HOME
Home » Kesihatan » Petua Hilangkan Kolesterol Dengan Cepat

Petua Hilangkan Kolesterol Dengan Cepat

Posted at | Categorised in Kesihatan

Petua Hilangkan Kolesterol Dengan Cepat – Bagi kebanyakan kita, sebenarnya tidak perlu memenuhkan kabinet ubat kita dengan pil untuk mengurangkan kadar kolesterol. Strategi berasaskan gaya hidup yang semula jadi terbukti sangat berkesan dalam mengurangkan kolesterol dengan cepat dan kekal.

Dapatkan 5 Petua Hilangkan Kolesterol Dengan Cepat dengan makanan dan kecergasan terbaik yang disyorkan oleh doktor, pakar diet, pakar senaman, dan fakulti lain di Pritikin Longevity Center. Pritikin telah membantu orang menurunkan kadar kolesterol sejak tahun 1975.

Petua Hilangkan Kolesterol Dengan Cepat!

Petua Hilangkan Kolesterol Dengan CepatPetua Hilangkan Kolesterol Dengan Cepat

Tahukah anda bahawa untuk setiap penurunan kadar kolesterol anda sebanyak 10%, risiko serangan jantung anda turun 20% hingga 30%? Terdapat lebih banyak berita baik: Sebilangan besar daripada kita dapat mengurangkan kolesterol dengan cepat, dan tanpa memerlukan ubat. Strategi gaya hidup sederhana boleh menjadi sangat kuat.

Itulah beberapa kajian mengenai ribuan orang yang mengikuti diet dan senaman Pritikin Program. Dalam masa tiga minggu, orang dapat menurunkan kadar kolesterol mereka rata-rata 23%, yang berarti penurunan risiko serangan jantung 46% hingga 69%.

Petua Hilangkan Kolesterol Dengan Cepat

5 taktik perubahan gaya hidup utama yang dibincangkan dengan lebih terperinci di bawah diajar oleh doktor, pakar diet berdaftar, ahli fisiologi senaman, dan fakulti lain di Pritikin Longevity Center di Miami untuk penurunan kadar kolesterol yang cepat dan ketara, terutamanya kolesterol jahat LDL.

Fokus pada buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, dan kacang
Kita tidak perlu menjadi vegetarian sepenuhnya untuk menurunkan kadar kolesterol kita, kajian mengenai Program Pritikin telah menemukan, tetapi jelas, semakin banyak sayur-sayuran, buah-buahan, kentang, dan makanan tumbuhan kaya serat semula jadi yang kita makan, lebih sihatlah kita.

Berhati-hatilah dengan pengambilan lemak
Ketahui mengenai lemak yang harus anda hindari, dan lemak “baik” yang harus anda hadkan.

Makan lebih banyak sumber protein tumbuhan
Ketahui mengenai protein tumbuhan yang sangat baik, lebih daripada makanan yang meningkatkan kadar kolesterol darah, seperti sumber protein haiwan, tumbuhan sebenarnya membantu menurunkan kolesterol.

Makan bijirin halus lebih sedikit, seperti tepung putih
Dalam bahagian ini anda akan mengetahui mengapa biji-bijian segar adalah pilihan yang lebih baik dari biji-bijian yang disempurnakan (refined). Anda juga akan diperkenalkan dengan dunia perisa baru dengan biji-bijian seperti gandum utuh, polenta (tepung jagung), quinoa, beras bukit, dan kasha.

Mulakan senaman
Ketahui mengenai rancangan ringkas dan praktikal yang mudah dijalin dalam kehidupan seharian.

Sekiranya anda serius ingin menurunkan tahap kolesterol dan menjaga hati, 5 taktik ini adalah tempat yang baik untuk bermula. Mereka juga akan membantu mengurangkan berat badan yang berlebihan, yang juga akan meningkatkan kesihatan jantung.

Fokus pada buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, dan kacang

Diet khas Amerika sekarang disingkat SAD (Standard American Diet) oleh para saintis di seluruh negara kerana penuh dengan makanan yang membahayakan jantung dan buah pinggang. Makanan yang diproses seperti kentang dan kentang goreng. Minuman gula tepu. Dan makanan berlemak, penyumbat arteri dan makanan tenusu penuh lemak seperti keju.

