HOME
Home » Kewangan » Bagaimana Mencipta Peluang Menjana Pendapatan Pasif?

Bagaimana Mencipta Peluang Menjana Pendapatan Pasif?

Posted at | Categorised in Kewangan

Sebelum saya berkongsi cara terbaik untuk menjana pendapatan pasif dengan anda, saya ingin mengambil beberapa halaman untuk mengkaji faedah dan risiko pendapatan pasif.

Yang sebenarnya adalah bahawa tiada bentuk pendapatan tanpa risiko. Walaupun anda cukup bernasib baik untuk mewarisi sejumlah besar wang, akan ada risiko untuk melaburkannya. Itulah cara hidup berfungsi.

Peluang Menjana Pendapatan Pasif

Kami telah menyentuh beberapa faedah pendapatan pasif, tetapi mari kita mengulasnya dengan lebih mendalam:

1. Pendapatan pasif boleh menyebabkan anda mencapai kebebasan kewangan. Apabila anda memperoleh
pendapatan pasif, anda boleh memperolehnya pada bila-bila masa, siang atau malam, dan dari mana sahaja di dunia. Anda tidak perlu terikat dengan pekerjaan tertentu atau jadual. Setelah aliran pendapatan pasif anda disiapkan, wang akan masuk ke akaun anda.

2. Tidak ada had pendapatan pasif. Tidak ada yang menghalang anda daripada mewujudkan seratus aliran pendapatan pasif jika anda memilih untuk melakukannya. Anda boleh meluangkan masa sebanyak yang anda mahukan
mewujudkan aliran pendapatan pasif, dan setelah ianya disiapkan, anda boleh duduk dan mengumpulkan wang. Anda tidak dibatasi oleh jumlah jam anda bekerja.

3. Pendapatan pasif boleh datang dari pelbagai sumber, yang bermaksud anda boleh memilih pilihan yang paling menarik bagi anda. Anda tidak terhad atau diminta untuk melakukan kerja yang sebenarnya tidak anda sukai. Anda mempunyai kemampuan untuk memilih karya yang anda gemari.

4. Anda boleh menjadi bos anda sendiri. Apabila anda menetapkan aliran pendapatan pasif, anda tidak perlu menjawab kepada orang lain selain diri anda. Anda dapat memutuskan bila hendak bekerja dan bila tidak bekerja. Anda menetapkan sendiri masa bekerja anda, dan anda boleh menentukan kaedah terbaik untuk melakukan sesuatu tanpa
gangguan daripada orang lain.

Risiko Dan Halangan

Pada pendapat saya, itu adalah beberapa faedah yang sangat baik – dan alasan yang cukup untuk meluangkan masa dan tenaga untuk mengatur aliran pendapatan pasif. Namun, ada beberapa risiko dan kebimbangan untuk ditangani juga.

1. Menyiapkan aliran pendapatan pasif memerlukan masa dan usaha. Mungkin menggoda untuk melihat aliran pendapatan pasif semudah dan memerlukan hanya sedikit tenaga kerja. Namun, itu adalah pandangan yang terlalu sederhana dan boleh menyebabkan salah faham. Jangan lakukan kesilapan. Anda perlu mendedikasikan sejumlah besar masa – dan mungkin juga melaburkan sejumlah wang – jika anda mahu aliran pendapatan pasif anda naik dan mengalir. Semua pendapatan pasif aktif pada awalnya.

2. Aliran pendapatan pasif tidak berkembang dalam sekelip mata. Walaupun anda melakukan banyak usaha, mungkin memerlukan sedikit masa untuk pendapatan pasif menjadi aliran. Sebenarnya, ia mungkin mula terasa seperti siri
titisan tidak penting daripada aliran sebenar. Anda perlu bersedia untuk kemungkinan bahawa ia akan memerlukan sedikit masa untuk membuat sesuatu mengalir. Itu salah satu sebab yang saya cadangkan untuk mula memantapkan aliran pendapatan pasif anda sebelum anda berhenti dari kerja hakiki anda sekarang.

