HOME
Home » Bisnes » 5 Rahsia Kejayaan Dalam Perniagaan

5 Rahsia Kejayaan Dalam Perniagaan

Posted at | Categorised in Bisnes

5 Rahsia kejayaan dalam perniagaan.

Perniagaan memang sukar, tetapi jika anda berusaha dan berfikiran positif anda akan berjaya.

Saya sering tertanya-tanya apakah rahsia kejayaan terutama dalam perniagaan. Kerana, pada akhirnya, kita semua dalam perjuangan ini. Perlumbaan tikus, jika anda mahu. Melawan pertempuran berterusan. Selalunya, kita berasa kecewa. Kadang kala, dikalahkan. Tetapi, bagaimana jika saya memberitahu anda bahawa rahsia kejayaan dalam perniagaan tidak begitu rumit kerana ramai yang membuatnya?

Baiklah, datang dari saya, kata-kata itu mungkin tidak memberi kesan yang sama. Tetapi, bagaimana jika saya memberitahu anda bahawa maklumat ini datang terus dari dua orang jurujual terbaik di planet ini? Sebagai pelajar peningkatan diri, saya telah mengikuti banyak kejayaan yang berjaya dicari di dunia. Anthony Robbins. Dia pasti wira saya dan begitu juga Zig Ziglar.

Rahsia Kejayaan Dalam Perniagaan

Rahsia Kejayaan Dalam Perniagaan

Sekiranya nama Zig Ziglar tidak membunyikan “loceng”, maka anda mungkin telah bersembunyi di bawah batu selama beberapa dekad yang lalu. Dia menyentuh kehidupan lebih dari 250 juta orang di seluruh planet ini. Menjual berjuta-juta buku. Dan pastinya mencipta ribuan jutawan. Sekarang, sementara Ziglar mungkin tidak lagi berada di antara yang masih hidup, kata-katanya pasti hidup.

Petikan ikonik Ziglar yang sering dirujuk hari ini dalam perniagaan. Perkara seperti, “Sikap anda, bukan kemampuan anda, akan menentukan ketinggian anda.” Bersama dengan, “Apa yang anda peroleh dengan mencapai matlamat anda tidaklah sepenting yang anda miliki dengan mencapai tujuan anda.” Dan, “Anda dilahirkan untuk menang, tetapi untuk menjadi pemenang, anda mesti merancang untuk menang, bersiap untuk menang, dan mengharapkan untuk menang.” dan banyak lagi.

Ini adalah pepatah lama. Pasti untuk generasi yang lalu dan generasi yang akan datang. Tetapi, saya tidak hanya berminat dengan kata-katanya. Saya juga berminat dengan pelajarnya. Sebenarnya, satu khususnya. Kevin Harrington, yang banyak diketahui oleh Shark Tank kemasyhuran, adalah salah satu pelajar Ziglar yang paling berjaya. Walaupun Ziglar membimbing banyak orang, Harrington telah mengambil pengetahuan itu dan mewujudkan sebuah empayar perniagaan dengannya.

Oleh itu, jika ada satu orang yang ingin bertanya mengenai rahsia kejayaan dalam perniagaan, orang yang boleh saya bicarakan hari ini, dia adalah Harrington. Sejak 30 tahun yang lalu, dia telah membantu melancarkan lebih dari 500 produk. Produk-produk tersebut telah menjana penjualan yang bernilai hampir $ 5 bilion. Sebagai salah satu jerung asli di Shark Tank, dia juga bapa infomersial itu.

Cara Menjual Apa sahaja kepada Sesiapa Sahaja

Terdapat banyak aspek penjualan. Saya bercakap mengenai penjualan kerana ia merupakan asas kejayaan. Untuk berjaya, anda mesti tahu cara menjual. Tanpa usaha keras, ini adalah kemahiran terpenting yang dapat anda miliki. Semuanya berkisar pada penjualan. Sekiranya anda tidak pandai menjual, anda akan menghadapi kesukaran untuk berjaya dalam perniagaan.

Penjualan adalah mengenai pengaruh. Terdapat kaedah pujukan yang berfungsi dengan baik dalam perniagaan. Tetapi, ada juga beberapa asas yang perlu ada sekiranya anda ingin berjaya. Sekiranya asas-asas itu tidak ada, anda boleh mencuba peluang anda untuk berjaya.

Oleh itu mari kita sebut rahsia mereka. Pasti, mereka adalah pengasasnya. Tetapi, mereka juga merahsiakannya. Bukan dengan syarat tidak ada yang mengetahui atau memahaminya. Lebih-lebih lagi, orang hanya mengabaikan mereka. Dan saya tahu, bahawa jika ada yang mempunyai rahsia untuk berjaya, dia adalah Harrington.

