HOME
Home » Kewangan » Pendapatan Pasif VS Pendapatan Aktif (Panduan Pemula)

Pendapatan Pasif VS Pendapatan Aktif (Panduan Pemula)

Posted at | Categorised in Kewangan

Tidak kira bagaimana anda menjana pendapatan, wang yang anda hasilkan akan masuk dalam dua kategori: pendapatan pasif, atau pendapatan aktif. Walaupun anda mungkin pernah mendengar kedua-dua istilah ini pada masa lalu, ramai orang tidak begitu memahami perbezaannya. Oleh itu, tanpa melangkah lebih jauh ke dalam catatan ini, saya ingin menjawab soalan yang jelas: apakah perbezaan antara pendapatan pasif dan pendapatan aktif?

Pendapatan PASIF adalah wang yang diperoleh dari pelaburan, atau pekerjaan yang diselesaikan pada masa lalu, yang terus menghasilkan wang TANPA usaha tambahan. Pendapatan aktif, sebaliknya, adalah wang yang diperoleh sebagai pertukaran untuk melakukan perkhidmatan. Contohnya, gaji setiap jam, gaji bulanan, komisen dan tips, adalah semua contoh pendapatan aktif.

Jadi, bentuk pendapatan mana yang lebih baik? Kita mesti banyak membuat liputan sebelum saya dapat menjawabnya.

Dalam panduan ini, saya akan menyelami pendapatan aktif dan pasif. Tujuan saya untuk artikel ini adalah bukan sahaja membantu anda memahami perbezaan antara dua bentuk pendapatan ini, tetapi juga melengkapkan anda dengan beberapa contoh yang dapat anda masukkan ke dalam kehidupan kewangan anda sendiri.

Oleh itu, jika anda sudah bersedia, mari bermula!

Pendapatan Pasif (Penjelasan)

Saya telah mendengar penghasilan pasif yang disebut sebagai aliran suci pendapatan, dan sangat mudah difahami mengapa. Maksud saya, fikirkanlah. Sekiranya seseorang mengatakan kepada anda bahawa anda dapat melakukan sesuatu di awal untuk sesuatu yang akan menjana pendapatan selama bertahun-tahun, atau bahkan beberapa dekad yang akan datang, adakah anda dengan jujur ​​mengatakan tidak? Itulah idea di sebalik pendapatan pasif.

Sekiranya anda bersedia bekerja lebih awal, pendapatan pasif dapat mengekalkan gaya hidup anda dalam jangka masa yang lama. Berita baiknya adalah bahawa hari ini, terdapat pelbagai cara untuk menjana pendapatan pasif.

Walaupun begitu, saya rasa penting untuk mengawali bahagian ini dengan satu pernyataan yang sangat penting: pendapatan pasif masih memerlukan kerja. Sebenarnya, seringkali, kerja awal yang diperlukan untuk menjana pendapatan pasif boleh memakan masa bertahun-tahun. Tetapi, jika anda menumpukan usaha anda pada sesuatu yang akhirnya akan menjana wang semasa anda tidur, jusnya sentiasa anda nikmati walau pun tanpa diperah.

Oleh itu, apakah beberapa cara untuk menjana pendapatan pasif? Baiklah, itulah yang akan saya bahas.

5 Contoh Pendapatan Pasif

1. Faedah Yang Diperolehi Dari Pelaburan

Memperoleh minat pelaburan adalah bentuk pendapatan pasif yang asli dan paling kuat. Sebenarnya, inilah sebabnya mengapa mencarum dalam akaun persaraan sangat penting sepanjang karier anda. Sekiranya anda dapat mengumpulkan wang yang cukup dalam pelaburan, anda dapat menunaikan faedah sepanjang hayat anda.

Pendapatan Pasif VS Pendapatan Aktif

Contohnya, jika anda melabur secara konsisten, dan cukup agresif untuk membina RM100,000 dalam portfolio persaraan anda, maka pendapatan tahunan anda – jika anda tinggal dari faedah sahaja – akan menjadi RM100,000 dengan pulangan 10%. Itu adalah pendapatan yang lebih besar daripada yang diimpikan oleh kebanyakan orang. Dan anda tidak perlu melakukan satu gram pun usaha tambahan untuk mendapatkannya.

