HOME
Home » Umum » 7 Rahsia Temuduga Kerja Yang Berjaya Yang Harus Anda Ketahui

7 Rahsia Temuduga Kerja Yang Berjaya Yang Harus Anda Ketahui

Posted at | Categorised in Umum

7 Rahsia Temuduga Kerja Yang Berjaya – Satu perkara yang pasti: penemuduga anda akan mempelajari CV (Curriculum Vitae/Daftar Riwayat hidup) anda walaupun anda belum melakukannya. Mengapa meletakkan diri anda pada keburukan segera?

7 Rahsia Temuduga Kerja Yang Berjaya Yang Harus Anda Ketahui

1. Ketahui CV anda atau Resume Terlebih Dahulu

Rahsia Temuduga Kerja Yang Berjaya

Anda mesti memastikan bahawa anda telah membaca CV anda dengan teliti. Cubalah dan pertimbangkan jenis pertanyaan yang mungkin anda tanyakan mengenainya atau bidang-bidang yang mungkin diminta untuk dibincangkan lebih lanjut.

Jawapan biasa yang selalu anda pertimbangkan untuk disiapkan merangkumi:

 • Sebab anda meninggalkan pekerjan sebelum ini
 • Kemahiran dan pengalaman yang relevan yang anda perolehi dalam pekerjaan
 • Apa yang anda gemari atau tidak suka dalam pekerjaan
 • Mengapa anda memilih untuk mengikuti kursus
 • Mengapa anda meninggalkan pendidikan (sambung belajar) dan untuk bekerja
 • Minat dan minat bukan vokasional anda – ini sering kali menawarkan peluang ideal untuk menunjukkan kemahiran kreativiti, kerja berpasukan, kepemimpinan dan komunikasi yang penting

2. Kenali Bakal Majikan

Rahsia Temuduga Kerja Yang Berjaya

Majikan perlu tahu bahawa anda telah berminat dengan organisasi mereka dan anda telah memohon jawatan tersebut kerana anda ingin bekerja secara khusus untuk mereka.

Sekiranya anda tidak mengetahui tentang organisasi mereka, anda akan menunjukkan kurangnya minat di tempat anda bekerja – jadi mengapa mereka mesti mengupah anda untuk bekerja untuk mereka?

Semak imbas ‘mengenai kami’ di laman web mereka, lawati halaman media sosial mereka atau ikuti siaran page terbaru mereka. Buat catatan tempat menarik dan pastikan untuk memasukkannya ke dalam jawapan wawancara anda di tempat yang berkaitan.

Mengemukakan soalan yang bersangkutan untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai syarikat itu adalah cara terbaik untuk menangani persoalan ini ‘adakah perkara lain yang perlu anda ketahui?’

3. Jual Diri Anda

Rahsia Temuduga Kerja Yang Berjaya

Calon pintar akan memikirkan dengan teliti apa yang mereka tawarkan untuk peranan dan organisasi.

Calon yang berjaya, bagaimanapun, akan menyesuaikan kemahiran dan pencapaian mereka sesuai dengan deskripsi pekerjaan untuk peranan tertentu yang mereka ditemuduga.

Mungkin sukar untuk melakukan ini, tetapi cubalah meninjau penghargaan, pujian atau pengiktirafan yang anda terima dalam pekerjaan sebelumnya serta memberikan jawapan anda dengan merujuk kepada pencapaian di luar pekerjaan, peranan sukarelawan yang anda laksanakan baru-baru ini, atau penglibatan anda dalam kumpulan projek semasa belajar.

4. Memahami Proses Temuduga

Rahsia Temuduga Kerja Yang Berjaya

Diperingatkan dalam temuduga sangat formal. Pastikan anda telah mengetahui berapa banyak tahap temuduga yang mungkin ada dan adakah yang akan melibatkan soalan ujian atau kecekapan.