3. Anda perlu mempelbagaikan untuk memastikan wang anda masuk sepanjang masa. Satu aliran pendapatan pasif tidak akan mencukupi untuk membantu anda mencapai keselamatan dan kebebasan kewangan. Bahayanya adalah aliran anda boleh kering, meninggalkan anda tanpa pendapatan sama sekali. Yang terbaik cara untuk mengatasi risiko ini adalah dengan menubuhkan pelbagai sumber pendapatan sehingga walaupun satu sumber terlalu perlahan, anda akan mempunyai sumber lain  yang masih membawa wang kepada anda.

4. Pendapatan pasif boleh menjadi sangat pasif bagi sesetengah orang. Ia sangat jarang berlaku orang yang akan merasa bersemangat dan puas dengan aliran pendapatan yang memerlukan sedikit atau tidak ada pekerjaan. Tidak kira apa yang anda pilih untuk dilakukan, mungkin terbaik untuk menggabungkan beberapa kerja aktif yang memenuhi dan memuaskan anda – walaupun ia tidak memberi pulangan yang banyak – dengan aliran pendapatan pasif menolong anda menjana wang.

Pada pendapat saya, faedah menubuhkan aliran pendapatan pasif jauh mengatasi risiko. Pendapatan pasif, seperti yang saya katakan, mulanya aktif. Selagi anda bersedia melakukan kerja untuk membuat aliran tersebut mengalir, maka pendapatan pasif boleh menjadi cara terbaik bagi anda untuk mencapai kebebasan kewangan.

Strategi Pendapatan Pasif Terbukti

Seperti yang saya nyatakan dalam bahagian pengenalan, tiga bab berikutnya akan merangkumi beberapa strategi penghasilan pendapatan pasif kegemaran saya secara mendalam. Terdapat banyak cara untuk mendapatkan pendapatan pasif, dan anda pasti tidak perlu membataskan diri dengan kaedah yang saya bincangkan di sini. Walau bagaimanapun, kaedah ini adalah, yang paling dipercayai dan senang dicapai.

Berikut adalah gambaran keseluruhan secara ringkas supaya anda tahu apa yang akan diharapkan pada bab akan datang.

■ Menulis e-book adalah kaedah pertama yang akan saya bahas. Banyak orang terintimidasi oleh idea menulis e-book kerana mereka tidak menganggap diri mereka sebagai penulis. Saya akan membahas topik ini dengan mendalam, dan terangkan bagaimana anda boleh mendapatkan buku yang ditulis dengan mudah, dan memasarkannya dengan berkesan. E-book yang ditulis dengan baik dapat menjana pendapatan anda dengan mudah seumur hidup anda.

■ Memasarkan produk affiliate adalah topik kedua yang akan saya bahas. Produk affiliate cenderung mendapat reputasi buruk kerana banyak orang mencuba memasarkannya tetapi gagal menjana wang. Sebab mereka gagal memperoleh
wang bukan kerana pemasaran afiliasi buruk – itu kerana mereka tidak melakukannya dengan cara yang betul. Saya akan memberitahu anda cara memilih produk yang terbaik, dan sediakan aliran pendapatan anda yang hanya memerlukan sedikit kerja berterusan dari anda.

■ Membuat aplikasi mudah alih adalah kaedah popular lain untuk membuat pendapatan pasif. Terdapat banyak aplikasi di luar sana, tetapi jika anda boleh mencipta apps yang unik, anda boleh menjualnya selama bertahun-tahun tanpa perlu melakukan apa-apa kerja tambahan. Anda juga tidak perlu menjadi programmer untuk membuat aplikasi.

■ YouTube adalah salah satu laman web yang paling banyak diperdagangkan di dunia dan menghasilkan sumber pendapatan pasif yang hebat sekiranya anda tahu menggunakannya. Saya akan menerangkan cara menyediakan saluran YouTube, memberi anda petua untuk membuat video, dan memberitahu anda bagaimana monetizekan dan menghebahkan video anda.

■ Membuat kursus dalam talian adalah beberapa cara paling padat dengan kerja dari semua pilihan di sini, tetapi ia juga merupakan kaedah yang sangat baik untuk memperoleh pendapatan pasif yang signifikan. Saya akan memberi anda petua untuk memilih topik, mencipta modul kursus, menetapkan harga, dan memasarkan kursus anda.

■ Sekiranya pemasaran affiliate tidak mencukupi untuk anda, saya akan membincangkan faedah membuat produk anda sendiri untuk dijual, dan bagaimana anda boleh menyediakan program affiliate anda sendiri.

