HOME
Home » Umum » 6 Perkara Anda Perlu Tahu Sebelum Memulakan Perniagaan Sabun Homemade

6 Perkara Anda Perlu Tahu Sebelum Memulakan Perniagaan Sabun Homemade

Posted at | Categorised in Umum

6 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Anda Memulakan Perniagaan Sabun.

Saya telah banyak diminta nasihat tentang cara memulakan perniagaan sabun. Jadi saya memutuskan untuk mengumpulkan nasihat yang paling biasa yang saya berikan selama bertahun-tahun menjadi satu sumber yang sangat besar. Saya telah menyenaraikan sepuluh perkara yang saya rasa semua orang patut tahu sebelum mereka memulakan syarikat sabun. Bersedia untuk menggegarkan?

6 Perkara Anda Perlu Tahu Sebelum Memulakan Perniagaan Sabun Homemade

Inilah yang perlu anda ketahui sebelum anda memulakan perniagaan sabun anda sendiri:

1. Anda tidak boleh membuat sabun sepanjang masa apabila anda memiliki perniagaan sabun.

Kebanyakan pembuat sabun memulakan perniagaan sabun kerana mereka telah menjadi penagih pembuatan sabun, menghasilkan kumpulan demi kumpulan sabun buatan tangan yang cantik. Tidak mengapa, anda perlu membuat produk untuk menjualnya (melainkan anda menyumber luar pengeluaran).

Namun, apabila anda menjalankan perniagaan sabun, anda HANYA PERLU meluangkan hanya sedikit masa anda untuk membuat produk anda. Ini lebih penting lagi jika anda adalah persembahan seorang wanita (atau lelaki). Kerana jika anda tidak mempunyai masa untuk menjual produk anda, anda akan berakhir dengan hobi perniagaan yang sangat mahal.

Sebaik sahaja anda memulakan perniagaan sabun, kurang daripada 20% masa anda sebagai pemilik perniagaan tunggal harus dikhususkan untuk pembuatan/pengeluaran sabun. (Ya, itu termasuk masa yang dihabiskan untuk memesan bekalan, berurusan dengan kertas kerja GMP dan pembungkusan produk)

Ini membebaskan baki masa anda untuk menguruskan perniagaan anda dan menjual sabun buatan tangan yang anda buat. Inilah sebabnya mengapa kecekapan pengeluaran adalah yang paling penting! Berulang kali, saya bekerja dengan pembuat sabun yang menghabiskan terlalu banyak masa untuk membuat produk dan mencipta produk baharu. Dan kemudian mereka tertanya-tanya mengapa perniagaan mereka tidak berjalan dengan baik seperti yang mereka inginkan.

2. Anda tidak boleh membuat apa yang anda suka apabila anda memulakan perniagaan sabun homemade.

Salah satu kesilapan yang paling biasa dilakukan oleh pembuat sabun apabila mereka memulakan perniagaan sabun ialah mencipta rangkaian produk di sekitar produk yang paling mereka sukai.

Newsflash: Diri anda bukan pasaran sasaran anda. Jika pasaran sasaran anda betul-betul seperti anda, mereka akan membuat produk mereka sendiri dan memulakan perniagaan sabun juga.

Jika sasaran pasaran anda akan suka untuk sabun wangi nilam, dan anda tidak melakukannya kerana anda benci baunya, teka ke mana pelanggan anda akan pergi? Yup, betul – mereka akan menyerahkan RM mereka kepada syarikat sabun yang membuat produk yang mereka inginkan.

Jika anda memulakan perniagaan sabun membuat sabun cuci pakaian, minyak janggut, pembayang mata berkilauan, dan sabun bayi (kerana itu adalah produk yang anda suka buat), maka kepada siapa anda akan memasarkan? Adakah anda benar-benar tahu mana-mana bayi lelaki yang secara ajaib sudah mempunyai janggut sebesar badan mereka, mencuci pakaian mereka sendiri, dan memakai solekan? Betul. Mulakan perniagaan sabun anda dengan rangkaian produk yang kecil (biasanya maksimum 10 produk). Mempunyai tujuan yang konsisten dan fokus pada satu pasaran.

