HOME
Home » Umum » 21 Peluang Perniagaan Paling Menguntungkan Di Malaysia 2023

21 Peluang Perniagaan Paling Menguntungkan Di Malaysia 2023

Posted at | Categorised in Umum

21 Peluang Perniagaan Paling Menguntungkan Di Malaysia 2023

Mencari peluang perniagaan yang paling menguntungkan di Malaysia? Dengan ekonomi yang berkembang pesat, gabungan budaya dan demografi yang menarik, Malaysia merupakan destinasi impian pemilik perniagaan. Berikut ialah 22 peluang perniagaan paling menguntungkan di Malaysia untuk anda terokai.

21 Peluang Perniagaan Paling Menguntungkan Di Malaysia 2023

1. Pelancongan

Memandangkan pelancongan merupakan penyumbang utama kepada KDNK Malaysia, ia merupakan salah satu perniagaan yang paling menguntungkan untuk dimulakan di Malaysia. Walau bagaimanapun, anda perlu sentiasa mengemas kini tentang sekatan perjalanan memandangkan COVID-19. Malaysia mengetepikan keperluan kuarantin untuk orang dari Singapura, dan mulai 15 Mac, keperluan kuarantin juga akan dikecualikan bagi pelancong yang diberi vaksin dari Kemboja dan Thailand. Panel penasihat juga mengesyorkan membuka sempadan Malaysia untuk pelancong bagi meningkatkan ekonomi.

2. Perniagaan fesyen

Pasaran untuk pakaian fesyen dijangka berkembang sebanyak 7.21% di Malaysia antara 2022 dan 2026. Pertumbuhan itu, menurut kajian HKTDC, adalah disebabkan oleh lonjakan keyakinan pengguna, peningkatan kemewahan, dan khususnya, peningkatan perbelanjaan oleh wanita.

Beberapa syarikat fesyen terbesar terletak di Malaysia, sementara minat yang semakin meningkat dalam fesyen dan aksesori fesyen. Inilah masa yang sesuai untuk menerokai selera fesyen rakyat Malaysia.

3. Servis kereta dan cuci kereta

Bengkel servis auto dan perkhidmatan cuci kereta mempunyai skop keuntungan yang besar di Malaysia kerana kebanyakan orang menggunakan kereta persendirian. Walaupun pendaftaran kenderaan mencapai 31.2 juta unit pada 2019, ini hanya akan berkembang pada tahun-tahun akan datang untuk mengembangkan peluang perniagaan.

4. Perniagaan hartanah

Industri hartanah menawarkan peluang perniagaan yang menarik untuk usahawan di Malaysia, dengan kerajaan memudahkan untuk membeli rumah. Walaupun anda boleh memilih waktu kerja anda, memberi tumpuan kepada hartanah bernilai tinggi boleh membantu anda membuat keuntungan yang lumayan.

Adakah anda ingin menyelaraskan operasi perniagaan anda di Asia? Pautan menawarkan 100% perkhidmatan gaji dalam negara di seluruh Asia Pasifik termasuk Malaysia, baca artikel Pintas Hartanah di atas untuk melihat bagaimana anda boleh mendapat manfaat daripada penyumberan luar senarai gaji anda!

5. Perniagaan pembinaan

Industri pembinaan di Malaysia dijangka berkembang pada kadar 6.8% antara 2022 dan 2025. Dengan Pangsapuri kediaman baharu, pusat membeli-belah, rumah dan bangunan komersial sentiasa muncul di Malaysia, ini merupakan peluang perniagaan yang baik.

6. Ladang getah

Malaysia merupakan antara pengeluar getah terbesar di dunia. Walaupun Malaysia mengimport getah mentah, ia memperoleh sebahagian besar hasil daripada mengeksport produk getah siap seperti sarung tangan perubatan. Tenaga buruh yang kukuh dalam sektor pertanian dan insentif cukai adalah beberapa kelebihan melabur dalam industri getah Malaysia.

Jika anda mempunyai latar belakang yang kukuh dalam menguruskan ladang getah dan mengeksport getah, pertimbangkan untuk berkembang ke Malaysia dengan melabur dalam perniagaan ladang getah sedia ada.

7. Kedai e-dagang

Pandemik telah mempercepatkan peralihan kepada membeli-belah dalam talian, dengan ramai pengguna memilih untuk membeli melalui kedai e-dagang. Lima produk teratas yang dibeli melalui kedai e-dagang ialah pelancongan, penginapan, fesyen, produk kecantikan, elektronik, mainan dan perabot. Memandangkan pasaran yang luas dan permintaannya, perniagaan mungkin mendapat manfaat yang besar daripada berkembang ke Malaysia dengan menubuhkan syarikat luar pesisir.

8. Pembaikan komputer dan telefon pintar

Menurut Statistik, kira-kira 29 juta orang memiliki telefon pintar di Malaysia pada masa ini manakala tambahan 1.74 juta orang dijangka menjadi pengguna telefon pintar menjelang 2025. Hampir 80% penduduk memiliki komputer.

Bagi syarikat yang mempunyai kehadiran yang mantap dalam pembaikan komputer dan telefon pintar di negara Asia yang lain, ini merupakan peluang untuk mengembangkan perniagaan mereka ke Malaysia.

9. Perkhidmatan kewangan mikro

Perniagaan kecil dan sederhana (PKS) adalah tulang belakang ekonomi Malaysia. Walaupun Malaysia terkenal dengan sokongan padunya terhadap keusahawanan tempatan, banyak perniagaan kecil sedang bergelut untuk mengharungi cabaran wabak itu. Pembiayaan mikro telah muncul sebagai pilihan yang sesuai untuk meningkatkan ekonomi pada masa hadapan.