Semua wang itu akan menjadi hasil pelaburan anda yang berdisiplin sepanjang hidup anda.

Itulah gaya hidup persaraan yang boleh anda gunakan.

2. Pendapatan Affiliate

Pendapatan affiliate, pada dasarnya hanya wang yang anda terima sebagai komisen rujukan apabila pengguna mengklik pautan berkod khas di laman web anda dan membuat pembelian. Ribuan syarikat menawarkan komisen affiliate untuk produk atau perkhidmatan mereka, jadi peluangnya tidak ada habisnya di sini.

Pendapatan Pasif VS Pendapatan Aktif

Ini juga merupakan salah satu kaedah terbaik untuk menjana wang dari blog. Sekiranya anda membina banyak pembaca blog dalam talian, dan mengewangkan (monitize) laman web anda dengan pautan affiliate yang berkaitan, anda boleh menjana sejumlah besar pendapatan afiliasi. Dan secara jujur, banyak orang melakukannya.

3. Paparan Iklan

Satu lagi bentuk pendapatan pasif ialah paparan iklan . Ini sama dengan pendapatan affiliate, kerana anda perlu memiliki laman web atau blog yang mendapat banyak lalu lintas (trafik/pembaca) bulanan untuk mendapatkan wang dengan cara ini. Dalam kata lain, jika anda berusaha membina laman web yang mendapat puluhan ribu atau bahkan ratusan ribu paparan halaman bulanan, maka anda dapat memperoleh pendapatan pasif yang hebat dengan iklan bergambar.

Ingat bagaimana saya mengatakan bahawa beberapa bentuk pendapatan pasif boleh memakan masa bertahun-tahun bekerja untuk menjana pendapatan yang besar? Nah, ini salah satu daripadanya.

Contoh syarikat yang menawarkan pengiklanan adalah https://innity.com dan Google Adsense.

4. Pendapatan Sewa

Sekiranya anda mempunyai wang untuk membeli hartanah sewa, anda boleh menghabiskan bertahun-tahun dengan menarik cek sewa bulanan sebagai pendapatan pasif. Namun, sekarang, ini adalah salah satu bentuk pendapatan pasif yang agak berisiko tinggi, kerana memerlukan pelaburan permulaan yang besar, dan jika anda tidak dapat mencari penyewa untuk membayar sewa, maka anda tidak akan menghasilkan wang. Perkara lain mengenai pendapatan sewa, ialah anda harus menjaga hartanah; yang kadangkala boleh menjadikan pendapatan sewa terasa seperti pendapatan aktif.

5. Produk Jualan Dan Maklumat Kursus Dalam Talian

Sekiranya anda tidak menyedari, saya suka pendapatan pasif dari pruduk digital. Kami telah membincangkan pemasaran afifiliate dan iklan paparan, tetapi pemenang utama untuk pendapatan pasif dalam talian adalah penjualan kursus dan produk maklumat.

Sebenarnya, banyak orang membuat enam angka, atau bahkan tujuh angka setahun dari aliran pendapatan pasif ini. Kunci kejayaan ini, sekali lagi, adalah dengan membina trafik dalam talian yang besar, walaupun boleh memakan masa bertahun-tahun. Tetapi, jika anda mempunyai pembaca, dan anda melancarkan kursus yang mengajarkan kemahiran yang berharga, maka anda dapat memperolehi ribu ringgit setiap bulan dengan mudah.

Mengapa Pendapatan Pasif Penting?

Pendapatan pasif penting kerana kehadiran dan usaha fizikal anda tidak diperlukan secara berterusan untuk menjana wang. Pada hakikatnya, jika anda mempunyai aliran pendapatan pasif, anda boleh menjana wang setiap jam sepanjang hari, dan setiap hari dalam setahun. Oleh itu, sama ada anda tidur, bercuti, atau menonton tv, anda masih boleh menjana pendapatan pasif.

Tetapi, inilah masalahnya, pendapatan pasif, dalam kebanyakan kes, memerlukan masa bertahun-tahun untuk dibina. Sama ada anda melabur, membina khalayak/trafik dalam talian melalui blog, atau menyimpan wang tunai untuk membeli hartanah sewa, terdapat banyak kerja awal aktif yang menjana pendapatan pasif. Anda tidak boleh menjadi malas dan menjangkakan pendapatan pasif akan mula masuk. Tetapi jika anda sanggup melakukan usaha seperti itu, anda akhirnya dapat menjana wang semasa anda tidur. Dan itulah matlamat pendapatan pasif.

