pemerintah Dubai telah membantahnya dan memberi amaran bahawa laman web yang mempromosikan koin itu adalah “penipuan phishing yang terancang”.

SafeMoon adalah cryptocurrency baru yang bertujuan untuk meminggirkan bank dengan penggunaan token kewangan (kami akan menerangkan lebih lanjut kemudian dalam artikel ini).

Yang manakah tiga cryptocurrency terbesar?

Bitcoin, cryptocurrency utama yang paling terkenal dan pertama, dilancarkan pada tahun 2009 dan kekal sebagai peneraju pasaran. Permodalan pasarannya – secara keseluruhannya bernilai – adalah $ 1.017 biliun, pada 28 April 2021.

Ethereum dan Binance berada di tempat kedua dan ketiga, dengan had pasaran masing-masing $ 302bn dan $ 85.5 billiun.

Sejak 2009, pelbagai cryptocurrency pencabar, yang disebut altcoin, telah berada di pasaran untuk cuba menyaingi bitcoin.

Anda mungkin juga pernah mendengar mengenai Ripple ($ 61.7bn), Tether ($ 50bn) dan Dogecoin ($ 37.9bn).

Apakah cryptocurrency baru untuk diberi perhatian?

Mata wang kripto baru yang lebih kecil merangkumi:

 • Litecoin
 • Bitcoin Cash
 • SafeMoon
 • EOS

Awas: Altcoin yang lebih kecil lebih mudah berubah daripada bitcoin

Sekiranya ada, mereka benar-benar pelaburan spekulasi. Sekiranya anda tergoda, pakar mengatakan hanya melaburkan sejumlah  5% atau kurang dari wang anda.

Bagaimana prestasi harga bitcoin?

Bitcoin telah mengalami kenaikan yang memberangsangkan tetapi lintasan umumnya meningkat sejak September 2020. Kenaikan ini didorong oleh:

 • Permintaan daripada pelabur
 • PayPal untuk membolehkan pelanggan AS membeli dan menjual bitcoin dalam aplikasinya
 • Morgan Stanley menawarkan pelanggan kaya (terhad) akses ke dana bitcoin
 • Tesla berjanji untuk mula menerimanya sebagai pembayaran untuk kenderaannya
 • Satu bitcoin pada masa ini berharga $ 54,522.20 pada 28 April

Cryptocurrency telah memperoleh keuntungan yang stabil sebelumnya, seperti pada akhir 2017 – sebelum runtuh pada tahun 2018 (lihat grafik di bawah, yang dihasilkan pada Januari 2020).

Patutkah Anda Melabur Dalam Bitcoin?

 • Sekiranya anda melabur dalam bitcoin pada awal tahun 2020 dan dijual pada 31 Disember 2020, anda pasti memperoleh keuntungan 300%
 • Sekiranya anda melabur dalam bitcoin pada awal tahun 2018 dan dijual pada 31 Disember 2018, anda pasti mengalami kerugian 73%

Walaupun secara umum nilai mata wang ini, seperti halnya yang lain, dikaitkan dengan penawaran dan permintaan ditambah dengan jumlah pesaing, selalunya sukar untuk menentukan faktor apa yang mempengaruhi prestasi yang tidak menentu ini.

Ini menjadikan mata wang digital berisiko lebih tinggi sebagai aset untuk dilaburkan!

Seberapa berisiko melabur dalam cryptocurrency?

Sekiranya anda ingin melabur dalam crypto, renungkan terlebih dahulu sama ada anda akan membeli rumah di Rapid City, South Dakota. Bandar AS ini, dengan penduduk lebih dari 75,000 orang, dilaporkan mempunyai cuaca yang paling tidak dapat diramalkan di bumi.

Ribut salji dan ribut petir musim panas berlaku tanpa amaran, sebelum semuanya kembali tenang dan suhu meningkat secara mendadak pada keesokan harinya.

Cuaca Rapid City adalah metafora yang tepat untuk menggambarkan tingkah laku bitcoin dan altcoin lainnya.

Crypto berisiko dan tidak seperti pelaburan konvensional di pasaran saham dan pada tahun 2018, Ahli Parlimen menyebut cryptocurrency sebagai “industri Wild West”.

“Sukar untuk melihat Bitcoin mempunyai apa yang kita sebut sebagai nilai intrinsik.”Andrew Bailey, Gabenor Bank England

Pada Oktober 2020, gabenor Bank of England Andrew Bailey mengatakan bahawa dia “sangat gugup” dengan orang yang menggunakan bitcoin untuk pembayaran dan sebelumnya memberi amaran bahawa pelabur crypto harus bersedia untuk “kehilangan semua wang mereka”.

