HOME
Home » Bisnes » 13 Peluang Perniagaan Dalam Talian di Malaysia 2021

13 Peluang Perniagaan Dalam Talian di Malaysia 2021

Posted at | Categorised in Bisnes

13 Peluang Perniagaan Dalam Talian di Malaysia 2021 (Kelebihan dan Kekurangan)

Peluang perniagaan dalam talian di Malaysia termasuk memulakan kedai e-Dagang, Pasaran Dalam Talian, Perkhidmatan Reka Bentuk Grafik, Pemasaran Gabungan, menjual produk melalui video Facebook Live, Program Rujukan MLM Dalam Talian, Dropshipping Dalam Talian, menjual eBook dalam talian, Kursus dalam talian, membina laman Berita Dalam Talian , membina Forum Dalam Talian, tapak Perbandingan Kad Kredit, tapak Pulangan Tunai Dalam Talian, menjadi penulis kandungan, Blogging, Domain flipping, menjadi YouTuber dan banyak lagi.

Dalam artikel ini, kami berkongsi pendapat kami tentang senarai peluang perniagaan dalam talian di Malaysia. Jika anda ingin menjana pendapatan melalui perniagaan dalam talian di Malaysia, teruskan membaca.

Adakah Peluang Perniagaan Dalam Talian di Malaysia Wujud?

Jawapannya ya, dan tidak sukar untuk mencari peluang perniagaan dalam talian di Malaysia. Internet mudah diakses di kebanyakan tempat di Malaysia. Hanya singgah ke Starbucks atau Tealive, beli minuman dan anda akan disambungkan ke peluang perniagaan dalam beberapa saat. Pertimbangkan populasi pengguna internet meningkat dengan pesat selama bertahun-tahun, terdapat potensi yang tidak terhad dalam perniagaan ini.

Terdapat begitu banyak jenis perniagaan dalam talian yang dijalankan pada masa kini dan mudah untuk tersesat dalam perniagaan dalam talian yang harus anda ceburi, terutamanya untuk permulaan. Anda mungkin bertanya pada diri sendiri, patutkah anda bermula dengan sesuatu yang anda kenali tetapi itu cukup tepu? Atau mulakan perniagaan dalam talian yang anda mempunyai sedikit atau tiada pengetahuan tetapi mempunyai potensi tinggi?

Di bawah ialah beberapa idea yang boleh anda pertimbangkan apabila anda mencari perniagaan dalam talian untuk bermula di Malaysia. Jika anda boleh menggunakan kebaikan dan mengatasi keburukan pilihan yang anda pilih, anda boleh lakukan.

13 Peluang Perniagaan Dalam Talian di Malaysia

 Peluang Perniagaan Dalam Talian di Malaysia

Peluang perniagaan dalam talian paling menguntungkan di sini.

Sungguh menghairankan betapa kreatifnya rakyat Malaysia. Ramai penjual mula menjual atau mempromosikan produk mereka dengan menggunakan rakaman Facebook Live Video. Sesetengah peniaga memaparkan jam penggera dan menjadikannya acara lelongan untuk menjadikan aktiviti itu lebih menarik.

Menjual di Facebook menggunakan Live Video

Ciri video Facebook Live memberikan peluang yang sangat baik kepada penjual untuk berinteraksi dengan pelanggan mereka. Memandangkan muka anda di hadapan video secara langsung mungkin bukan perkara yang mudah untuk dilakukan. Walau bagaimanapun, ia adalah cara yang sangat berkesan untuk mendapatkan kepercayaan dan keyakinan daripada pelanggan anda. Orang ramai sentiasa ingin tahu siapa sebenarnya yang menjual produk di belakang tabir.

Kelebihan: Pelanggan kini boleh berkomunikasi secara langsung dengan penjual jika mereka mempunyai sebarang soalan, dan bukannya berurusan dengan sistem balasan automatik yang ‘tidak begitu pintar’.

Kekurangan: Anda perlu menjadualkan video live anda dengan betul (biasanya orang melakukannya selepas makan malam, sekitar jam 7-10 malam). Sudah tentu, jika anda lakukan pemasaran dengan baik di hadapan kamera, anda mungkin mendapat jualan yang lebih ‘mudah’.

