HOME
Home » Umum » Pengeluaran KWSP Untuk Beli Rumah

Pengeluaran KWSP Untuk Beli Rumah

Posted at | Categorised in Umum

Pengeluaran KWSP untuk rumah – Sebahagian besar rakyat Malaysia yang makan gaji, setelah bekerja beberapa tahun akan mengumpulkan sejumlah wang yang agak banyak dalam akaun KWSP mereka. Sebahagian orang tertanya-tanya bolehkan wang simpanan KWSP mereka digunakan untuk digunakan sebagai deposit untuk membeli rumah? Dan sebenarnya dana KWSP boleh digunakan untuk apa? Dan bagaimana mereka boleh mengeluarkannya?

1. Pengeluaran KWSP untuk beli rumah

Skim ini membolehkan individu (atau pembeli bersama) mengeluarkan wang dari Akaun 2 KWSP mereka untuk membeli rumah (jenis: banglo, teres,  separa berkembar, pangsapuri, kondominium, pangsapuri studio, pangsapuri servis, rumah bandar, SOHO) atau lot kedai dengan unit kediaman, dari pemaju, individu, atau dalam lelongan awam.

Untuk memohon, Perjanjian Jual Beli (SPA) serta Surat Kelulusan Pinjaman Perumahan (kecuali rumah itu dibayar tunai) atau Perjanjian Kemudahan Pinjaman mesti diserahkan pada masa permohonan. Anda boleh masuk ke mana-mana pejabat KWSP untuk menghantar Borang Pengeluaran KWSP 9C (AHL) (D5), bersama dengan dokumen sokongan atau menghantar melalui perkhidmatan pos.

Bolehkah Wang KWSP Dikeluarkan Untuk Beli Rumah?

Pengeluaran KWSP untuk beli rumah

Dalam kebanyakan kes, ini bermaksud bahawa anda perlu membayar kos pendahuluan berikut terlebih dahulu dan menyelesaikan perkara berikut sebelum memohon pengeluaran:

Bayaran tempahan + Bayaran pendahuluan untuk rumah.
Bayaran peguam dan duti setem untuk Perjanjian Jual Beli.
Dapatkan sekurang-kurangnya surat kelulusan pinjaman perumahan.

Had pengeluaran

Wang dari Akaun 2 KWSP boleh digunakan untuk membayar perbezaan harga antara harga rumah SPA dan jumlah pinjaman perumahan, sehingga 10% tambahan pada harga rumah. Oleh itu, jika pinjaman perumahan penuh (100%) diperoleh, maksimum yang boleh dikeluarkan adalah sehingga 10% dari harga rumah.

Sekiranya rumah itu dibeli menggunakan wang tunai, sehingga 110% dari harga rumah boleh ditarik balik.
Sebarang jumlah pengeluaran selalu tertakluk kepada apa sahaja wang yang ada di Akaun 2 pemohon (dan jika berkenaan, pemohon bersama).

Kelayakan untuk pengeluaran

Pengeluaran untuk membeli rumah pertama.
Pengeluaran untuk membeli rumah kedua, dengan syarat rumah pertama dijual, atau penjualan harta tanah telah berlaku.
Senarai lengkap T & C serta dokumen sokongan yang diperlukan boleh didapati di bahagian ini untuk pembelian atau bahagian ini untuk membina rumah di laman web KWSP.

2. Pengeluaran untuk mengurangkan atau menebus pinjaman perumahan

Skim ini membolehkan individu mengeluarkan wang dari Akaun 2 KWSP mereka untuk mengurangkan atau menebus baki pinjaman perumahan (bukan pengeluaran KWSP untuk beli rumah) dengan institusi kewangan yang diluluskan. Ini boleh dilakukan untuk pembelian individu, pembelian bersama, atau untuk pinjaman perumahan pasangan.

Untuk memohon, Penyata Baki Pinjaman Perumahan terkini (tidak lebih dari 3 bulan dari tarikh permohonan) dan semua Surat Penebusan Pinjaman (di mana pembiayaan semula dilakukan sebelum ini) mesti dihantar pada masa permohonan. Anda boleh pergi ke mana-mana pejabat KWSP untuk menghantar Borang Pengeluaran KWSP 9C (AHL) (D8), bersama dengan dokumen sokongan atau menghantar melalui perkhidmatan pos.

Had Pengeluaran KWSP Untuk Beli Rumah

  • Baki keseluruhan pinjaman perumahan
  • Sebarang jumlah pengeluaran selalu tertakluk kepada wang yang ada di Akaun 2 pemohon (dan jika berkenaan, pemohon bersama).