 • Cryptocurrency tidak dipantau oleh pengawas UK – menjadikannya pelaburan yang lebih berisiko

Dari 6 Januari 2021, Financial Conduct Authority melarang penjualan derivatif kompleks yang berspekulasi mengenai pergerakan cryptocurrency: perkhidmatan kewangan tidak dapat menawarkan kontrak runcit kepada pelanggan runcit untuk pilihan spreadbet, niaga hadapan dan pertukaran yang menumpukan pada mata wang digital.

Adakah Bitcoin merupakan pelaburan yang baik?

Bitcoin berada di hujung spektrum pelaburan (sangat) berisiko tinggi.

 • Harga cryptocurrency tidak menentu
 • Anda boleh kehilangan wang
 • Tidak banyak yang diketahui mengenai banyak dari mereka
 • Ada yang boleh “bust”
 • Yang lain mungkin penipuan
 • Sebilangan orang telah melaporkan masalah mengakses wang mereka kerana masalah teknikal

Kadang-kadang seseorang boleh meningkatkan nilai dan menghasilkan pulangan bagi pelabur.

Mark Hipperson, ketua eksekutif platform Crypto Ziglu, berpendapat bahawa syiling digital akan menjadi arus perdana. “Dengan semakin banyak jenama besar seperti Tesla dan Starbucks menerima kripto, kini ada sedikit keraguan bahawa suatu hari nanti kripto akan diterima di seberapa banyak tempat seperti mata wang tradisional.”

“Cryptocurrency dapat tetap menjadi niche, menjadi arus perdana, lenyap tanpa jejak atau apa pun di antaranya, dan pelaburan apa pun harus dianggap sebagai risiko yang sangat tinggi.” Danny Cox, Hargreaves Lansdown

Seperti mana-mana pelaburan, lakukan usaha wajar dan jangan menumpukan semua harapan anda pada satu syarikat atau satu cryptocurrency: pelbagaikan wang anda sehingga anda mengurangkan risiko dan hanya melaburkan apa yang anda mampu kehilangan.

Adakah kaedah pelaburan kripto yang kurang berisiko?

“Stablecoins” boleh menjadi cara yang kurang berisiko untuk melabur dalam cryptocurrency, menurut Gavin Brown, profesor teknologi kewangan di University of Liverpool.

“Stablecoins terus berkembang dan menjadi solusi berpotensi untuk masalah turun naik dan kredibiliti untuk cryptoassets. Berbeza dengan cryptos, stablecoin mempunyai aset sebenar di belakangnya, seperti mata wang biasa, ”katanya.

DAI dan TUSD adalah dua daripadanya dan kedua-duanya disokong dengan dolar AS (satu duit syiling bernilai $ 1).

DAI dihoskan di platform Maker (MKR), dan platform crypto juga lebih selamat untuk dilaburkan daripada mata wang sebenar, katanya. “Oleh itu, risiko rendah tetapi keuntungan juga rendah atau tidak ada.”

Brown menunjukkan Tether, stablecoin terbesar, disokong oleh satu dolar per duit syiling, dan yang mendahului tanda $ 50 bilion pada 26 April 2021 tetapi memberi amaran bahawa bakal pelabur tidak semestinya melihat tether sebagai perkara besar seterusnya.

“Secara teori, ia tidak akan bernilai lebih daripada satu dolar. Tetapi ia berpotensi menjadi pilihan yang menarik untuk portfolio yang bervariasi untuk memasukkan tether – ia mungkin menjadi sedikit kestabilan jika crypto lain mulai menderita. ”

The stablecoin juga bukan tanpa kontroversi – didenda oleh Peguam Negara New York dan dilarang dari negara itu tahun ini.

Menurut Brown, pelaburan jangka panjang di syarikat-syarikat yang berkaitan dengan cryptocurrency juga mungkin kurang berisiko.

Contohnya, berkongsi dalam:

 • Facebook – merancang untuk melancarkan mata wang yang disebut Diem (sebelumnya Libra)
 • JPMorgan – yang mempunyai duit syiling JPM digital, nilainya sama dengan dolar AS
 • Wells Fargo – yang sedang mengembangkan stablecoin berkaitan dolar AS

Terdapat juga beberapa dana dan amanah pelaburan yang mempunyai pendedahan kepada cryptocurrency, yang merupakan cara pelaburan yang kurang berisiko daripada membeli mata wang itu sendiri.

Cara membeli bitcoin

Di mana saya boleh membeli cryptocurrency?

LUNO dan BINANCE adalah dua platform perdagangan bitcoin terbesar di dunia. Mereka disebut-sebut sebagai cara mudah dan cepat bagi pengguna baru untuk membeli pelbagai cryptocurrency seperti bitcoin.

Anda juga boleh menggunakan BITTREX

Cara lain untuk membeli termasuk aplikasi mata wang digital Ziglu dan di platform pelaburan eToro.

