HOME
Home » Umum » Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Posted at | Categorised in Umum

Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan – Siapa yang tak nak kerja di jabatan kerajaan, selain dari terjamin, kerja kerajaan agak mudah dari bekerja dengan swasta.

Tetapi nak dapatkan jawatan di jabatan kerajaan bukan semudah yang disangkakan. Anda terpaksa bersaing dengan ribuan calon lain yang sama hebat malah lebih hebat dari anda dari segi keputusan peperiksaan dan keterampilan diri.

Menghadiri temuduga kerja kerajaan ialah peluang terbaik untuk anda bercakap tentang pengalaman, pengetahuan dan kemahiran anda yang selaras dengan organisasi dan jawatan yang anda mohon.

Objektif utama temuduga kerja kerajaan adalah untuk mendapat pekerjaan! Semasa temuduga, penemuduga akan menilai sama ada anda mempunyai keupayaan untuk menggabungkan budaya organisasi, motivasi untuk melakukan dengan baik, dan potensi untuk melakukan kerja. Anda juga akan mengetahui lebih lanjut tentang tanggungjawab pekerjaan anda dan sama ada ia sesuai untuk anda atau tidak.

Dalam post ini, kami akan membincangkan petua terbaik tentang cara untuk lulus dalam temuduga kerja kerajaan mahu pun swasta dan mendapatkan pekerjaan impian anda. Petua ini akan menghilangkan tekanan dari bahu anda dan membantu anda memanfaatkan masa anda dengan penemuduga.

Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Sebelum Temuduga…

1. Membuat Penyelidikan Yang Betul

Sebelum anda menghadiri temuduga tidak kira kerja kerajaan atau swasta, anda mesti mengetahui segala-galanya tentang organisasi, industri dan pekerjaan. Majikan mengharapkan anda mengetahui lebih lanjut tentang nilai dan perkhidmatan organisasi. Anda boleh menggunakan penerbitan industri, internet atau panduan sumber daripada perpustakaan Universiti anda untuk menyelidik industri, organisasi dan kenalan peribadi.

Semasa membuat persediaan untuk temuduga kerja kerajaan, beberapa butiran penting yang anda boleh cari.

Tambahan pula, anda boleh mencari maklumat yang akan meyakinkan anda bagaimana anda boleh menjadi sangat sesuai untuk organisasi. Anda boleh menggunakan profil facebook anda untuk mencari pekerja semasa atau sebelumnya yang mempunyai pekerjaan yang sama dan bertanya kepada mereka lebih lanjut mengenainya. Jika ini adalah sesuatu yang anda tidak boleh lakukan, kemudian semak iklan kerja dengan teliti, buat senarai pencapaian yang berkaitan dan lihat sama ada anda sesuai dengan pekerjaan itu atau tidak.

2. Berlatih Menjawab Soalan Lazim

Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Menyediakan jawapan anda kepada soalan temuduga biasa, seperti mengapa anda berminat dengan pekerjaan itu, memberitahu lebih lanjut tentang diri anda dan sebagainya akan membantu anda selangkah lebih dekat dengan pekerjaan impian anda.

Idea di sebalik penyediaan soalan dan jawapan temuduga kerja kerajaan adalah untuk menyampaikan dengan cepat siapa anda dan nilai yang akan anda bawa kepada kedudukan anda dan jabatan.

3. Kumpul Senarai Soalan Lazim Penemuduga

Mempunyai soalan akan menunjukkan betapa berminat anda dalam pekerjaan itu dan menunjukkan bahawa anda melakukan penyelidikan anda dengan baik dan harus diambil serius. Berikut ialah beberapa soalan yang anda boleh pertimbangkan untuk bertanya kepada penemuduga anda:

Bolehkah anda terangkan tanggungjawab sehari-hari yang diperlukan oleh pekerjaan ini?

Jika saya berada dalam kedudukan ini, bagaimanakah prestasi saya akan dinilai dan berapa kerap?

Bagaimanakah anda menerangkan ciri-ciri seseorang yang sesuai untuk peranan ini?

Di bawah jabatan apa pasukan bekerja?

Bolehkah anda jelaskan proses bagaimana jabatan secara amnya bekerjasama?

Apakah cabaran yang sering anda hadapi dalam kedudukan anda?

4. Sediakan Cerita untuk Diceritakan

Mampu memasarkan kemahiran dan pengalaman anda adalah sebahagian daripada temuduga kerja kerajaan yang berjaya. Cara terbaik untuk berbuat demikian ialah dengan berkongsi cerita anda untuk menceritakan pencapaian dan kejayaan anda, bersama dengan kemahiran anda.

Berkongsi cerita akan menjadikan anda lebih menarik dan membolehkan anda menunjukkan kemahiran komunikasi anda dan membanggakan personaliti anda. Digabungkan dengan penyelidikan anda dan huraian kerja, anda akan mengetahui kemahiran tertentu yang dicari oleh majikan. Dengan mengingati perkara itu, anda boleh menyediakan cerita yang akan menunjukkan kemahiran anda dengan cara yang terbaik.

5. Kumpul Semua Perkara yang Anda Perlukan

Walaupun anda mungkin telah menyerahkan resume anda kepada jabatan melalui e-mel, dapatkan salinan untuk diri sendiri dan penemuduga. Selain itu, adalah baik untuk mempunyai salinan senarai rujukan sekiranya anda diminta untuk mendapatkannya. Senarai rujukan hendaklah sentiasa ada pada helaian kertas yang berasingan dan bukan pada resume anda.

Selain itu, susun portfolio kerja dengan bukti semua pencapaian dan kemahiran anda. Ini akan membina kredibiliti anda dan memudahkan anda berkongsi cerita anda.

