HOME
Home » Bisnes » 3 Petua Untuk Bermula Dengan Pemasaran Affiliate

3 Petua Untuk Bermula Dengan Pemasaran Affiliate

Posted at | Categorised in Bisnes

3 Petua Untuk Bermula Dengan Pemasaran Affiliate.

Pemasaran affiliate tidak memerlukan wang atau pengalaman, hanya sedikit masa tambahan untuk belajar.

Dua puluh empat peratus rakyat Malaysia ingin memulakan kesibukan sampingan mereka sendiri tahun ini sebagai satu cara untuk memperoleh pendapatan pasif atau mempelbagaikan potensi pendapatan mereka. Selepas 2020, kita belajar dua pengajaran penting: kita perlu kreatif untuk kekal di hadapan, dan bekerja jauh memberi kita masa tambahan yang kita perlukan untuk memulakan kesibukan sampingan.

3 Petua Untuk Bermula Dengan Pemasaran Affiliate

Satu kesibukan sampingan yang berkembang pesat ialah pemasaran affiliate. Adobe Analytics meramalkan bahawa e-dagang akan mencecah paras trilion dolar buat kali pertama pada tahun 2022. Dengan peningkatan pengaruh dan platform media sosial, pemasaran affiliate telah menjadi salah satu sumber pendapatan dalam talian terbesar sekarang.

Pemasar affiliate mempromosikan tawaran atau produk yang berkaitan dengan mereka dan/atau minat mereka. Ia selalunya kelihatan sangat organik, dan kemungkinan besar, anda tidak akan perasan bahawa ia adalah promosi sama sekali. Sama ada anda sedar atau tidak, anda telah melihat pautan ahli affiliate di mana-mana, daripada promosi produk secara halus (atau tidak begitu halus) pengaruh media sosial kepada pendedahan ahli affiliate penerbit pada permulaan atau akhir artikel.

Salah satu salah tanggapan terbesar tentang pemasaran affiliate ialah ia terlalu banyak kerja. Sebenarnya sangat mudah untuk menjadi pemasar affiliate, dan anda tidak memerlukan pengikut media sosial yang besar. Apa yang anda perlukan hanyalah sambungan internet dan akaun media sosial. Cara terbaik dan terpantas untuk bermula ialah menggunakan platform ahli affiliate perkhidmatan penuh dengan pasaran ahli affiliate yang teguh.

Berikut ialah tiga petua mudah untuk membantu anda membuat kesan yang paling besar apabila anda memulakan pemasaran affiliate.

Anda perlu bermula dengan audiance yang betul

Mulakan pada platform media sosial yang paling sesuai untuk khalayak anda dan kandungan anda. Tempat paling mudah untuk bermula ialah platform sosial yang anda sudah ada, jadi anda boleh memanfaatkan pengikut yang biasa dengan anda dahulu. Adakah anda menyasarkan demografi yang lebih lama? Gunakan Facebook. Adakah anda merancang untuk mempromosikan kepada demografi yang lebih muda dan ingin menumpukan pada promosi yang menarik secara visual atau kreatif? Gunakan Instagram atau TikTok atau Pinterest.

Pada platform media sosial pilihan anda, mula meluaskan pengikut anda melangkaui keluarga dan rakan. Terlibat dengan orang lain yang mempunyai minat yang sama dengan anda. Jika berkaitan, ikut hashtag atau sertai kumpulan untuk mengetahui siapa orang ini. Cipta kandungan yang menambah nilai kepada khalayak anda. Anda boleh mendapatkan idea dengan melihat perkara yang dilakukan oleh orang lain dalam ruang itu. Anda perlu menjadi tulen, dan orang ramai secara semula jadi akan terlibat dengan anda.

Anda perlu mengasah pada niche

Anda tidak harus mempromosikan sebarang jenis produk sahaja. Anda perlu menjadi tulen dan percaya pada produk yang anda promosikan. Adakah anda mahir dalam sesuatu perkara? Ambil kemahiran anda dan gunakannya untuk kelebihan anda apabila bekerjasama dengan produk. Apakah minat anda? Lihat kandungan yang anda selalu siarkan dan tentukan tema yang ada. Contohnya, jika anda berkongsi banyak foto tentang kecergasan, itulah niche anda. Atau ambil pengalaman hidup yang unik dan terjemahkannya ke dalam produk yang akan anda gunakan.

Salah satu cara paling mudah untuk membezakan diri anda daripada ahli affiliate lain ialah mencari produk sampingan. Ini adalah produk dan jenama yang berada di luar laluan. Sudah tentu, sangat bagus untuk meminati jenama terkenal, tetapi program affiliate tersebut sudah ramai dan tidak menawarkan komisen yang tinggi.

Jadi kreatif dan promosikan produk anda untuk hasil maksimum

Lebih jujur anda apabila anda mempromosikan produk, lebih berpotensi anda dapat menjual kepada khalayak anda. Tidak seperti influencer, ahli affiliate boleh memilih cara mereka menyiarkan untuk mempromosikan pautan ahli affiliate mereka yang unik. Contohnya, anda boleh membuat perbandingan sebelah menyebelah label ramuan antara jenama kotak besar dan produk yang lebih kecil yang anda promosikan.

Mempromosikan produk anda melangkaui media sosial dan sebagai ahli affiliate, anda mempunyai kuasa untuk memutuskan saluran lain yang hendak digunakan. Anda boleh menangkap e-mel pada akaun media sosial anda dan menghantar promosi ke senarai e-mel. Atau, dengan sedikit wang tambahan, anda boleh membuat iklan atau paparan untuk menyasarkan orang di luar media sosial dan kalangan e-mel anda tetapi yang mempunyai minat dalam niche anda.

Bergantung pada platform yang anda gunakan untuk mengurus, pemasar affiliate boleh memperoleh komisen sehingga 100 peratus setiap kali seseorang membeli melalui pautan gabungan unik anda.

Pautan penting:

Semakan online
Bisnes tudung
Bisnes tudung online
Cara memulakan bisnes eBay

Related Post to 3 Petua Untuk Bermula Dengan Pemasaran Affiliate

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More