Kelayakan untuk pengeluaran

  • Pengeluaran untuk mengurangkan atau menebus pinjaman rumah pertama
  • Pengeluaran untuk mengurangkan atau menebus pinjaman rumah kedua, dengan syarat rumah pertama dijual, atau penjualan harta tanah telah dilakukan

Senarai lengkap T&C serta dokumen sokongan yang diperlukan boleh didapati di Borang Pengeluaran KWSP 9C (AHL) (D8) di laman web KWSP.

3. Pengeluaran untuk membayar ansuran bulanan Pinjaman Perumahan

Skim ini adalah tambahan kepada skim di atas (Pengeluaran untuk mengurangkan atau menebus pinjaman perumahan) dan membolehkan anda membuat arahan tetap agar wang dari Akaun 2 dibayar terus ke bank atau bahkan dikreditkan terus ke akaun bank anda. Setelah proses pengeluaran disiapkan, pembayaran bulanan automatik hanya dapat dibatalkan 1 tahun setelah pengeluaran awal dengan mengisi Borang Permohonan Pembatalan Pengeluaran.

Untuk memohon, Penyata Baki Pinjaman Perumahan terkini (tidak lebih dari 1 bulan dari tarikh permohonan) mesti dihantar pada masa permohonan. Anda boleh pergi ke mana-mana pejabat KWSP untuk menghantar Borang Pengeluaran KWSP 9P (AHL), bersama dengan dokumen sokongan. Senarai lengkap T & C serta dokumen sokongan yang diperlukan boleh didapati di laman web KWSP

4. Meningkatkan pendapatan bulanan anda yang dilaporkan untuk layak mendapat pinjaman bernilai lebih tinggi

Skim ini berguna untuk orang yang ingin memohon pinjaman bernilai lebih tinggi daripada yang biasanya mereka layak. Individu boleh memohon KWSP untuk menyisihkan sejumlah wang dari Akaun 2 mereka untuk dimasukkan ke dalam “Akaun Pengeluaran Perumahan Fleksibel” khas. Sumbangan bulanan ke akaun ini dianggap sebagai pendapatan kepada orang tersebut, sehingga membolehkan individu tersebut memperoleh jumlah pinjaman yang lebih tinggi untuk pembelian atau pembinaan rumah.

Selain menetapkan jumlah tetap yang akan dipindahkan dari Akaun 2 anda setiap bulan, anda juga boleh memohon untuk melakukan pemindahan sekaligus dari simpanan yang sudah ada di Akaun 2.

Apa yang berlaku dengan wang di dalam Akaun Pengeluaran Perumahan Fleksibel?

Wang di dalam akaun ini masih menjadi milik individu di bawah kawalan KWSP. Ia tidak diberikan kepada bank, dan akan terus mendapat dividen dari KWSP. Walau bagaimanapun, dana di dalam akaun ini tidak dapat diakses oleh individu tersebut sehinggalah dipenuhi syarat khas tertentu, salah satunya adalah persetujuan dan persetujuan bank untuk “membekukan” wang tersebut. Biasanya, bank akan menyetujuinya apabila “pendapatan sebenar” orang tersebut mencapai jumlah yang ditambah dengan jumlah yang dipindahkan dari Akaun 2 setiap bulan.

Selain itu, permohonan untuk “membekukan” wang dan menghentikan sebarang pemindahan dana di masa depan ke Akaun Pengeluaran Perumahan Fleksibel hanya dapat dibuat 1 tahun setelah permohonan awal.

Cara memohon Pengeluaran KWSP Untuk Beli Rumah

  • Beritahu institusi Kewangan mengenai niat untuk memohon Akaun Pengeluaran Perumahan Fleksibel ini semasa proses permohonan.
  • Dapatkan pengesahan dari Institusi Kewangan mengenai butiran pinjaman.
  • Kirim permohonan melalui Institusi Kewangan
  • Pengeluaran Perumahan Fleksibel mesti dilaksanakan bersama dengan:
  1. Pengeluaran untuk Membeli / Membina Rumah, ATAU
  2. Pengeluaran untuk Mengurangkan / Menebus Pinjaman Perumahan

Senarai lengkap T & C serta dokumen sokongan yang diperlukan boleh didapati di laman web KWSP

Sekiranya anda ingin menggunakan wang KWSP anda untuk sesuatu selain daripada membantu pinjaman perumahan anda, lihat artikel kami 7 Perkara yang Boleh Anda Gunakan KWSP Anda

Cara Buat Semakan Online i-Akaun KWSP
Pencarum KWSP Mesti Berhati-hati Dengan Aktiviti Scam- Tengku Zafrul
Pengeluaran Akaun 1-KWSP i-Sinar Inilah Semua Yang Perlu Anda Tahu
Semakan Online Penyata KWSP
Projek Buat Duit Dengan Saham
14 Cara Berkesan Buat Duit RM100 Sehari Secara Online
Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut
Semakan Online Wang Tidak Dituntut

Tags :

Related Post to Pengeluaran KWSP Untuk Beli Rumah

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More