Jika anda ingin menjenamakan produk atau syarikat anda sendiri, anda harus membina sendiri kedai e-Dagang. Memulakan kedai e-Dagang di Malaysia tidak sukar dan ia jauh lebih murah daripada menyewa atau mempunyai kedai fizikal. Apa yang anda perlu lakukan ialah mendapatkan nama domain dan pelan hosting, cari syarikat reka bentuk web untuk membantu anda menyediakan kedai dalam talian, melengkapkannya dengan gerbang pembayaran yang dipercayai dan anda bersedia untuk bermula. Anda boleh belajar bagaimana untuk memulakan perniagaan dalam talian di Malaysia di sini.

Salah satu perbezaan terbesar antara menjual di Facebook dan memiliki kedai e-Dagang anda sendiri ialah kehadiran gerbang pembayaran yang dipercayai, seperti SenangPay, Toyyibpay dan eGHL. Ia tidak begitu profesional meminta pelanggan anda memasukkan wang ke akaun peribadi anda apabila mereka membeli produk daripada anda.

Mempunyai pintu masuk pembayaran akan meningkatkan keyakinan pembeli. Di samping itu, sesetengah Kad Kredit menawarkan mata ganjaran atau rebat tunai daripada bank mereka, oleh itu sesetengah orang lebih suka menggunakan Kad Kredit untuk membayar dalam talian. Ini akan menggalakkan mereka untuk berbelanja lebih dengan kad kredit mereka.

Jika anda tidak mampu membeli kedai dalam talian, anda sentiasa boleh mencari senarai tapak web/platform jualan dalam talian untuk menyenaraikan produk anda. Anda boleh menjual produk anda melalui laman web beli-belah dalam talian yang terkenal seperti Lazada atau Shopee. Terdapat banyak aplikasi percuma di pasaran seperti Shopee dan Carousell yang pada asasnya mempunyai fungsi yang sama.

Walau bagaimanapun, terdapat sesetengah pasaran memerlukan anda membayar yuran pendaftaran yang kecil sebelum mula menyenaraikan produk anda, contohnya, Lelong.my. Sesetengahnya akan mengutip peratusan yuran transaksi bagi setiap jualan yang anda hasilkan, jadi pastikan anda membaca dasar mereka sebelum anda mula menjual produk anda di tapak web.

Kelebihan: Kebanyakan Pasaran Dalam Talian Malaysia melakukan pengiklanan dan promosi mereka sendiri, dengan itu memberikan anda trafik percuma.

Kekurangan: Memandangkan ia adalah pasaran dalam talian, akan terdapat banyak peniaga dan penjual bersaing antara satu sama lain, pembeli cenderung untuk menyusun item dengan harga dalam susunan menaik (paling murah di atas), oleh itu produk tersenarai paling murah mungkin akan memenangi permainan. Dalam kebanyakan kes, kuantiti jualan akan menjadi kunci kerana margin keuntungan menjadi lebih rendah dengan perang harga yang sengit.

Program Rujukan Pemasaran Pelbagai Peringkat Dalam Talian (MLM)

Jika anda tidak mahu menjual sesuatu, sekurang-kurangnya cuba mempromosikan produk orang lain. Anda berpotensi memperoleh sedikit wang poket melalui sistem rujukan MLM dalam talian dengan hanya mempromosikan atau mengesyorkan produk hebat kepada rakan dan keluarga anda.

Biasanya, akan ada sistem komisen berbentuk piramid yang membayar anda apabila seseorang menyertai program melalui kod rujukan atau ID anda.

Kelebihan: MLM ialah model perniagaan yang hebat di mana usaha anda bertambah dengan sendirinya selepas anda mengambil langkah pertama. Ia lebih baik apabila ia disepadukan dengan alat pemasaran dalam talian. Anda boleh menjangkau ramai “downline” yang berpotensi dan mengumpul wang mudah daripada sistem berasaskan komisen.

