HOME
Home » Bisnes » 7 Petua Pro Untuk Membantu Anda Menguasai eBay

7 Petua Pro Untuk Membantu Anda Menguasai eBay

Posted at December 6th, 2021 | Categorised in Bisnes

7 Petua Pro Untuk Membantu Anda Menguasai eBay.

Petua #1 Sasarkan untuk Lencana Penjual Tertinggi

Jika anda ingin cemerlang dalam membina kedai yang menguntungkan di eBay, sasarkan untuk Lencana Penjual Teratas (Top Seller Badge).

Inilah sebabnya:

 • Terpapar lencana Penjual Tertinggi anda di kedai anda, adalah kebanggan
 • Meningkatkan reputasi penjual
 • Keterlihatan dipertingkatkan dalam hasil carian eBay
 • Perlindungan penjual tambahan

Keterlihatan yang lebih baik dalam hasil carian eBay adalah alasan yang cukup kuat untuk mendapatkan Lencana Penjual Tertinggi. Jika penyenaraian anda tersekat pada halaman 5 hasil carian eBay, adalah mencabar untuk membuat jualan. Ia hampir boleh merasakan penyenaraian anda tersekat, hilang selama-lamanya. Jika mengalami ini terlalu lama, dan anda mungkin akan putus asa dan mahu keluar dari eBay selama-lamanya.

Jadi bagaimana anda mendapatkan Lencana Penjual Tertinggi? Berikut adalah beberapa keperluan:

 • Aktif selama 90 hari
 • Menyelesaikan 100 transaksi keatas
 • Jualan $1000 selama 12 bulan terakhir dengan pembeli AS
 • Kadar kecacatan kurang daripada atau sama dengan 0.5%. Kadar kecacatan anda terjejas secara negatif apabila pembeli membuka kes eBay atau PayPal terhadap anda, dan anda gagal menyelesaikannya ATAU anda, penjual, membatalkan transaksi)
 • Kadar penghantaran lewat kurang daripada atau sama dengan 3%
 • Penjejakan dimuat naik dalam masa pengendalian yang dinyatakan untuk 95% transaksi kepada pembeli AS

Petua #2 Jangan Kedekut Pembungkusan

Banyak perkara yang boleh berlaku apabila item dihantar dan apabila pembeli menerimanya. Balut gelembung (bubble) dan pembungkusan tahan lama adalah kawan terbaik anda. Selalunya, ia juga boleh menjimatkan wang anda.

Fikirkan tentangnya.

Jika anda menjual pemain DVD Blu-ray dan ia tiba dalam kepingan (bungkusan pech), anda bertanggungjawab untuk mengeluarkan bayaran balik penuh. Anda kehilangan keseluruhan jualan dan bakal pelanggan berulang kerana anda tidak menghabiskan masa dan wang untuk membungkusnya dengan teliti.

Petua #3 Beri Perhatian kepada Skor Maklum Balas Anda

Di eBay, pembeli boleh menilai transaksi sebagai positif, neutral atau negatif. Sistem maklum balas eBay boleh menjadi faktor penentu sama ada pembeli membeli daripada anda.

Pelanggan mungkin teragak-agak untuk membeli daripada anda kerana sejarah penjualan anda yang terhad. Banyak maklum balas negatif pasti menakutkan pelanggan masa depan. Walau bagaimanapun, mempunyai banyak maklum balas positif boleh memberi inspirasi kepada keyakinan pembeli.

Jangan lupa untuk meminta pembeli menilai secara positif pengalaman mereka jika mereka berpuas hati dengan pesanan mereka. Selain itu, jika anda menerima maklum balas negatif, eBay membenarkan anda menanganinya. Anda boleh menghubungi pembeli dan menawarkan penyelesaian. Jika pembeli berpuas hati sekarang, anda boleh menghantar Borang Semakan Maklum Balas. Ia membolehkan mereka menyemak maklum balas mereka daripada negatif kepada neutral atau positif.

Petua #4 Melabur dalam Fotografi Cemerlang

Petua Pro Untuk Membantu Anda Menguasai eBayPetua Pro Untuk Membantu Anda Menguasai eBay – capitalism.com

Untuk gambar penyenaraian anda, kuantiti dan kualiti akan membantu anda.

Amalan terbaik mengesyorkan bahawa foto penyenaraian utama anda harus menampilkan item anda dengan sendirinya. Mempunyai papan poster putih sangat berguna. Anda boleh menggunakan latar putih ini untuk menetapkan lantai dan latar belakang untuk item anda. Tetapan kosong akan membuatkan item anda menyerlah dalam foto.

Dan pastikan anda memasukkan banyak foto. eBay membenarkan anda menghantar sehingga 12gambar secara percuma. Jika anda menjual t-shirt, sebagai contoh, berikut ialah beberapa idea bergambar:

 1. Gambar utama menunjukkan bahagian hadapan baju-T dengan latar belakang putih
 2. Bahagian belakang t-shirt
 3. Dengan pita pengukur untuk menunjukkan ukuran baju
 4. Tunjukkan gambar dekat tag baju
 5. Tambah jarak dekat untuk menunjukkan tekstur kain
 6. Berikan juga ciri istimewa secara dekat, seperti butang kayu
 7. T-shirt dipamerkan di bawah cahaya matahari

Petua #5 Pilih Niche

Anda mungkin boleh membuat beberapa ratus atau bahkan seribu dolar menjual barangan rawak yang anda temui di garaj anda atau di kedai diskaun tempatan anda. Tetapi memilih niche membolehkan anda mengikuti pendekatan pemasaran yang lebih khusus.