Ketahui: Rahsia Bisnes Sabun Homemade

3. Penjenamaan adalah tulang belakang perniagaan sabun anda.

Jika anda berpendapat penjenamaan semudah memilih beberapa warna, grafik cantik yang anda suka, dan menggabungkan semuanya, saya ada berita untuk anda. Penjenamaan adalah begitu, lebih daripada itu. Dan tanpa penjenamaan yang kukuh, anda akan bergelut apabila memulakan syarikat sabun.

Jenama anda harus membimbing setiap tindakan dan keputusan yang anda buat dalam perniagaan. Adakah wajar perniagaan anda membangunkan produk baharu ini? Adakah wajar perniagaan anda membuat persembahan kraf itu? Adakah wajar perniagaan anda berada di rangkaian media sosial baharu yang berkilat itu? Apabila anda mempunyai jenama yang kukuh dan sasaran pasaran, soalan-soalan ini menjadi satu kek.

4. Jika anda bersaing pada harga sahaja, anda tidak akan pernah memiliki perniagaan yang mampan dan menguntungkan.

Kesilapan terbesar yang saya lihat dengan pembuat sabun yang pernah saya bekerjasama ialah sama ada menetapkan harga produk mereka dengan cara yang mereka rasa berpatutan atau sejajar dengan pasaran khayalan. Masalah dengan perkara ini ialah banyak, banyak, BANYAK syarikat sabun yang beroperasi melalui tapak web mereka sendiri, di Etsy/Artfire, atau tempat lain, mencipta harga mereka pada perkara yang dilakukan oleh orang lain. Ini bermakna “harga pasaran” terus meningkat – sehinggakan tiada syarikat sabun yang cuba bersaing dalam harga akan mendapat keuntungan.

Beberapa tahun yang lalu, saya menubuhkan syarikat sabun saya di pasar kraf indie tempatan dan mendapati bahawa saya sedang duduk dalam mimpi ngeri mana-mana pembuat: mereka telah menetapkan gerai supaya semua produk yang serupa berada di sebelah satu sama lain. Saya dikelilingi oleh empat pembuat sabun lain. Setiap pembuat sabun di sekeliling saya menyemak harga masing-masing dan kemudian menetapkan tawaran istimewa untuk bersaing pada harga – kecuali saya.

Saya berpegang teguh pada harga saya, menjual sabun 3 auns saya dengan harga $7 dan ke atas. Pada penghujung hari, setiap pembuat sabun lain yang saya bercakap dengan melaporkan hampir tidak pulang modal dalam rancangan itu dan pulang dengan kecewa. Memandangkan saya tidak menurunkan harga saya (dengan itu mengelakkan pengurangan nilai dan kualiti produk saya), saya pulang dengan keuntungan yang sihat dan kecenderungan yang cerah.

Jika anda ingin menjalankan syarikat sabun yang berjaya, anda mesti memperoleh keuntungan yang sihat, atau anda tidak akan mampu untuk kekal dalam perniagaan. Jadi mengapa tidak merancang untuk keuntungan dari saat anda memulakan perniagaan sabun?

6 Perkara Anda Perlu Tahu Sebelum Memulakan Perniagaan Sabun Homemade

5. Memulakan perniagaan sabun adalah satu pelaburan.

Perniagaan sabun anda hanya akan kukuh seperti anda. Anda perlu terus belajar, berkembang dan meluaskan had anda untuk membina syarikat sabun yang berjaya.

Pembuat sabun yang berpengalaman menjadi pembuat sabun yang berpengalaman kerana mereka tahu mereka perlu terus belajar. Sehingga hari ini, saya masih belajar perkara baru tentang pembuatan sabun, walaupun saya telah menghabiskan lebih sedekad membuat sabun buatan tangan saya sendiri. Jika anda menjadi jumud dalam pembelajaran, anda akan menjadi jumud dalam pertumbuhan juga. Ini bukan sahaja terpakai untuk pembuatan sabun, tetapi juga untuk perniagaan.

