HOME
Home » Umum » 30 Peluang Bisnes Mengubah Hidup Untuk Dicuba pada 2023

30 Peluang Bisnes Mengubah Hidup Untuk Dicuba pada 2023

Posted at | Categorised in Umum

30 Peluang Bisnes Mengubah Hidup Untuk Dicuba pada 2023 – Mewujudkan perniagaan dari rumah atau mencari idea perniagaan dalam talian yang menguntungkan boleh menjadi mencabar. Terdapat beribu-ribu pilihan yang mungkin, namun semuanya kelihatan seperti telah dilakukan beribu-ribu kali sebelum ini.

Disyorkan baca: Jual sekali pulangan berkali-kali

Jadi dengan semua pilihan produk ini, di manakah anda mula menggali untuk mencari emas?

Jika anda ingin memulakan perniagaan anda sendiri, di bawah ialah senarai panjang peluang yang boleh anda manfaatkan hari ini untuk mengembangkan perniagaan yang menguntungkan pada tahun 2023 dan seterusnya.

30 Peluang Bisnes Mengubah Hidup Untuk Dicuba pada 2023

1. Peluang Bisnes dropship

Dropshipping adalah salah satu peluang perniagaan terbaik di rumah yang ada. Dropshipping ialah model perniagaan yang membolehkan anda membeli produk terus daripada pembekal atau pengilang dan menghantarnya kepada pelanggan anda.

Berbanding dengan peluang perniagaan e-dagang lain, dropshipping adalah kos rendah untuk bermula. Anda tidak perlu risau tentang membawa inventori atau membeli produk secara pukal. Anda tidak perlu risau tentang penghantaran produk, kerana pembekal anda mengendalikannya untuk anda.

Disyorkan baca: Peluang perniagaan

Memandangkan anda tidak perlu membeli barang yang anda jual, anda boleh menawarkan pelbagai produk yang berbeza. Peluang perniagaan dropship hampir tidak berkesudahan. Jika pembekal menyimpan stok produk, anda boleh menyenaraikannya di kedai dalam talian anda tanpa kos tambahan.

Bisnes dropship ni sebenarnya dah ada panduan yang proven dan terbukti berkesan seperti Panduan Rahsia Shopify yang ditulis oleh Herman Shaq, (baca di sini)

Nak belajar dropship Shopify, kalau belajar dengan Mat Salleh mau habis duit ribu riban, itu pun belum tentu menjadi sebab banyak faktor berbeza antara negara barat dan Malaysia.

Begitulah juga dengan Herman, dah habis lebih dari RM20K, baru dia jumpa formula yang sesuai dengan situasi dan rakyat Malaysia.

Semuanya telah dikompilasikan dalam sebuah PANDUAN yang padat dan tepat, boleh terus guna dan apply.

Lihat saja bukti di bawah, hanya dengan “ONE MAN SHOW” beliau menjana hampir RM500K setahun!

Peluang Bisnes Mengubah Hidup

Tanpa pening bayar gaji staff, tanpa sewa kedai, tanpa sijil dari mana-mana!

2. Peluang Bisnes Print On Demand

Sama ada anda seorang artis, pereka bentuk atau jenama e-dagang, cetakan atas permintaan ialah peluang perniagaan yang berpotensi besar untuk peruncit pakaian dalam talian. Mencetak atas permintaan melibatkan bekerjasama dengan pembekal untuk menyesuaikan produk berlabel putih, seperti beg jinjing atau kemeja-t, dengan reka bentuk anda sendiri.

Disyorkan baca: Cara memulakan perniagaan kecil dari rumah

Bahagian yang terbaik? Anda tidak perlu membayar untuk produk sehingga selepas anda menjualnya. Sama seperti dropshipping, anda tidak memegang sebarang inventori atau membeli secara pukal.

3. Peluang Bisnes Produk buatan tangan

Jika anda sentiasa gemar membuat dan membina barangan semasa kecil, menjual produk DIY ialah peluang perniagaan yang hebat untuk mengewangkan kreativiti anda. Walaupun anda mempunyai keinginan untuk mencipta sesuatu yang baharu tetapi tidak mempunyai pengetahuan, ada cara untuk mewujudkannya.

Disyorkan baca: Bisnes tudung

Ambil Josh Pigford, pengasas Baremetrics (syarikat SaaS) dan Cedar + Sail (kedai dalam talian perkakas rumah buatan tangan), sebagai contoh. Apa yang bermula sebagai projek sampingan sambilan dengan cepat menjadi peluang perniagaan dalam talian yang menguntungkan untuk merangsang sisi kreatifnya dan menjual produk yang dibuatnya dengan tangan.

