HOME
Home » Cryptocurrency » Patutkah Anda Membeli Kripto Shiba Inu?

Patutkah Anda Membeli Kripto Shiba Inu?

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Pasaran cryptocurrency kadang-kadang kelihatan seperti “puppy mill”, mengeluarkan koin baru yang bertujuan untuk berseronok-seronok.

Ambil Shiba Inu sebagai contoh. Token cryptocurrency dinamakan sempena jenis anjing yang merupakan maskot yang sama dengan cryptocurrency lain yang popular, Dogecoin – aset crypto yang bermula sebagai jenaka tetapi telah menjadi popular di kalangan orang ramai “meme”.

Walaupun berusia kurang dari satu tahun, Shiba Inu (SHIB) sudah memiliki nilai pasaran lebih dari $ 3.8 juta pada awal Jun 2021, menjadikannya cryptocurrency ke-31 terbesar dalam permodalan pasaran, menurut CoinMarketCap. Dalam erti kata lain, Shiba Inu agak kecil. Setiap token hanya bernilai $ 0.000009677. Ini menjadikannya menarik bagi pelabur cryptocurrency baru, terutamanya apabila pilihan yang mapan seperti Bitcoin berharga lebih dari $ 38,000 untuk satu token.

Hanya kerana sesuatu yang popular, bukan bermaksud pelaburan yang bagus. Pakar mengesyorkan melakukan banyak penyelidikan sebelum melabur di pasaran cryptocurrency. Inilah yang harus difahami oleh pelabur sebelum membeli koin Shiba Inu:

– Apakah koin Shiba Inu?

– Kelebihan koin Shiba Inu.

– Risiko koin Shiba Inu.

– Bagaimana pelabur boleh membuat keputusan?

Apa itu Shiba Inu Coin?

Shiba Inu adalah token yang ada di blockchain Ethereum. Pengasas koin misterius, yang dikenali sebagai “Ryoshi,” mengatakan projek itu adalah “percubaan dalam pembangunan komuniti spontan yang terdesentralisasi.” (“an experiment in decentralized spontaneous community building.”)

Samada Shiba Inu dan Dogecoin, seperti pelaburan meme lain, telah mendapat nilai ketika para pelabur membincangkan kebaikan mereka yang dirasakan dalam talian dan di tempat lain dalam masyarakat.

Kertas putih Shiba Inu – dijuluki oleh penciptanya sebagai “woof paper” – menyenaraikan pemimpin ruang sembang antarabangsa, penggiat media sosial dan pembuat meme sebagai sebahagian daripada komuniti di sebalik kejayaan Shiba Inu.

“Sehingga pada saat ia mula diterima sebagai alat pembayaran untuk barang dan perkhidmatan, nilai crypto hampir keseluruhannya merupakan produk media sosialnya, dan sekarang Shiba pastinya merupakan 10 crypto teratas dalam kategori itu, “kata Eric Berman, penyunting undang-undang kanan kewangan AS di Thomson Reuters Practical Law. “Mereka yang ingin melihat koin pelarian seterusnya adalah sangat baik untuk bergabung dengan Reddit dan Twitter, dan mengikuti hash.”

Apakah Faedah Coin Inu Shiba?

Selain hype dari influencer, daya tarik Shiba Inu berasal dari keinginan untuk memperoleh pendapatan pasif dari saham dan ketakutan untuk kehilangan mereka yang bukan sebahagian daripada emas Dogecoin.

Kesan riaksi dari kenaikan harga Dogecoin telah membantu token meme lain termasuk Shiba Inu, mewujudkan potensi keuntungan jangka pendek, kata Marie Tatibouet, ketua pegawai pemasaran dengan Gate Technology.

Manfaat lain mungkin lebih bersifat falsafah. “Banyak yang melihat token meme seperti Dogecoin dan Shiba Inu sebagai projek yang tidak lebih dari sekadar jenaka, tetapi ia bertindak sebagai langkah pertama bagi banyak pendatang kripto, yang cenderung melabur dalam projek lain,” kata Tatibouet. “Oleh itu, dalam jangka masa panjang, pasaran crypto yang lebih luas cenderung melihat pertumbuhan dan minat yang lebih jauh.”

Dengan harga rendah Shiba Inu, pelabur boleh masuk sambil mempertaruhkan berapa jumlah kos makan tengah hari makanan segera. Oleh itu, bagi mereka yang ingin menggunakan mata wang kripto, Shiba Inu menyediakan jalan murah.