Pendapatan Aktif (Penjelasan)

Sekiranya anda pernah memperoleh gaji bulanan atau upah setiap jam, maka anda telah memperoleh pendapatan aktif. Walaupun pendapatan aktif tidak boleh disebut sebagai aliran suci pendapatan, ia tetap penting. Saya sudah bercakap mengenai pendapatan pasif yang memerlukan masa yang lama (dan banyak usaha di permulaan) untuk membinanya. Jadi, jika bukan untuk pendapatan aktif, banyak orang tidak akan pernah berpeluang membina pendapatan pasif.

Fikirkanlah, jika anda ingin memperoleh pendapatan pasif dari pelaburan, maka anda perlu melaburkan wang yang anda perolehi terlebih dahulu dari aliran pendapatan aktif anda. Atau, jika anda ingin membina blog dengan khalayak yang cukup besar sehingga anda menjana wang melalui pemasaran affiliate, paparan iklan , atau penjualan kursus dalam talian, maka anda perlu bekerja keras untuk menjana pendapatan aktif untuk mengekalkan kehidupan anda semasa anda membuatnya .

Dalam kebanyakan kes, pendapatan pasif tidak akan membuahkan hasil tanpa memperoleh pendapatan aktif terlebih dahulu. Pasti, pendapatan aktif tidak akan menjana wang semasa anda tidur. Namun, apa yang akan dilakukannya ialah membayar tempat tidur yang anda tidur semasa anda bekerja untuk membina pendapatan pasif anda.

5 Contoh Pendapatan Aktif

1. Gaji

Sekiranya anda pergi bekerja pada pukul 8 pagi, dan pulang pada jam 5 petang, dan membuat gaji yang setimpal untuk usaha anda, anda memperoleh pendapatan aktif. Pada asasnya, anda memperdagangkan masa dan kemahiran anda bernilai setahun sebagai pertukaran dengan sejumlah wang.

2. Upah Setiap Jam

Dari semua bentuk pendapatan, gaji setiap jam adalah yang paling biasa. Anda boleh mendapatt upah setiap jam semasa remaja dengan menjadi penghantar pizza, atau sebagai pekerja sepenuh masa sebagai orang dewasa. Anda bahkan boleh mendapat upah setiap jam dengan membuat kerja di waktu malam.

Salah satu faedah terbaik dari bentuk pendapatan ini, ialah seringkali, ia memberi peluang untuk anda membuat kerja lebih masa.

3. Komisen

Sekiranya anda menjual, maka setiap komisen yang anda buat adalah bentuk pendapatan aktif. Dan, dari semua aliran pendapatan aktif, pekerjaan cara ini yang paling berpotensi untuk menjadikan anda berpeluang mendapat wang besar.

Contoh yang baik ialah ejen hartanah. Apabila ejen harta tanah menjual rumah, mereka membuat komisen yang ditetapkan. Jadi, jika mereka menjual rumah bernilai $ 500,000, dan menghasilkan 3%, maka mereka hanya memperoleh $ 15,000.

4. Tips

Terdapat banyak pekerjaan di luar sana yang menawarkan peluang dengan memberi tips. Dari berkhidmat di restoran, sampai mengirimkan perabot, hingga mengasuh anak di kelab rekriasi, setiap kali anda mendapat tip, anda memperoleh pendapatan aktif.

5. Perkhidmatan Perundingan dan Freelancer

Perkhidmatan perundingan dan freelancer adalah dua kaedah terbaik untuk menjana pendapatan aktif. Oleh itu, jika anda mempunyai kemahiran yang boleh dipasarkan, atau anda dapat membantu syarikat meningkatkan bidang perniagaan mereka dan menjana lebih banyak pendapatan, maka anda harus mempertimbangkannya.

Sebagai contoh, jika anda seorang jurugambar, videografer, pembangun laman web, pereka grafik, atau penulis yang hebat, maka anda boleh memulakan perniagaan bebas yang menawarkan perkhidmatan tersebut kepada pelanggan.