Kekurangan: Sesetengah syarikat MLM sebenarnya tidak menumpukan pada kualiti produk mereka (mereka lebih mementingkan mendapatkan downline daripada menjual lebih banyak barangan). Anda mungkin perlu membayar yuran ejen/rujukan (setiap tahun).

Perniagaan Dropshipping Dalam Talian

Dropshipping ialah kaedah pemenuhan runcit di mana kedai tidak menyimpan stok produk yang dijualnya. Sebaliknya, apabila kedai menjual produk, ia membeli item itu daripada pihak ketiga dan menghantarnya terus kepada pelanggan. Kesannya, peniaga tidak pernah melihat atau mengendalikan produk tersebut.

Perbezaan terbesar antara dropshipping dan model runcit standard ialah peniaga penjual tidak menyimpan stok atau memiliki inventori. Sebaliknya, peniaga membeli inventori seperti yang diperlukan daripada pihak ketiga (biasanya pemborong atau pengilang untuk memenuhi pesanan) selepas pembayaran diterima.

Kelebihan: Anda tidak perlu menyimpan sebarang stok produk anda. Anda benar-benar boleh menjual apa sahaja tanpa pembelian barangan terlebih dahulu. Ia adalah salah satu model perniagaan terbaik dengan modal sekecil mungkin.

Keburukan: Anda perlu berhati-hati bagaimana pihak ketiga (pemborong atau pengilang) sebenarnya membungkus dan menghantar barangan kepada pelanggan anda. Pastikan mereka tidak memasukkan sebarang harga atau label pengiklanan “sebenar”.

Jadilah Penulis dan Jual Ebook Dalam Talian

Ebook ialah buku yang boleh dihantar atau dimuat turun dalam talian. Anda boleh menulis hampir mana-mana subjek yang anda mahu — sama banyak, jika tidak lebih, daripada apa yang mungkin dikeluarkan oleh penerbit tradisional kerana anda boleh menyesuaikan buku tebal anda kepada pasaran khusus. Panduan perjalanan, manual cara, misteri, percintaan, fiksyen sains, bantuan diri, teknologi, agama… hampir semua subjek adalah permainan yang adil selagi ada pasaran pembeli sedia. Salah satu cara terbaik untuk menyemak ialah mengimbas senarai terlaris di Amazon (bukan hanya senarai keseluruhan tetapi juga senarai untuk kategori dan subkategori).

Mula menulis tentang hobi anda atau apa sahaja yang anda fikir menyeronokkan atau menarik. Anda sentiasa boleh mencari seseorang yang berkongsi minat yang sama dengan anda dan menjualnya kepada mereka. Sebagai contoh, kami akan menulis Ebook mengenai “100 Peluang Perniagaan Dalam Talian di Malaysia yang boleh menjadikan anda KAYA”, menerangkan setiap idea perniagaan secara terperinci (dengan panduan langkah demi langkah) dan menjualnya pada harga RM29.99. Saya pasti anda akan membelinya kerana itulah yang anda cari.

Kelebihan: Anda tidak perlu bergantung pada editor atau penerbit yang memberitahu anda sama ada buku akan diterbitkan. Anda juga tidak perlu bergantung pada kedai buku untuk meletakkan buku anda di raknya.

Keburukan: Lebih mudah dikatakan daripada dilakukan, kebanyakan orang tidak suka menulis. (Anda boleh menggaji penulis, menggunakan kandungan domain awam dan mencipta e-buku anda daripada banyak sumber.)

Terbit dan Jual Kursus Dalam Talian

Saiz pasaran e-pembelajaran bernilai lebih $165 bilion pada tahun 2015 dan berkemungkinan akan terus berkembang dan melebihi USD 240 bilion dari 2016 hingga 2023. Pada masa kini, orang ramai dengan rela hati mendaftar untuk kursus dalam talian kerana kebolehaksesan, keberkesanan kos dan kemudahan daripada e-pembelajaran.

Terdapat beberapa platform dalam talian yang boleh anda gunakan untuk menganjurkan kursus dalam talian anda. Sebagai contoh, Udemy adalah percuma untuk digunakan, tetapi anda perlu membayar 50% komisen kepada Udemy untuk setiap pelajar. Ia mempunyai sistem berperingkat untuk bahagian hasil kursus (dalam beberapa kes pengajar boleh menyimpan 97% daripada hasil bersih).

