HOME
Home » Kewangan » Pencarum KWSP Mesti Berhati-hati Dengan Aktiviti Scam- Tengku Zafrul

Pencarum KWSP Mesti Berhati-hati Dengan Aktiviti Scam- Tengku Zafrul

Posted at | Categorised in Kewangan

Pencarum KWSP mesti berhati-hati dengan aktiviti scam (penipuan) – Tengku Zafrul

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz hari ini menggesa penyumbang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) agar berhati-hati dengan kegiatan penipuan (scam) dan sentiasa melindungi maklumat peribadi mereka.

Dia mengatakan terdapat iklan di media sosial dan dalam talian yang meminta para penyumbang mengeluarkan simpanan mereka untuk dilaburkan dalam skim yang dicemari penipuan (scam).

Pencarum KWSP Mesti Berhati-hati Dengan Aktiviti Scam

Pencarum KWSP Mesti Berhati-hati Dengan Aktiviti Scam

Ini berlaku setelah diumumkan bahawa permohonan pengeluaran Akaun 1 KWSP akan dibuka mulai 21 Disember.

“Penipuan dalam talian juga lebih luas kerana peningkatan urus niaga dalam talian termasuk pembayaran dan pembelian dalam talian di platform e-dagang semasa situasi Covid-19 ini.

“Terdapat juga laporan berita mengenai penipu yang memperoleh maklumat peribadi orang ramai melalui pembungkusan pembelian secara online seperti Shopee, Lazada dan sebagainya yang dibuang (tanpa memusnahkan nama, alamat dan nombor telefon), untuk mengancam dan menipu orang-orang itu dengan wang mereka,” kata Tengku Zafrul dalam laporan LAKSANA terbaru mengenai pelaksanaan Ekonomi Prihatin Rakyat Pakej Rangsangan (PRIHATIN), Pelan Pemulihan Ekonomi Nasional (PENJANA) dan Pakej Rangsangan Ekonomi Kita Prihatin (KITA PRIHATIN) yang dikeluarkan hari ini.

Dia mengingatkan semua penyumbang untuk menggunakan saluran rasmi untuk sebarang urusan KWSP, iaitu cawangan dan kios KWSP, laman rasmi untuk i-Sinar, iaitu isinar.kwsp.gov.my serta portal dan aplikasi i-Akaun KWSP.

“Jangan sekali-kali mendedahkan maklumat seperti nama Login ID, kata laluan, maklumat akaun bank dan maklumat sensitif lain kepada platform yang tidak disahkan, atau kepada individu tanpa pengenalan rasmi.

“Sekiranya anda mengesyaki bahawa anda telah ditipu atau data peribadi anda telah dicerobohi, segera laporkan kepada polis dan bank anda masing-masing, atau kepada agensi-agensi yang berkaitan seperti Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti untuk tindakan selanjutnya,” tambahnya.

Baca juga:

10 Idea perniagaan kecil yang menguntungkan
Cara menjual tudung secar online
Saham sen-sen meletakkan pelabur dalam “rollercoster”
eBook paling laris

Tags :

No comment for Pencarum KWSP Mesti Berhati-hati Dengan Aktiviti Scam- Tengku Zafrul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Pencarum KWSP Mesti Berhati-hati Dengan Aktiviti Scam- Tengku Zafrul

Pengeluaran Akaun 1-KWSP i-Sinar

Pengeluaran Akaun 1-KWSP i-Sinar Inilah Semua Yang Perlu Anda Tahu

Posted at

Pengeluaran Akaun 1-KWSP i-Sinar: Inilah semua yang perlu anda ketahui. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah mendedahkan butiran lengkap untuk program i-Sinar yang akan... Read More

Ahli KWSP Boleh Keluar Wang Sehingga RM10,000

Ahli KWSP Boleh Keluar Wang Sehingga RM10,000

Posted at

Ahli KWSP dengan kurang dari RM100,000 dalam Akaun 1 boleh mengeluarkan wang sehingga RM10,000 di bawah kemudahan i-Sinar yang diperluas. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja... Read More

Anak syarikat Serba Dinamik memperoleh kontrak luar negara bernilai AS $ 114.3 juta

Anak Syarikat Serba Dinamik Dapat Kontrak Luar Negara

Posted at

Anak syarikat Serba Dinamik memperoleh kontrak luar negara bernilai AS $ 114.3 juta Serba Dinamik Holdings Bhd (SDHB) hari ini mengatakan bahawa anak syarikatnya... Read More

i-Sinar: KWSP Membolehkan Pengeluaran Akaun 1 Hingga RM60,000. Ini caranya

i-Sinar: KWSP Membolehkan Pengeluaran Akaun 1 Hingga RM60,000. Ini caranya

Posted at

i-Sinar: KWSP Membolehkan Pengeluaran Akaun 1 Hingga RM60,000. Ini caranya Walau bagaimanapun, ahli KWSP perlu mengembalikan wang tersebut pada masa akan datang. Kumpulan Wang... Read More