HOME
Home » Kewangan » Adakah Pendapatan Pasif Sesuai Untuk Anda?

Adakah Pendapatan Pasif Sesuai Untuk Anda?

Posted at | Categorised in Kewangan

Sekiranya anda seperti kebanyakan orang, anda banyak bekerja. Hari ini, semakin ramai rakyat Malaysia menjalankan banyak pekerjaan. Sama ada pekerjaan itu secara sambilan, atau mereka sedang berusaha keras sepenuh masa untuk mendapatkan pendapatan tambahan.

Salah satu masalah dengan model standard menjana wang atau buat duit ialah anda harus bekerja keras untuk itu. Inilah yang dinamakan pendapatan aktif. Anda bekerja berjam-jam lamanya, dan anda mendapat gaji di hujungnya. Semakin banyak kerja yang anda lakukan, semakin banyak wang yang anda hasilkan.

Pendapatan pasif adalah ketika anda dapat gaji tanpa perlu membuat apa-apa kerja. Di atas kertas, mendapatkan pendapatan pasif seperti mempunyai angsa emas di rumah anda. Bayangkan menghasilkan beberapa ratus atau ribu ringgit setiap bulan hanya dengan duduk rehat di rumah.

Sayangnya, kenyataannya tidak semudah “menekan butang, dan wang muncul.” Namun, jika anda melakukan gerakan yang tepat dan menggunakan waktu dan usaha awal, anda boleh mula memperoleh pendapatan pasif secara berkala.

Oleh itu, dengan ini, kami ingin menunjukkan beberapa cara anda boleh mula menjana wang semasa anda tidur. Sekali lagi, ini bukan skima cepat kaya, kerana kebanyakan pilihan tidak akan menjadikan anda jutawan dalam masa satu malam (jika ada). Walau bagaimanapun, sama ada anda ingin keluar dari hutang atau anda hanya mahukan aliran pendapatan yang memerlukan penyelenggaraan minimum, mari kita lihat apakah pendapatan pasif sesuai untuk anda.

Contoh kecil pendapatan pasif.

Adakah Pendapatan Pasif Sesuai Untuk Anda

Apa yang diperlukan untuk menjana pendapatan pasif?

Sebelum kita memasuki strategi tertentu, sangat penting untuk kita menggarisbawahi (ada ke perkataan ni?) berapa banyak kerja yang akan dilakukan terlebih dahulu (sebelum mula menjana pendapatan pasif). Tidak ada yang memperoleh pendapatan pasif hari ini yang dapat mencapai tujuan itu tanpa menumpahkan darah, keringat, dan air mata.

Jelas, membuat gaji semasa anda tidur terdengar baik untuk semua orang. Kita semua ingin dapat menjalani gaya hidup yang riang dengan mendapatkan wang percuma sepanjang masa. Namun, untuk sampai ke sana memerlukan masa, dedikasi, dan ketekunan.

Oleh itu, apabila memikirkan apakah pendapatan pasif sesuai untuk anda, persoalan sebenarnya ialah: apa yang akan anda lakukan untuk sampai ke tahap itu? Bergantung pada keadaan anda atau kaedah yang anda pilih, memerlukan beberapa tahun untuk mula menjana pendapatan pasif. Sekiranya anda membayangkan bahawa anda akan menghasilkan RM1000 sebulan dalam beberapa minggu, anda perlu menilai semula anggaran tersebut.

Masih berfikir bahawa pendapatan pasif sesuai untuk anda? Mari lihat bagaimana ia dapat dilakukan.

Pilihan Pertama: Masukkan Wang Anda Dalam Pelaburan Yang Membayar Dividen Tinggi

Sekiranya anda mempunyai akses ke sejumlah dana yang besar, perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah melaburkannya. Sama ada penyelesaian dari tuntutan undang-undang, pewarisan daripada ahli keluarga, amanah – tidak kira dari mana wang itu berasal, memasukkan pelaburan dengan hasil tinggi akan menawarkan lebih banyak pendapatan pasif dalam jangka panjang.

