HOME
Home » Umum » Rahsia Teknik Menjawab Soalan Temuduga Kerja Kerajaan

Rahsia Teknik Menjawab Soalan Temuduga Kerja Kerajaan

Posted at | Categorised in Umum

Rahsia Teknik Menjawab Soalan Temuduga Kerja Kerajaan – Adalah salah satu ketakutan terbesar calon sebelum pergi ke temuduga kerja kerajaan; anda telah tiba tepat pada masanya, berpakaian profesional dan bermula dengan baik dengan penemuduga anda – hanya untuk berhadapan dengan soalan curveball yang anda tidak sediakan.

Kerana begitu banyak temuduga kerja kerajaan bergantung pada cara anda menjawab soalan yang dikemukakan kepada anda, tersandung atau gagal menjawab soalan boleh menjadi faktor penentu dalam mendapatkan pekerjaan impian anda. Terutamanya dalam Sektor Awam, organisasi kerajaan dan majlis tempatan akan mengikuti proses temuduga piawai, di mana penemuduga dikehendaki bertanya beberapa soalan berasaskan tingkah laku dan kecekapan.

Rahsia Teknik Menjawab Soalan Temuduga Kerja Kerajaan

SAYA KINI BEKERJA DI SEKTOR AWAM!

Kerjaya saya kesemuanya bekerja dengan syarikat swasta (private sector). Saya mengalami ‘stress’ atas tekanan kerja. Akhirnya saya mengambil keputusan berhenti dan berdoa semuga Allah swt memberi petunjuk kepada saya didalam usaha saya mendapatkan kerja lain dan mencuba jawatan kerajaan.

Sebelum itu saya menyediakan diri saya dengan strategi menghadapi temuduga kerajaan sebagai persiapan kerana saya tahu dengan umur saya sekarang peluang amat tipis. Saya membaca soalan-soalan temuduga didalam e-book berulang-ulang kali walaupun belum ada rezeki dipanggil temuduga. Akhirnya seramai 2500 yang hadir temuduga pelbagai jawatan di JPWPKL hanya 47 orang telah berjaya dan saya adalah salah sorang darinya.

Pn Ann Rohani
Penjawat Awam

Dapatkan e-book Rahsia Teknik Menjawab Soalan Temudega Kerja Kerajaan yang dikemaskini di sini.

Soalan-soalan ini akan berkaitan dengan keperluan keupayaan khusus setiap peranan, dan setiap calon dalam temuduga akan ditandakan berbanding sejauh mana respons mereka sejajar dengan keperluan ini. Oleh itu, menyelidik dan menyediakan jawapan anda sebelum sebarang temuduga kerja kerajaan adalah penting dalam membuat kesan yang baik dan maju dalam proses pemilihan mereka.

Tetapi semasa menjalankan penyelidikan dan persediaan anda, apakah soalan yang perlu anda fokuskan? Untuk membantu calon membuat persediaan temuduga mereka, kami mendedahkan soalan paling biasa dan penting yang ditanya dalam temuduga kerja kerajaan dan perkara utama yang dicari oleh bakal majikan anda dalam jawapan anda.

PERTAMA, FAHAMKAN PERBEZAAN ANTARA TINGKAH LAKU DAN SOALAN BERASASKAN KOMPETENSI

Perkara pertama yang perlu anda lakukan semasa membuat persediaan temuduga ialah memastikan anda memahami dua jenis soalan yang ditanya dalam temuduga kerja kerajaan dan majlis tempatan dan mengakui bahawa setiap kategori soalan yang berbeza akan memerlukan jawapan yang berbeza.

Temuduga selalunya akan terdiri daripada gabungan soalan berasaskan tingkah laku dan kecekapan supaya temuduga boleh mengukur motivasi calon, gaya kerja dan kemahiran teras dan kecekapan yang berkaitan dengan peranan seperti penyelesaian konflik, kerja berpasukan dan keupayaan membuat keputusan.

Soalan tingkah laku biasa

Soalan temuduga berasaskan tingkah laku bertujuan untuk mendedahkan cara seseorang calon berfikir; pada asasnya apa yang mendorong dan mendorong mereka di tempat kerja. Tujuan baris penyoalan ini – yang biasanya memfokuskan pada pengalaman kerja lepas anda – adalah untuk menentukan sama ada calon sejajar dengan budaya dan nilai organisasi dan ia bergantung pada teori bahawa tingkah laku masa lalu meramalkan tindakan masa depan. Oleh itu, dipercayai soalan jenis ini akan membantu mendedahkan cara calon berfikir dan cara mereka bertindak dalam situasi tertentu dalam peranan yang dipersoalkan.

