HOME

Home » Cryptocurrency » Apakah Perbezaan Antara Bitcoin Dan XRP?

Apakah Perbezaan Antara Bitcoin Dan XRP?

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

Apakah Perbezaan Antara Bitcoin Dan XRP?

Apa itu XRP?

XRP adalah cryptocurrency asli dari XRP Ledger. XRP adalah aset digital yang dibina untuk pembayaran global. Ini memudahkan pembayaran rentas sempadan dengan bertindak sebagai penghubung antara mata wang yang berbeza. Ia terkenal kerana penggunaannya memindahkan aset di rangkaian Ripple.

Lejar XRP berfungsi melalui algoritma konsensus yang unik yang menggunakan rangkaian pelayan pengesahan, dan bukannya “bukti kerja” atau “bukti kepentingan”. Kelajuan transaksi lebih pantas. Pengesahan transaksi XRP memerlukan purata 3 – 5 saat untuk diselesaikan – jauh lebih pantas daripada cryptocurrency lain atau rangkaian kewangan tradisional hari ini.

Apa itu Ripple dan XRP?

Ripple adalah syarikat yang berpangkalan di AS. Tujuan Ripple adalah untuk menyediakan cara yang lebih efisien untuk mengirim pembayaran rentas sempadan dalam industri kewangan, terutama di sektor perbankan. Ia bertujuan untuk melakukan pengiriman dengan mengurangkan kos dan masa transaksi dengan membuang orang tengah.

Perkhidmatan pembayaran xRapid rangkaian Ripple menggunakan cryptocurrency, XRP yang berdasarkan pada lejar XRP. XRP digunakan untuk memudahkan transaksi di rangkaian Ripple. Ripple dan XRP sering digunakan secara bergantian, tetapi secara teknikal, Ripple adalah platform pembayaran dan XRP adalah aset digital yang beroperasi secara bebas dari Ripple. Ia hanya berfungsi sebagai penghubung antara mata wang fiat yang berbeza yang dipindahkan di rangkaian Ripple. Ia juga bertindak sebagai sumber kecairan untuk rangkaian.

Dari mana asalnya XRP?

Ripple memulakan “hidupnya” pada tahun 2004 sebagai RipplePay. Matlamat RipplePay adalah untuk menyediakan transaksi kewangan yang selamat dan cepat di seluruh dunia dengan kos yang lebih rendah daripada rangkaian pembayaran semasa, seperti SWIFT.

Pada asalnya, RipplePay hanya membolehkan individu memberikan kredit kepada rakan dan keluarga. Ia juga membenarkan pembayaran dalam talian tradisional dan pembayaran mata wang dalam talian. Pada tahun 2012, sebuah syarikat teknologi bernama RippleLabs mengambil alih RipplePay dan menyusun semula protokolnya. Sistem baru ini merangkumi ciri sistem tunai digital melalui penggabungan cryptocurrency baru, XRP.

Acara-acara ini digerakkan pada awal tahun 2011, ketika Arthur Britto, Jed McCaleb, dan David Schwartz membentuk sebuah pasukan untuk mengerjakan apa yang kita ketahui hari ini sebagai lejar XRP. Ini adalah blockchain di mana token XRP hidup.

XRP adalah mata wang digital bebas. Ia tidak dimiliki atau dikendalikan oleh satu entiti atau orang. Ia adalah cryptocurrency sumber terbuka dan boleh digunakan oleh sesiapa sahaja, termasuk Ripple. Buku besar (ladger) itu berasaskan komuniti, yang bermaksud hanya pengguna yang dapat menentukan sama ada berjaya atau gagal.

Pada bulan Ogos 2012, Chris Larsen bergabung dengan pasukan XRP, dan setelah itu, mereka mendekati Ryan Fugger untuk menggunakan mata wang digital mereka dengan rangkaian kreditnya sendiri, Ripple. Fugger bersetuju untuk menyokong usaha baru itu, dan pasukan ini menubuhkan syarikat baru yang dikenali sebagai OpenCoin, dengan kawalan penuh terhadap apa yang sebelumnya dikenali sebagai RipplePay.

Apakah perbezaan antara Bitcoin dan XRP?

Apakah Perbezaan Antara Bitcoin Dan XRP?

Bitcoin dikembangkan sebagai mata wang digital yang terdesentralisasi dengan tujuan membayar barang dan perkhidmatan. XRP, di sisi lain, diciptakan untuk bank dan jaringan pembayaran sebagai alat penyelesaian pembayaran, sistem transfer wang, dan pertukaran mata wang.