Gemini, yang diasaskan oleh Winklevoss (terkenal di Facebook), adalah pertukaran crypto yang membolehkan pelanggan membeli, menjual dan menyimpan cryptocurrency. Baru-baru ini diberikan lesen operasi oleh Financial Conduct Authority, dan dikawal selia oleh New York State Department of Financial Services.

Berapa yurannya?

Sekiranya anda ingin membeli bitcoin dan kripto lain – dan menjualnya semula – akan ada beberapa bayaran, seperti:

 • Yuran transaksi
 • Bayaran deposit
 • Bayaran pengeluaran
 • Yuran perdagangan
 • Yuran escrow

Ini biasanya berharga beberapa peratus dari jumlah nilai transaksi.

Bagaimana dengan dana bitcoin?

Beberapa syarikat merancang untuk melancarkan dana bitcoin, walaupun setakat ini menghadapi masalah dengan agensi pengawalseliaan.

Tujuan utamanya adalah untuk memudahkan proses pelaburan ke dalam crypto dan menjadikan kelas aset lebih menarik. Ia masih tidak stabil, tetapi lebih mudah untuk menjual pelaburan anda dan mendapatkan wang anda daripada melabur secara langsung.

Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan pendedahan kepada cryptocurrency dengan dana pelaburan yang ada. Sebagai contoh:

Ruffer Investment Company – kepercayaan pelaburan, mengumumkan pada bulan Disember 2020 bahawa ia telah memperuntukkan 2.5% portfolio untuk bitcoin.

Dana pertukaran saham Invesco Elwood Global Blockchain – menggunakan indeks Elwood Blockchain Global Equity untuk mengesan sekumpulan syarikat yang dianggap mempunyai “potensi untuk berpartisipasi dalam ekosistem blockchain” 10 pegangan teratasnya termasuk Taiwan Semiconductor Manufacturing dan Samsung.

Apakah Bitcoin Options

Pada 26 Mac 2021, dilaporkan bahawa kontrak opsyen bitcoin bernilai $ 6bn ditetapkan untuk tamat pada hari itu. Pada Januari, kontrak opsyen $ 4bn telah tamat. Pakar menjangkakan option bitcoin ini menentukan trend harga dalam cryptocurrency dalam beberapa bulan akan datang – tetapi apakah pilihan bitcoin?

Opsyen Bitcoin adalah bentuk derivatif kewangan yang memberi anda hak, tetapi bukan kewajiban, untuk membeli atau menjual bitcoin pada harga yang ditetapkan pada atau sebelum tarikh luput tertentu.

Harga yang ditetapkan ini dikenali sebagai strike price.

Tidak seperti membeli cryptocurrency Bitcoin secara langsung, Bitcoin Option membolehkan anda mengambil posisi spekulatif – naik atau turun – pada arah harga pasaran pada masa hadapan.

Anda akan membeli call option sekiranya anda yakin harga pasaran akan meningkat.

Sekiranya ramalan anda betul dan harga pasaran meningkat di atas call option bitcoin, anda dapat membeli bitcoin pada harga yang ditentukan sebelumnya. Sejauh mana harga bitcoin meningkat melepasi call option, menentukan berapa banyak keuntungan yang anda dapat.

Sekiranya ramalan anda salah dan harga bitcoin jatuh, anda boleh membiarkan kontrak opsyen berakhir tidak bernilai, dan hanya akan kehilangan premium yang anda bayar untuk membuka perdagangan.

Bitcoin Option telah diperdagangkan di bursa cryptocurrency untuk sementara waktu, tetapi tidak dikawal selia. Kini, bitcoin option diperkenalkan secara perlahan oleh beberapa institusi yang dikawal selia.

Cara membeli bitcoin dengan kad kredit
5 Perkara tentang cryptocurrency
Kripto Shiba Inu
Buat duit dengan Youtube

Related Post to Patutkah Anda Melabur Dalam Bitcoin?

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Posted at

Tahun 2021 adalah hebat untuk Ripple XRP. Apabila coin itu bergelut dengan tuntutan mahkamah, ia juga mendapat pengiktirafan di seluruh dunia, perkongsian dengan ratusan... Read More

Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022

Posted at

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022. Pelaburan sudah menjadikan beberapa jenis binatang sebagai lambang dalam beberapa tahun kebelakangan... Read More

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

Posted at

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022. Idea perniagaan mata wang kripto ini akan terbukti menguntungkan usahawan pada tahun 2022. Konsep... Read More

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Posted at

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency! Wang membuat dunia berputar. Dan anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri apabila melibatkan pelaburan. Menguruskan kewangan kita sendiri... Read More

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Posted at

Bagaimana nak buat pembelian pertama Bitcoin anda dengan Luno? Jadi, anda telah memerhatikan carta mata wang kripto, dan melihat kenaikan yang tidak berkesudahan (dengan... Read More