Contoh Soalan Tingkah Laku:

Bagaimanakah anda ingin menetapkan dan berusaha ke arah matlamat kerja? Bolehkah anda membimbing kami melalui matlamat baru-baru ini yang anda tetapkan dan perkara yang anda lakukan untuk memastikan anda mencapainya?

Bagaimana anda fikir anda bekerja di bawah tekanan? Bolehkah anda memberikan contoh masa anda baru-baru ini merasakan tekanan di tempat kerja dan apa yang anda lakukan untuk mengendalikannya?

Pernahkah anda bekerja dalam pelbagai jenis pasukan? Apakah jenis pasukan yang anda bekerja dengan terbaik?

Mengapakah bekerja dalam sektor awam penting kepada anda?

Apakah yang mendorong anda untuk bekerja keras? Bolehkah anda memikirkan contoh tempat kerja di mana ini terpakai?

Bolehkah anda menerangkan masa di mana anda menghadapi situasi yang mencabar di tempat kerja – bagaimana anda mengendalikannya?

Cara yang baik untuk menyediakan soalan jenis ini adalah dengan mengkaji organisasi dan cuba mendapatkan pemahaman tentang budaya mereka. Kebanyakan jabatan kerajaan memerlukan kerjasama tahap tinggi dalam peranan mereka, jadi menyebut perkara seperti menjadi pemain pasukan dan bermotivasi apabila melihat orang lain bekerja keras, biasanya akan memihak kepada anda.

Begitu juga, matlamat utama sektor awam adalah untuk berkhidmat dan menyediakan untuk komuniti mereka, jadi cuba untuk menyerlahkan nilai altruistik anda dalam jawapan anda, atau semangat anda untuk bekerja pada projek berasaskan komuniti adalah penting.

Lebih khusus lagi, anda boleh mencuba dan mengetahui bagaimana gaya kerja jabatan tertentu – adakah kecekapan sangat dihargai kerana tahap tinggi permohonan atau permintaan yang perlu mereka proses? Atau adakah mereka memberi tumpuan kepada kreativiti dan inovasi kerana sifat projek yang mereka kerjakan? Sebaik sahaja anda mengetahui faktor ini, anda boleh menyesuaikan respons anda agar sejajar dengan budaya organisasi mereka.

Contoh Soalan: Bolehkah anda menerangkan masa di mana anda menghadapi situasi yang mencabar di tempat kerja – bagaimana anda mengendalikannya?

Cara menjawab: Apabila ditanya soalan tentang konflik atau situasi yang mencabar, penemuduga biasanya ingin mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang cara anda mengendalikan tekanan dan keupayaan anda untuk memecahkan masalah yang lebih besar kepada tugas yang lebih kecil.

Terutama apabila memohon untuk peranan tekanan tinggi, atau peranan yang melibatkan pengurusan pihak berkepentingan, mempamerkan keupayaan anda untuk mengendalikan dan menyelesaikan konflik dalam jawapan anda adalah penting. Sebaliknya, jika konflik tidak diselesaikan atau kesilapan telah dibuat, penemuduga mungkin sama berminat dengan perkara yang anda pelajari daripada pengalaman dan perkara yang anda akan lakukan secara berbeza pada masa hadapan.

Contoh jawapan yang baik: Dalam peranan sebelum ini pengurus saya terpaksa bercuti secara tiba-tiba kerana ada urusan keluarga. Walau bagaimanapun, pada masa itu kami sedang mencari penaja besar untuk persidangan yang akan datang. Saya ditugaskan untuk menyusun dek slaid untuk pembentangan untuk mendapatkan penaja, tetapi disebabkan oleh cuti yang tidak dijangka oleh pengurus saya, dia tidak sempat memberikan saya nota untuk dek terlebih dahulu dan kami tidak boleh menangguhkan pembentangan itu.

Oleh kerana dia tidak tersedia, saya memutuskan untuk memanggil mesyuarat dengan ahli pasukan dan kami menjana senarai mata jualan terbesar yang paling memberi kesan kepada bakal penaja. Saya menggunakan maklum balas ini untuk mencipta dek slaid, yang kemudiannya digunakan untuk pembentangan. Padang itu dianggap berjaya kerana penaja yang kami ajukan bersetuju untuk hadir ke persidangan itu.

SOALAN BIASA BERASASKAN KOMPETENSI

Soalan berasaskan kecekapan digunakan oleh penemuduga untuk menilai sifat, pengetahuan dan kemahiran khusus yang dimiliki oleh calon berhubung dengan peranan tertentu. Walaupun sangat serupa dengan soalan tingkah laku, apabila bertanya soalan berasaskan kecekapan, penemuduga biasanya mencari untuk menentukan sama ada anda mempunyai kemahiran khusus yang diperlukan untuk melaksanakan pekerjaan, berdasarkan apa yang anda dedahkan dalam jawapan anda. Sekali lagi, ideanya ialah jika anda telah menggunakan kemahiran ini sebelum ini, anda akan dapat menerapkannya pada standard yang diperlukan sekali lagi.