Tujuan utama XRP adalah untuk membentuk dasar sistem pemindahan aset langsung secara real-time, yang akan menawarkan alternatif yang lebih murah, lebih telus, dan selamat untuk kaedah pembayaran transfer semasa, seperti SWIFT. Ia terkenal kerana melakukannya dalam rangkaian Ripple, sebab itulah kadangkala disebut Ripple.

Rangkaian Bitcoin dikendalikan oleh sekumpulan pemaju yang diedarkan di seluruh dunia. Semua pembangun ini menyumbang ke rangkaian Bitcoin secara sukarela. Bitcoin terdesentralisasi. Ini bermaksud bahawa ia tidak ditadbir oleh bank, kerajaan atau entiti mana pun. Ia juga dibuat oleh orang samaran atau sekumpulan orang yang dikenali sebagai Satoshi Nakamoto.

Lejar XRP berfungsi melalui algoritma konsensus yang unik yang menggunakan rangkaian pelayan pengesahan, dan bukannya “bukti kerja” atau “bukti kepentingan”. Kelajuan transaksi lebih pantas. Pengesahan transaksi XRP memerlukan purata 3 – 5 saat untuk diselesaikan – jauh lebih pantas daripada cryptocurrency lain atau rangkaian kewangan tradisional hari ini, yang boleh memakan masa beberapa hari.

Perbezaan utama lain ialah, tidak seperti Bitcoin, XRP tidak dirancang untuk dilombong sama sekali. Dengan Bitcoin, pelombong mendapat ganjaran dalam bentuk Bitcoin yang baru dibuat. Dengan XRP, sejumlah 100 bilion token XRP telah dilombong, di mana 38 bilion disediakan untuk pasaran awam. Baki token XRP yang tersisa dipegang oleh makmal Ripple dan dikeluarkan secara berkala.

Cryptocurrency Dan Penipuan (Scam), Apa Yang Anda Perlu Tahu?
Panduan Stablecoin Bagi Newbie Yang Baru Nak Bermula
Cardano Altcoin Berpotensi Besar Membuat Anda Jadi Jutawan
Cara Membeli Bitcoin Di Malaysia | Beli Bitcoin Dengan Mudah Dan Selamat

Daftar menggunakan link ini dan anda akan menerima Bitcoin bernilai RM25.00 apabila anda memasukkan wang ke dalam wallet Luno anda dan membeli atau menjual Bitcoin dengan nilai RM250.

Tags :

No comment for Apakah Perbezaan Antara Bitcoin Dan XRP?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Apakah Perbezaan Antara Bitcoin Dan XRP?

4 Cara Melabur Dengan Bijak Dalam Cryptocurrency

4 Cara Melabur Dengan Bijak Dalam Cryptocurrency

Posted at

4 Cara Melabur Dengan Bijak Dalam Cryptocurrency. Perkara terburuk yang boleh anda lakukan ialah memasukkan wang anda ke dalam pilihan yang tidak anda ketahui... Read More

Rally Dogecoin 1000 Peratus

Rally Dogecoin 1000 Peratus? Penganalisis Crypto Mengatakan!

Posted at

Rally Dogecoin 1000 Peratus? Penganalisis Crypto Mengatakan Corak Mencerminkan DOGE Dari Breakout April Pakar strategi dan pedagang crypto teratas mengatakan bahawa dalam jangkaan kemungkinan... Read More

Adakah Altcoin Shiba Inu Akan Mencecah 1 Dollar?

Adakah Altcoin Shiba Inu Akan Mencecah 1 Dollar?

Posted at

Adakah duit syiling Shiba Inu akan mencecah $ 1? Analisis pakar sebagai token SURGES sebanyak 264% – SHIBA INU telah meningkat lebih daripada 264.9... Read More

Bagaimana untuk bertahan dalam pasaran crypto?

Bagaimana untuk bertahan dalam pasaran crypto?

Posted at

Bagaimana untuk bertahan dalam pasaran crypto – Adakah cryptocurrency akan mendominasi dunia? Anda mungkin boleh mengatakan sesuatu seperti itu. Mungkin tidak dalam pengertian dystopian,... Read More

6 Perkara Yang Perlu Sebelum Melabur Dalam Cryptocurrency

6 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Melabur Dalam Cryptocurrency

Posted at

6 Perkara Yang Perlu Sebelum Melabur Dalam Cryptocurrency – Pelaburan cryptocurrency dilihat sebagai salah satu strategi yang paling menguntungkan pada tahun 2021. Oleh kerana... Read More