Kita tidak perlu menjadi vegetarian yang lengkap untuk mengawal kadar kolesterol kita, kajian mengenai Program Pritikin telah menemukan dengan jelas, semakin banyak sayur-sayuran, buah-buahan, kentang, dan makanan tumbuhan kaya serat semula jadi yang kita makan, lebih menyihatkan kita.

Makanan tumbuhan yang tinggi serat larut sangat bermanfaat dalam menurunkan kadar kolesterol jahat total dan LDL. Sumber yang baik termasuk kacang (kacang pinto, kacang hitam, dll), keladi, gandum (ya, makan tepung gandum anda!), Barli, dan beri.

Berhati-hati dengan Pengambilan Lemak

Kurangkan makan lemak berikut …

Lemak tepu
Makanan dengan banyak lemak tepu yang merosakkan hati termasuk mentega, daging, minyak sawit, minyak kelapa, dan produk tenusu penuh lemak dan rendah lemak, seperti susu keseluruhan, susu rendah lemak, keju, dan krim.

Lemak trans
Sekiranya anda melihat sebahagian lemak hidrogenasi dalam Daftar Bahan label makanan, makanan tersebut mempunyai lemak trans, yang tidak hanya meningkatkan kolesterol LDL buruk, mereka juga menurunkan kolesterol HDL yang baik.

Kolesterol diet
Sumber kolesterol makanan utama termasuk kuning telur, daging organ, dan kerang.

Satu jenis lemak – asid lemak omega-3 – telah terbukti melindungi daripada penyakit jantung. Sumber yang sangat baik adalah ikan air sejuk seperti salmon, mackerel, halibut, trout, herring, dan sardin.

Tetapi perlu diingat bahawa mengehadkan pengambilan lemak, walaupun disebut lemak “baik” seperti lemak omega-3 atau lemak ala Mediterranean seperti minyak zaitun, adalah idea yang baik kerana lemak mana pun padat dengan kalori, yang bermaksud pengambilannya dengan mudah membawa kepada pertambahan berat badan. Itu merupakan berita buruk, bukan hanya untuk berat badan kita tetapi hati kita kerana berat badan berlebihan memberi kesan buruk kepada tahap kolesterol darah.

Berat badan berlebihan dikaitkan bukan hanya dengan penyakit jantung tetapi dengan senarai masalah lain yang mengejutkan, termasuk diabetes, darah tinggi, gout, demensia, dan barah.

Makan Lebih Banyak Sumber Tanaman Protein

Protein tumbuhan yang sangat baik termasuk kacang – semua kacang, seperti lentil, kacang merah, kacang pinto, dan kacang soya. Selain dari tidak meningkatkan kadar kolesterol darah, seperti sumber protein haiwan, kacang sebenarnya membantu menurunkan kolesterol.

Kacang juga membantu mengurangkan kadar gula darah dan insulin, dan bahkan dapat menurunkan risiko barah.

Semasa memilih produk yang diperbuat daripada kacang soya, patuhi:

Kacang soya
(terdapat di kebanyakan bahagian peti sejuk kedai runcit, sering digambarkan sebagai nama keluarga)

Susu soya
vanila, asli atau tanpa gula

Tahu
(tidak berperisa / tidak ada campuran bahan lain- terdapat dalam peti sejuk)

Semua perkara di atas adalah pilihan terbaik untuk profil kolesterol dan kesihatan anda secara keseluruhan.

Makan Biji-bijian yang Lebih Sedap, Seperti Tepung Putih

Kita adalah pemakan “makanan putih” – roti putih, nasi putih, pasta putih, dan makanan tepung putih seperti muffin, croissant, bagel, keropok, bijirin kering, tortilla, pretzel, dan kerepek. Ya, lebih daripada separuh daripada diet biasa orang di dunia terdiri daripada tepung putih halus yang diproses, sering disuntik dengan gula, garam, dan / atau lemak.

Penyelidikan mendapati bahawa makan biji-bijian dapat membantu menurunkan kolesterol total dan LDL, dan meningkatkan kesihatan jantung.