Kecekapan yang akan dicari oleh penemuduga bergantung pada peranan tertentu yang diiklankan, namun keindahan sektor awam ialah organisasi kerajaan mewujudkan rangka kerja kecekapan untuk setiap peranan, yang kemudiannya boleh mereka gunakan untuk menilai setiap calon.

Jadi, untuk meramalkan jenis soalan berasaskan kecekapan yang akan ditanya kepada anda dalam temuduga dan mendapatkan idea tentang perkara yang akan dicari oleh penemuduga, anda harus melihat rangka kerja keupayaan peranan yang diiklankan. Ini harus disertakan dalam pakej maklumat yang dihantar melalui mana-mana permohonan kerja atau tersedia di tapak web kerajaan negeri anda. Secara bergantian, anda boleh menghubungi jabatan sumber manusia organisasi anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Contoh Soalan Berasaskan Kompetensi

Bolehkah anda memberikan contoh apabila anda mengendalikan konflik di tempat kerja – bagaimana konflik ini diselesaikan?

Bolehkah anda memberikan contoh bagaimana anda mengubah pendekatan komunikasi anda mengikut khalayak yang anda tuju?

Bagaimanakah anda mengenal pasti dan menyampaikan piawaian yang diperlukan oleh pelanggan anda – bolehkah anda memberikan contoh terkini apabila anda melakukan ini?

Adakah keputusan besar yang anda buat di tempat kerja baru-baru ini? Bolehkah anda membawa kami melalui proses membuat keputusan anda?

Bolehkah anda memberi saya contoh di mana anda bekerjasama dengan individu atau pasukan di luar kawasan perniagaan anda untuk memberikan hasil yang positif?

Bolehkah anda bercakap dengan kami melalui keadaan baru-baru ini apabila anda mempunyai tarikh akhir yang bercanggah dan cara anda menguruskannya?

Contoh Soalan: Bolehkah anda memberikan contoh bagaimana anda mengubah pendekatan komunikasi anda mengikut khalayak yang anda tuju?

Cara menjawab: Soalan ini direka bentuk untuk menunjukkan kemahiran komunikasi anda – keupayaan anda untuk berinteraksi dengan baik dengan rakan sekerja anda, berkongsi idea dengan jelas dan meyakinkan dengan pasukan anda, mendengar dengan teliti dan menulis dengan baik.

Akibatnya, anda perlu memikirkan bagaimana jawapan anda dapat menyampaikan perkara ini dengan sebaiknya. Penting juga untuk menyerlahkan hasil yang anda atau pasukan anda capai sebagai hasil langsung daripada komunikasi anda, seperti mendorong kesedaran tentang projek atau menggalakkan pendaftaran untuk acara.

Contoh jawapan yang baik: Saya terlibat dalam kempen besar tahun lepas yang mempromosikan keselamatan matahari dan khalayak sasaran adalah pelbagai; kanak-kanak kecil, ibu bapa, guru ahli komuniti yang lebih matang dsb. Untuk kempen ini, saya bertanggungjawab menghantar surat berita yang mempromosikan kempen kepada remaja dan remaja dalam pangkalan data kami.

Ini adalah khalayak yang jauh lebih muda daripada yang biasa kami hantar maklumat dan akibatnya, kami merasakan cara kami menyampaikan dan menyampaikan maklumat kempen perlu diubah agar bergema dengan mereka. Untuk membantu perkara ini, saya melaksanakan ujian A/B dengan kami surat berita. Ujian A/B ialah fungsi yang boleh menentukan antara dua pilihan kempen yang paling berkesan dari segi pembukaan atau klik yang menggalakkan.

Dalam menggunakan alat ini, saya mencipta dua versi surat berita dengan baris subjek yang berbeza dan mempunyai kandungan yang dipaparkan dalam susunan yang berbeza, dan menghantarnya kepada peratusan kecil daripada jumlah penerima. Ujian menunjukkan bahawa penonton lebih suka versi kempen yang mempunyai kurang salinan dan lebih banyak imej daripada apa yang akan kami gunakan untuk surat berita biasa kami, jadi kami menggunakan versi ini untuk menghantar ke seluruh pangkalan data. Keputusan ini membantu kami meningkatkan kadar terbuka kami untuk surat berita bulan itu sebanyak 3.7%

Pautan penting untuk anda:

Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan
Temuduga kerja kerajaan
Ketahui Rahsia Temuduga Kerajaan Sebelum Melangkah Kaki Ke Bilik Temuduga

Related Post to Rahsia Teknik Menjawab Soalan Temuduga Kerja Kerajaan

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More