4. Peluang Bisnes Produk digital

E-pembelajaran sedang meledak sebagai sebuah industri. Kajian terbaru menunjukkan bahawa industri akan bernilai sekitar $325 bilion menjelang 2025, menjadikan produk digital sebagai salah satu peluang perniagaan dalam talian terbaik untuk pencipta dan pendidik. Muzik, video, e-buku dan kursus dalam talian ialah beberapa contoh. Ia tidak boleh dipegang atau disentuh, tetapi popular di kalangan pengguna kerana mereka boleh memuat turunnya dan menggunakannya mengikut masa mereka sendiri. Ini mewujudkan peluang bisnes yang menarik.

Produk digital juga menghasilkan peluang perniagaan yang hebat kerana ia murah untuk dibuat dan diedarkan. Anda boleh membuatnya sekali dan menjualnya berulang kali kepada orang yang berbeza tanpa menyimpan semula inventori atau bercakap dengan pembekal. Jika anda menganggap diri anda pakar dalam topik tertentu, anda boleh membungkus maklumat tersebut dan menjualnya dalam bentuk yuran atau langganan sekali sahaja.

5. Jual fotografi

Peluang bisnes seperti menjual fotografi adalah perkara biasa. Anda boleh menjual foto di laman web yang tidak ada limit—seperti Getty Images, Shutterstock, iStock, 500px dan Stocksy—atau di mana-mana sahaja permintaan untuk jenis fotografi anda wujud.

Untuk berjaya menjual foto dalam talian, pastikan anda merangkumi tiga perkara penting:

  1. Cari niche anda. Sama ada bunga, travel, bangunan, landskap atau fesyen, pilih satu dan berpegang padanya.
  2. Bina audiance. Menjual foto bukanlah peluang bisnes yang pasif. Adalah idea yang baik untuk mempromosikan foto anda di media sosial dan membina pengikut untuk menjual dengan lebih banyak.
  3. Cipta berbilang aliran hasil. Jangan hanya menjual di satu tapak. Jual sebanyak yang anda boleh uruskan untuk mencipta pelbagai aliran pendapatan.

Sama ada anda seorang jurugambar sebagai hobi atau kerja sepenuh masa anda, menjual foto ialah salah satu peluang bisnes dalam talian percuma yang boleh membantu anda memperolehi wang tunai jika anda meluangkan masa.

6. Penulis terbitan sendiri

Adakah anda suka menulis? Pernahkah anda terfikir untuk menerbitkan buku anda sendiri? Nah, berita baik. Menjadi pengarang yang diterbitkan sendiri ialah salah satu peluang bisnes kecil terbaik untuk anda.

Penerbitan sendiri bermakna anda tidak bekerjasama dengan penerbit yang lain untuk mengurus proses penyuntingan, reka bentuk dan pengeluaran membuat buku. Sebaliknya, anda melakukannya sendiri. Dengan tiada kekurangan sebenar pembaca di internet, terdapat banyak ruang untuk anda membuat dan menjual e-buku atau buku audio dan memperoleh keuntungan.

7. Peluang Bisnes Produk haiwan peliharaan

Kedai haiwan peliharaan dalam talian ialah salah satu peluang perniagaan yang paling menyeronokkan, kerana anda boleh menjual pelbagai jenis produk. Ramai orang melayan kawan berbulu seperti kanak-kanak dan sanggup membelanjakan wang untuk memastikan mereka dijaga. Contohnya, anda boleh menjual segala-galanya daripada makanan organik kepada aksesori mewah, katil dan pakaian.

Sama ada anda ingin menjalankannya sebagai perniagaan dropshipping atau menjual makanan buatan sendiri, gajinya bagus dan kerja itu memberi ganjaran (siapa yang tidak mahu menggembirakan anjing?). Dan orang ramai tidak akan berhenti merosakkan haiwan peliharaan mereka—yang bermaksud keselamatan pekerjaan terjamin.

Bisnes kambing pun lumayan jugak!

8. Jual Pakaian Bundle

Adakah anda tahu pasaran pakaian terpakai bernilai $40 bilion? Ini menjadikannya peluang bisnes utama jika anda mempunyai beberapa pakaian lama di dalam almari anda dan ingin mendapatkan wang tambahan.