Dalam Kajian Kesihatan Jururawat Universiti Harvard, misalnya, wanita yang makan dua hingga tiga porsi produk gandum (kebanyakannya roti dan bijirin sarapan pagi) setiap hari 30% lebih kecil kemungkinannya mengalami serangan jantung atau mati akibat penyakit jantung lebih dari 10 – tempoh tahun daripada wanita yang makan kurang dari satu hidangan bijirin seminggu setiap minggu

Semasa mula-mula beralih dari bijirin halus (campuran) ke biji-bijian, banyak orang sering merasa sedikit bingung. Di mana untuk bermula? Apa keseluruhannya? Apa yang tidak?

Ahli diet berdaftar di Pritikin Longevity Center bermula dengan satu peraturan yang sangat mudah. Apabila melihat produk seperti roti dan bijirin, mereka mengesyorkan untuk membalikkan bungkusannya dan memastikan perkataan pertama dalam Senarai Bahan adalah “whole”. Sekiranya anda melihat perkataan “whole” di bahagian atas senarai, ada pertimbangan yang baik bahawa apa yang anda beli sebenarnya 100% bijirin, atau hampir dengannya.

Petua lain untuk mendapatkan lebih banyak biji-bijian dalam hidup anda adalah dari tukang masak di Pritikin, yang mengajar kelas memasak sihat setiap hari di Pusat. “Luaskan cakerawala masakan anda. Terdapat banyak pilihan gandum “whole” di hampir setiap kedai runcit.

“Perkenalkan diri dengan dunia rasa yang baru dengan biji-bijian seperti kousous gandum, polenta (tepung jagung), quinoa, nasi liar, dan kasha.”

Berita baiknya ialah banyak biji-bijian yang cepat dan mudah disediakan. Selalunya, yang anda perlukan hanyalah periuk air panas dan sedikit tindakan mengacau.

Mulakan bersenam

Bersenam secara teratur hanya dapat sedikit menurunkan jumlah kolesterol dan kadar kolesterol LDL anda, tetapi ia sering melakukan pekerjaan yang sangat baik, bersama dengan rancangan makan yang sihat, untuk membantu menurunkan berat badan yang berlebihan, yang dapat menambahbaik tahap kolesterol anda secara dramatik.

Tahap Kolesterol: Apa yang Perlu Anda Ketahui
Semakan Online – Ubat Kolesterol (VYTORIN)Tags:

Tahap kolesterol,
Tahap kolesterol tinggi,
Taham kolesterol bahaya,
Tahap kolesterol yang normal,
tahap kolesterol yang perlu makan ubat,
petua hilangkan kolesterol dengan cepat,

Berapa Tahap Kolesterol Yang Sepatutnya

Tags :

Related Post to Petua Hilangkan Kolesterol Dengan Cepat

Makanan Turunkan Berat Badan Terbaik Di Dunia

14 Makanan Turunkan Berat Badan Terbaik Di Dunia

Posted at

Tidak semua kalori tercipta sama. Makanan yang berbeza melalui jalan metabolik yang berbeza di dalam badan anda. Ianya boleh memberi kesan yang sangat berbeza... Read More

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti

Posted at

26 Petua Menurunkan Berat Badan Yang Sebenarnya Berasaskan Bukti Industri penurunan berat badan penuh dengan mitos. Orang sering dinasihatkan untuk melakukan pelbagai perkara gila,... Read More

Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) - Apa Yang Perlu Anda Ketahui

Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) – Apa Yang Perlu Anda Ketahui

Posted at

Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) Apakah tekanan darah tinggi? Tekanan darah tinggi atau hipertensi, berlaku apabila tekanan darah anda... Read More

Cara Menguruskan Tekanan Darah Tinggi

Cara Menguruskan Tekanan Darah Tinggi

Posted at

Caram menguruskan Tekanan Darah Tinggi Ketahui mengenai tekanan darah tinggi (hipertensi), apa yang boleh anda lakukan untuk menurunkannya dan bagaimana memahami bacaan tekanan darah.... Read More

Makanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda

7 Makanan Yang Menurunkan Kolesterol Anda

Posted at

7 makanan yang menurunkan kolesterol anda Terdapat bukti yang baik bahawa mengikuti diet sihat jantung dapat meningkatkan kesihatan jantung dan menstabilkan tahap kolesterol darah... Read More