Tidak yakin bahawa penjualan adalah asas kejayaan? Bayangkan seketika apa yang anda jual pada waktu tertentu. Tidak, saya tidak bercakap mengenai produk atau perkhidmatan atau maklumat. Saya bercakap tentang menjual diri anda. Anda perlu menjual diri anda pada bila-bila masa sekiranya anda ingin berjaya:

  • Anda perlu menjual kolej yang bagus di atas mengapa anda menjadi sangat bagus
  • Anda perlu menjual kemahiran anda kepada bakal majikan untuk mendapatkan pekerjaan yang baik
  • Anda perlu menjual calon pasangan atau masa mengapa mereka harus bersama anda
  • Anda perlu menjual ibu bapa anda mengapa mereka harus memberi anda elaun
  • Anda perlu menjual bank anda mengapa mereka harus memberikan gadai janji kepada anda
  • Anda perlu menjual tuan tanah mengapa anda menjadi penyewa yang baik

Menjual adalah segala-galanya. Semuanya tanpa usaha keras. Sekarang, menjual tanpa berpegang pada pelbagai rahsia yang disebut tidak menjamin kejayaan jangka panjang anda. Pasti, anda akan mencapai kemajuan jangka pendek. Tetapi, bukan langkah. Tidak akan ada pertumbuhan eksponensial.

Rahsia Kejayaan dalam Perniagaan

Sekiranya penjualan menjadi asas kejayaan perniagaan, apakah rahsia untuk berjaya dalam penjualan? Pada asas perniagaan apa pun, terdapat lima kunci asas yang perlu anda miliki. Ini bukan hanya untuk membina tawaran yang tidak dapat ditolak. Ya, anda memerlukannya. Tetapi, anda memerlukan lebih banyak lagi sebelum anda membuat jualan.

Walaupun terdapat berpuluh-puluh, jika tidak beratus-ratus, rahsia kejayaan, kelima-lima ini sangat penting. Harrington mengatakan bahawa jika anda mengikuti ini, anda boleh menavigasi jalan menuju kejayaan dalam jangka masa panjang. Tidak dalam jangka masa pendek. Ingat, ini mengenai konsistensi dalam pendekatan anda. Ini bukan soal goyah atau menyerah atau membuat alasan. Ini mengenai tetap lurus dan sempit.

1. Cipta sesuatu yang bernilai

Harrington banyak bercakap mengenai nilai. Ia adalah asas kejayaan. Sekiranya anda berhenti memikirkannya sekarang, orang terkaya di dunia telah mencipta nilai terbanyak. Tanpa usaha keras, sangat penting jika anda ingin menang. Jadi mengapa nilai sangat penting yang anda tanyakan?

Walaupun beberapa orang mungkin dapat menjual sesuatu, itu tidak menjamin kejayaan jangka panjang. Sekiranya anda meletakkan keperluan anda terlebih dahulu sebelum pengguna, anda akan rugi. Harrington mengatakan bahawa apa sahaja yang anda jual, hasilkan, buat atau impikan, lakukanlah dengan kepentingan pengguna. Dengan kata lain, tambahkan jumlah nilai yang gila-gila.

Fikirkan perkara ini sebentar. Sebelum sebilangan besar syarikat paling berjaya di dunia membuat wang, mereka menambah nilai terlebih dahulu. Facebook menghubungkan dunia melalui rangkaian sosial yang besar. Google memberikan hasil carian yang paling tepat dan cepat sebelum ini membolehkan anda menyiarkan iklan. Dan sebagainya.

2. Memperbaiki kehidupan orang lain

Anda bukan sahaja harus memberikan nilai nyata, tetapi anda juga harus mencari cara yang dapat meningkatkan kehidupan orang lain dengan apa sahaja yang anda jalankan. Pasti, anda boleh menjual apa sahaja kepada sesiapa sahaja untuk jangka masa yang singkat. Tetapi, jika anda tidak meningkatkan kehidupan pengguna, anda benar-benar membuang masa anda.

Dengan membina produk, perkhidmatan atau maklumat yang meningkatkan kehidupan orang lain, anda dapat mengubah perniagaan anda dan melancarkannya ke stratosfer. Kami bercakap pertumbuhan eksponen jangka panjang. Di luar apa sahaja yang mungkin anda impikan.

Itu tidak bermaksud anda tidak boleh mendapat keuntungan dari usaha anda. Ini hanya bermaksud bahawa anda harus menumpukan perhatian untuk memperbaiki kehidupan pengguna terlebih dahulu. Itulah kunci atau rahsia kejayaan di sini. Fokus pada perkara itu dan perhatikan ketika perniagaan anda terbentuk dan mencapai tahap baru.

3. Bersikap jujur dan telus

Tidak ada orang yang suka dikelentong. Anda tidak boleh menjual apa-apa. Jangan jadi lelaki (atau gadis) yang ditakuti orang. Jurujual kereta terpakai. Jurujual rakus yang kurang berpengalaman. Jangan jadi orang itu. Jangan begitu. Sebaliknya, jika anda benar-benar ingin berjaya, Harrington mengatakan bahawa anda haruslah jujur dan telus.