Kelebihan: Ia boleh bertukar menjadi sumber pendapatan pasif jika anda mempunyai kursus yang baik diterbitkan dan menarik pelajar selama bertahun-tahun.

Keburukan: Anda perlu mencipta kandungan yang hebat untuk kursus dalam talian anda kerana maklum balas daripada pelajar akan menentukan kejayaan anda.

Penulis Kandungan Laman Web & Sosial

Pemasaran kandungan (content) ialah bidang yang berkembang pesat. Dengan pertumbuhan itu, datang peluang untuk penulis yang berfikiran keusahawanan. Kandungan di web mempunyai pelbagai bentuk: catatan blog, siaran media sosial, rakaman video dan audio, halaman web dan banyak lagi. Kebanyakan pemilik perniagaan mempunyai tapak web yang tidak diselenggara dengan baik (atau tidak dikemas kini) kerana fakta bahawa mereka sangat sibuk dengan perniagaan mereka sendiri. Oleh itu, sesiapa yang mempunyai kemahiran menulis kandungan yang baik boleh membantu dalam keadaan ini.

Adakah anda perasan bahawa beberapa pemain dalam talian terkemuka seperti AirAsia dan Domino’s Pizza sentiasa mengemas kini kandungan di Halaman Facebook mereka (siaran baharu hampir setiap hari)? Terima kasih kepada kandungan yang kerap disiarkan, pelanggan mereka akan sentiasa dikemas kini dengan promosi dan maklumat terkini (sekurang-kurangnya mereka dapat merasakan kehadiran perniagaan dan dengan itu mendapat lebih kepercayaan daripadanya).

Kelebihan: Teruskan mencuba gaya penulisan kandungan yang berbeza untuk memenuhi objektif pemasaran tertentu adalah pekerjaan yang menarik. Mempunyai orang ramai berkongsi karya seni (kandungan) anda secara viral adalah sangat memuaskan.

Keburukan: Untuk menjadi penulis kandungan yang berjaya, anda perlu mempunyai keupayaan penyelidikan yang baik, penciptaan kandungan baharu dan kreatif, sentiasa dikemas kini dan sudah tentu, mempunyai cengkaman yang kukuh pada tatabahasa.

Menyediakan Perkhidmatan Reka Bentuk Grafik

Jika anda mempunyai bakat dalam seni dan reka bentuk, ini mungkin sekeping pai untuk anda. Mengapa tidak mula menggunakan bakat anda dengan menawarkan perkhidmatan reka bentuk grafik dalam talian dan mereka mungkin memberi anda beberapa sen? Perkhidmatan dalam talian ini termasuk reka bentuk web, reka bentuk logo dan reka bentuk kad perniagaan.

Perniagaan ini mungkin akan berkembang pada tahun-tahun akan datang sementara terdapat ratusan perniagaan di Malaysia yang cuba muncul dan pergi ke dalam talian. Ramai daripada mereka akan mula mencari pereka bebas atau profesional untuk menjenamakan produk dan syarikat mereka.

Kelebihan: Agak mudah jika anda mempunyai set kemahiran reka bentuk dan beberapa perisian asas.

Kekurangan: Pelanggan anda mungkin meminta lebih banyak semakan daripada yang anda jangkakan (seni ialah topik subjektif).

Menjual Foto Stok Dalam Talian di Laman Web Microstock

Pilih foto terbaik anda dan tukarkannya menjadi wang dengan menjualnya di tapak web microstock.

Tapak Microstock, seperti istockphoto.com atau shutterstock.com, memudahkan para amatur yang meminati fotografi untuk mula menjual foto mereka dalam talian. Setelah diluluskan sebagai penyumbang, kebanyakan tapak microstock tidak mengenakan bayaran kepada jurugambar untuk memuat naik foto ke portfolio mereka. Sebaliknya, tapak mengambil peratusan setiap jualan.

