HOME
Home » Bisnes » Rahsia Kambing Cara Memulakan Penternakan Yang Betul

Rahsia Kambing Cara Memulakan Penternakan Yang Betul

Posted at | Categorised in Bisnes

Rahsia Kambing Cara Memulakan Penternakan Yang Betul  Dengan Kos Yang RendahTanpa Perlu Membuat Sebarang Pinjaman.

Rahsia Kambing Cara Memulakan Penternakan Yang Betul

Untuk menjadi penternak kambing yang berjaya, ada asas-asas yang mesti anda pertimbangkan atau ketahui sebelum anda memulakan penternakan kambing. Ini termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut:

Lokasi: Pertimbangan terpenting yang mesti anda buat terlebih dahulu adalah lokasi. Kambing biasa biasanya hidup di kawasan hangat yang dikeringkan dengan baik. Selain dari suhu, ruang juga diperlukan. Kambing hidup secara berkumpulan, jadi pena individu tidak berkesan. Padang yang luas diperlukan jika anda mahu haiwan anda berkeliaran dengan bebas.

Kambing bebas berkeliaran biasanya mempunyai daya tahan yang lebih baik terhadap penyakit dan jangkitan. Lokasi terbaik untuk ternakan kambing adalah lokasi yang jauh dari bandar kerana pencemaran bandar berbahaya bagi kesihatan haiwan. Kambing diketahui memakan banyak rumput setiap hari. Oleh itu, pastikan sumber makanan mereka sangat mudah diakses dan tidak terlalu jauh dari kawasan penternakan.

Rahsia Kambing Cara Memulakan Penternakan Yang Betul

Keperluan tanah: Kambing dapat dipelihara secara intensif di kawasan seluas kecil dengan menggunakan makanan tambahan. Sekiranya menggunakan sistem yang luas, 2 hingga 10 ekor kambing per ekar adalah panduan kasar bergantung kepada bekalan rumput. Kambing adalah penggembala dari atas ke bawah dan akan memilih dari rumpai, daun dan rumput untuk memenuhi keperluan mereka sendiri. Mereka juga dapat membantu meningkatkan kawasan marginal yang mendorong penubuhan semula spesies berumput sehingga memberikan pengurusan alam sekitar yang murah.

Jenis baka kambing: Jenis baka kambing adalah perkara penting seterusnya yang harus dipertimbangkan ketika anda mula memelihara kambing. Bergantung pada tujuan anda, ada baka yang menghasilkan lebih banyak susu sementara ada juga baka yang membesar dengan cepat. Anda boleh memelihara kedua-dua jenis baka dan anda akan menghasilkan daging dan susu. Baka yang berbeza juga memerlukan tahap penjagaan yang berbeza. Buat penyelidikan anda dan berjumpa pakar agar dia dapat membantu anda memutuskan apa yang terbaik untuk ladang anda.

Rahsia Kambing Cara Memulakan Penternakan Yang Betul

Akses ke doktor haiwan adalah perkara penting lain yang perlu dipertimbangkan. Semasa memulakan ladang kambing, anda menjangkakan banyak haiwan anda dijangkiti penyakit. Doktor haiwan dapat membantu anda dalam kawalan dan pengurusan penyakit untuk mengelakkan kerugian. Doktor haiwan juga dapat membantu anda mendiagnosis penyakit atau mengesyorkan vitamin dan makanan tambahan untuk menjaga kesihatan haiwan anda terutama semasa keadaan tertekan seperti menyapih.

Kesihatan: Anda mesti memastikan kambing anda sihat dan kuat. Bina kandang besar kerana kambing hidup secara berkumpulan. Mereka juga mesti dibenarkan berkeliaran, berlari-lari dan bersenang-senang. Sekiranya kambing dibiakkan dengan baik, mereka jarang sakit dan biasanya menghasilkan susu dan daging yang lebih baik. Menjaga mereka sihat dengan membuat mereka bahagia bukanlah tugas yang sukar. Kambing sangat memilih makanan. Mereka tidak makan rumput kering atau kotor. Pastikan anda mempunyai rumput yang bersih dan segar untuk mereka agar tidak lapar.

Perumahan: Dengan gudang atau kandang yang dirancang dengan baik dan pengurusan yang baik, anda pasti dapat memperoleh semua keuntungan yang anda inginkan dari penternakan kambing.

Rahsia Kambing Cara Memulakan Penternakan Yang Betul

Rahsia Kambing Cara Memulakan Penternakan Yang Betul

Bisnes Tudung Membantu Mengubah Pembelian Dalam Talian
7 Langkah Mudah Memulakan Bisnes Air Balang
Langkah Mudah Melabur Di Pasaran Saham
Bagaimana Cara Melabur Dan Membuka Akaun CDS
5 Idea Perniagaan Makanan & Minuman Paling Menguntungkan Anda
Rahsia Untung RM15000 Hanya Dengan Jual Tudung

Tags :

Related Post to Rahsia Kambing Cara Memulakan Penternakan Yang Betul

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More

Jual Barang Lama Anda Secara Online

Posted at

Tapak pasaran peer-to-peer dalam talian telah memudahkan individu persendirian untuk menjual barangan yang tidak diingini dengan cepat. Sama ada di eBay, Craigslist, Facebook Marketplace,... Read More