Contoh: Melabur dalam saham

Perkara lain yang perlu diingat ialah anda boleh melabur semula sebarang pendapatan untuk menambah baki sehingga cukup besar untuk menawarkan jenis pendapatan pasif yang anda mahukan. Oleh itu, jangan anggap anda perlu melabur RM50,000 atau lebih untuk memulakan. Walaupun anda hanya mempunyai RM5,000, ia dapat bertambah dari masa ke masa, ianya menawarkan lebih banyak fleksibiliti.

Berikut adalah beberapa cara untuk membiarkan wang anda benar-benar berfungsi untuk anda.

Saham Dividen Unit Trust

Anda mungkin ingin menyerahkannya kepada profesional untuk mencari stok yang sesuai untuk anda (melainkan anda mempunyai masa untuk meneliti sendiri). Walau bagaimanapun, meletakkan sebahagian besar wang ke dalam saham yang membayar dividen adalah cara mudah untuk mendapatkan pendapatan pasif tanpa perlu melakukan apa-apa.

Jumlah dividen anda bergantung pada pasaran, jumlah pelaburan anda, dan syarikat yang terlibat. Sekiranya anda tidak memperoleh sebanyak yang anda mahukan dengan segera, perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah melaburkan semula dividen tersebut sehingga baki pokok anda cukup untuk mendapatkan pulangan yang cukup besar.

Akaun Faedah/Hibah Tinggi

Sebilangan besar akaun simpanan tidak membayar cukup faedah untuk dianggap sebagai “pendapatan”, tetapi jika anda mempunyai simpanan yang mencukupi dan anda membuat pilihan yang tepat, anda mungkin dapat memperoleh pendapatan yang memuaskan daripadanya.

Namun, yang terbaik pun yang kami tahu, mereka menawarkan faedah lebih kurang dua peratus sahaja, jadi anda boleh melakukan kiraan untuk mengetahui apakah ianya bermanfaat. Walau bagaimanapun, ketika menggandakan wang anda dalam jangka masa panjang, memasukkannya ke dalam simpanan faedah tinggi adalah pilihan terbaik yang lebih selamat.

Pilihan Kedua: Buat Sesuatu

Dalam kes ini, kami tidak merujuk kepada objek fizikal yang memerlukan masa dan bahan mentah untuk membuatnya. Pasti, anda boleh membina bot dan menjualnya dalam talian, tetapi melainkan jika anda dapat membeli mesin yang menghasilkan bot (atau produk lain) untuk anda, ianya lebih kurang seperti pendapatan aktif.

Sebagai gantinya, anda boleh membuat produk digital yang boleh dijual berkali-kali tanpa had. Berikut adalah beberapa contoh.

Aplikasi Mudah Alih (Apps

Semasa anda melayari Google Play atau App Store, anda akan melihat beratus-ratus dan ribuan aplikasi untuk pelbagai perkara. Paling baik, aplikasi ini memerlukan penyelenggaraan minimum dan boleh dijual (berpotensi) berjuta-juta kali. Sekiranya anda membuat aplikasi yang anda jual dengan harga satu dolar dan 500,000 orang membelinya, anda memang seorang yang hebat.

Namun, membina aplikasi memerlukan masa, tenaga dan wang untuk dilakukan dengan betul. Sekiranya anda bukan pengaturcara, anda harus belajar bagaimana melakukannya, atau anda harus membayar orang lain. Secara realistik, anda boleh mengurangkan keuntungan anda, tetapi anda juga perlu memberikan pampasan tanpa mengira seberapa baik penjualannya.

Isu lain ialah persaingan. Dengan syarikat-syarikat kelas atas yang menghasilkan banyak aplikasi dan menganggap banyak dari mereka adalah percuma, menjana wang dari aplikasi boleh menjadi sesuatu yang sukar. Namun, jika anda mempunyai idea sebijak Angry Birds, anda boleh menjadi jutawan.

Namun ada satu lubuk pakar-pakar mencipta aplikasi yang boleh membantu anda di sini.