6. Berpakaian untuk Kejayaan

Walaupun pengalaman dan kemahiran anda penting untuk temuduga kerja kerajaan, perkara pertama yang biasanya diperhatikan oleh penemuduga ialah pakaian yang anda pakai. Jadi sentiasa berpakaian untuk menarik perhatian. Ingat, ia bukan tentang sut mahal atau mewah yang anda pakai; ia adalah mengenai berpakaian bahagian dan memakai pakaian yang selesa dan sesuai yang sesuai dengan anda.

Jika anda tidak pasti apa yang perlu dipakai, baca panduan lengkap temuduga ini. Sebaik sahaja anda mempunyai pemahaman asas tentang kod pakaian, pilih sesuatu yang selesa yang akan membuatkan anda kelihatan dan berasa lebih yakin.

Untuk mengelakkan tergesa-gesa pada saat akhir, tentukan pakaian yang anda mahu pakai sehari sebelum temuduga anda. Juga, pastikan pakaian digosok dengan betul dan bersih.

7. Rancang Jadual Temuduga Kerja Kerajaan Anda

Rancang untuk tiba 10 hingga 15 minit sebelum temuduga bermula. Pastikan anda sampai sebelum masa yang dijadualkan. Lewat boleh tiba ke pusat temuduga menimbulkan kesan pertama yang buruk dan malah boleh mengurangkan peluang anda untuk melaluinya. Sebaliknya, tiba terlalu awal boleh mengelirukan penemuduga, sekali gus mewujudkan situasi yang janggal dan ketidakselesaan kerana menunggu terlalu lama.

Ingat, anda sentiasa boleh mendapatkan bantuan apabila membuat pengaturan untuk temuduga. Jika anda lewat kerana beberapa isu, pastikan anda menghubungi lebih awal. Ia mencerminkan etika yang baik dan penghargaan anda untuk masa penemuduga. Selain itu, memaklumkan lebih awal akan membolehkan mereka menjadualkan semula temuduga jika perlu.

8. Jadilah Yang Tulen

Bersikap tulen dan sebenar semasa temuduga akan membantu majikan berhubung dengan anda dengan mudah. Bercakap dengan penuh semangat dan jelas tentang kemahiran dan pengalaman anda. Penemuduga harus melihat bahawa anda berbangga dengan pencapaian anda. Juga, perlu diingat bahawa majikan biasanya mengupah individu yang personalitinya menonjol.

Jangan takut mengambil jeda pendek. Kadangkala, anda mungkin memerlukan beberapa saat lagi untuk merangka jawapan temuduga anda, dan itu tidak mengapa.

9. Beri Perhatian kepada Bahasa Badan

Apa yang anda tidak anda katakan dalam temuduga adalah sama pentingnya dengan apa yang anda katakan. Oleh itu, amalkan bahasa badan yang positif dan hapuskan penggunaan pengisi lisan seperti “um” atau “uh.” Selain itu, pastikan anda mempunyai postur yang betul, kekalkan hubungan mata, dan jangan lupa untuk tersenyum. Ini akan menandakan keyakinan dan membantu anda berjaya dalam temu duga.

10. Kekal Positif Sepanjang

Perbualan yang positif dan membina adalah kunci kepada kejayaan temuduga kerja kerajaan anda. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingat bahawa perekrut tidak mahu mendengar pengalaman yang tidak menyenangkan atau alasan berulang, walaupun ia benar.

Selain itu, jika anda ditanya tentang peralihan kerjaya secara tiba-tiba, gred rendah, atau kelemahan anda, jangan cuba mempertahankan diri. Sebaliknya, tekankan fakta dan terangkan apa yang telah anda perolehi daripada pengalaman anda. Dan jangan mencela sesiapa atau menggunakan perkataan yang tidak baik. Ini hanya akan mewujudkan tanggapan yang salah.

11. Memeterai Perjanjian

Sebaik sahaja temuduga tamat dan kedua-dua pihak selesai bertanya soalan, ucap terima kasih kepada penemuduga kerana meluangkan masa berharga mereka. Anda juga boleh bertanya bila anda boleh mendapatkan maklum balas daripada mereka dan cara paling mudah untuk menghubungi mereka untuk mendapatkan maklumat lanjut. Perhatikan perkara ini dengan segera.

Sekarang setelah anda mengetahui beberapa perkara penting tentang cara membuat persediaan untuk temuduga kerajaan, anda sudah bersedia untuk mendapatkan pekerjaan impian anda. Dengan merancang dan bersiap sedia sebelum temuduga, anda akan mempunyai peluang yang lebih baik untuk mendapatkan temu duga dan mendapatkan pekerjaan.

Gunakan minggu sebelum temuduga untuk mengetahui lebih lanjut tentang jabatan atau kementerian (dapat maklumat sebanyak mungkin), malam sebelum hari temuduga,tidur dengan secukupnya, dan hari temuduga untuk menunjukkan usaha dan dedikasi anda ke arah persediaan menghadapi temuduga.

PS: Entri ini hanya menceritakan beberapa perkara asas sahaja, untuk lebih maklumat yang lebih lengkap dan terperinci saya syorkan anda membaca ebook rahsia lulus temuduga kerja kerajaan di sini. Dengan maklumat dalam ebook rahsia lulus temuduga kerja kerajaan ini kerja anda untuk menghadapi ujian akan lebih mudah dan fokus.

Pautan penting:

Ketahui Rahsia Temuduga Kerajaan Sebelum Melangkah Kaki Ke Bilik Temuduga
Rahsia temuduga kerja yang berjaya
Temuduga kerja kerajaan

Related Post to Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More