■ Laman web review dan perbandingan produk sangat popular, dan saya akan berikan anda beberapa petunjuk mengenai bagaimana untuk membawa pemasaran affiliate ke tahap yang baru.

Tiga bab seterusnya akan membahas topik-topik ini dengan lebih mendalam sehingga anda mempunyai semua alat yang anda perlukan untuk melakukan apa yang perlu anda lakukan. Anda tidak perlu menggunakan semua kaedah ini untuk mencapai kebebasan kewangan.

Yang saya cadangkan ialah anda membaca semuanya, dan mulakan dengan kaedah yang paling menarik bagi anda terlebih dahulu. Setelah anda melakukan kerja yang diperlukan untuk mewujudkan aliran pendapatan pasif, anda boleh memilih kaedah lain – atau mengulang kaedah yang pertama. Sudah tentu dapat menjana wang yang banyak dengan menulis  e-buku, atau dengan membuat rangkaian laman web affiliate.

Perkara yang paling penting untuk diingat ialah anda tidak mahu memasukkan semua telur kewangan anda ke dalam satu bakul. Maksud mempunyai pendapatan pasif ialah anda ingin dapat menghabiskan masa anda dengan melakukan perkara yang anda gemari. Sekiranya anda mempunyai banyak aliran pendapatan, ia tidak akan memberi kesan yang besar kepada anda sekiranya satu aliran tiba-tiba perlahan atau mengering. Kebebasan kewangan yang sebenarnya bermaksud anda tidak perlu bergantung pada satu sumber pendapatan.

Cara memulakan perniagaan kecil tanpa modal besar
Cara menjana pendapatan pasif secara online
Panduan lengkap jana pendapatan pasif

Ingin menjana pendapatan pasif?

Dapatkan wang sekarang!

Log masuk / Daftar untuk mendapatkan pautan rujukan anda.

Dapatkan komisen 40% dengan segera apabila rakan anda mendaftar dan membeli coin melalui pautan rujukan anda.

Selain itu, apabila rakan anda merujuk orang lain untuk berdagang di Remitano, anda akan mendapat komisen 10% lagi.

Daftar menggunakan link ini dan anda akan menerima Bitcoin bernilai RM25.00 apabila anda memasukkan wang ke dalam wallet Luno anda dan membeli atau menjual Bitcoin dengan nilai RM250.

Tags :

No comment for Bagaimana Mencipta Peluang Menjana Pendapatan Pasif?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Bagaimana Mencipta Peluang Menjana Pendapatan Pasif?

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia - Mohon Secara Online

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Secara Online

Posted at

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Online Pinjaman peribadi mana yang paling sesuai dengan keperluan dan kewangan anda? Berpegang teguh pada keputusan kewangan... Read More

Altcoin Pilihan Terbaik Pada Tahun 2021

Altcoin Pilihan Terbaik Pada Tahun 2021

Posted at

Altcoin Pilihan Terbaik Pada Tahun 2021 Altcoin Pilihan Terbaik Pada Tahun 2021 seperti Litecoin dan Dogecoin dan skema pump-and-dump dengan laman web moden yang... Read More

Bagaimana Buat Duit Dengan Blogging - Pendapatan Yang Mudah Dimulakan 

Bagaimana Buat Duit Dengan Blogging – Pendapatan Yang Mudah Dimulakan 

Posted at

Bagaimana buat duit dengan Blogging Adakah anda bermimpi nak pecat boss anda? Menikmati lebih banyak kebebasan dalam hidup… dan tidak dibelenggu oleh masa? Adakah... Read More

Cara Membeli Bitcoin Dengan Kad Kredit

Cara Membeli Bitcoin Dengan Kad Kredit

Posted at

Cara membeli Bitcoin dengan kad kredit – Berikutan kejatuhan pasaran pada tahun 2008, dunia mula melihat mata wang digital unik Bitcoin (BTC), yang dibuat... Read More

Cara Membeli Cardano Dan Dapatkan Wallet ADA

Cara Membeli Cardano Dan Dapatkan Wallet ADA

Posted at

Nak beli Bitcoin? Kirim salam kata orang kita, harga sekarang mencecah RM181,373.40 bagi satu (1) Bitcoin. Tetapi jangan risau! anda ada banyak pilihan lain... Read More