Malaysia menduduki tempat ke-12 dalam senarai negara Kumpulan Bank Dunia bagi Kemudahan Menjalankan Perniagaan pada tahun 2020. Persekitaran perniagaan yang menggalakkan selain daripada sokongan berterusan untuk pembiayaan mikro adalah sebab utama untuk mengembangkan sektor ini di Malaysia.

10. Perniagaan percetakan 3D

Untuk kekal berdaya saing, industri pembuatan Malaysia sedang mencari untuk mengguna pakai teknologi baharu seperti percetakan 3D. Semasa pandemik, usahawan berbakat di Malaysia menggunakan percetakan 3D untuk membuat topeng muka dengan cepat, tetapi pakar melihat potensi besar untuk percetakan 3D di Malaysia untuk mencipta prototaip pantas dengan cara yang menjimatkan kos. Kos rendah pencetak 3D, ketersediaan reka bentuk sumber terbuka adalah beberapa pemacu pertumbuhan pencetakan 3D.

11. Perkhidmatan pembersihan

Pasaran perkhidmatan rumah di Malaysia dijangka berkembang kepada SGD 68 bilion (USD 50.49 bilion) menjelang 2025, dengan pertumbuhan 55% tahun ke tahun antara 2021-2025. Walaupun permintaan untuk perkhidmatan pembersihan semakin meningkat, industri ini adalah intensif buruh, memerlukan pelaburan besar dalam sumber manusia. Bekerjasama dengan penyedia perkhidmatan PEO seperti Pautan adalah cara yang lebih mudah untuk pelabur asing merancang untuk mengembangkan perniagaan pembersihan mereka ke Malaysia.

12. Eksport-Import

Selain daripada tenaga kerja mahir, kemudahan menjalankan perniagaan, dan infrastruktur yang baik, Malaysia merupakan pintu masuk kepada Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara atau ASEAN. Ini adalah kesatuan ekonomi sepuluh negara anggota untuk memupuk perdagangan dan kerjasama serantau. Malaysia juga merupakan ahli RCEP (Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau).

Selain itu, rangkaian pengangkutan Malaysia menawarkan akses mudah kepada perjalanan antarabangsa dan rantaian bekalan global. Lima lapangan terbang antarabangsa menghubungkan Malaysia ke semua hab perdagangan utama di Asia.

13. Bekalan makanan/restoran

Perniagaan makanan sedang berkembang maju di Malaysia dan dijangka berkembang kepada RM109.08 bilion daripada RM64.9 bilion sekarang. Makanan Malaysia adalah gabungan budaya dan masakan yang berbeza. Industri makanan di negara ini terdiri daripada kafe makanan segera, restoran perkhidmatan penuh, kafeteria layan diri dan kiosk jalanan. Jika perniagaan makanan anda menyajikan masakan tempatan yang unik di Singapura atau negara Asia yang lain, anda boleh mendapatkan lesen perdagangan runcit atau borong.

14. Perkhidmatan tempahan hotel

Banyak destinasi di Malaysia menarik berjuta-juta pelancong ke Malaysia, menjadikan perniagaan tempahan hotel dalam talian sebagai pilihan pelaburan yang sesuai. Apabila industri pelancongan berkembang, bilangan hotel dan tetamu telah meningkat secara berterusan di Malaysia. Berbanding dengan tempahan luar talian, 88% pengembara lebih suka menempah hotel dalam talian, membawa hotel untuk bekerjasama dengan enjin tempahan pihak ketiga.

15. Perkhidmatan profesional

Di Malaysia, profesional dan perunding seperti perunding pengurusan perniagaan, perunding cukai, peguam, dan akauntan sangat diperlukan. Sumber manusia yang pelbagai, 100% pemilikan asing selain profesional berbilang bahasa yang cekap berbahasa Inggeris dan Melayu adalah kelebihan kepada pelabur asing.

16. perniagaan IT

Sektor IT adalah sektor yang berkembang pesat di Malaysia, menyumbang 19.1% daripada KDNK Malaysia. Perniagaan dalam sektor perkakasan, perisian atau pengkomputeran awan berada pada kedudukan yang baik untuk berkembang ke Malaysia. Lebih 500 taman perniagaan dan kelajuan internet yang boleh dipercayai menjadikan Malaysia destinasi menarik untuk pelaburan IT.

17. Kedai serbaneka

Penggunaan swasta yang kukuh dan pelaburan berterusan dalam infrastruktur menjadikan sektor runcit sebagai sektor yang menjanjikan untuk pelabur asing. Rangkaian pengangkutan yang sangat baik dan perkhidmatan penghantaran antarabangsa membantu perniagaan runcit memenuhi permintaan pasaran yang semakin meningkat.

18. Pemasaran Affiliate

Memandangkan 86% orang di Malaysia adalah pengguna media sosial, mengembangkan perniagaan anda untuk membina platform pemasaran affiliate tempatan boleh menjadi pilihan yang berdaya maju. Platform ini menghubungkan pemasar dengan pengaruh dan ahli affiliate.

19. Cetakan T-shirt

Di Malaysia, memakai baju-T tersuai adalah trend popular yang membawa kepada pertumbuhan pasaran percetakan baju-T. Sebagai contoh, syarikat pakaian ‘cetak atas permintaan’ di Malaysia meningkatkan keuntungan tahun ke tahun sebanyak 200% untuk mencecah RM8 juta pada 2020.

21. Penyelidikan pasaran

Meneroka Malaysia untuk mengembangkan perniagaan perkhidmatan penyelidikan pasaran anda mungkin idea yang baik. Anda boleh berbuat demikian melalui perbadanan usaha sama dengan 30% pemegang saham adalah individu atau syarikat Malaysia.

Related Post to 21 Peluang Perniagaan Paling Menguntungkan Di Malaysia 2023

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More