Niche juga berguna jika anda sudah mempunyai jenama peribadi dan kehadiran dalam talian. Katakan anda mempunyai pengikut di YouTube dengan menawarkan nasihat kecergasan. Sambungan jenama itu mungkin menjual produk berkaitan kecergasan di kedai eBay anda. Sesetengah produk mungkin termasuk:

 • Suplemen senaman
 • Tikar yoga
 • Resistance bands
 • Peralatan kecergasan
 • Pengapit Barbell

Memilih niche akan mendorong segala-galanya bergerak ke hadapan. Pertimbangkan kepada siapa anda menjual, apa yang anda jual dan cara anda memasarkan. Jika anda memutuskan untuk menjual barangan dengan jenama peribadi anda, eBay boleh menjadi alat jualan yang hebat untuk anda.

Petua #6 Berikan Perkhidmatan Pelanggan Stellar

Menawarkan perkhidmatan pelanggan yang hebat boleh membantu anda mendapatkan Lencana Terlaris eBay. Selain itu, ia boleh meningkatkan peluang pembeli untuk membeli semula dari kedai anda.

Selain itu, perkhidmatan pelanggan selalunya boleh menebus anda apabila pesanan bermasalah. Pembeli boleh bersikap munasabah dan selalunya bersedia untuk membenarkan anda menyelesaikan isu tersebut.

Tetapi jika anda menawarkan perkhidmatan yang lemah, dan mendapat ulasan negatif pada akaun anda. Selain itu, pembeli mungkin akan membuka kes terhadap anda dan meminta bayaran balik penuh untuk pesanan itu.

Pertimbangkan untuk memasukkan slip kertas di dalam bungkusan dengan arahan untuk menghubungi anda melalui eBay. Ini memberi anda peluang untuk anda menyelesaikan sebarang isu sebelum pembeli membuka kes terhadap anda.

Petua #7 Pertimbangkan Penghantaran dan Pemulangan Percuma

Akhir sekali, anda akan mendapati bahawa penjual eBay membahaskan merit penghantaran dan pemulangan percuma. Terdapat beberapa manfaat jika menawarkan faedah ini.

Penyenaraian yang menawarkan penghantaran dan pemulangan percuma mempunyai nota “Penghantaran Percuma” dan “Pemulangan Percuma” apabila ia muncul dalam hasil carian. Ini selalunya boleh menarik pelanggan untuk membeli dari kedai anda dan bukannya kedai pesaing.

Mengiklankan penghantaran dan pemulangan percuma mungkin meningkat dalam pesanan. Ini berpotensi mengimbangi kos penghantaran. Penjimatan, secara semula jadi, akan menjadi ketara jika anda menjual barangan dalam kuantiti yang banyak.

Namun, anda mungkin bimbang tentang kos penghantaran pemulangan. Jika anda menerima terlalu banyak pemulangan, anda mungkin perlu menyemak semula kualiti produk anda atau mengemas kini perihalan penyenaraian anda.

Jika anda melihat pemulangan yang kerap pada baju-T oren, sebagai contoh, mungkin terdapat sesuatu yang boleh anda betulkan. Mungkin gambar tidak menunjukkan warna dengan tepat dan anda boleh menyiarkan gambar yang lebih berkualiti. Mungkin ia lebih hampir kepada merah dan anda perlu mengemas kini perihalan anda. Perubahan kecil untuk meningkatkan ketepatan boleh mengurangkan kadar pemulangan.

Pautan penting:

Bagaimana Cara Buat Duit Dengan eBay
Cara Buat Duit Di eBay (Nasihat Dari Pakar)
Cara Membeli dan Menjual di eBay
Cara Memulakan Perniagaan eBay: 15 Perkara Yang Perlu Diketahui
6 Cara untuk Meningkatkan Jualan eBay Anda
Rahsia kejayaan dalam perniagaan

Tags :

No comment for 7 Petua Pro Untuk Membantu Anda Menguasai eBay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 7 Petua Pro Untuk Membantu Anda Menguasai eBay

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at January 5, 2022

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at January 5, 2022

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More

Bisnes Online Paling Laku

Bisnes Online Paling Laku Yang Boleh Anda Lakukan Sekarang!

Posted at January 3, 2022

Bisnes Online Paling Laku – Jom kita kaji apakah produk terlaris dalam talian sebelum anda memululakan bisnes online. Jika anda ingin memulakan bisnes online... Read More

Bisnes Online Terbaik Malaysia Anda Boleh Mulakan Serta-merta

Posted at December 29, 2021

Bisnes Online Terbaik Malaysia Anda Boleh Mulakan Serta-merta. Bagaimana jika saya memberitahu anda terdapat beberapa perniagaan dalam talian (bisnes online) yang boleh anda lancarkan... Read More

3 Petua Untuk Bermula Dengan Pemasaran Affiliate

Posted at December 12, 2021

3 Petua Untuk Bermula Dengan Pemasaran Affiliate. Pemasaran affiliate tidak memerlukan wang atau pengalaman, hanya sedikit masa tambahan untuk belajar. Dua puluh empat peratus... Read More