Laman Web / Blog

Hari ini, membina laman web atau blog tidaklah sesukar mana. Terdapat banyak laman web yang dapat membantu anda, yang bermaksud anda tidak memerlukan pengalaman pengekodan atau pengaturcaraan apa pun untuk menjadikannya kelihatan profesional dan menarik.

Dengan membina laman web, terdapat beberapa cara untuk menjana pendapatan daripadanya, termasuk:

Pemasaran Afifiliate: anda mempromosikan produk di laman web atau blog anda. Setiap kali seseorang klik dan membeli produk tersebut, anda akan mendapat komisen. Lebih banyak trafik atau pembaca blog anda, semakin banyak anda dapat menjana pendapatan.

Iklan Digital: pemasar dan syarikat akan membayar anda untuk menyiarkan iklan mereka di laman web anda

Dropshipping: anda boleh menjual produk tanpa perlu menyimpan stok. Seorang pengguna membeli produk, pesanan dihantar ke pengilang, dan anda mendapat sedikit keuntungan kerana menjadi orang tengah.

Tawarkan Produk Digital: sama ada ebook, kursus dalam talian, gambar, novel grafik digital – apa sahaja, anda boleh menjualnya di laman web anda. Kerana digital, anda menjana wang tanpa perlu membuat perkara lain.

Secara keseluruhan, menghasilkan laman web memerlukan kerja keras untuk membina dan menjana trafik. Periklanan dan pemasaran affiliate hanya berfungsi jika anda mempunyai banyak orang yang datang ke halaman anda, dan anda tidak akan dapat menjana banyak wang dari pembelian mereka.

Secara realistik, membina laman web memerlukan beberapa tahun untuk dilakukan dengan betul, dan bergantung pada jenis laman web yang anda miliki, anda mungkin harus terus menghasilkan kandungan atau mengemas kini secara berkala.

Menjadi Youtuber

Adakah Pendapatan Pasif Sesuai Untuk Anda

Sekiranya anda suka merakam video, ini adalah salah satu cara pantas untuk menjana pendapatan pasif. Dalam kes ini, anda boleh membuat channel dan membina asas pelanggan di sekitar video anda.

Kami sangat mengesyorkan mencari niche yang anda minati kerana dua sebab. Pertama, agak mudah membuat konten pada perkara yang anda minat, dan kedua, kandungan khusus (mengikut minat anda) dapat menghasilkan lebih banyak tontonan dan pelanggan. Ringkasnya, anda dapat memperoleh pengikut yang pantas dalam masa yang lebih sedikit singkat.

Untuk menjana wang dengan cara ini, anda boleh menggunakan iklan untuk mendapatkan pendapatan pasif. AdSense adalah kaedah utama, tetapi pemasaran affiliate juga dapat berfungsi. Akhirnya, anda boleh mengaitkan halaman YouTube anda ke laman web peribadi anda untuk meningkatkan trafik dan penonton, sehingga membantu anda menjana pendapatan dari iklan digital juga.

Untuk menjadi ianya tidak mengira umur, jantian atau bangsa, buat jer….

youtube.com/KelulutTV (Contoh) Jangan lupa Subscribe ye… 🙂 channel pakcik ni.

Cara menjual tudung online
Apa Itu Pendapatan Pasif & Mengapa Pendapatan Pasif Penting?
Idea perniagaan dari rumah

Pilihan Tiga: Melabur Dalam Harta Tanah

Dalam banyak-banyak industri untuk melabur, hartanah adalah sangat baik. Walaupun ekonpomi mengalami kejatuhan besar seperti kemelesetan ‘08, harta tanah telah bangkit semula. Oleh itu, jika anda melaburkan wang anda ke dalam hartanah atau syarikat yang betul, anda boleh menjana pendapatan pasif yang kukuh selama bertahun-tahun.

Meletakkan wang ke dalam hartanah boleh berfungsi dengan beberapa cara yang berbeza. Mari pecahkan mereka.

Harta Tanah Crowdfunded

Sama ada anda tidak mempunyai wang untuk membeli harta tanah secara langsung atau tidak mahu menanggung semua risiko, harta tanah crowdfunded adalah pilihan yang semakin popular. Platform seperti Fundrise membolehkan anda melabur dalam peluang menjana wang tanpa mengambil banyak risiko. Wang anda dicampur dengan pelabur lain, dan pemaju hartanah membayarnya.

