HOME
Home » Cryptocurrency » 6 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Melabur Dalam Cryptocurrency

6 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Melabur Dalam Cryptocurrency

Posted at | Categorised in Cryptocurrency

6 Perkara Yang Perlu Sebelum Melabur Dalam Cryptocurrency – Pelaburan cryptocurrency dilihat sebagai salah satu strategi yang paling menguntungkan pada tahun 2021. Oleh kerana pelabur institusi dan personaliti terkenal telah menyatakan “cinta” mereka terhadap kripto, permintaan untuk mata wang digital ini melambung tinggi, begitu juga dengan harganya.

Bull crypto yang melanda pada tahun lalu telah menggoda banyak pelabur baru. Walau bagaimanapun, cryptocurrency adalah aset yang sangat tidak stabil dengan bahagian risiko yang wajar.

Berikut adalah enam perkara yang harus anda fahami sebagai pelabur baru sebelum melaburkan wang hasil kerja keras anda ke dalam aset

6 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Melabur Dalam Cryptocurrency

6 Perkara Yang Perlu Sebelum Melabur Dalam CryptocurrencyGetty Image

 

1. Jangan melabur dalam jumlah besar

Saya bersetuju bahawa pulangan hebat yang dihasilkan oleh beberapa crypto terlalu menarik. Anda mungkin mahu melaburkan semua wang anda untuk memperoleh keuntungan maksimum dalam fasa kemenangan ini. Tetapi sabar dulu kerana pasaran crypto umpama perjalanan roller-coaster.

Tidak ada yang tahu jika – atau bila – pasaran akan hancur. Tidak seperti pelaburan saham, tidak ada perlindungan Securities Investor Protection Corporation (SPIC) atau Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) yang datang sebagai penyelamat. Oleh itu, girasi pasaran crypto boleh merosakkan jika anda membuat pelaburan besar. Adalah bijak hanya untuk melaburkan sebahagian yang anda mampu kehilangannya sahaja.

2. Teliti dengan baik sejak awal

Dengan altcoin baru yang sepertinya dilancarkan setiap hari, anda mesti tahu untuk memisahkan pelaburan berkualiti dari yang setara dengan saham penny. Sangat penting untuk melabur dalam projek yang telah lama wujud dan mendapat sokongan yang boleh dipercayai. Teliti kesahihan pembangun atau pasukan yang menyokong mereka. Teliti kertas putih atau prospektus tawaran duit syiling awal (ICO). Dan berhati-hati dengan penipu yang pastinya banyak semasa tempoh puncak. Sekiranya proposisi terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, mungkin itu betul.

Ketekunan wajar amat penting di sini. Setiap kali anda merancang untuk melabur dalam crypto dalam penawaran duit syiling awal, anda mesti membaca prospektus dengan teliti. Ini adalah tugas yang sukar, tetapi sesuatu yang patut dilakukan. Sebagai tambahan kepada altcoin, memilih pertukaran crypto (Exchange) juga memerlukan pertimbangan, terutama yang menawarkan leverage lebih dari 100x. Semuanya baik jika mata wang memperoleh nilai, tetapi anda mungkin akan kehilangan semua wang anda jika terjadi pembetulan (correction – harga turun).

3. Melaburkan masa untuk belajar mengenai proposisi nilai

Pelabur membeli cryptocurrency tertentu untuk kenaikan harganya tidak semestinya membuat hujah yang baik untuk menyatakan nilainya. Tidak seperti ekuiti, nilai cryptos tidak ditentukan oleh metrik, aliran tunai atau keuntungan. Sebaliknya, anda perlu memahami objektif utama setiap cryptocurrency. Kenal pasti jurang yang ingin mereka atasi dan faktor-faktor yang menjadikannya unik.

Sebagai contoh, menggantikan emas sebagai simpanan nilai dan lindung nilai terhadap inflasi adalah kes penggunaan terbaik untuk Bitcoin. Ethereum blockchain berfungsi sebagai asas bagi sebahagian besar projek DeFi (kewangan terdesentralisasi). Begitu juga, Cardano bertujuan untuk mewujudkan sistem kewangan terbuka untuk perbankan inklusif. Meneliti kes penggunaan setiap duit syiling adalah kaedah terbaik untuk memahami apa masa depan mereka.