Sekiranya anda tidak dapat mengetahui terlebih dahulu, maka lakukanlah semasa temuduga: bertanya mengenai proses itu menunjukkan anda bersikap proaktif dan menghantar isyarat yang sangat jelas mengenai minat anda terhadap jawatan tersebut.

5. Ketahui Spesifikasi Pekerjaan

Rahsia Temuduga Kerja Yang Berjaya

Huraian pekerjaan dalam iklan memberitahu anda banyak – tetapi calon yang berjaya akan selalu meminta spesifikasi pekerjaan yang lengkap.

Pertama, ia mempamerkan dalam temuduga bahawa anda seorang yang berminat, commited dan bermotivasi tinggi.

Kedua, memberi anda sedikit maklumat berbanding orang lain dan membolehkan anda memahami peranan dan kemahiran yang diperlukannya dengan lebih mendalam.

Akhirnya, ini mungkin memperlihatkan syarat peranan yang anda tidak dapat memenuhi sepenuhnya. Jadi sekarang apabila anda ditanya mengenai kelemahan apa pun, anda dapat mengenal pasti ini sebagai bidang yang ingin anda bangunkan dalam masa terdekat.

6. Latih Jawapan

Rahsia Temuduga Kerja Yang Berjaya

Untuk semua penekanan pada memadankan kemahiran anda dengan peranan dan mencari maklumat mengenai syarikat tertentu, sebenarnya temuduga cenderung mengikuti format yang agak standard. Maksudnya anda boleh meramalkan soalan standard yang sangat mungkin diajukan dan dipersiapkan untuknya supaya anda tidak dibiarkan keluar dengan perkara pertama yang terlintas di fikiran anda.

Inilah cara anda untuk menjawab beberapa soalan yang paling biasa:

Beritahu saya tentang diri anda

Soalan luas ini sebenarnya memerlukan respons yang disesuaikan. Biarkan ringkas dan kembangkan naratif yang membina temuduga ini.

Apa yang anda tahu mengenai kami?

Di sini anda perlu menyoroti kawasan tertentu dan mencari maklumat lebih lanjut. Ini menunjukkan bahawa anda telah melakukan penyelidikan dan benar-benar berminat untuk mengetahui lebih banyak mengenai syarikat itu.

Apakah kekuatan anda?

Keunggulan diri anda, di atas semua yang ada di sini, anda perlu menyesuaikan kekuatan anda dengan spesifikasi pekerjaan dan budaya syarikat. Ingatlah untuk mempertimbangkan kemahiran insaniah seperti penyelesaian masalah, fleksibiliti, pengurusan masa, kerja berpasukan, kemahiran kepemimpinan atau komunikasi, serta kemahiran khusus sektor atau pekerjaan.

Apa kelemahan anda?

Ini beriringan dengan kekuatan sehingga tidak ada alasan sebenar untuk terkejut. Ia mungkin muncul dalam beberapa bentuk atau yang lain jadi bersiaplah.

Cuba pilih bidang yang boleh anda lakukan dengan beberapa latihan yang relevan yang akan meningkatkan kemahiran anda untuk memainkan peranan atau menonjolkan bidang yang anda tahu bahawa anda belum kuat tetapi sudah mengenal pasti dan mula memperbaikinya.

Mengapa anda meninggalkan pekerjaan terakhir anda?

Cuba pastikan jawapan anda di sini positif dan optimis, walaupun keadaannya sukar. Fokus pada kemajuan atau peluang yang anda capai daripada apa yang anda tinggalkan.

Berapakah jangkaan gaji anda?

Tidak apa-apa untuk yakin dengan jawapan anda, tetapi meletakkan diri anda di luar kedudukan gaji menunjukkan anda mungkin mempunyai motivasi yang salah untuk peranan tersebut. Lakukan kajian anda dengan memeriksa deskripsi pekerjaan yang serupa yang menunjukkan gaji yang diharapkan untuk peranan tersebut.

Apakah matlamat kerjaya anda?