Pepatah lama bahawa anda perlu membelanjakan wang untuk membuat wang adalah sama benar sekarang seperti yang pernah berlaku. Apabila anda mula-mula bermula, fokus pada kekuatan anda. Dan letakkan wang anda di tempat yang penting: melabur dalam mendidik diri anda untuk mengukuhkan kelemahan anda dan menyumber luar kepada tugas yang anda tidak suka atau benci lakukan.

Saya sentiasa menasihati pemilik perniagaan untuk mencari akauntabiliti dan sokongan, sama ada melalui jurulatih perniagaan (dan bukan hanya kerana saya seorang – saya juga ada!) atau melalui kumpulan dalang, organisasi perdagangan atau kumpulan sokongan tempatan. Melakukannya akan membantu anda terus melabur dalam diri anda dan perniagaan anda, sama ada dari segi mental, fizikal atau kewangan.

Nota sampingan: Tapak ringan semasa membina sistem sokongan anda. Ramai pelajar yang saya bantu memulakan syarikat sabun mempunyai isu terlalu ramai tukang masak di dapur, semuanya minum Kool-Aid yang sama. Dan itu menyukarkan untuk fokus pada perniagaan anda, merancang untuk versi kejayaan anda sendiri dan menonjol daripada orang ramai. Apabila memulakan perniagaan sabun, tetapkan belanjawan dan tetapkan had untuk sumber *dan* percuma berbayar. Jangan ambil setiap kursus di bawah matahari yang nampaknya akan membantu anda. Dan jangan sertai setiap kumpulan Facebook yang anda temui.

6. Anda perlu membina perniagaan sabun anda untuk esok.

Jika anda sedang bersiap sedia untuk memulakan syarikat sabun, sentiasa menjadi keutamaan senarai teratas untuk memikirkan permainan akhir. Adakah anda ingin mengembangkan perniagaan sabun anda menjadi sebuah empayar? Adakah anda mahu tinggal di dapur anda selama-lamanya? Adakah anda mahu kedai runcit atau ruang pembuatan atau pekerja untuk diuruskan? Fikirkan tentang ke mana anda mahu perniagaan anda membawa anda, dan bina syarikat sabun anda untuk memenuhi keperluan anda.

Jika anda ingin menjual kepada peruncit di seluruh negara, mungkin tidak bijak untuk memulakan perniagaan sabun dengan rangkaian produk yang memerlukan tenaga kerja yang intensif (seperti sabun yang memakan masa, reka bentuk yang rumit atau produk yang dibuat mengikut pesanan). Jadi, anda akan mahu mula memfokuskan pada kecekapan pengeluaran dan penggodaman pertumbuhan secepat mungkin. Jika anda ingin kekal kecil selama-lamanya, (tidak salah jika itu yang anda mahukan), anda akan mempunyai lebih banyak kelonggaran dalam cara anda mereka bentuk produk anda, cara anda menetapkan harga produk anda, dan juga cara anda memasarkannya.

Jangan lupa, perancangan pintar juga bermakna mempunyai rancangan keluar, dari awal. Jika anda bercadang untuk menjual perniagaan anda, menyampaikannya kepada ahli keluarga, menutup kedai atau mencairkan inventori dan peralatan, setiap laluan ke persaraan tersebut memerlukan persediaan yang perlu disediakan lebih awal. Membina perniagaan untuk diambil alih oleh anak-anak anda kelihatan sangat berbeza daripada mencipta syarikat yang anda bercadang untuk menawarkan untuk dijual.

Dan walaupun anda bermula dengan Pelan A, anda mungkin berakhir dengan Pelan D – perancangan tidak ditetapkan. Adalah penting untuk anda sentiasa memperhalusi rancangan anda untuk tempat anda berada dan ke mana anda ingin pergi. Kita manusia, kita berubah fikiran, dan tidak mengapa.

Terima kasih kerana melayari Semakan Online Dot Net. Sokongan anda amat dihargai.

Ketahui: Cara memulakan perniagaan kecil tanpa modal

Tags :

Related Post to 6 Perkara Anda Perlu Tahu Sebelum Memulakan Perniagaan Sabun Homemade

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More