HOME
Home » Kewangan » Pengeluaran Akaun 1-KWSP i-Sinar Inilah Semua Yang Perlu Anda Tahu

Pengeluaran Akaun 1-KWSP i-Sinar Inilah Semua Yang Perlu Anda Tahu

Posted at | Categorised in Kewangan

Pengeluaran Akaun 1-KWSP i-Sinar: Inilah semua yang perlu anda ketahui.

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah mendedahkan butiran lengkap untuk program i-Sinar yang akan membolehkan ahli yang layak membuat pengeluaran dari Akaun 1. Program i-Sinar diperkenalkan untuk membantu anggota yang terjejas oleh situasi pandemik semasa. Anggota yang terlibat yang ingin mengeluarkan dana dapat membuat permohonan secara dalam talian mulai 21 Disember 2020.

Pengeluaran Akaun 1-KWSP i-Sinar

Pengeluaran Akaun 1-KWSP i-Sinar

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah mendedahkan butiran lengkap untuk program i-Sinar yang akan membolehkan ahli yang layak membuat pengeluaran dari Akaun 1. Program i-Sinar diperkenalkan untuk membantu anggota yang terjejas oleh situasi pandemik semasa. Anggota yang terlibat yang ingin mengeluarkan dana dapat membuat permohonan secara dalam talian mulai 21 Disember 2020.

Apa yang telah berubah?

Ketika i-Sinar pertama kali diumumkan pada pertengahan November, ia seharusnya menjadi kemudahan pendahuluan di mana ahli diminta untuk mengganti jumlah penuh yang telah dikemukakan dengan menyalurkan 100% dari semua sumbangan KWSP masa depan ke Akaun 1 sehingga jumlah lanjutan diisi semula. Pada mulanya disasarkan kepada 2 juta anggota KWSP yang kehilangan pekerjaan atau sumber pendapatan.

Menteri Kewangan minggu lalu telah mengumumkan bahawa program i-Sinar telah disemak dan diperluas untuk merangkumi 8 juta anggota KWSP dan sekarang akan merangkumi individu yang telah menerima pemotongan gaji atau mengalami penurunan pendapatan.

Menariknya, program i-Sinar kini digambarkan sebagai kemudahan penarikan dan ia bukan lagi kemajuan. Selain itu, jumlah pengeluaran maksimum telah ditingkatkan sedikit dan begitu juga jumlah minimum yang layak yang diperlukan dalam Akaun 1.

Siapa yang boleh memohon i-Sinar?

Dari pengumuman terbaru, akan ada dua kategori untuk program ini dan terbuka untuk ahli KWSP yang berumur di bawah 55 tahun.

Pengeluaran Akaun 1-KWSP i-Sinar Inilah Semua Yang Perlu Anda Tahu

Kategori 1

Kategori pertama bertujuan untuk ahli KWSP yang datanya dapat disahkan berdasarkan rekod dalaman KWSP. Ini berlaku untuk pekerja yang kehilangan pekerjaan atau tidak mendapat cuti gaji di sektor formal dan bekerja sendiri termasuk mereka yang bekerja dalam ekonomi pertunjukan.

Menurut KWSP, berikut adalah kriteria untuk Kategori 1:

  • Anggota yang tidak mencarum KWSP sekurang-kurangnya dua bulan berturut-turut; ATAU
  • Anggota yang masih bekerja tetapi mengalami penurunan gaji pokok mereka sebanyak 30% ke atas mulai Mac 2020 dan seterusnya.

Untuk kategori ini, dokumen sokongan tidak diperlukan dan kelulusan dilakukan secara automatik berdasarkan data dalaman KWSP. Ahli kategori 1 boleh memohon mulai 21 Disember 2020 dan pembayaran akan bermula dari pertengahan Januari 2021.

Kategori 2

Kategori kedua merangkumi anggota yang jumlah pendapatannya telah dikurangkan sebanyak 30% ke atas dari Mac 2020 dan seterusnya yang hanya dapat disahkan dengan dokumen sokongan. Jumlah pendapatan merangkumi gaji pokok dan faedah lain seperti elaun dan gaji lebih masa.

Untuk mempercepat proses pengesahan, anggota diminta memberikan perkara yang berikut:

  • Slip gaji sebelum dan selepas pengurangan pendapatan; DAN
  • Pemberitahuan majikan mengenai penangguhan atau pengurangan tuntutan elaun dan / atau tuntutan lebih masa.

Ahli yang tergolong dalam Kategori 2 hanya boleh memohon mulai 11 Januari 2021. Ahli akan dimaklumkan mengenai status kelulusan dalam 2-3 minggu setelah permohonan i-Sinar dihantar.

Pembayaran akan dilakukan sebelum akhir bulan berikutnya setelah permohonan diluluskan. Ini bermaksud jika permohonan i-Sinar anda diluluskan pada Januari 2021, anda akan menerima pembayaran pertama pada akhir Februari 2021.

