HOME
Home » Bisnes » 8 Perkara Yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Memulakan Perniagaan Online

8 Perkara Yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Memulakan Perniagaan Online

Posted at | Categorised in Bisnes

8 perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memulakan perniagaan online.

Perniagaan online atau pwrniagaan dalam talian adalah istilah yang digunakan untuk perkongsian maklumat segala jenis transaksi komersial di seluruh perkhidmatan Internet. Ini merangkumi pelbagai sektor seperti pakaian, makanan, dan industri runcit lain. Perniagaan online atau perniagaan dalam talian adalah sektor yang berkembang pesat dan nampaknya melampaui sektor perniagaan tradisional dalam masa terdekat. Dari pakaian hingga belanja runcit, semuanya tersedia dalam talian, yang dianggap berpatutan dan lebih mudah dibeli.

Sekiranya anda merancang untuk memulakan perniagaan online atau perniagaan dalam talian, pastikan anda mengingat perkara-perkara berikut.

Lakukan kajian yang luas

Perniagaan dalam talian atau perniagaan online adalah mengenai penyelidikan mendalam dari segi pasaran dan persaingan.
Sebelum menyelesaikan produk, pastikan anda menganalisis pasaran secara menyeluruh dan mencari penyelesaian yang berkaitan dengan itu.

Produk dinilai berdasarkan nilai utiliti mereka, dan sangat mustahak untuk menganalisisnya dengan baik. Forum, blog, dan laman web dalam talian adalah sumber maklumat pasaran yang hebat, di mana anda dapat menganalisis dan menafsirkan pasaran, berdasarkan pilihan dan penggunaannya.

Analisis pesaing juga merupakan komponen penting dalam penyelidikan dan perlu dilakukan dengan lebih awal. Pastikan anda mengumpulkan maklumat komprehensif mengenai taktik pemasaran mereka, kekuatan, kelemahan, peluang, dan ancaman mereka menggunakan analisis SWOT dan juga mengenai bagaimana perniagaan mereka berfungsi menggunakan model perniagaan seperti apa.

Bajet adalah kunci

Perniagaan dalam talian berjaya hanya jika keuntungan melebihi jumlah yang dilaburkan.
Kerugian itu adalah jumlah wang yang hilang oleh organisasi dan harus serendah mungkin, agar perniagaan dalam talian atau perniagaan online dapat wujud dengan jayanya.

Oleh itu, untuk memastikan perniagaan dalam talian anda berjaya, pastikan anda menyediakan bajet yang komprehensif dengan memperhatikan perkara seperti jumlah pelaburan, kos pembangunan laman web, kos iklan dan lain-lain.

Tetapkan matlamat yang realistik

Sasaran dan tujuan adalah sebahagian daripada perniagaan dalam talian dan perlu ditetapkan dengan pemikiran dan keyakinan mutlak.
Selalu disarankan untuk menetapkan tujuan dan sasaran yang realistik yang dapat dicapai pada waktunya.

Matlamat jangka pendek dianggap lebih berkesan daripada tujuan jangka panjang. Ini kerana objektif jangka pendek menolong seseorang untuk terus berada di landasan yang betul dan pada masa yang sama memastikan perniagaan tetap berada di landasan yang betul.

Fokus pada konten yang menarik (engaging content)

Konten merangkumi gambar produk, keterangan produk, tajuk utama, tawaran, blog dan halaman statik lain seperti, “Tentang kami,” “Hubungi,” “Soalan Lazim,” dan lain-lain.

Diberikan di bawah adalah beberapa tips tentang cara menulis kandungan yang berkesan untuk halaman anda

 • Tetap sederhana dan mudah difahami kerana kesederhanaan adalah kuncinya.
 • Pastikan kandungan anda dapat dibaca dan menarik; fokus pada trend terkini.
 • Susun kandungan anda dan uruskan dengan baik.
 • Kemas kini adalah kunci dan perlu dilakukan sekarang dan akan datang.
 • Gunakan gambar berkualiti tinggi yang jelas dan menarik.

Pertimbangkan kepentingan laman web yang dibina dengan baik

 • Perniagaan dalam talian hampir tidak lengkap tanpa laman web yang dibina dengan baik.
 • Laman web berfungsi sebagai pintu masuk ke organisasi seseorang dan perlu mencerminkan gaya dan nada kerja organisasi.
 • Navigasi adalah kunci dan harus sederhana dan jelas.
 • Pastikan bahawa kandungan di laman web anda ditempatkan dengan betul dengan ikon yang berfungsi.
 • Kemas kini sangat penting dan perlu dilakukan secara berkala.
 • Jangan gunakan reka bentuk dan fon yang berserabut.
 • Jadikan reka bentuk laman web anda mesra pengguna mungkin.

Ketahui faedah pemasaran e-mel

Menghantar mesej komersial kepada sekumpulan orang tertentu melalui e-mel sebagai alat dikenali sebagai pemasaran e-mel.

Dengan bantuan pemasaran e-mel, anda dapat menjangkau khalayak sasaran dengan cepat dan menjalin hubungan dengan mereka, yang dapat diukur seratus persen.

Oleh itu, menyiapkan senarai e-mel bakal pelanggan sangat berharga untuk penjualan dan keuntungan yang lebih baik.

Tentukan di mana anda mahu menghantar produk anda

Ya, ini benar-benar merupakan keputusan besar dan perlu diambil lebih awal.

Ingatlah faktor seperti anggaran, kemungkinan dan ketersediaan sebelum memusatkan perhatian pada lokasi tempat anda ingin menghantar produk anda.

Tanyakan pada diri anda seperti apakah anda ingin memberikan penghantaran percuma atau mempunyai julat harga minimum untuk penghantaran percuma. Soalan-soalan ini sangat penting dan memberi kesan langsung kepada keuntungan dan penjualan anda.
Penghantaran antarabangsa agak sukar, dan disarankan untuk mengikuti semua peraturan yang berkaitan dengan negara tersebut dengan teliti.

Pilih cara pembayaran (payment gateway)

Pengiraan ROI (pulangan pelaburan), akan membantu anda memilih pintu masuk pembayaran terbaik, sama ada melalui kad kredit atau debit seseorang atau melalui pilihan penghantaran tunai.

Internet adalah tempat yang dinamik, dan seseorang perlu mengemas kini diri dari semasa ke semasa. Perkara-perkara yang dinyatakan di atas adalah semua langkah asas yang akan membantu anda memulakan perniagaan dalam talian dengan jayanya. Untuk menjayakannya, pastikan anda dinamik, mudah menyesuaikan diri, dan sangat intuitif yang selalu berusaha mempelajari sesuatu yang baru.

Rahsia Bisnes Tudung Secara Online
Cara Memulakan Bisnes Tudung Secara Online
Cara Buat Semakan Online Wang Tidak Dituntut
Cara buat duit RM100 sehari
Idea pemasaran perniagaan kecil
Buat duit dengan Google Adsense
Bisnes tudung

Tags :

Related Post to 8 Perkara Yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Memulakan Perniagaan Online

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More