Kelebihan: Menjual foto stok boleh menjadi pendapatan pasif apabila foto yang anda ambil bertahun-tahun yang lalu memperoleh wang anda mulai hari itu dan seterusnya. Tiada tarikh luput untuk gambar stok.

Keburukan: Kebanyakan tapak memulakan harga imej mereka pada hanya $1 untuk saiz terkecil, dengan kos meningkat dengan saiz imej. Jadi, ini semua tentang kualiti foto anda dan bilangan foto yang anda sumbangkan. Lebih baik kualiti, lebih banyak muat turun; lebih banyak foto yang anda muat naik, lebih baik peluang foto anda akan dibeli.

Mulakan Blog & Kaitkan dengan Google Adsense

“Blog” ialah singkatan dari “log web”. Ia adalah tapak web yang sentiasa dikemas kini dan biasanya ditulis oleh seorang atau sekumpulan kecil penulis. Pada asalnya dianggap sebagai jurnal atau diari dalam talian, blog telah berkembang menjadi lebih daripada satu tempat untuk individu berkongsi pemikiran mereka dengan dunia. Secara ringkasnya, blog boleh ditakrifkan sebagai laman web yang anda kerap kemas kini dengan kandungan baharu. Beberapa platform blog percuma termasuk WordPress, Blogge, Wix dan banyak lagi.

Blog datang dalam pelbagai bentuk dan saiz. Sungguh, anda boleh berblog tentang apa sahaja. Topik blog yang paling biasa adalah dalam bidang travel, fesyen, makanan dan haiwan peliharaan. Apabila tiba satu tahap di mana anda mendapat trafik dari internet, anda boleh menjadikan blog anda sebagai mesin yang menjana wang. Sediakan akaun Google Adsense, masukkan kod Google Ads pada “head” atau bar sisi blog anda dan juga dalam artikel blog anda, dan anda sudah bersedia untuk menjana pendapatan pasif.

Kelebihan: Blogging adalah seperti mempunyai diari atau jurnal digital, tidak formal dan anda boleh melakukannya pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja. Ia tidak semestinya artikel yang panjang, beberapa imej atau video juga boleh membentuk blog. Ia boleh bertukar menjadi pendapatan pasif apabila anda mendapat trafik dari internet dengan kerap.

Kekurangan: Internet tepu dengan semua jenis maklumat. Untuk mendapatkan trafik yang hebat dari internet memerlukan pemikiran kreatif, pendapat yang kuat, kandungan asli dan kadangkala “nasib”.

Affiliate Marketing

Pemasaran Gabungan (affiliate) ialah sistem pemasaran di mana peruncit dalam talian akan membayar komisen kepada tapak web luaran untuk trafik atau jualan yang dijana daripada rujukannya. Tidak ramai pemasar gabungan di Malaysia walaupun beribu-ribu produk dijual secara dalam talian. Anda boleh mula melakukan perkhidmatan gabungan dengan hanya mencipta blog dan berkongsi maklumat berguna tentang produk atau perkhidmatan.

Salah satu platform pemasaran gabungan yang sangat kami cadangkan ialah program gabungan Involve Asia. Ia adalah platform gabungan yang menghubungkan pengiklan kepada penerbit dan menyediakan sistem penjejakan yang unik untuk setiap transaksi. Ramai pemain e-Dagang besar telah mendaftar ke platform ini seperti Malindo Air, Lazada, Shopee, Zalora, dsb… Anda hampir boleh memasarkan sebarang produk atau perkhidmatan dalam talian dengan koleksi besar rakan sekutu yang ditawarkan oleh platform.

Kelebihan: Anda tidak perlu mempunyai produk atau perkhidmatan anda sendiri.

Keburukan: Anda tidak mempunyai kawalan penuh ke atas produk dan harga, anda hanya boleh mengesyorkan apa yang ditawarkan.

Instagram Influencer

Pengaruh ialah individu yang mempunyai kuasa untuk mempengaruhi keputusan pembelian orang lain kerana kuasa, pengetahuan, kedudukan, atau hubungannya dengan penontonnya. Tetapi mengapa Instagram? Dalam tinjauan 2016, Bloglovin meneliti 2,500 pengaruh mikro dan membuat kesimpulan bahawa Instagram adalah platform pilihan mereka. 59% daripada mereka mengatakan bahawa Instagram adalah salah satu platform paling berkesan untuk melibatkan khalayak sasaran mereka.