Jangan membuat claim yang tidak realistik. Orang ramai dapat melihatnya. Sebaliknya, jujurlah mengenai apa yang akan dilakukan oleh produk atau perkhidmatan atau maklumat anda. Gunakan rview dunia nyata dari orang yang telah menguji apa sahaja yang anda tawarkan.

Sama ada penonton anda adalah generasi milenial atau baby-boomers, semua orang dapat mengetahui bila anda tidak jujur. Orang tidak bodoh. Oleh itu, jangan memanfaatkannya dengan cuba menjadi atau mengatakan sesuatu yang tidak benar. Ia hanya membuang masa.

4. Fokus pada positif

Walaupun anda tidak harus selalu bersenang-senang dengan semua orang, anda harus memusatkan pemikiran anda pada positif. Dengan kata lain, jangan berfikiran negatif. Ya, sukar. Tetapi, ia perlu. Sekiranya anda mula beralih ke alam negatif, seluruh hidup anda akan menyusul.

Memandangkan kita mempunyai lebih dari 60,000 pemikiran setiap hari dan sebilangan besar pemikiran itu berlaku dalam minda bawah sedar, jika anda tidak menumpukan pemikiran anda pada positif, anda akan merasa seperti anda tidak terkawal. Anda tidak akan dapat mengawal nasib anda. Dan anda pasti tidak akan dapat membuat penjualan ketika anda berada di ruang depan itu.

Harrington mengatakan bahawa itu adalah salah satu nasihat terpenting yang dia berikan kepada usahawan. Anda tidak dapat membuat kemajuan jika anda selalu memusatkan perhatian pada kesakitan dan bukannya hasil yang positif. Pasti, perniagaan sukar. Kita semua tahu. Tetapi, ia menjadi lebih mudah seiring dengan berjalannya masa anda bekerja dan mengekalkan pemikiran positif.

5. Ikut Peraturan 80-20

Peraturan 80-20 menyatakan bahawa 80 peratus hasilnya datang dari 20 peratus usaha. Dalam penjualan, ini bermaksud bahawa 80 peratus penjualan berasal dari 20 peratus pelanggan. Ini juga bermaksud bahawa, dalam 20 persen usaha, Peraturan 80-20 yang lain berlaku. Ini bermaksud usaha yang sangat kecil sehingga menghasilkan sejumlah hasil yang sangat besar.

Fokus pada perkara itu. Cari usaha yang menghasilkan hasil terbesar. Ini bukan soal bekerja lama dan tidak henti-henti, bekerja keras atau yang terakhir untuk selalu meninggalkan pejabat. Ini mengenai produktiviti. Sekiranya anda dapat menjumpai apa yang berfungsi, anda boleh mengatasinya. Fikirkan 4 Jam Seminggu daripada 18 jam sehari.

Terlalu banyak orang yang berpendapat bahawa rahsia kejayaan terletak pada usaha keras. Tidak. Kenal pasti usaha apa yang menghasilkan hasil dan skala terbesar. Itulah cara anda mengembangkan perniagaan dengan serius.

Peluang menjana pendapatan pasif
Perniagaan kecil tanpa modal besar
Apa itu pendapatan pasif?
Jana pendapatan pasif

Tags :

Related Post to 5 Rahsia Kejayaan Dalam Perniagaan

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro

Posted at

Belajar Bercakap Depan Kamera Macam Pro Pernahkah anda merasa gemuruh setiap kali perlu bercakap depan kamera? Adakah anda berasa sukar untuk berkomunikasi dengan yakin... Read More

memulakan perniagaan tudung

23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online

Posted at

Jom kita semak 23 Kelebihan Bisnes Tudung Secara Online! Sila ambil perhatian bahawa data yang disediakan dalam artikel kelebihan bisnes tudung secara online ini... Read More

memulakan perniagaan tudung

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya?

Posted at

Bagaimana Memulakan Perniagaan Tudung Yang Berjaya? Tudung telah menjadi simbol pemerkasaan, fesyen, dan identiti budaya bagi jutaan wanita Islam di seluruh dunia. Akibatnya, permintaan... Read More

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Panduan Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri

Posted at

Panduan Langkah demi Langkah Memulakan Bisnes Tudung Anda Sendiri. Industri bisnes tudung semakin berkembang sejak beberapa tahun, dengan semakin ramai wanita memilih pilihan fesyen... Read More

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda

Posted at

7 Cara Meningkatkan Blog Perniagaan Anda – Apabila dilakukan dengan betul, blog perniagaan boleh memasarkan syarikat anda, menarik pelanggan baharu dan meletakkan anda sebagai... Read More