HOME
Home » Umum » Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baik untuk menjalankan perniagaan di eBay.

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baik untuk menjalankan perniagaan di eBay.

Posted at | Categorised in Umum

Pengenalan kepada Pengurusan Pembayaran eBay
Cara yang lebih baharu dan lebih baik untuk menjalankan perniagaan secara global di eBay.

PENTING!
Semua penjual baharu dan sedia ada perlu mendaftar di eBay untuk menguruskan pembayaran mereka pada tahun 2021.

Sila skrol ke bahagian bawah halaman untuk mengetahui cara anda boleh pradaftar untuk Pembayaran Terurus dan membuka “kunci” pengalaman jualan yang lebih baik di eBay.

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay

Apakah yang dimaksudkan dengan Pembayaran Terurus eBay?
Apabila pembeli membayar untuk produk, dana akan didepositkan terlebih dahulu ke dalam akaun eBay Managed Payments (MP) anda.

Setelah yuran telah ditolak, amaun bersih kemudiannya akan dikreditkan ke akaun Payoneer anda dalam US Dolar dalam masa 2 hari perniagaan (anda boleh memilih kekerapan pemindahan ini : mingguan / harian).

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay

Apa yang perlu anda lakukan?

Jika anda tertanya-tanya bagaimana anda boleh mendaftar untuk Mengurus Pembayaran dan meningkatkan pengalaman jualan eBay anda ke peringkat seterusnya, berikut adalah perkara yang perlu anda lakukan untuk menyediakan diri anda:

1. Semak jenis akaun eBay anda

Pada Mei 2021, anda akan menerima e-mel daripada eBay untuk mendayakan MP eBay (jemputan untuk mendaftar untuk Pembayaran Terurus eBay). Anda perlu mendaftar untuk MP eBay dan menyerahkan dokumen untuk pengesahan dengan Payoneer.

Sebelum mendaftar untuk MP eBay, anda perlu menyemak maklumat dalam semua akaun eBay anda dan memastikan maklumat itu betul dan sepadan dengan dokumen pengenalan anda. Sila pastikan juga bahawa semua maklumat dalam akaun anda adalah sama dengan maklumat daripada akaun Payoneer anda – terutamanya jenis akaun. Semak untuk melihat sama ada akaun eBay anda ialah Akaun Individu atau Akaun Perniagaan. Jenis akaun ID eBay anda mesti sepadan dengan Payoneer.

Contoh 1: Jika jenis akaun eBay anda ialah ‘Individu’ akaun Payoneer anda juga mestilah ‘Individu’.

Contoh 2: Jika jenis akaun eBay anda ialah ‘Perniagaan’ (SSM) akaun Payoneer anda juga mestilah ‘Perniagaan’

Untuk Akaun Perniagaan, dokumen korporat diperlukan untuk mengesahkan pemilikan akaun semasa mendaftar untuk sistem pembayaran MP eBay baharu.

Penjual dengan jenis akaun ‘Perniagaan’ dinasihatkan untuk menyediakan dokumen korporat seperti pendaftaran perniagaan/komersial terlebih dahulu.

Anda juga boleh menukar jenis akaun anda kepada Akaun Individu dengan pergi ke My eBay > Account Settings > Personal Information.

Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay

2. Semak Maklumat Hubungan anda

Pastikan semua maklumat hubungan anda adalah terkini dan sepadan dengan dokumen pengenalan anda. Terutamanya item berikut:

Nama

Alamat

Nombor telefon

Ini kerana apabila anda mendaftar untuk MP eBay baharu, anda perlu menyerahkan dokumen untuk mengesahkan identiti dan alamat anda (cth. bil utiliti, sijil syarikat, kad ID pengarah syarikat atau pengurus lain dengan nama, alamat, orang / nama, alamat syarikat di atasnya.)

Maklumat hubungan anda di eBay dan Payoneer mestilah sama.

Anda boleh menyemak dan mengedit maklumat anda dengan pergi ke My eBay > Account Settings > Personal Information.

3. Sediakan kad kredit atau debit

Semak sama ada akaun eBay anda mempunyai kad kredit atau kad debit VISA dalam fail. Apabila anda memohon untuk eBay MP, anda harus bersedia untuk memautkan kad kredit atau kad debit VISA yang sepadan dengan kad yang dipautkan dengan akaun eBay anda.

Cara pautkan kad debit/kad kredit ke akaun eBay baca di sini.

4. Mohon untuk akaun Payoneer

Gunakan maklumat yang sama yang anda gunakan pada akaun eBay anda dalam semua aspek, contohnya: nama, nama keluarga, alamat, nama syarikat, jenis akaun (Individu atau Perniagaan), akaun bank, kad kredit/debit

Catatan:

Kedua-dua perniagaan individu dan berdaftar di eBay hanya boleh dipautkan ke satu akaun Payoneer, namun satu akaun Payoneer boleh dipautkan kepada berbilang ID eBay.

Mereka boleh disambungkan selagi pemegang akaun dan jenis akaun sepadan. Jika anda mempunyai 5 ID eBay dan semuanya adalah jenis akaun ‘Individu’, anda boleh memautkan kesemua 5 ke akaun Individu Payoneer tunggal.

Contoh 1:

Sebagai Penjual eBay individu dan menggunakan akaun eBayID “Individu”. Penjual perlu mendaftar untuk akaun Payoneer individu – dan memautkannya ke akaun bank mereka untuk mengeluarkan dana dengan mudah.

Contoh 2:

Sebagai Penjual Perniagaan eBay menggunakan akaun ID eBay “Perniagaan”. Penjual perlu membuka akaun Business Payoneer dan memautkannya ke akaun bank syarikat mereka untuk mengeluarkan dana dengan mudah.

5. Dokumentasi untuk Pengesahan Payoneer

Anda dikehendaki menyediakan dokumen di bawah sebelum anda membuat akaun Payoneer.

Untuk Akaun Individu

1. Salinan berwarna ID (salah satu daripada yang berikut):

ID kebangsaan
pasport
Lesen memandu

Baca juga: 

Bagaimana Saya Boleh Berjaya di eBay?

Bolehkah Rakyat Malaysia Menjual di eBay? Bagaimana untuk Berjaya Melakukannya?

Nak Buat Bisnes Di eBey? Anda Perlu Kuasai 5 Perkara Ini Sahaja

Panduan eBay Terbaik Dan Paling Lengkap

Bisnes tudung

Idea perniagaan kecil

Tags :

Related Post to Pengenalan Kepada Pengurusan Pembayaran eBay Cara yang lebih baik untuk menjalankan perniagaan di eBay.

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More