Mereka yang mempunyai kurang daripada 2,000 pengikut mungkin mengenakan bayaran sekitar RM400 setiap siaran Instagram. Harga mungkin meningkat kepada RM1,000 setiap kiriman Instagram untuk influencer dengan 75,000 hingga 100,000 pengikut. Dan jika seorang influencer mempunyai lebih daripada sejuta pengikut, mereka mungkin mengenakan bayaran melebihi RM5,000 untuk satu siaran Instagram.

Kelebihan: Anda pasti boleh membuat wang yang baik dengan mempromosikan produk dan syarikat dengan akaun Instagram anda, terutamanya apabila anda mempunyai ramai pengikut.

Keburukan: Menjadi seorang influencer Instagram yang terkenal bukanlah mudah, ia hampir seperti menjadi model dalam niche/topik anda. Pasti memerlukan banyak kerja keras.

Jadi YouTuber

Ya, anda sebenarnya boleh mendapatkan wang dari Youtube. Ini, sebenarnya, salah satu peluang perniagaan dalam talian terbesar hari ini. Apa yang anda perlu lakukan ialah memilih topik yang anda ingin fokuskan dan kamera video yang bagus untuk kandungan video yang hebat. Anda boleh memperoleh wang daripadanya dengan mengewangkan video anda dengan syarat anda tidak melanggar peraturan hak cipta.

Kelebihan: Ini boleh menjadi pendapatan pasif. Anda hanya perlu mencipta video yang hebat sekali dan ia akan ada untuk menjana wang anda selama-lamanya.

Kekurangan: Anda perlu unik dan menonjol daripada orang ramai.

Bina Laman Berita Dalam Talian

Tapak berita boleh menjadi salah satu cara terbaik untuk menjana trafik dalam talian hari ini. Orang ramai melawat artikel dan berita setiap hari, setiap jam dan setiap minit hanya untuk dikemas kini dengan berita terkini di bandar. Tiada siapa yang mahu dikenali sebagai orang “terakhir” untuk mengetahui berita yang tular.

Oleh itu, inilah peluang untuk mendapat manfaat daripada trafik yang dihasilkan daripada Google Adsense dan ejen iklan lain. Contohnya, Vulcan Post ialah salah satu penerbitan gaya hidup digital yang paling menarik di Singapura, Malaysia dan Filipina. Mereka mendakwa mempunyai lebih 1,200,000 pembaca bulanan. Contoh lain ialah Says.com, yang menjalankan misi untuk mendapatkan anak muda Malaysia membaca berita itu semula. Hari ini, SAYS ialah laman berita Malaysia yang paling pesat berkembang dengan 6.5 juta paparan halaman setiap bulan.

Kelebihan: Menulis berita yang dikemas kini boleh menjadi sangat bermanfaat dan menyeronokkan. Mengetahui bahawa anda adalah orang yang mengetahui berita sebelum semua orang membuat anda bangga dengannya. Menjana trafik dari tapak berita dalam talian tidak sukar, kerana anda hanya perlu memimpin, mengetahui maklumat sahih terkini dan menulisnya. Dan, sudah tentu, seperti yang anda tahu, lalu lintas + iklan = pendapatan.

Keburukan: Mendahului semua laman berita sedia ada di Malaysia bukanlah mudah, anda mungkin memerlukan pasukan pemberita yang aktif dan “perisik” untuk mencapainya. Di sisi lain, anda juga perlu mempunyai kemahiran menulis yang baik, ini akan membolehkan anda menukar berita yang membosankan menjadi berita yang menarik. Perkara lain yang perlu diberi perhatian ialah mendapatkan kebenaran daripada syarikat/organisasi/orang sebelum mengeluarkan sebarang maklumat penting, dan proses ini mungkin mengambil sedikit masa.

 

 

Tags :

Related Post to 13 Peluang Perniagaan Dalam Talian di Malaysia 2021

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More