Sewa Hartanah

Sekiranya anda dapat membeli rumah atau harta komersial secara langsung, maka salah satu kaedah terbaik untuk mendapatkan pendapatan pasif adalah dengan menyewakannya. Sama ada anda boleh menguruskan harta itu sendiri (bertindak sebagai tuan tanah), atau anda boleh mengupah syarikat pengurusan. Menggunakan perkhidmatan syarikat pengurusan menjimatkan semua kerja keras dan usaha anda, tetapi ia akan mengurangkan keuntungan anda.

Sebaik-baiknya, anda boleh menggunakan sebarang keuntungan untuk melabur dalam lebih banyak harta tanah sehingga anda mendapat cukup banyak pendapatan untuk menjalani kehidupan yang anda mahukan.

Membeli Dan Jual Semula Hartanah

Ideanya ialah anda membeli rumah, membaikinya, dan kemudian menjualnya untuk keuntungan. Terdapat beberapa cara untuk bekerja dengan cara ini di sektor hartanah.

Pertama, anda boleh menggunakan wang orang lain untuk melakukannya. Cari pelabur yang ingin membiayai perusahaan anda dan dapatkan potongan keuntungan.

Kedua, anda boleh mendapatkan lebih banyak pendapatan lebih cepat daripada yang anda lakukan dengan harta sewa. Akhirnya, jika anda menjual semasa pasaran sedang panas, anda boleh memperoleh keuntungan yang besar.

Bayangkan, pekerjaan yang dilakukan dalam jual beli rumah sangat banyak, bergantung pada jenis hartanah yang anda beli dan seberapa baik bentuknya pada masa ini. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan keuntungan dari keuntungan ini untuk melabur dalam usaha lain dan mengubahnya menjadi pendapatan pasif.

Mana pilihan anda? Pilihlah yang paling mudah untuk anda lakukan yang paling kurang risiko dan mampu memberi pulangan yang tinggi. Ingin tahu bisnes yang boleh memberi keuntungan RM15,000 sebulan? Klik imej di bawah!

Ingin menjana pendapatan pasif?

Dapatkan wang sekarang!

Log masuk / Daftar untuk mendapatkan pautan rujukan anda.

Dapatkan komisen 40% dengan segera apabila rakan anda mendaftar dan membeli coin melalui pautan rujukan anda.

Selain itu, apabila rakan anda merujuk orang lain untuk berdagang di Remitano, anda akan mendapat komisen 10% lagi.

Tags :

Related Post to Adakah Pendapatan Pasif Sesuai Untuk Anda?

Perkhidmatan SSPN-i Disediakan oleh Bank Islam

Perkhidmatan SSPN-i Disediakan oleh Bank Islam

Posted at

Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i) ialah satu skim atau instrumen simpanan yang direka khas oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk tujuan pengajian... Read More

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN atau Baki PTPTN?

Posted at

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN atau Baki PTPTN? Pada post kali ini, saya akan berkongsi pengalaman peribadi saya tentang cara menyemak penyata PTPTN... Read More

11 Cara Terbaik Untuk Jana Pendapatan Pasif [Bukan Untuk Orang Malas]

Posted at

11 CaraTerbaik Untuk Jana Pendapatan Pasif Dewasa ini, nampaknya semua orang ingin memulakan usaha sampingan untuk mendapatkan pendapatan pasif, dan... Read More

Pendapatan Pasif VS Pendapatan Aktif (Panduan Pemula)

Posted at

Tidak kira bagaimana anda menjana pendapatan, wang yang anda hasilkan akan masuk dalam dua kategori: pendapatan pasif, atau pendapatan aktif. Walaupun anda mungkin pernah... Read More

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia - Mohon Secara Online

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Secara Online

Posted at

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Online Pinjaman peribadi mana yang paling sesuai dengan keperluan dan kewangan anda? Berpegang teguh pada keputusan kewangan... Read More