4. Mempelbagaikan portfolio crypto anda

Bitcoin adalah cryptocurrency yang paling banyak dibincangkan. Ia telah mengalami kenaikan yang sangat tinggi tetapi telah merosot sejak April. Oleh itu, jangan sekali-kali meletakkan kepercayaan anda dalam satu kripto tunggal. Sebaliknya, anda perlu mempelbagaikan keranjang kripto anda untuk menyebarkan risikonya secara merata.

Kepelbagaian pintar melintasi pelbagai syiling memastikan bahawa jika satu altcoin mengalami kejatuhan harga, altcoin yang lain dapat membantu anda mengimbangi kerugian. Sebagai contoh, sebilangan pelabur crypto suka mengikuti strategi 6: 3: 1 yang bermaksud melabur 60% dalam Bitcoin, 30% di Ether, dan 10% di altcoin lain. Nisbah ini berbeza antara pelabur.

5. Jangan terpengaruh dengan emosi

Melabur dalam kripto harus berdasarkan penyelidikan dan bukan perasaan. Sekiranya rasa takut kehilangan pelaburan kripto anda, anda boleh kehilangan semua wang anda. Saya faham bahawa gembar-gembur di sekitar crypto, rentetan berita yang berterusan, dan sentimen media sosial boleh menjadi sangat luar biasa.

Anda mungkin mahu mengikuti setiap trend di luar sana. Namun, ini boleh menjadi sangat merbahaya, dan anda boleh menjadi mangsa penipuan menjelang malam. Jangan hanya mengikuti apa yang diberitahu oleh orang lain, sama ada mereka adalah penganjur atau pengkritik. Nilaikan kelebihan kes pelaburan itu sendiri dan rancangkan langkah anda berdasarkan penyelidikan.

6. Jangan abaikan perbelanjaan lain

Melihat pelbagai perubahan harga dalam cryptocurrency dalam satu hari atau satu jam tidak jarang berlaku. Secara semula jadi, anda mungkin ingin memanfaatkan perubahan ini, tetapi anda mesti mempertimbangkan bayaran transaksi untuk itu. Faktor lain yang perlu anda periksa adalah cukai anda.

Di A.S. dan Kanada, anda perlu membayar cukai keuntungan modal pada setiap transaksi. Oleh itu, jika anda terlibat dalam perdagangan yang berlebihan, sebahagian besar keuntungan anda boleh dihapuskan jika anda tidak melakukan matematik untuk yuran dan cukai.

Bersedia untuk menghadapi risiko dan turun naik harga.

Melabur dalam cryptocurrency sangat menarik dan bermanfaat. Tetapi peluang keuntungan ini mempunyai risiko tinggi. Anda akhirnya boleh mengalami kerugian sekiranya anda tidak yakin dengan apa yang anda lakukan dan mengapa anda melakukannya. Sebelum anda memasuki dunia cryptocurrency, anda mesti mempunyai toleransi berisiko tinggi kerana turun naik adalah elemen kekal di sini.

Patutkah anda melabur $ 1,000 dalam Bitcoin sekarang?

Jika anda rasa demikian mulakan di sini.

 

Tags :

Related Post to 6 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Melabur Dalam Cryptocurrency

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Billionaire DEDAHKAN XRP Akan Meroket Pada 2022

Posted at

Tahun 2021 adalah hebat untuk Ripple XRP. Apabila coin itu bergelut dengan tuntutan mahkamah, ia juga mendapat pengiktirafan di seluruh dunia, perkongsian dengan ratusan... Read More

Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022

Posted at

10 Sebab Kenapa Anda Perlu Membeli Dogecoin Berbanding Shiba Inu Pada 2022. Pelaburan sudah menjadikan beberapa jenis binatang sebagai lambang dalam beberapa tahun kebelakangan... Read More

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022

Posted at

5 Idea Perniagaan Cryptocurrency Yang Menguntungkan Untuk Dicuba Pada 2022. Idea perniagaan mata wang kripto ini akan terbukti menguntungkan usahawan pada tahun 2022. Konsep... Read More

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency

Posted at

Kebenaran Tentang Buat Duit Dengan Cryptocurrency! Wang membuat dunia berputar. Dan anda perlu melakukan penyelidikan anda sendiri apabila melibatkan pelaburan. Menguruskan kewangan kita sendiri... Read More

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno

Bagaimana Nak Buat Pembelian Pertama Bitcoin Anda Dengan Luno?

Posted at

Bagaimana nak buat pembelian pertama Bitcoin anda dengan Luno? Jadi, anda telah memerhatikan carta mata wang kripto, dan melihat kenaikan yang tidak berkesudahan (dengan... Read More