Sebaliknya, jika anda memiliki pemahaman mendalam tentang pemasaran digital, media sosial, logistik, atau operasi perniagaan, anda boleh menawarkan khidmat perundingan kepada syarikat yang memerlukan bantuan di bidang kepakaran anda. Banyak perunding mencari nafkah yang luar biasa dengan bentuk pendapatan aktif ini.

Mengapa Pendapatan Aktif Penting?

Pendapatan aktif adalah penting, kerana ia membolehkan anda memperoleh pendapatan dengan cepat dan konsisten. Tidak seperti pendapatan pasif, yang memerlukan masa yang lama untuk membangun, pendapatan aktif memberi anda peluang untuk menjana wang dalam jangka masa yang singkat. Selain itu, lebih kerap daripada tidak, pendapatan aktif memberi orang kaedah untuk membina pendapatan pasif.

Mana Yang Lebih Baik: Pendapatan Aktif Atau Pendapatan Pasif?

Sejujurnya, pendapatan pasif lebih baik daripada pendapatan aktif. Fikirkanlah, jika anda mempunyai aliran pendapatan pasif yang menjana wang untuk anda ketika anda tidak bekerja, anda boleh bercuti dan pulang dengan akaun bank yang sentiasa penuh. Anda boleh tidur, dan menjana wang semasa anda bermimpi. Cukup hebat bukan?

Walaupun begitu, pendapatan aktif adalah lebih kerap daripada asas anda untuk menjana pendapatan pasif, jadi jangan ditolak. Sama ada anda ingin menjana wang dari pelaburan, blog, atau apa sahaja, anda perlu menjana pendapatan semasa anda membina aliran pendapatan pasif anda. Jadi, pendapatan aktif memainkan peranan yang sangat penting.

Teruskan membaca…

Cara buat duit dengan Altcoin
Melabur dalam bitcoin
Cara membeli bitcoin
Buat duit dengan Remitano
Cara membelanjakan bitcoin
Cara membuka akaun Bittrex Globle
Cara membeli bitcoin dengan kad kredit
10 Cryptocurrency Terbaik Untuk Beli Dan HODL Hari Ini
Panduan Cryptocurrency Bagi Newbie | Apakah Strategi HODL?
DOGECOIN Dan ETHEREUM Memimpin Pasaran Crypto Tiba-tiba Kembali
Asas Cryptocurrency dan Bitcoin Yang Anda Perlu Tahu
5 Perkara Tentang Cryptocurrency Yang Harus Tahu
Cryptocurrency Dan Penipuan (Scam), Apa Yang Anda Perlu Tahu?
Bagaimana Anda Boleh Mendapatkan Bitcoin?
10 Idea prniagaan kecil yang menguntungkan
Cara buat duit dengan Youtube
10 Idea bisnes kecil dari rumah
Cara mengelakkan wang di pasaran saham

Tags :

Related Post to Pendapatan Pasif VS Pendapatan Aktif (Panduan Pemula)

Perkhidmatan SSPN-i Disediakan oleh Bank Islam

Perkhidmatan SSPN-i Disediakan oleh Bank Islam

Posted at

Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i) ialah satu skim atau instrumen simpanan yang direka khas oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk tujuan pengajian... Read More

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN atau Baki PTPTN?

Posted at

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN atau Baki PTPTN? Pada post kali ini, saya akan berkongsi pengalaman peribadi saya tentang cara menyemak penyata PTPTN... Read More

11 Cara Terbaik Untuk Jana Pendapatan Pasif [Bukan Untuk Orang Malas]

Posted at

11 CaraTerbaik Untuk Jana Pendapatan Pasif Dewasa ini, nampaknya semua orang ingin memulakan usaha sampingan untuk mendapatkan pendapatan pasif, dan... Read More

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia - Mohon Secara Online

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Secara Online

Posted at

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Online Pinjaman peribadi mana yang paling sesuai dengan keperluan dan kewangan anda? Berpegang teguh pada keputusan kewangan... Read More

Altcoin Pilihan Terbaik Pada Tahun 2021

Altcoin Pilihan Terbaik Pada Tahun 2021

Posted at

Altcoin Pilihan Terbaik Pada Tahun 2021 Altcoin Pilihan Terbaik Pada Tahun 2021 seperti Litecoin dan Dogecoin dan skema pump-and-dump dengan laman web moden yang... Read More