Ini adalah persoalan lain di mana tujuan terlalu tinggi dapat menunjukkan ketidakpuasan dengan apa yang ditawarkan. Anda perlu memastikan bahawa anda memberikan jaminan yang jelas bahawa kedudukan ini sesuai dengan rancangan kerjaya anda dan juga memperlihatkan semangat anda dengan merujuk kepada aspirasi lebih lanjut sebagai sebahagian daripada rancangan jangka panjang.

7. Siapkan soalan untuk majikan anda

Rahsia Temuduga Kerja Yang Berjaya

Tanggapan terburuk untuk ditanya jika anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut adalah dengan melihat ke siling dengan teliti sebelum mengatakan ‘tidak’.

Apa sahaja yang anda minta, pakar perekrutan di Randstad percaya bahawa anda harus “memastikan anda telah menyediakan sekurang-kurangnya lima soalan dan sesuatu yang akan membezakan anda daripada calon lain”.

Oleh itu sama ada soalan mengenai struktur pasukan, jabatan yang berkaitan atau faedah peranannya, soalan terbaik adalah yang anda fikirkan, kerana soalan itu penting bagi anda. Walau bagaimanapun, berikut adalah beberapa contoh untuk membuat anda berfikir:

 • Apa yang boleh anda beritahu saya mengenai pasukan yang akan saya bekerjasama?
 • Bagaimana anda menerangkan gaya pengurusan syarikat?
 • Adakah terdapat perubahan organisasi yang besar baru-baru ini? Adakah terdapat rancangan?
 • Adakah pengambilalihan besar kini dirancang?
 • Berapakah unjuran keuntungan dan perolehan syarikat dalam beberapa tahun akan datang?

Selamat menjalani temuduga, jangan lupa membaca ebook Rahsia Temuduga yang memberi anda panduan yang lebih lengkap dan menyeluruh. Ebook Rahsia Temuduga adalah ebook Top Best Sellar nombor satu bagi bulan Ogos 2021. Dapatkannya Sekarang!

7 Rahsia Temuduga Kerja Yang Berjaya

10 Soalan Temuduga Kerja Kerajaan Favourite
33 Soalan Temuduga Kerja Kerajaan (Dengan Contoh Jawapan)
10 Tips Temuduga Terbaik Untuk Dihayati
eBook Paling Laris Bulan Ini – Terlaris
Rahsia kejayaan dalam perniagaan
Jana pendapatan pasif
Cara menjadi youtuber yang berjaya
Buat duit online

Tags :

Related Post to 7 Rahsia Temuduga Kerja Yang Berjaya Yang Harus Anda Ketahui

Panduan Berniaga Di Shopee Percuma!

Posted at

Panduan berniaga di Shopee ini hanya percuma bagi anda yang masih tercari-cari idea perniagaan kecil dan otak masih beku tak tahu nak bisnes apa.... Read More

101 Idea Perniagaan Kecil Yang Boleh Jadi Perniagaan Besar

Posted at

101 idea perniagaan kecil yang boleh jadi perniagaan besar. Ikon bisnes Irfan Khairi pernah menulis ebook 101 idea perniagaan yang sangat membantu. Saya tidak... Read More

nak berniaga

Nak Berniaga Kena Keluarkan Tangan Dari Seluar!

Posted at

Nak berniaga? Bangunnnnn…!! Pada yang muda-muda BANGUN! Keluarkan tangan daripada seluar! DO YOU UNDERSTAND? Guys saya ni dah 11 tahu meniaga tau! Tonggang terbalik,... Read More

Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024?

Posted at

Ripple: Bolehkah XRP Mencapai $1 pada 2024? Token XRP Ripple telah menunjukkan tanda-tanda membina momentum selepas lonjakan kadar pendanaan dalam pasaran niaga hadapan menunjukkan... Read More

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar

Posted at

Cara Buat Duit Dengan Pemasaran Affiliate Sebenar – Pemasaran affiliate membantu anda buat duit dalam talian dengan mempromosikan produk dan perkhidmatan orang lain. Ia... Read More