Dengan teknologi baharu di barisan hadapan, anda boleh menukar penjualan pakaian yang tidak diingini menjadi salah satu peluang perniagaan yang paling menguntungkan dalam talian.

Bisnes dengan modal yang sangat rendah!

peluang bisnes

Nak beli baju baby? Terjah facebook Fatin, facebook.com/fatin.nabillah.90

Antara emak-emak yang berjaya dalam bisnes bundle dengan niche yang betul!

9. Menjadi freelance

Pekerja bebas (freelance) adalah salah satu peluang perniagaan dalam talian yang paling biasa. Menjadi pekerja bebas bermakna anda bekerja sendiri dan tidak komited kepada majikan untuk jangka panjang. Ia membolehkan anda “membawa” pejabat anda ke mana sahaja anda pergi dan pada asasnya menjadi bos kepada diri anda sendiri.

Dengan peningkatan dalam kerja jarak jauh dan ekonomi gig, anda akan menuju ke perniagaan dalam talian yang berjaya dengan menjadi bebas. Ia mungkin berdaya saing, tetapi jika anda mempunyai satu set kemahiran yang telah anda bina selama bertahun-tahun, atau pun yang anda ingin pelajari, anda boleh buat duit dengan bisnes ini.

Sebagai contoh, anda boleh menjadikan kemahiran seperti reka bentuk web, SEO, pemasaran, copywriting atau aplikasi berkembang menjadi perniagaan berasaskan rumah yang menguntungkan.

10. Kelas Titution

Pasaran tunjuk ajar selepas sekolah global diunjurkan mencecah $425 juta pada 2022. Ini bermakna jika anda mempunyai asas pengetahuan untuk mengajar, anda boleh menjana wang yang serius dan anda dapat melihat mentol menyala untuk pelajar anda.

Sekarang, amaun yang anda akan buat bergantung pada perkara yang anda ajar dan kepakaran anda. Tetapi dengan tapak seperti Paper, TutorTap dan Superprof, anda boleh menetapkan waktu perniagaan dan kadar anda sendiri, dan pelajar anda akan menemui anda. Lebih baik lagi, dengan perisian seperti Zoom dan Google Meet, anda boleh mengajar sepenuhnya dari keselesaan rumah anda sendiri dan membantu pelajar dari seluruh dunia.

11. Penjagaan kanak-kanak di rumah

Kira-kira 50% syarikat memerlukan atau merancang untuk menghendaki pekerja kembali ke tempat kerja sepenuh masa. Memandangkan ibu bapa akan kembali ke pejabat, mereka akan memerlukan penjagaan anak. Ibu bapa di Malaysia membelanjakan ribuan ringgit setiap tahun untuk penjagaan kanak-kanak.

Jadi, jika anda bersedia untuk memeriahkan rumah anda dan anda menyayangi kanak-kanak, membuka perkhidmatan penjagaan kanak-kanak kecil berasaskan rumah boleh menjadi peluang bisnes yang hebat. Bukan itu sahaja, tetapi anda juga boleh membantu rakan dan jiran anda, sambil bermain dengan beberapa kanak-kanak yang comel.

Semak undang-undang pengezonan kawasan anda dan peraturan negeri tentang membuka perniagaan penjagaan kanak-kanak di rumah anda. Banyak ordinan pengezonan tempatan mengehadkan bilangan kanak-kanak yang boleh anda jaga di kediaman persendirian.

12. Pet Boarding

Pemilik haiwan peliharaan membelanjakan lebih $103 bilion untuk haiwan kesayangan mereka pada tahun 2021. Haiwan peliharaan kita sangat mirip dengan anak-anak kita sekarang. Oleh itu, menjadi penting untuk mencari orang yang boleh dipercayai untuk menjaga “ahli keluarga” kita yang berbulu, berbulu dan bersisik. (kucing)

Jika anda seorang pencinta haiwan peliharaan dan boleh dipercayai, boarding haiwan peliharaan ialah cara terbaik untuk anda menjana wang. Selain itu, anda akan dibayar untuk melepak dengan haiwan sepanjang hari! Dengan tapak seperti Rover, anda boleh menetapkan waktu perniagaan anda, kadar harga anda dan juga menetapkan bahawa anda ingin menjalankan bisnes ini di rumah anda sendiri. Anda tidak perlu mengembara untuk bermain dengan haiwan peliharaan, haiwan peliharaan akan datang kepada anda!

 

 

Related Post to 30 Peluang Bisnes Mengubah Hidup Untuk Dicuba pada 2023

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More