Berapa banyak yang boleh anda keluarkan melalui i-Sinar?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, jumlah maksimum yang boleh anda keluarkan bergantung pada baki Akaun 1 anda. Pengiraannya berbeza-beza bergantung pada sama ada anda mempunyai lebih daripada RM100,000 atau mempunyai simpanan RM100,000 ke bawah dalam Akaun 1.

Pengeluaran Akaun 1-KWSP i-Sinar Inilah Semua Yang Perlu Anda Tahu

Untuk ahli dengan RM100,000 atau kurang dalam Akaun 1, anda layak mengeluarkan sehingga RM10,000 sambil mengekalkan baki minimum RM100. Untuk pembayaran pertama, anda boleh mendapat sehingga RM5,000. Baki selebihnya akan berperingkat sepanjang 5 bulan akan datang.

Untuk ahli yang mempunyai lebih dari RM100,000 dalam Akaun 1, anda hanya boleh mengeluarkan 10% simpanan anda dengan had RM60,000. Anda layak mendapat maksimum RM10,000 dalam pembayaran pertama dan jumlah selebihnya akan berperingkat selama 5 bulan akan datang.

Menurut Soalan Lazim, ahli boleh memilih untuk memutuskan berapa banyak yang akan dikeluarkan dalam pembayaran pertama (tertakluk kepada had maksimum) dan pembayaran berikutnya mestilah sekurang-kurangnya RM1,000 / bulan. Untuk gambaran yang lebih jelas, anda boleh merujuk contoh KWSP di bawah:

Pengeluaran Akaun 1-KWSP i-Sinar Inilah Semua Yang Perlu Anda Tahu

Bagaimana Cara Memohon?

i-Sinar hanya boleh dimohon secara dalam talian melalui portal rasmi di isinar.kwsp.gov.my. Seperti yang diperingatkan sebelum ini, berhati-hatilah dengan aplikasi i-Sinar palsu yang beredar dalam talian dan KWSP tidak melantik pihak ketiga untuk mengendalikan permohonan tersebut.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, aplikasi dibuka untuk ahli Kategori 1 mulai 21 Disember 2020, sementara ahli Kategori 2 boleh mula memohon pada 11 Januari 2021. Ahli mesti mempunyai i-Akaun aktif yang boleh diaktifkan di cawangan KWSP atau Kiosk terdekat anda menggunakan telefon bimbit anda nombor telefon.

Sebelum membuat permohonan, ahli mesti memastikan bahawa maklumat hubungan mereka terutama nombor telefon bimbit mereka terkini. Untuk pengeluaran dana, ahli diminta menyediakan akaun bank dengan nama sendiri (akaun bukan bersama) yang kini aktif.

Anda boleh memeriksa baki dan status akaun KWSP anda melalui aplikasi i-Akaun rasmi yang boleh anda muat turun dari pautan berikut:

Kedai Google Play
Kedai Aplikasi Apple
Galeri Aplikasi Huawei

Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh melihat halaman i-Sinar dan nantikan lebih banyak kemas kini di laman web mereka pada 21 Disember 2020.

Baca juga:

Bisnes tudung
Rahsia bisnes tudung
Idea perniagaan kecil
Idea perniagaan kecil tanpa modal besar

 

Tags :

Related Post to Pengeluaran Akaun 1-KWSP i-Sinar Inilah Semua Yang Perlu Anda Tahu

Perkhidmatan SSPN-i Disediakan oleh Bank Islam

Perkhidmatan SSPN-i Disediakan oleh Bank Islam

Posted at

Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i) ialah satu skim atau instrumen simpanan yang direka khas oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk tujuan pengajian... Read More

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN atau Baki PTPTN?

Posted at

Bagaimana Buat Semakan Online Penyata PTPTN atau Baki PTPTN? Pada post kali ini, saya akan berkongsi pengalaman peribadi saya tentang cara menyemak penyata PTPTN... Read More

11 Cara Terbaik Untuk Jana Pendapatan Pasif [Bukan Untuk Orang Malas]

Posted at

11 CaraTerbaik Untuk Jana Pendapatan Pasif Dewasa ini, nampaknya semua orang ingin memulakan usaha sampingan untuk mendapatkan pendapatan pasif, dan... Read More

Pendapatan Pasif VS Pendapatan Aktif (Panduan Pemula)

Posted at

Tidak kira bagaimana anda menjana pendapatan, wang yang anda hasilkan akan masuk dalam dua kategori: pendapatan pasif, atau pendapatan aktif. Walaupun anda mungkin pernah... Read More

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia - Mohon Secara Online

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Secara Online

Posted at

Pinjaman Peribadi Terbaik di Malaysia – Mohon Online Pinjaman peribadi mana yang paling sesuai dengan keperluan dan kewangan anda? Berpegang teguh pada keputusan kewangan... Read More