Patutkah Anda Membeli Kripto Shiba Inu?Contoh – Binance.com

Dengan hanya USD200 anda dapat 22.640 JUTA Shiba Inu… dapatkannya sekarang sebelum nilainya meningkat kepada harga yang anda tak mampu beli! Beli sekarang di sini!

Apakah Risiko Coin Inku Shiba?

Penting untuk diingat bahawa cryptocurrency itu sendiri adalah kelas aset yang berisiko; dalam kelas aset tersebut, altcoin spekulatif seperti Shiba Inu cenderung mempunyai risiko yang lebih besar lagi. Ia hanya perlu dipertimbangkan untuk pelabur dengan toleransi tinggi terhadap risiko.

“Cryptocurrencies, dan aset digital secara keseluruhan, masih dalam tahap perkembangan yang baru muncul,” kata Jahon Jamali, ketua pegawai pemasaran dengan Sarson Funds. “Seperti teknologi yang muncul, akan ada lebih banyak yang kalah daripada pemenang.”

Dengan Shiba Inu, dan seperti cryptocurrency lain, turun naik nampaknya risiko yang paling jelas.

Tatibouet mengatakan kegilaan token meme tidak mungkin bertahan lama, meninggalkan potensi beberapa pelabur untuk melihat kerugian mendadak jika minat mulai memudar. Kemerosotan Dogecoin baru-baru ini adalah contoh yang baik, kerana harganya merosot sejurus Ketua Pegawai Eksekutif Tesla (ticker: TSLA) Elon Musk – yang sering menyiarkan tweet bullish mengenai Dogecoin – yang dihoskan “Saturday Night Live” pada awal Mei.

“(Harga Shiba Inu) tentu saja akan naik, tetapi ia akan turun dengan mudah, membawa banyak pelabur bersamanya,” kata Ben Weiss, Ketua Pegawai Eksekutif CoinFlip.

Nota: Risiko menjadi rendah jika anda membeli semasa harga rendah dan menjadi tinggi apabila anda membeli semasa harga sudah tinggi. 

Patutkah Anda Membeli Kripto Shiba Inu?

Bagaimana Pelabur Membuat Keputusan?

Walaupun terdengar membosankan, melakukan kerja rumah anda adalah salah satu kaedah terbaik untuk melindungi pelaburan perkara yang tidak baik, sama ada di pasaran cryptocurrency atau di tempat lain.

“Penyelidikan menyeluruh adalah suatu kemestian jika anda ingin melabur dalam cryptocurrency apa pun,” kata Tatibouet. “Melabur sesuka hati telah banyak membuat orang menangis.”

Untuk pelaburan kripto, penyelidikan termasuk memeriksa bekalan coin dan membaca kertas putih. Weiss, dari pihaknya, mengesyorkan mengumpulkan sentimen dari banyak sumber yang berbeza.

Kesabaran juga menjadi kunci.

“Jangan melabur untuk menjadi kaya dengan cepat; melabur dalam perkara yang anda yakin akan berjaya dalam jangka panjang,” kata Weiss. “Ada pepatah di pasar saham, dan dari apa yang saya lihat ia pasti diterjemahkan ke crypto: ‘Time in the market beats timing the market.”

Dogecoin VS Ethereum
5 Perkara tentang kripto yang anda harus tahu
Cara berkesan buat duit RM100n sehari
Mengapa melabur dalam Bitcoin?
30 Tips membuat iklan bisnes kecil anda
Bagaimana buat duit dengan Youtube

Related Post to Patutkah Anda Membeli Kripto Shiba Inu?

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Posted at

Tahun 2021 adalah hebat untuk Ripple XRP. Apabila coin itu bergelut dengan tuntutan mahkamah, ia juga mendapat pengiktirafan di seluruh dunia, perkongsian dengan ratusan... Read More

Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022

Posted at

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022. Pelaburan sudah menjadikan beberapa jenis binatang sebagai lambang dalam beberapa tahun kebelakangan... Read More

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

Posted at

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022. Idea perniagaan mata wang kripto ini akan terbukti menguntungkan usahawan pada tahun 2022. Konsep... Read More

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Posted at

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency! Wang membuat dunia berputar. Dan anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri apabila melibatkan pelaburan. Menguruskan kewangan kita sendiri... Read More

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Posted at

Bagaimana nak buat pembelian pertama Bitcoin anda dengan Luno? Jadi, anda telah memerhatikan carta mata wang kripto, dan melihat kenaikan yang tidak berkesudahan (dengan... Read More